پایگاه خبری اختبار- علی رحمانی منشادی، متولد اسفند ۱۳۷۲ و دانشجوی کارشناسیارشد رشته حقوق تجارت بین الملل در پردیس فارابی دانشگاه تهران است که در مرحله تستی آزمون مرکز وکلای قوه قضاییه سال ۱۳۹۸ با نمره کل ۶۸۷۴ موفق به کسب رتبه ۱ در بین تمامی داوطلبان شده است.
آقای رحمانی سومین عضو حقوقی یک خانواده یزدی است. یکی از برادران او در سال ۱۳۸۶ رتبه ۴ آزمون وکالت در کانون وکلای دادگستری مرکز را بهدست آورده و برادر دیگرش نیز در سال ۱۳۸۷ حائز رتبه ۱ آزمون کارشناسیارشد رشته حقوق خصوصی شده است.
او پیشتر در جذب اختصاصی آزمون قضاوت نیز شرکت کرده اما در مرحله مصاحبه پذیرفته نشده است.
این رتبه برتر آزمون مرکز وکلای قوه قضاییه بهخاطر عدم گذراندن خدمت وظیفهی عمومی و نداشتن کارت پایان خدمت در آزمون وکالت کانونهای وکلای دادگستری شرکت نکرده است و میگوید که در میانهی راه نوشتن پایاننامه دوره کارشناسیارشد و به اصرار برادرش تصمیم به مطالعه و آمادگی برای شرکت در آزمون گرفته است.
گفتوگوی اختصاصی علی رحمانی منشادی با پایگاه خبری اختبار را در ادامه بخوانید.
آقای رحمانی از چه زمانی مطالعه را شروع کردید؟
من دقیقاً ده هفته (هفتاد روز) برای این آزمون وقت گذاشتم و هر روز از ۷.۵ صبح تا ۱۲ یا گاهی تا ۲شب مطالعه میکردم. بین هر چند ساعت مطالعه هم یک خواب کوتاه داشتم.
مطالعه را با یک برنامه مطالعاتی استاندارد که برادرم حمید برایم تهیه کرده بود شروع کردم، مثل همان برنامههایی که مؤسسات و مشاوران آزمونی پیشنهاد میدهند. اما این برنامه را با توجه به شرایط فهم و بیشتری بازدهی خودم اصلاح کردم
به سایرین هم پیشنهاد میکنم برنامههای مطالعاتی را با توجه به توان و شیوه فهم خود و فرصتی که برای مطالعه دارند هماهنگ کنند، به خصوص افراد شاغل و دانشجویان که فرصت محدودتری دارند.
یکی از کارهایی که در زمانهای استراحت اصلاً انجام نمیدادم چک کردن گوشی تلفن همراه یا سر زدن به فضای مجازی بود که به شدت باعث کاهش تمرکز و اتلاف وقت داوطلبان میشود.
چقدر برای انتخاب منابع و تعیین برنامه مطالعه وقت صرف کردید؟
من کل مدت این ۷۰ روز را با برنامهای که داشتم پیش نرفتم بلکه تقریباً دو هفته طول کشید تا برنامهی اولیه را با توان خودم هماهنگ کردم. مثلاً ابتدا سعی میکردم در طول روز نخوابم، ساعت مطالعهام اکثر مواقع یک ساعت ربع باشد و در روز حداقل ۳ تا ۵ درس یا حداقل ۳ درس را مطالعه کنم.
اما کمکم برنامه را اصلاح کردم به ۵۰ دقیقه مطالعه و هر ۴ ساعت یک بار یک چرت یک ساعته، همچنین در هر روز یا گاهی چند روز فقط یک درس را میخواندم که البته این تغییر را با توجه به شیوه یادگیری خودم ایجاد کردم و شاید برای خیلی از داوطلبان دیگر، مطالعه ۳ درس در روز مفیدتر باشد. نهایتاً همهچیز به انرژی و زمان و شیوه یادگیری خود افراد دارد.
اکثر منابعم همان منابعی بود که برادرم معرفی کرده بود اما با توجه به محدودیت زمانی برخی را تغییر دادم، مثلا ناچار کتابهای مختصر دکتر توکلی را که کتابهای بسیار مفیدی هستند حذف کردم و به جای آن در مدنی کتاب مختصر دکتر بیات چاپ ۹۵ با حاشیهنویسی برادرم و مجموعهتست قربانی (نسخه دو جلدی) را استفاده کردم.
