آموزش ثبتنام و ثبت پیشنویس قرارداد در سامانه کاتب (ویژه مشاورین املاک)
پایگاه خبری اختبار- به منظور ارائه خدمات جامع ثبتی، سامانهای تحت عنوان سامانه کاتب یا کاتب ثبت راهاندازی شده است. این سامانه خدمات متعددی از جمله تعیین نام شرکت، استعلام اصالت گواهینامه مالکیت معنوی، استعلام اسناد رسمی را به شهروندان ارائه میدهد تا بتوانند بهصورت غیرحضوری و آنلاین و بدون اتلاف وقت به امور مذکور بپردازند.
در این مقاله سعی بر آن داریم تا یکی از خدمات بسیار کاربردی این سامانه؛ آموزش ثبت نام و ثبت پیش نویس قرارداد در کاتب مختص مشاورین املاک را آموزش دهیم.
آدرس اینترنتی سامانه کاتب
شما میتوانید با ورود به سامانه کاتب به نشانی www.kateb.ir به خدماتی که این سامانه در حوزه ثبتی به شما ارائه میدهد دسترسی پیدا کنید.
خدمات سامانه کاتب
زمانیکه وارد سایت سامانه کاتب میشوید، با کلیک بر روی کاتالوگ خدمات، به فهرست خدمات ثبتی دسترسی پیدا میکنید.
فهرست این خدمات به قرار ذیل میباشد:
- تصدیق اصالت سند: استعلام اصالت اسناد با ورود شناسه و رمز تصدیق بهسادگی میسر شده است.
- دفاتر اسناد رسمی نزدیک من: نمایش فهرستی از دفاتر اسناد رسمی که ظرفیت ثبت سند آن ها به اتمام نرسیده است.
- محاسبه هزینه سند: این سرویس برای نمایش محاسبه هزینه سند ثبت شده برای شخص، در سامانه ثبت الکترونیک اسناد در دفاتر اسناد رسمی است.
- اسناد رسمی من: برای جستجوی اسناد رسمی میتوان از این سرویس استفاده کرد. در صورتی که اسناد رسمیبعد از سال ۱۳۹۲ ثبت شده باشد میتوان لیست آنها را از طریق این سرویس مشاهده کرد.
- تصدیق اصالت گواهینامه موقت: استعلام اصالت گواهینامه موقت با استفاده از شماره اظهارنامه و یا گواهی موقت با این سرویس انجام میشود.
- تصدیق اصالت ازدواج: نمایش کلیه وقایع ازدواج و طلاق ثبت شده برای شخص در سامانه ثبت وقایع ازدواج و طلاق، دراصیل بودن سند ازدواج تنظیمشده در دفاتر از طریق این سرویس قابلاستعلام است.
- دفاتر ازدواج نزدیک من: نمایش فهرستی از دفاتر ازدواج که ظرفیت ثبت واقعه ازدواج در آن دفاتر به اتمام نرسیده است.
- وقایع ازدواج و طلاق: نمایش کلیه وقایع ازدواج و طلاق ثبت شده برای شخص در سامانه ثبت وقایع ازدواج و طلاق، در دفاتر ازدواج و طلاق از سال ۱۳۹۲
- تعیین نام هوشمند: جهت بررسی موجود بودن نام انتخابی برای شرکت و درست بودن فرمت انتخابی آن از این سرویس استفاده می شود
- تصدیق اصالت گواهینامه: بررسی اصالت گواهینامه با ورود شناسه یکتا و رمز تصدیق با این سرویس بهراحتی انجام میشود.
از جمله خدمات دیگری که در این سامانه وجود دارد امکانِ ثبتنام مشاورین املاک در سامانه میباشد. که در ادامه به توضیح و تفصیل چگونگی ثبتنام مشاورین املاک در این سامانه و بهرهگیری از مزایای آن میپردازیم.
نکته خیلی مهم:
ثبت نام مشاورین املاک در کاتب پس از طی دو مرحله کامل می شود:
1- ثبت نام و ورود به سایت کاتب
2-ثبت حداقل یک پیش نویس قرارداد و یا ثبت تنها یکی از طرفین معامله در قرارداد
توجه: ثبت نام و ورود به کاتب بعنوان ثبت نام کامل مشاور املاک لحاظ نمی گردد و حداقل باید یک پیش نویس و یا اطلاعات یک طرف قرارداد در سامانه ثبت شود.
