گفتگو با سید مهدی رضوی رتبه ۱۱ آزمون وکالت ۱۴۰۳ کل کشور
پایگاه خبری اختبار- سید مهدی رضوی متولد ۱۳۷۷ است که در مقطع کارشناسی ارشد در گرایش حقوق خصوصی فارغالتحصیل شده است. وی در آزمون وکالت کانون وکلای دادگستری که در آذرماه ۱۴۰۳ برگزار شد، موفق به کسب رتبه ۱۱ با تراز ۱۱۹۰۳ شده است.
در ادامه مشروح گفت و گوی اختبار با سید مهدی رضوی در خصوص منابع آزمون، زمانبندی، نحوه مطالعه و … را خواهید خواند:
لطفا مختصری درباره سوابق تحصیلی و شغلیتان بفرمایید
سید مهدی رضوی هستم، متولد ۱۳۷۷ و فارغالتحصیل رشته حقوق از دانشگاه آزاد اسلامی در سال ۱۳۹۹ میباشم. پس از فارغالتحصیلی از مقطع کارشناسی، با استفاده از شرایط استعدادهای درخشان دانشگاه آزاد اسلامی، به تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد حقوق خصوصی در همان دانشگاه پرداختم و در سال ۱۴۰۱ فارغالتحصیل مقطع کارشناسی ارشد شدم. مدتی پس از آن به خدمت سربازی رفتم و در دی ماه ۱۴۰۲ خدمتم به اتمام رسید.
آیا این اولین تجربه شرکت در آزمون کانون وکلا بود؟ تجربه شرکت در سایر آزمونهای حقوقی را هم داشتهاید؟
دفعه اول بود که در آزمون وکالت شرکت میکردم. پیش از این در هیچ آزمون حقوقی داوطلب نشده بودم و شرکت نداشتم.
شرایط شغلی و خانوادگی شما در زمان آمادگی برای آزمون چطور بود؟ آیا شاغل بودید؟ چه مقدار زمان برای مطالعه داشتید و چطور از این زمان استفاده می کردید؟
با توجه به اینکه آزمون وکالت ۱۴۰۲ در تابستان برگزار شده بود، اصل را بر این گذاشتم که احتمالا آزمون وکالت ۱۴۰۳ نیز در تابستان برگزار خواهد شد و پس از پایان خدمت، فرصت مطالعاتی حدودا ۶ ماهه را برای خودم متصور بودم. بر همین اساس تصمیم گرفتم تا در این مدت از انجام اموری مثل نگارش قرارداد که به صورت پاره وقت و موردی انجام میدادم صرف نظر کنم و سعی کردم امور پژوهشی مربوط به مقالاتی که در دست نگارش داشتم را نیز محدود کنم و صرفا در زمانهای اضافی به آنها بپردازم. بنابراین سعی کردم روزانه بین ۶ تا ۸ ساعت زمان مطالعه برای آزمون وکالت اختصاص دهم. با اعلام برگزاری آزمون در آبان ۱۴۰۳ شرایط مطالعه به همین ترتیب تا روز آزمون ادامه داشت.
منابع مطالعهتان چه بود و چطور این منابع را انتخاب کردید؟
با توجه به اینکه در دوره دانشجویی اکثر کتب مرجع را مطالعه کرده بودم و در دوره خدمت نیز سعی میکردم روند مطالعهام را تا حد ممکن حفظ کنم، برای مطالعه آزمون وکالت به کتب آزمونی اکتفا کردم و با تحقیقی که انجام دادم و با توجه به سطح شخصی و میزان پوششدهی سوالات آزمون، منابع زیر را انتخاب کردم:
حقوق مدنی: دو جلدی دکتر توکلی + تست دکتر شهبازی
حقوق تجارت: دو جلدی آقای رشیدینسب + تست خانم نیلوفر حسینی
آیین دادرسی مدنی: دو جلدی دکتر توکلی + تست دکتر عمروانی
حقوق جزا: حقوق جزای پیشرفته دکتر کامفر + تست دو جلدی خانم دکتر عظیمزاده
آیین دادرسی کیفری: نکتهها در آیین دادرسی کیفری دکتر خالقی + تست خانم دکتر عظیمزاده
اصول فقه: دو جلدی خانم سمیرا محمدی + تست خانم سمیرا محمدی
متون فقه: متون فقه آزمون وکالت اثر آقای صادق صبیح
حقوق اساسی: قانونیار اثر آقای محمد ایمانی
لازم به ذکر است برای دروس متون فقه و حقوق اساسی به تستهای آزمونهای آزمایشی اکتفا نمودم.