البته کتابهای آموزشی مطرح و معروف هر درس معمولاً تفاوت قابل توجهی ندارند و به داوطلبان توصیه میکنم وسواس و حساسیت شدیدی در انتخاب از بین آنها نداشته باشند. نهایتاً اگر قصد خرید کتاب جدیدی را دارید بررسی کنید و ببینید که کدام مؤلف چاپ جدید کتاب خود را بهتر و دقیقتر ویرایش کرده است.
برای درس حقوق تجارت و آیین دادرسی مدنی از سادهسازهای فرشید فرحناکیان و جزوه تجارت ۶۰ صفحهای و آیین دادرسی مدنی۴۰ صفحهای دکتر توکلی را استفاده کردم اما تمرکز اصلیام بر متن قانون بود.
متون فقه را از فایلهای منتشر شده در سایت اختبار استفاده کردم اما در ترجمهها ایراداتی بود. برخی دوستانم از متون فقه منتشر شده از طرف خود مرکز وکلای قوه قضاییه استفاده کردند و راضیتر بودند.
برای مدیریت زمان و استرس چه راهکاری داشتید؟ از شیوه برگزاری آزمون و سؤالات راضی بودید؟
البته من در حالت عادی آدم پر استرسی هستم اما وقتی شماره داوطلبیام را دیدم (۲۷۰۱۱۱۱۱۱) با خود فکر کردم این شش ۱ نشانهی رتبه برتر است و آرامش پیدا کردم. سؤالات درس مدنی هم اغلب از مباحثی که به خوبی مطالعه کرده بودم طرح شده بود و این امر در کاهش اضطرابم اثر زیادی داشت.
سؤالات درس مدنی از نظر شیوه طراحی به آزمون وکالت شباهت داشت. سؤالات حقوق تجارت از مباحث اختلافی طرح نشده بود برعکس آزمون وکالت که هر سال یکی دو سؤال از مباحث اختلافی دارد.
سایر درسها نیز به نظرم استاندارد و مناسب بود هرچند سؤالات مدنی اشکالاتی داشت. ایرادی که در برگزاری آزمون بود، فقدان ساعت در سالن امتحانی بود که ناچار باید زمان را از مراقبها سؤال میکردیم و مدیریت زمان با مشکل میکرد.
برای کسب درصد ۱۰۰ در درس حقوق ثبت چقدر تلاش کرده بودید؟
سؤالات درس حقوق ثبت بسیار آسان بود. من برای این درس ۳ روز وقت گذاشتم، ۲ روز برای دور اول و یک روز برای مرور. منبع مطالعهام متن قانون و جزوه سعید شاکر و کتاب تست صبور فتحی بود.
برای داوطلبان دیگر آزمونهای حقوقی چه توصیهای دارید؟
اولاً توجه کنید که مطالعه برای هر آزمون متفاوت است و شیوه کسب آمادگی برای آزمون مشاوران با وکالت و با قضاوت فرق دارد. برای هر آزمون باید بر اساس ویژگیهای خاص آن مطالعه کرد.
برای مثال در آزمون مشاوران مطالعه کتابهای مختصر لازم نیست اما در آزمون کانون وکلا بدون مطالعه اینقبیل تألیفات با مشکل روبرو میشوید.
ثانیاً تا جایی که میتوانید کتابهای چاپ جدید و ویرایششده را بخوانید. سعی کنید کتابها مختص خودتان باشد و اگر هم برای صرفهجویی اقتصادی قصد دارید به صورت اشتراکی از کتابی استفاده کنید با بیش از یک نفر آن را به اشتراک نگذارید که برنامهریزیتان آسیب نبیند.
اضطراب بیهوده نداشته باشید، سؤالات سخت برای همه سخت است و همه در اواخر دوره مطالعه با کمبود زمان و انرژی مواجه میشوند.
سعی کنید مطالعه هیچ درسی را به هفته آخر موکول نکنید. خیلی از کسانی که با اختلاف کمی در آزمون کانون وکلا رد میشوند کسانی هستند که مطالعه اصول فقه را به روزهای آخر موکول کردند و نهایتاً نتوانستند آن را به خوبی بخوانند.
در أزمون کانون وکلا یک اشتباه مانند این به احتمال زیاد باعث سقوط شدید تراز شما خواهد شد.
دوستانم بدانند که در ابتدای کار هیچکس مطابق برنامه پیش نمیرود و هماهنگ شدن با جریان مطالعه کمی طول میکشد و در هفتههای آخر هم انرژی داوطلب کمی افت میکند و از این بابت به خود نگرانی راه ندهند.
و سخن آخر؟
از محبتها و همراهی پدر و مادرم و برادرانم حمید و مهدی سپاسگزارم. همینطور از استاد راهنمای پایان نامهام دکتر تقی رفیعی و هماتاقیهای صبورم بسیار متشکرم.