آییننامه ساماندهی مبادله در بازارچههای غیررسمی موقت مرزی
مصوب ۱۳۹۶/۵/۱ هیات وزیران
با اصلاحات مورخ ۱۳۹۷/۳/۹
هیأت وزیران در جلسه ۱۳۹۶/۵/۱ به پیشنهاد مشترک وزارتخانههای کشور، امور اقتصادی و دارایی، صنعت، معدن و تجارت و ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، آییننامه ساماندهی مبادله در بازارچههای غیررسمی موقت مرزی را به شرح زیر تصویب کرد:
آییننامه ساماندهی مبادله در بازارچههای غیررسمی موقت مرزی
ماده۱ـ وزارت کشور موظف به هدایت و انتقال مبادلات غیررسمی مرزی در استانهای آذربایجان غربی، کردستان، کرمانشاه و سیستان و بلوچستان به گمرکات رسمی یا بازارچههای مرزی به شرح زیر است:
۱ـ بازارچههای موقت مرزی تمرچین و قاسم رش در استان آذربایجان غربی، به ترتیب در بازارچههای مرزی رسمی تمرچین و کیله در شهرستانهای پیرانشهر و سردشت.
۲ـ بازارچههای موقت مرزی شیخ صله، پرویزخان و شوشمی در استان کرمانشاه به ترتیب در بازارچههای مرزی شیخ صله، تیله کوه و شوشمی در شهرستانهای ثلاث باباجانی، سرپل ذهاب و پاوه.
۳ـ بازارچههای موقت مرزی هنگ ژال و گله سوره در شهرستان بانه استان کردستان، به بازارچه مرزی سیران بند در شهرستان بانه.
۴ـ بازارچه موقت مرزی میرجاوه در استان سیستان و بلوچستان به بازارچه مرزی میرجاوه.
ماده۲ـ وزارت کشور مجاز است یک بازارچه مرزی در استان آذربایجان غربی (اشکان در شهرستان سردشت)، دو بازارچه مرزی در استان کردستان (ملخورد در شهرستان سروآباد و خانم شیخان در شهرستان مریوان) و پنج بازارچه مرزی در استان سیستان و بلوچستان به ترتیب بازارچه مرزی تخت عدالت در شهرستان هیرمند، بشدلبر در شهرستان نیمروز، شاهگل در شهرستان زهک و جالق و میل (۱۶۰) در شهرستان سراوان احداث نماید.
تبصره ـ استانداریهای مشمول این آییننامه میتوانند با رعایت ملاحظات امنیتی و توجیه اقتصادی و پس از تأمین زیرساختهای لازم نسبت به جابهجایی بازارچههای مصوب در مواد (۱) و (۲) این آییننامه در محدوده شهرستانهای ذیربط با هماهنگی وزارت کشور و گمرک جمهوری اسلامی ایران اقدام نمایند. (الحاقی مصوب ۱۳۹۷/۳/۹)
ماده۳ـ هزینههای ایجاد تأسیسات اداری و زیربنایی و تأسیسات مورد نیاز واحدهای اجرایی در این بازارچهها و سایر سرمایهگذاریها و تأمین کارکنان اجرایی بازارچه و اداره آن بر عهده استانداری مربوط است.
ماده۴ـ وزارت کشور موظف است از نظر احداث مکان و چگونگی حفظ انتظامات کنترل تردد افراد در بازارچههای مذکور در این آییننامه، هماهنگی لازم را با گمرک جمهوری اسلامی ایران انجام دهد.
ماده۵ ـ مدیریت بازارچههای مذکور بر عهده گمرک جمهوری اسلامی ایران است.
ماده۶ ـ کولبرانی که دارای سه سال اقامت (قبل از ابلاغ این تصویبنامه) در روستاهای حدفاصل حداکثر (۲۰) کیلومتری از نقطه صفر مرزی در استانهای آذربایجانغربی، کردستان و کرمانشاه و حداکثر (۵۰) کیلومتری صفر مرزی در استان سیستان و بلوچستان قرار دارند میتوانند برای واردات فهرست اقلام کالاهای موضوع ماده (۹) این تصویبنامه و تبصره آن از تخفیف سود بازرگانی ماهانه به مبلغ هفت میلیون (۰۰۰ر۰۰۰ر۷) ریال و برای هر خانوار مرزنشین مشمول این تصویبنامه حداکثر تا سقف بیست و هشت میلیون (۰۰۰ر۰۰۰ر۲۸) ریال بهرهمند گردند. (اصلاحی مصوب ۱۳۹۷/۳/۹)
تبصره۱ـ سقف کلی میزان تخفیف این ماده حداکثر چهل و دو هزار میلیارد (۰۰۰ر۰۰۰ر۰۰۰ر۰۰۰ر۴۲) ریال در سال خواهد بود که متناسب با تعداد مرزنشینان شناسایی شده و مورد تأیید وزارت کشور تخصیص مییابد. (اصلاحی مصوب ۱۳۹۷/۳/۹)
تبصره۲ـ ساکنین شهرهای مرکز شهرستانهای استانهای مذکور، مشمول دریافت تسهیلات این تصویبنامه نمیباشند.
تبصره۳ـ وزارت کشور موظف است سازوکاری را فراهم نماید که به محض اقامت افراد مشمول برخوردار از مزایای این ماده در خارج از محدوده تعیین شده، نسبت به ابطال امتیازات آنها اقدام نماید. (الحاقی مصوب ۱۳۹۷/۳/۹)
ماده۷ـ وزارت صنـعت، معدن و تجـارت مکلف است ظرف دو ماه از تاریخ لازمالاجرا شدن این تصویبنامه نسبت به صدور کارت الکترونیکی برای افراد واجد شرایط اقدام نماید.
