ابطال بخشنامه سازمان اداری و استخدامی درخصوص عدم امکان اعطای طبقه تشویقی
رای شماره ۱۱۹۰۶۲۳ مورخ ۱۴۰۳/۵/۲۳ هیات عمومی دیوان عدالت اداری
پیام رای:
نامه شماره ۳۶۰۴۲ مورخ ۱۴۰۱/۵/۲۶ سرپرست امور مدیریت مشاغل سازمان اداری و استخدامی کشور با موضوع طبقه تشویقی ابطال شد
متن دادنامه:
تاریخ دادنامه: ۱۴۰۳/۵/۲۳ شماره دادنامه: ۱۴۰۳۳۱۳۹۰۰۰۱۱۹۰۶۲۳ شماره پرونده: ۰۲۰۲۷۹۶
مرجع رسیدگی: هیأت عمومی دیوان عدالت اداری
شاکی: آقای حمید مسعودی آشتیانی
طرف شکایت: سازمان اداری و استخدامی کشور
موضوع شکایت و خواسته: ابطال نامه شماره ۳۶۰۴۲ مورخ ۱۴۰۱/۵/۲۶ سرپرست امور مدیریت مشاغل سازمان اداری و استخدامی کشور
گردش کار
شاکی به موجب دادخواستی ابطال نامه شماره ۳۶۰۴۲ مورخ ۱۴۰۱/۵/۲۶ سرپرست امور مدیریت مشاغل سازمان اداری و استخدامی کشور را خواستار شده و در جهت تبیین خواسته اعلام کرده است که:
“مدیرکل وقت دفتر بازرسی و پاسخگویی به شکایات شرکت توانیر طی نامهای خطاب به مدیرعامل وقت آن شرکت، درخواست اعطای یک طبقه تشویقی برای اینجانب را بر اساس ماده ۲۵ و ماده ۲۶ قانون ارتقای سلامت اداری و آییننامه اجرایی آن ارائه نمود که مورد موافقت ایشان قرار گرفت. لیکن پس از استعلام دفتر منابع انسانی شرکت توانیر، سرپرست امور مدیریت مشاغل سازمان اداری استخدامی کشور اعلام نموده است که در قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب سال ۱۳۸۶ این موضوع پیشبینی نشده است.
دفاع استدلالی:
۱ـ سرپرست امور مدیریت مشاغل سازمان اداری استخدامی کشور در بخش ابتدایی پاسخ خود طی نامه شماره ۳۶۰۴۲ مورخ ۱۴۰۱/۵/۲۶ اعلام نموده است در قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب سال ۱۳۹۶ در خصوص رتبهها و طبقات شغلی عناوین تشویقی یا ارفاقی پیشبینی نشده است. درحالیکه عدم پیشبینی موضوع در قانون مذکور نافی اجرای قوانین مؤخر آن از جمله ماده ۲۶ قانون ارتقای سلامت اداری مصوب سال ۱۳۹۰ مجلس شورای اسلامی که در بند «د» آن وظیفه تهیه آییننامه اجرائی این ماده را به معاونتهای برنامهریزی و نظارت راهبردی و توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییسجمهور و تصویب آن را به هیأت وزیران واگذار نموده است نمیشود؛ و در بند «ب» ماده ۳ آییننامه مذکور به شماره ۴۵۱۴۶/ت۵۰۰۸۰ هـ مورخ ۲۴/۴/۱۳۹۳ که به تصویب هیأت وزیران رسیده است (بر اساس اصل ۱۳۸ قانون اساسی، مصوبات هیأت وزیران از تاریخ ابلاغ لازمالاجراست) در خصوص واگذاری طبقه تشویقی صراحت داشته و موضوع امکان واگذاری طبقه تشویقی تبیین گردیده است و از سال ۱۳۹۳ (تاریخ تصویب و ابلاغ دستورالعمل اجرایی ماده ۲۶) تاکنون نیز اداره کل اسناد و تنقیح قوانین شورای اسلامی نظریهای دال بر مغایرت قانونی اعطای طبقه تشویقی با قانون مدیریت خدمات کشوری ارائه ننموده است که مبین بر صحت موضوع و امکان اجرای آن برای ذینفعان واجد شرایط میباشد.
