پایگاه خبری اختبار- در پی تصویب قانون تسهیل صدور مجوزهای کسبو کار و ملزم شدن سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به برگزاری سالانه آزمون سردفتری اسناد رسمی، بالاخره پس از وقفهای چند ساله این آزمون روز جمعه ۲۵ آذر برگزار شد.
در آزمون سردفتری ۱۴۰۱ نزدیک به ۵۲ هزار داوطلب در ۳۱ استان کشور به رقابت پرداختند و بر اساس آنچه معاون آزمونهای سازمان سنجش آموزش کشور گفته است، نتایج اولیه آن در اواخر دیماه منتشر خواهد شد.
با این وجود نحوه جذب قبولشدگان مرحله کتبی همچنان مبهم است.
مطابق ماده ۳ قانون تسهیل صدور مجوزهای کسبوکار، «داوطلبانی که حداقل هفتاد درصد (۷۰%) امتیاز میانگین نمرات یک درصد (۱%) حائزان بالاترین امتیاز را کسب کنند، به عنوان پذیرفته شده، جهت طی مراحل مقتضی به سازمان ثبت اسناد و املاک کشور معرفی میشوند».
با توجه به این ماده، داوطلبان آزمون معتقدند صرف کسب نصاب نمره مذکور، میبایست به عنوان قبولشده نهایی در نظر گرفته شوند، اما آنچه از سخنان رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و نیز رئیس کانون سردفتران و دفتریاران برمیآید این است که با این دیدگاه موافق نیستند.
در همین راستا رئیس سازمان ثبت بارها بر لزوم اعمال معیارهایی مانند «نیازسنجی» و «صلاحیتهای علمی و عملی» برای سردفتران جدید تاکید کرده است.
او چندی پیش در نشست مشترک سازمان ثبت با کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی درباره آزمون سردفتری گفت: آزمون سردفتری مثل آزمون وکالت و آزمونهای دیگر نیست و قابل مقایسه با آنها نیست. آیا قضاوت را میشود متناسب با قانون تسهیل برگزار کرد و گفت هر کس نمره علمی آورد قاضی میشود؟ در حالی که معتقدم بحث سردفتری به مراتب حساستر از قضاوت است.
حسن بابایی با بیان اینکه «اگر بخواهیم قانون تسهیل را اجرا کنیم که هر کی نمره علمی آورد با یک اختبار ساده سردفتر کنیم شاهد یک بی نظمی شدید و جعل گسترده در دفاتر اسناد رسمی خواهیم بود» افزود: خواسته ما این است که کمیسیون اصل ۹۰ در بحث جذب و به کار گیری و اختیار سردفتران سازوکاری را بیندیشد که هم قانون رعایت شود و هم این ملاحظاتی که در بحث جذب و به کارگیری سردفتران است در نظر گرفته شود.
بیشتر بخوانید:
سازمان ثبت: برای قبولی در آزمون سردفتری ۱۴۰۱ باید در مصاحبه شفاهی هم پذیرفته شوید
رئیس کانون سردفتران اصفهان: در آستانه یک فاجعه در حوزه اسناد رسمی هستیم
علی خندانی، رئیس کانون سردفتران و دفتریاران نیز در مصاحبههای مختلف دیدگاههای مشابهی را ابراز کرده که در آخرین مورد روز گذشته و در حاشیه بازدید از جلسه آزمون سردفتری ۱۴۰۱ به خبرنگار مهر گفت: الزاماتی که در حوزه سردفتری وجود دارد قطعاً با حوزههای دیگر متفاوت است و حتماً هم همین طور است؛ بنابراین مسئولین قوه قضائیه باید برای این الزامات راهکاری را بیاندیشند تا در جذب افراد دقتهای لازم صورت گیرد.
وی تاکید کرد: افرادی که وارد حوزه سردفتری میشوند با مال و قراردادهای مردم که در حال حاضر اهمیت زیادی هم پیدا کرده، سرو کار دارند و این قراردادها را سرو سامان میدهند. بنابراین اینکه هر فردی با هر شرایطی وارد حوزه سردفتری شود حتماً مشکلاتی را ایجاد خواهد کرد.
خندانی همچنین از سازمان ثبت خواست تا معیارها و مواردی که قبلاً در بحث حوزه سردفتری و به ویژه در گزینش داشتهاند، ملاک عمل قرار دهند تا افرادی وارد این حوزه میشوند که شایستگی لازم را داشته باشند.