برنامهریزیتان برای مطالعه به چه شکلی بود؟
زمان مطالعه بین ۶ تا ۸ ساعت در روز را برای خودم در نظر گرفته بودم و این زمان را طبق برنامهریزی و بودجه بندی مطالب، معمولا به سه یا چهار بخش تقسیم میکردم و با توجه به اهمیت آزمونی دروس و نقاط ضعف و قوت شخصی، به هر درس پارت مطالعاتی اختصاص میدادم. مثلاً درس حقوق مدنی، آیین دادرسی کیفری، حقوق تجارت و متون فقه را در روزهای زوج مطالعه میکردم و روزهای فرد دروس حقوق جزا، آیین دادرسی مدنی، اصول فقه و حقوق اساسی را مطالعه میکردم.
همچنین آرای وحدت رویه و قانون خاص هر درسی را در کنار مباحث مرتبط با آن مورد بررسی و مطالعه قرار میدادم. در کنار مطالعه، تستزنی و مرور مطالب را هم انجام میدادم.
در روزهای منتهی به آزمون، به جهت ضرورت جمعبندی مطالب و تستزنی سوالات سنوات و تالیفی، زمان مطالعه به روزی ۱۰ ساعت نیز میرسید.
البته روند مطالعهام همیشه هم به این صورت نبوده که روزانه ۸ ساعت مطالعه داشته باشم و ممکن بود بعضی روزها بنا به دلایل مختلف، زمان مطالعه کمتر یا بیشتر شود، ولی آنچه مهم است، این است که مطالعه تداوم داشته باشد و کیفیت آن حفظ شود.
چه درسی موقع مطالعه یا سر جلسه آزمون برای شما چالش برانگیز بود و چطور آن را مدیریت کردید؟ دچار کمبود وقت نشدید؟
به جهت انتخاب منبع مطالعاتی و تستی مناسبی که انجام داده بودم و دارای پوششدهی حداکثری سوالات آزمون وکالت بود، پاسخگویی به بسیاری از سوالات، به علت آنکه نکات را مطالعه کرده بودم برایم آسانتر کرد.
همچنین چون از ابتدای مطالعه تمرکز ویژهای بر آرای وحدت رویه و قوانین خاص گذاشتم، خدا را شکر در پاسخگویی به سوالات مرتبط با آنها دچار چالش نشدم.
اما سوالات حقوق اساسی بدین جهت کمی برایم چالش ایجاد کرد که برای پاسخگویی به اکثر سوالات باید تسلط کامل بر کل متن قانون اساسی میداشتید و علیرغم آن که بنده هم کل متن قانون را مسلط بودم اما باز هم در برخی سوالات دچار تردید شدم و سوال را سفید گذاشتم یا در برخی موارد به نکتهای توجه نکردم و پاسخ صحیح را انتخاب نکردم.
استرس گرفتن به هنگام آزمون امر طبیعی است و هر داوطلبی با هر میزان مطالعه و تسلط به مطالب، ممکن است قبل از آزمون استرس داشته باشد و این اجتنابناپذیر است اما به جهت آنکه یکی از مزایای شرکت در آزمونهای آزمایشی این است که بارها و بارها جلسه آزمون برای داوطلبان شبیهسازی میشود و تکنیکهای مدیریت زمان و کنترل استرس را تمرین میکنند، خدا را شکر در جلسه آزمون استرس کمی داشتم که با گذر زمان کمتر هم شد و حدود ۴۵ دقیقه نیز وقت اضافه آوردم که به بررسی و مرور تستهای شکدار یا سفید سپری شد.
نظرتان درباره سوالات و شیوه برگزاری آزمون چیست؟
سوالات آزمون امسال نسبت به سال قبل، استانداردتر بود و از این جهت بسیار مفید بود. چرا که داوطلبان میتوانند در شرایط مطلوب و برابر خود را محک بزنند.
استاندارد بودن سوالات سبب میشود تا برخلاف آزمون سال قبل نقدهایی مثل اشتباه در طراحی برخی سوالات یا وجود ایرادات علمی، بسیار کم ایجاد شود و در نتیجه اعتبار سوالات آزمون افزایش یابد. البته نباید تصور داشت که استاندارد بودن سوالات به معنی آسان بودن سطح سوالات است، چرا که بسیاری از سوالات آزمون امسال دارای نکات ظریف، ترکیبی و پیچیده بودند که ممکن بود با کمی بی دقتی یا عدم تسلط بر مطلب، پاسخ اشتباه داده شود.