۲ـ در بخش دوم نامه سرپرست امور مدیریت مشاغل سازمان اداری استخدامی کشور نیز به ماده ۱۲۷ قانون مدیریت خدمات کشوری و لغو مقررات مغایر با این قانون اشاره شده است که همانطور که مستحضرید قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب سال ۱۳۸۶، قانون سلامت اداری مصوب سال ۱۳۹۰ و آییننامه اجرایی ماده ۲۶ قانون مذکور نیز مصوب هیأت وزیران در سال ۱۳۹۳ میباشد. بر اساس قاعده تقدم اجرای قانون مؤخر و از آن جا که هیچ قانونی نمیتواند نفیکننده قوانین بعدی باشد، پاسخ مذکور مسموع نمیباشد.
۳ـ از طرفی موضوع اعطای تشویقی در مغایرت با قانون مدیریت خدمات کشوری نبوده و در موضوعی که قانون مذکور سکوت نموده، قانون سلامت اداری نسبت به تبیین آن اقدام نموده است.
با عنایت به قانون سلامت اداری مصوب مجلس شورای اسلامی (ماده ۲۶) و دستورالعمل اجرایی ماده مذکور مصوب هیأت وزیران (بند ب ماده ۳) و براساس اصل حمایت از حق های مکتسبه متکی به قوانین و مقررات و از آن جا که براساس ضوابط صدرالذکر کلیه مراحل اعطای طبقه تشویقی طی و تأیید شده است و عدم و یا مسکوت بودن ضوابط قبلی از جمله قانون مدیریت خدمات کشوری نافی حقوق مکتسبه اینجانب براساس قوانین ثانویه و مؤخر نمیباشد، خواستار رعایت و اجرای ضوابط قانون سلامت اداری و دستورالعمل آن میباشم.
با توجه به مراتب فوق و امعان نظر به قوانین و مقررات موصوف، رأی صادره تحت عنوان فقدان نص قانونی در اعطای عناوین تشویقی یا ارفاقی در اعطای رتبه و طبقه شغلی بالاخص در قانون مدیریت خدمات کشوری بدون بررسی لازم و توجه به موضوعات مطروحه میباشد. تقاضای ابطال نامه شماره ۳۶۰۴۲ مورخ ۱۴۰۱/۵/۲۶ را خواستارم.”
متن مقرره مورد شکایت به شرح زیر است:
“سازمان اداری استخدامی کشور ۳۶۰۴۲ مورخ ۱۴۰۱/۵/۲۶
برادر ارجمند جناب آقای شهرابی فراهانی
مدیرکل محترم دفتر توسعه منابع انسانی وزارت نیرو
موضوع: طبقه تشویقی
باسلام و احترام
بازگشت به نامه شماره ۵۳۰/۲۷۶۳۱/۱۴۰۱ مورخ ۲۸/۴/۱۴۰۱ اعلام میشود:
از آن جا که در قانون مدیریت خدمات کشوری در خصوص رتبهها و طبقات شغلی عناوین تشویقی یا ارفاقی پیشبینی نشده است و طبق ماده ۱۲۷ قانون مذکور، کلیه قوانین و مقررات عام و خاص مغایر با قانون یاد شده از تاریخ لازمالاجرا شدن آن قانون لغو شده است، بنابراین در حال حاضر امکان اعطاء طبقه تشویقی به هر نحو منتفی میباشد. ـ سرپرست امور مدیریت مشاغل”
در پاسخ به شکایت مذکور، رئیس امور حقوقی سازمان اداری و استخدامی کشور به موجب لایحه شماره ۵۲۵۰۵ ـ ۱۰/۵/۱۴۰۲ توضیح داده است:
“مستفاد از رأی شماره ۱۹۲۷ـ ۱۹۲۶ [۱۹۲۷ـ ۹۳۱۰۰۹۰۹۰۵۸۰۱۹۲۶] مورخ ۴/۱۲/۱۳۹۳ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری اصل ایجاد حق برخورداری از طبقه شغلی ارفاقی و تشویقی نیازمند تصریح در قانون است و در هیچ یک از مواد قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب سال ۱۳۸۶، برای برخورداری از طبقه شغلی تشویقی حکمی پیشبینی نشده است. در همین راستا مطابق بند (ث) ماده ۷ قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۹۵، کلیه تصویبنامهها، بخشنامهها و دستورالعملها، تغییرات تشکیلات، تغییر ضرایب، جداول حقوقی و طبقهبندی مشاغل و افزایش مبنای حقوقی، اعطای مجوز هر نوع استخدام و به کارگیری نیرو و همچنین مصوبات هیأتهای امنا که متضمن بار مالی برای دولت باشد در صورتی قابل طرح و تصویب و اجراء است که بار مالی ناشی از آن قبلاً محاسبه و در قانون بودجه کل کشور تأمین شده باشد.