ثبتنام در سامانه کاتب
وارد وبسایت سامانه شوید و بر روی گزینه ثبتنام (سمت چپ بالای صفحه) کلیک کنید. و اطلاعاتی که جهت ثبتنام از شما خواسته میشود (مانند کد ملی و شماره تماس) را وارد نمایید.
پس از ورود به سامانه کاتب مشاورین املاک میتوانند با مراجعه به بخش مشاورین امالک نسبت به تنظیم انواع قرارداد و مدیریت امور مربوط به آنها اقدام نمایند.
در این بخش منوهای مختلفی تعبیه شده است: ثبت پیشنویس قرارداد، ثبت قراردادهای خارج از شمول قانون الزام، کارتابل مشاورین امالک، بلااثر نمودن قرارداد/پیشنویس، ثبت متمم و استعلام کد رهگیری/شناسه ثبت.
- ثبت پیشنویس قرارداد: تنظیم قرارداد برای اسنادی که مشمول قانون الزام هستند. طراحی و این امکان را در اختیار مشاوری قرار میدهد تا نسب به تنظیم قراردادهای ماده ۳ قانون اقدام نمایند.
- ثبت قرارداد خارج از شمول قانون الزام: تنظیم قرارداد خارج از شمول قانون الزام، این قراردادها شامل مبایعهنامه، اجاره و پیشفروش میباشد. (سندهای تکبرگ قدیمی)
- کارتابل مشاوراملاک: فهرست تمامی قراردادها و پیشنویسهای ثبتشده توسط مشاور املاک نمایش داده میشود. درصورتیکه در هر یک از مراحل ثبت قرارداد فرآیند متوقف شده باشد، میتوانید با مراجعه به کارتابل و انتخاب قرارداد نسبت به تکمیل فرآیند اقدام نمایید.
- بلااثر نمودن قرارداد/پیشنویس: چنانچه به هر دلیلی نیاز باشد تا نسبت به فسخ یا اقاله قراردادی که اقبال برای آن کد رهگیری یا شناسه ثبت دریافت شده اقدام نمایید از این منو استفاده میگردد. (نیازمند اخذ مجدد تاییدیه اشخاص میباشد.)
- ثبت متمم: درصورت نیاز به اصلاح یا اضافه کردن مواردی به بندهای قرارداد از این بخش اقدام نمایید.
- استعلام کدرهگیری/شناسه ثبت: امکان استعلام قرارداد و پیشنویسهایی که در سامانه کاتب ثبت شده و دارای کد رهگیری یا شناسه ثبت هستند (برای هرشخص حقیقی/حقوقی امکانپذیر است.)
مرحله اول) سپس در این صفحه نوع معامله خود را انتخاب کرده و اقدام به ثبت پیشنویس قرارداد کنید و مراحل نُهگانه را تکمیل نمایید.
مرحله دوم) در ادامه اطلاعات همه طرفین قرارداد را مطابق تصویر زیر وارد نمایید.
مرحله سوم) در بخش مشخصات سند نیز اطلاعات را مطابق تصویر زیر وارد کنید.
اگر بررسی مشخصات سند به درستی وارد شده باشد، خلاصهای از اطلاعات ملک همانند تصویر نمایش داده میشود.
مرحله چهارم) در این مرحله باید مشخصات مربوط به ملک و تعهدات معامله وارد گردد. بخشهایی که با علامت ستاره مشخص شده اند باید تکمیل گردند وگرنه نمیتوانید مراحل بعدی را انجام دهید.
مرحله پنجم) بعد از واردکردن ثمن معامله، با زدن گزینه اضافه کردن شرایط پرداخت، شرایط و نحوه پرداخت ثمن درج میگردد.
مرحله ششم) در این مرحله زمان مراجعه به دفترخانه جهت ثبت رسمی معامله مشخص میگردد و با انتخاب شماره دفترخانه اطلاعاتی از دفترخانه مذکور قابل مشاهده خواهد بود.
مرحله هفتم) در صورتیکه نیاز به اضافه کردن شرایط قرارداد باشد، در این بخش اضافه میگردد.
مرحله هشتم) بارگذاری مدارک و مستندات بخشی اختیاری است که مشاورین امالک محترم می توانند جهت آرشیو الکترونیک مدارک خود از این بخش استفاده نمایند.
مرحله نهم) در مرحله آخر که مرحله تائید و امضای قرارداد میباشد، در بخش فوقانی اطلاعات قرارداد به صورت کلی نمایش داده میشود و با زدن گزینه اخذ تائید اشخاص اطلاعات طرفین قرارداد نمایش داده میشود.