استاندارد بودن سوالات بدین جهت بود که مطابق با ماده ۴۰ آیین نامه لایحه استقلال کانونهای وکلای دادگستری، سوالات در سطح مقطع کارشناسی طرح شده بود و از طرح سوالات از نظریات اختلافی پرهیز شده بود. شیوه طراحی سوالات امسال را میتوان به فال نیک گرفت و امیدوارم در سالهای آینده نیز شیوه طراحی سوالات استاندارد باشد.
انتظار این نمره را داشتید؟
واقعیت این است که شخصا عادت ندارم که بعد از آزمون، سوالات و پاسخنامههای منتشر شده در فضای مجازی را بررسی کنم چرا که فکر میکنم این کار صرفا باعث افزایش استرس تا زمان اعلام نتیجه میشود، به خصوص در مواقعی که ممکن است دقیقا به خاطر نداشته باشید سوالی را سفید گذاشتهاید یا کدام گزینه را انتخاب کردهاید. بنابراین چون حتی درصدهای خودم را دقیقا حساب نکرده بودم هیچ انتظاری از نمره و رتبهام نداشتم و صرفا با توجه به میزان پاسخگویی به سوالات در جلسه آزمون، احتمال میدادم حد نصاب قبولی را کسب کنم و خدا را شکر میکنم که توانستم جزو رتبههای برتر کشوری باشم.
توصیه شما به داوطلبین آزمونهای سالهای آینده چیست؟
به داوطلبان گرامی توصیه میکنم در گام نخست حتما منابع مطالعاتی و تستزنی جامع و مناسبی را انتخاب کنند که بیشترین پوششدهی سوالات آزمونی را داشته باشد و بتواند همه نقاط ضعف علمی داوطلبان را برطرف کند.
حتما پس از انتخاب منبع مطالعاتی مناسب، به آن وفادار بمانند و به جای مطالعه چندین منبع مختلف، یک منبع مطالعاتی را چندین بار بخوانند. علاوه بر آن، با توجه به اینکه هر ساله میزان توجه و تمرکز طراحان سوال آزمون وکالت، به قوانین خاص و آرای وحدت رویه بیشتر میشود حتما آنها را با دقت و تمرکز مطالعه کنند.
هر داوطلبی ممکن است روش مطالعه مختص به خود را داشته باشد. ولی مهم این است که داوطلبان گرامی شیوه مطالعهای که برای آنها مفید است و باعث یاد گرفتن بهتر مطالب میشود برای خودشان انتخاب کنند و اصلا شیوه مطالعه خود را با دیگران مقایسه نکنند چون ممکن است هر شخصی با یه سبک مطالعه متفاوت مطالب را بیاموزد.
از شرکت در آزمونهای آزمایشی و پاسخگویی و تحلیل تستهای تالیفی غافل نشوید چرا که شرکت در این آزمونها و حل تستهای تالیفی علاوه بر اینکه باعث میشود به مطالب کمتر پرداخته شده در تستهای سنوات، توجه بیشتری شود و نکات آنها به یاد سپرده شود، نقاط ضعف و قوت داوطلبان را نیز مشخص میسازد. همچنین شرکت در آزمونهای آزمایشی باعث میشود تا داوطلبان با تکنیکهای تستزنی، تلههای تستی طراحان سوال، تکنیکهای مدیریت زمان و استرس در جلسه آزمون آشنا شوند و آنها را بارها تمرین کنند و در جلسه آزمون وکالت استرس کمتری داشته باشند.
در پایان از زحمات بی دریغ پدر و مادر عزیزم بسیار سپاسگزارم و آرزوی موفقیت برای همه داوطلبان گرامی دارم.
سایر مطالب:
- گفتگو با محمد رضا عالمی رتبه ۳۳ آزمون وکالت ۱۴۰۳ کل کشور
- اطلاعیه کانون وکلای اصفهان در خصوص نحوه ثبت نام پذیرفته شدگان آزمون وکالت ۱۴۰۳
- اسامی پذیرفتهشدگان کانون وکلای ایلام در آزمون وکالت ۱۴۰۳
- جدول زمانی ثبتنام پذیرفتهشدگان کانون وکلای ایلام در آزمون وکالت ۱۴۰۳
- اطلاعیه ثبتنام پذیرفتهشدگان کانون وکلای کرمانشاه در آزمون وکالت ۱۴۰۳
- اسامی قبولشدگان کانون وکلای اصفهان در آزمون وکالت ۱۴۰۳
- نحوه ثبتنام قبولشدگان کانون وکلای خوزستان در آزمون وکالت ۱۴۰۳
- اسامی و نحوه ثبتنام پذیرفتهشدگان کانون وکلای خراسان جنوبی در آزمون وکالت ۱۴۰۳
- اطلاعیه پیشثبت نام پذیرفته شدگان کانون البرز در آزمون وکالت ۱۴۰۳