اطلاعیه دادگستری خراسان رضوی در مورد توجه به اعتبار اسناد رسمی

اطلاعیه دادگستری خراسان رضوی در مورد توجه به اعتبار اسناد رسمی

به گزارش پایگاه خبری اختبار، واحد اطلاعات و اخبار حوزه ریاست دادگستری خراسان رضوی اطلاعیه مهمی در خصوص لزوم توجه بیش از پیش همشهریان محترم نسبت به اسناد رسمی منتشر کرد.

این اطلاعیه به این شرح است :

به اطلاع کلیه شهروندان عزیز می‌رساند:

با توجه به اینکه حسب قانون، اسناد کلیه قراردادها و معاملات راجع به عین یا منافع اموال غیرمنقول (اعم از ملک، خانه ، زمین، باغ و …) بایستی در دفاتر اسناد رسمی یا ادارات ثبت اسناد و املاک به ثبت برسد و صرفاً تنظیم قولنامه عادی در بنگاه معاملات و یا تنظیم قولنامه‌های دست‌نویس عادی، معامله قطعی محسوب نمی‌شود، بنا به بخشنامه جدید شماره ۱۰۲۰۹۳/د مورخ ۱۳۹۳/۱۱/۱۳ صادره از ناحیه ریاست محترم دادگستری کل استان خراسان رضوی ، متعاملین بایستی پس از تنظیم قولنامه در دفاتر و بنگاه‌های معاملاتی با راهنمایی و ارشاد متصدی بنگاه معاملات مربوطه، به دفاتر اسناد رسمی مراجعه و الزاماً قرارداد خود را به ثبت برسانند در غیر این صورت قولنامه مزبور، در جهت اثبات عقد بیع یا اثبات مالکیت در هیچ یک از محاکم قضایی پذیرفته نخواهد شد. چراکه صرفاً اسنادی که در اداره ثبت یا دفاتر اسناد رسمی یا نزد سایر مأمورین رسمی دولت در حدود صلاحیت آن‌ها بر طبق مقررات قانونی تنظیم شده باشد سند رسمی محسوب می‌شود و سایر اسناد و نوشته‌ها رسمیت قانونی نداشته و صرفاً سند عادی تلقی شده و در مراجع قضایی اعتبار لازم را ندارد. لذا عموم شهروندان و کلیه متصدیان واحدهای معاملاتی بایستی ضمن رعایت ضوابط فوق، در راستای پیشگیری از وقوع تبعات حقوقی و اجتماعی برای خود و دیگران گام مؤثری را در ساماندهی قراردادها و معاملات بردارند و بدانند که اقدامات و مذاکرات صورت گرفته در بنگاه‌ها بدون ثبت آن در دفاتر اسناد رسمی، از حمایت قضایی لازم برخوردار نخواهد بود ضمناً با توجه به اینکه حسب بخشنامه مزبور، متصدیان بنگاه معاملات مکلف به ارشاد و هدایت متعاملین در این زمینه می‌باشند، بدیهی است در صورت مشاهده تخلف افرادی که وقوع جرم را تسهیل کنند به عنوان مجرم قابلیت تعقیب کیفری را خواهند داشت و بر این اساس با متصدی مربوطه برخورد قضایی لازم صورت خواهد پذیرفت.

مواردی از قانون ثبت نیز جهت اطلاع عموم به شرح ذیل عنوان می‌گردد:

ماده ۲۲: همین که ملکی مطابق قانون در دفتر املاک به ثبت رسید دولت فقط کسی را که ملک به اسم او ثبت شده و یا کسی که ملک مزبور به او منتقل گردیده و این انتقال نیز در دفتر املاک به ثبت رسیده یا این که ملک مزبور از ملاک رسمی ارثاً به او رسیده باشد مالک خواهد شناخت.

در موارد ارث هم ملک وقتی در دفتر املاک به اسم وارث ثبت می‌شود که وراثت و انحصار آن‌ها محرز و در سهم‌الارث بین آن‌ها توافق بوده و یا در صورت اختلاف، حکم نهایی در آن باب صادر شده باشد.

ماده ۴۷: در نقاطی که اداره‌ی ثبت اسناد و املاک و دفاتر اسناد رسمی موجود بوده و وزارت عدلیه مقتضی بداند ثبت اسناد ذیل اجباری است:

کلیه عقود و معاملات راجعه به عین یا منافع اموال غیرمنقوله که در دفتر املاک ثبت‌ نشده
صلح‌نامه و هبه نامه و شرکت نامه

ماده ۴۸: سندی که مطابق مواد فوق باید به ثبت برسد و به ثبت نرسیده، در هیچ یک از ادارات و محاکم پذیرفته نخواهد شد.

خروج از نسخه موبایل