آزمون وسع سنجی یارانه چیست؟
پایگاه خبری اختبار- در راستای حفظ برخی از دهکها در دایرهی افرادی که میتوانند یارانه دریافت کنند و خروج برخی دهکها از امکانِ اخذ یارانه، آزمونی وجود دارد تحت عنوانِ آزمون وُسعسَنجی. بعد از آزمون وسع، افرادی که در دهکهای ۸ تا ۱۰ قرار داشته باشند، یارانهشان حذف میشود.
افراد جامعه از نظر وضعیت درآمدی به ۱۰ دهک تقسیم میشوند. اینکه افراد بر اساس درآمدشان در کدام دهک قرار گیرند، گاهی باعث میشود تسهیلاتی به آنها تعلث بگیرد که دولت برای آنها تعیین میکند. یکی از این تسهیلات دولتی، یارانه است که مدتهاست زمزمهی حذف برخی از دهکها از دایرهی شمولیت برخورداری از یارانه به گوش میخورد.
آزمون وسع چیست؟
آزمون ارزیابی وسع، آزمونی است که در راستای هدفمندی یارانههای دولتی مورد استفاده قرار میگیرد و هدف آن برقراری عدالت در برخورداری از بودجه دولتی است. این آزمون ابزاری است که به واسطه آن امکان شناسایی اقتصادی افرادی وجود دارد که متقاضی استفاده از بسته معیشتی و یارانههای حمایتی دولت هستند.
به موجب این آزمون، افراد جامعه از حیثِ دهکهای درآمدی به ۱۰ دهک تقسیم میشوند و به وسیله این آزمون وسع، دولت، افراد و خانوارهایی که از نظر مالی، جزو دهکهای پایین درآمدی هستند را شناسایی میکند.
شناسایی این افراد به برقراری عدالت در میان اقشار جامعه جهت برخورداری از یارانههای حمایتی مانند بیمه سلامت رایگان یا با هزینه اندک، بستههای معیشتی و… منجر میشود.
معیارها در آزمون وسع چیست؟
آزمون وسع با توجه به یکسری معیارها و شاخصها گرفته میشود که شامل موارد زیر میباشد:
- ساختار خانواده
- بعد خانواده
- مجموع درآمد خانوار
- شاغل بودن افراد خانوار
- داشتن معلول
- داشتن بیمار خاص
- تعداد و کیفیت خودروی اعضای خانوار
- مسکن و املاک خانوار
- تراکنشهای مالی
- دارایی افراد در بورس
سامانه سنجشِ وسع چیست؟
دو سامانه ارزیابی وسعِ وزارت رفاه وجود دارد که در ادامه به ذکر آنها میپردازیم:
- سامانه اعلام نیاز یارانه نقدی:
نشانی اینترنتی این سامانه، refahi.ir است. این سامانه از سوی دولت، برای ثبت درخواست برقراری یارانه، پیشبینی شده است و مخصوص افرادی است که تا کنون، یارانه نقدی دریافت نکردهاند. - سامانه حمایت معیشتی:
نشانی اینترنتی این سامانه hemayat.mcls.gov.ir است. این سامانه، سامانه اعتراض به دهکبندی یارانه و درخواست بررسی مجدد دهکبندی یارانه است.
مراحل و نحوه ثبت و پیگیری شکایت یارانه با کد ملی چیست؟
مرحله اول) آدرس سایت را به نشانی hemayat.mcls.gov.ir در مرورگر خود وارد کنید. با تصویر زیر در مرورگرتان مواجه میشود. بر روی گزینه “ورود به سامانه” بزنید.
مرحله دوم) پس از کلیک بر روی گزینه ورود به سامانه حمایت، از شما درخواست میشود اطلاعات مربوط به کد ملی، شماره تماس، تاریخ تولد و کد پستی خود را وارد نمایید.
مرحله سوم) پس از طی این مراحل وارد سامانه میشوید. اگر نسبت به دهک و اطلاعات شناسه اقتصادی و اعضای خانوار که در این صفحه به شما نمایش داده میشود، شکایتی دارید، میتوانید بر روی گزینه “درخواست بررسی” بزنید و شکایت خود را در سامانه ثبت کنید.