ماده۸ ـ در راستای استفاده از مزایای این تصویبنامه، عبور (ترانزیت) اقلام کالاهای مورد نیاز مرزنشینان از سایر مبادی نیز به بازارچههای مرزی و گمرکات مجاز است. (اصلاحی مصوب ۱۳۹۷/۳/۹)
ماده۹ـ فهرست کالاهای قابل ورود در هر یک از استانهای مذکور، علاوه بر اقلام قابل ورود مرزنشینان موضوع تصویبنامه شماره ۳۱۸۱۹/ت۵۱۹۶۷هـ مورخ ۱۳۹۵/۳/۱۸ (بدون لحاظ مقدار) با پیشنهاد وزارت کشور یا وزارت صنعت، معدن و تجارت در کارگروه ماده (۱۲) قانون ساماندهی مبادلات مرزی ـ مصوب۱۳۸۴ـ و با حضور نماینده ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز تعیین و ابلاغ میگردد.
تبصره ـ وزارتخانههای صنعت، معدن و تجارت و جهاد کشاورزی ضوابط و فهرست کالاهای مشمول اخذ نمایندگی را ظرف سه ماه تعیین و ابلاغ میکنند. تا زمان ابلاغ فهرست مذکور و در اجرای قانون ساماندهی مبادلات مرزی ـ مصوب ۱۳۸۴ـ اقلام وارده براساس این تصویبنامه مشمول ضوابط ماده (۴) قانون حمایت از حقوق مصرفکنندگان ـ مصوب ۱۳۸۸ـ (داشتن نمایندگی رسمی برای کالای سرمایهای) نمیباشد. (الحاقی مصوب ۱۳۹۷/۳/۹)
ماده۱۰ـ وزارت کشور و نیروهای نظامی و انتظامی مکلفند پس از لازمالاجرا شدن این تصویبنامه نسبت به انسداد کلیه معابر زمینی غیرمجاز اقدام نمایند.
ماده۱۱ـ دستگاههای اجرایی ذیربط مکلفند ظرف سه ماه از تاریخ لازمالاجرا شدن این تصویبنامه نسبت به اجرا نمودن احکام آن (به جز ماده (۵) با زمان اجرای مقرر) اقدام نمایند و مسئولیت اجرا و نظارت بر آن بر عهده وزارت کشور و ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز است. دستورالعمل اجرایی مربوط به نقاط مشمول، شناسایی مرزنشینان مشمول صدور کارت، نحوه اجرا، توزیع سهمیه وارداتی برای مرزنشینان هر شهرستان موضوع این تصویبنامه ظرف یک ماه توسط وزارت یادشده تهیه و پس از تصویب در کارویژه مرز و با حضور نمایندگان وزارت صنعت، معدن و تجارت و ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز به دستگاههای اجرایی، استانداریهای ذیربط و نیروهای نظامی و انتظامی ابلاغ میگردد. (اصلاحی مصوب ۱۳۹۷/۳/۹)
ماده۱۲ـ تا زمان استقرار نمایندگی سازمان ملی استاندارد ایران و سایر سازمانهای مجوز دهنده بهداشتی، ایمنی و قرنطینهای و تجهیز آزمایشگاههای مورد نیاز در شهرستانهای مشمول اجرای این آییننامه، رعایت ضوابط استاندارد، بهداشتی و قرنطینهای کالاهای وارداتی در سطح عرضه و بازار توسط سازمان ملی استاندارد ایران و سایر سازمانهای ذیربط (حسب مورد) انجام میشود.(الحاقی مصوب ۱۳۹۷/۳/۹)
ماده۱۳ـ عمدهفروشی، حمل یا خروج تجمیعی و تجاری کالاهای وارداتی از شهرستانهای مشمول این آییننامه به سایر نقاط استان مربوط و کشور ممنوع میباشد. نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران مکلف است نسبت به شناسایی و کنترل محورهای خروج کالا از شهرستانهای مشمول اقدام نماید.(الحاقی مصوب ۱۳۹۷/۳/۹)
ماده۱۴ـ استانداران کردستان، کرمانشاه و سیستان و بلوچستان مکلفند ظرف یک سال با همکاری دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و ویژه اقتصادی و در اجرای قانون ایجاد یک منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی و بیست و سه منطقه ویژه اقتصادی ـ مصوب ۱۳۸۹ـ و قانون ایجاد مناطق جدید ویژه اقتصادی ـ مصوب ۱۳۸۹ـ و قانون ایجاد مناطق ویژه اقتصادی سهند مراغه، آستارا و سهلان ـ مصوب ۱۳۸۹ـ نسبت به عملیاتی نمودن و فعالسازی مناطق ویژه اقتصادی مصوب و دارای مجوز شامل مناطق ویژه اقتصادی بانه و مریوان در استان کردستان، قصرشیرین و اسلامآباد غرب در استان کرمانشاه و سیستان و میرجاوه ـ زاهدان در استان سیستان و بلوچستان اقدام نمایند.(الحاقی مصوب ۱۳۹۷/۳/۹)
ماده۱۵ـ کارگروهی با مسئولیت وزارت صنعت، معدن و تجارت (سازمان توسعه تجارت ایران) و عضویت وزارتخانههای کشور، جهادکشاورزی، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، امور اقتصادی و دارایی، سازمانهای برنامه و بودجه کشور و میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم کشور و ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز مکلف است با هدف ایجاد اشتغال پایدار و زودبازده در مناطق مشمول این آییننامه، ظرف شش ماه برنامههای جامع و مورد نیاز و جایگزین را بررسی و به هیأت وزیران ارایه کند. (الحاقی مصوب ۱۳۹۷/۳/۹)
معاون اول رئیسجمهور ـ اسحاق جهانگیری