مواد قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیر منقول مرتبط با مشاورین املاک:
ماده ۳- دلالان معاملات املاک اعم از مشاوران املاک و بنگاههای معاملات ملکی مکلفند پس از مذاکره مقدماتی، نسبت به درج پیش نویس قرارداد در سامانه ثبت الکترونیک اسناد اقدام و پیش نویس مذکور را جهت تنظیم سند رسمی به دفاتر اسناد رسمی منعکس نمایند. این امر مانع مراجعه مستقیم مردم به دفاتر اسناد رسمی نیست. چگونگی اتصال به سامانه مذکور و ارتباط دلالان معاملات املاک اعم از مشاوران املاک و بنگاههای معاملات ملکی با دفاتر اسناد رسمی و تقسیم اسناد بین دفاتر مذکور به موجب آیین نامه ای است که ظرف سه ماه از لازم الاجرا شدن این قانون توسط سازمان با همکاری وزارتخانه های صنعت، معدن و تجارت و راه و شهرسازی تهیه می شود و به تصویب رئیس قوه قضائیه می رسد.
تبصره ۱- تعرفه دلالان معاملات املاک اعم از مشاوران املاک و بنگاههای معاملات ملکی باید با رعایت ضوابط و معیارهای زیر ظرف سه ماه از لازم الاجرا شدن این قانون به پیشنهاد مشترک سازمان، وزارتخانه های دادگستری، راه و شهرسازی و صنعت، معدن و تجارت و تصویب هیأت وزیران تعیین شود:
۱- تعرفه بر اساس ضریبی از ارزش معاملاتی املاک موضوع ماده (۶۴) قانون مالیاتهای مستقیم تعیین شود.
2- میانگین سالانه حجم پیش نویس قراردادهای به ثبت رسیده موضوع این ماده در هر منطقه جغرافیایی بر تعیین تعرفه به صورت پلکانی نزولی اثرگذار باشد.
3- مبلغ سقف تعرفه دریافتی در هر معامله تعیین شود.
در هر حال قیمت روز مورد معامله در تعیین میزان تعرفه اثرگذار نخواهد بود و دریافت هر مبلغی حتی با توافق طرفین معامله یا هر یک از آنها تحت هر عنوان از جمله حق التحریر یا حق الزحمه درج پیش نویس قرارداد در سامانه موضوع این ماده، ممنوع است و متخلف با حکم شعب سازمان تعزیرات حکومتی به جزای نقدی معادل سه برابر مبلغ دریافتی محکوم می شود.
تبصره ۲- سازمان مکلف است ظرف یک سال از لازم الاجرا شدن این قانون، امکان دسترسی دلالان معاملات املاک و اشخاص حقیقی و حقوقی به سامانه ثبت الکترونیک اسناد را به منظور انجام استعلامات مربوط و ثبت اعمال حقوقی موضوع ماده (۱) این قانون، فقط در قالب قراردادهای یکسان و نمونه (بدون امکان کاهش یا افزایش شروط قراردادی توسط متعاملین و دلالان معاملات املاک) در مورد املاک دارای سند رسمی فراهم کند. متعاملین در صورتی که قصد ثبت عمل حقوقی خارج از قالبهای مذکور را داشته باشند می توانند به دفاتر اسناد رسمی مراجعه نمایند.
تبصره ۳- انجام هرگونه عمل حقوقی فی مابین متعاملین صرفاً در چارچوب مفاد ماده (۱) این قانون معتبر است.
آییننامه ماده ۳ قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول
ماده ۱۱- دلالان معاملات املاک (اعم از مشاوران املاک و بنگاههای معاملات ملکی) نمی توانند در معاملات موضوع ماده (۱) این قانون، مبادرت به تنظیم سند عادی قرارداد نمایند. متخلفان از حکم این ماده، با حکم قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول در مرتبه اول علاوه بر استرداد حق دلالی دریافتی و جریمه ای معادل سه برابر آن، به تعلیق پروانه کسب به مدت شش ماه و در مرتبه دوم به استرداد حق دلالی دریافتی و جریمه ای معادل شش برابر آن و تعلیق پروانه کسب به مدت یک سال و در مرتبه سوم علاوه بر مجازات أخیرالذکر، به ابطال پروانه کسب محکوم می شوند.