۲ـ شاکی در استدلال ارائه شده در دادخواست، مبنای افزایش طبقه را به قانون ارتقای سلامت اداری ارجاع داده که در این قانون نیز هیچ اشارهای به طبقه تشویقی نشده است و صرفاً در ماده ۲۶ مواردی که فرد، مشمول تشویقات مادی و معنوی میگردد، بر شمرده شده است و اثری از نوع یا نحوه تشویق وجود ندارد. از این رو در حال حاضر تخصیص طبقه تشویقی به کارمندان مشمول مدیریت خدمات کشوری وجاهتی ندارد. با عنایت به مطالب معنونه، تقاضای رد شکایت شاکی را دارد.”
هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در تاریخ ۱۴۰۳/۵/۲۳ با حضور رئیس و معاونین دیوان عدالت اداری و رؤسا و مستشاران شعب دیوان تشکیل شد و پس از بحث و بررسی با اکثریت آراء به شرح زیر به صدور رأی مبادرت کرده است.
رأی هیأت عمومی
اولاً با عنایت به این که در بندهای (الف)، (ب) و (ج) ماده ۲۶ قانون ارتقاء سلامت نظام اداری و مقابله با فساد تشویق برخی از اشخاص به شرح بندهای سهگانه فوق پیشبینی شده و در بند (د) ماده مذکور اجازه داده شده است که آییننامه اجرایی این ماده به تصویب هیأت وزیران برسد و از طرفی در بند (ب) ماده ۳ آییننامه اجرایی فوق (موضوع تصویبنامه شماره ۴۵۱۴۶/ت ۵۰۰۸۰ هـ مورخ ۲۴/۴/۱۳۹۳ هیأت وزیران) یکی از تشویق های موضوع آییننامه اعطای یک گروه تشویقی یا طبقه و مانند آن است و بنابراین فارغ از انطباق یا عدم انطباق بند مذکور با قوانین، اظهارنظر سرپرست امور مدیریت مشاغل سازمان اداری و استخدامی کشور درخصوص عدم امکان اجرای مصوبه هیأت وزیران خارج از حدود اختیار وی بوده و لذا نامه شماره ۳۶۰۴۲ مورخ ۱۴۰۱/۵/۲۶ سرپرست امور مدیریت مشاغل سازمان اداری و استخدامی کشور به لحاظ خروج از حدود اختیار مستند به بند ۱ ماده ۱۲ و ماده ۸۸ قانون دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۹۲ ابطال میشود. این رأی بر اساس ماده ۹۳ قانون دیوان عدالت اداری (اصلاحی مصوب ۱۰/۲/۱۴۰۲ ) در رسیدگی و تصمیمگیری مراجع قضایی و اداری معتبر و ملاک عمل است.
رئیس هیأت عمومی دیوان عدالت اداری ـ حکمتعلی مظفری