ابلاغ شیوهنامه جدید جایزه دکتری شهید احدی
ابلاغ شیوهنامه جدید جایزه دکتری شهید احدی
اعطای تسهیلات ادامه تحصیل بدون آزمون در دوره دکتری به دانشآموختگانِ برتر دانشگاهها
پایگاه خبری اختبار- بنا بر نامه سازمان سنجش که در تیر ماه سال جاری به دانشگاه ها و مؤسسات آموزشی کشور واصل گردیده، بنیاد ملّی نخبگان در بهار ۱۳۹۵ شیوه نامه بهره مندی دانش آموختگان برتر دانشگاهی از تسهیلات ادامه تحصیل در دوره دکتری تخصصی (جایزه شهید احدی) را به تصویب رسانید و از این پس دانشآموختگان واجد شرایط دوره کارشناسیارشد دانشگاهها میتوانند از این تسهیلات برای ورود بدون آزمون به دوره دکتری استفاده نمایند.
شیوهنامه جدید اعطای تسهیلات ادامه تحصیل بدون آزمون در دوره دکتری به دانشآموختگانِ برتر دانشگاهها با تغییر عنوانِ «بورس شهید احدی» به «جایزه شهید احدی» ابلاغ شد.
بنیاد ملی نخبگان با هدف تسهیل مسیر تحصیلی دانشآموختگان برتر دوره کارشناسی ارشد در دوره دکتری تخصصی در دانشگاههای کشور و به منظور ایجاد انگیزه برای حضور آنان در داخل کشور و ایجاد آرامش بیشتر ذهنی برای تحصیل و فعالیتهای علمی آنان، تسهیلات «امکان ادامه تحصیل در دوره دکتری تخصصی» را با «عنوان جایزه شهید احدی» به تصویب رسانده است.
بر اساس این آییننامه دانشگاهها مجازند دانشآموختگان برتر را مطابق مقررات بنیاد به صورت مازاد بر ظرفیت بر ادامه تحصیل در مقطع دکتری تخصصی جذب کنند.
این تسهیلات یکی از جایزههای مصوب هیأت امنای بنیاد ملی نخبگان است و به دلیل احتمال سوءبرداشت، مناسب است از واژه «بورس» برای آن پرهیز شود.
با توجه به امکان پذیرش برترین دانشآموختگان در دانشگاههای معتبر؛ این جایزه، ارائه تسهیلاتی به دانشگاههای برتر نیز محسوب میشود که بر اساس آن میتوانند توان نخبگانی خود را نیز افزایش دهند، علاوه بر این بنیاد تلاش میکند بخشی از هزینه تحصیل این دسته از دانشجویان را به دانشگاهها پرداخت کند، لیکن الزامی بر پرداخت کلیه هزینههای تحصیل این فراد ندارد. ضمناً یادآور میشود بنیاد تسهیلاتی مادی را در قالبهای مختلف برای دانشگاه های برتر کشور در نظر گرفته است که در طول سال به آنها اعطا میشود.
شرایط مشمولان
دانشآموختگان دوره کارشناسی ارشد مورد تأیید وزازت علوم/وزارت بهداشت و نیز دانشآموختگان دوره دکتری حرفهای مورد تأیید وزارت بهداشت در صورت احراز شرایط زیر به عنوان دانشآموخته برتر میتوانند از جایزه شهید احدی بهرهمند شوند:
الف- بیش از سه سال از تاریخ دانشآموختگی آنان در مؤسسههای علمی داخل کشور و بیش از شش سال از دانشآموختگی آنان در مؤسسههای علمی خارج از کشور نگذشته باشد.
ب- دستکم ۲۸۰ امتیاز از فعالیتهای نخبگانی بهدست آورند و ثانیاً حائز بیشترین امتیاز را در قیاس با سایر متقاضیان در دوره زمانی بررسی کسب کرده باشند.
تبصره: چنانچه متقاضی، حداکثر ده درصد کمتر از امتیاز بند «ب» را کسب کرده باشد، در فرایند شناسایی وارد میشود و تصمیمگیری نهایی درباره اعطای تسهیلات به وی، به نظر اجماع کارگروه موضوع ماده ۴ بستگی دارد.
تسهیلات
مشمولان این جایزه از مزایای زیر بهرهمند میشوند:
۱-۳- معرفی دانشآموخته برتر برای پذیرشِ بدون آزمون در دوره دکتری تخصصی به دانشگاهها و پژوهشگاههای برتر کشور (از طریق سازمان سنجش)
۲-۳- پرداخت کمکهزینه دوره دکتری تخصصی به دانشگاه/ پژوهشگاه پذیرنده
تبصره ۱: میزان اعتبار کمکهزینه اعطایی به مؤسسههای پذیرنده، سالانه از سوی رئیس بنیاد تعیین و مطابق فرایند تدوینشده در بنیاد اجرایی خواهد شد .
تبصره ۲: استفاده از این تسهیلات برای دانشآموخته برتر، مانع بهرهمندی وی از راتبههای داستگاههای اجرایی نیست.
تبصره ۳: ظرفیت مذکور در مؤسسههای پذیرنده، به عنوان مازاد بر ظرفیت اصلی مؤسسه تلقی میشود.
فرایند اجرا
فرایند شناسایی دانشآموختگان برتر مشمول این جایزه به شرح ذیل است:
۱. رئیس بنیاد سهمیه سالانه استفاده از این جایزه را اعلام میکند.
۲. فرد متقاضی، در بازههای زمانی تعیینشده از سوی بنیاد، اطلاعات خود را در سامانه اطلاعاتی بنیاد به نشانی soraya.bmn.ir بارگذاری میکند.
۳. پس از راستیآزمایی اطلاعات به کمک بنیادهای نخبگان استانی محل تحصیل/سکونت متقاضی، کارگروهی متشکل از مدیر کل دفتر برنامهریزی و تواناسازی مستعدان، یکی از صاحبنظران فعالیتهای نخبگانی و یکی از کارشناسان معاونت برنامهریزی، بعد از ارزیابی و محاسبه امتیاز متقاضیان، برگزیدگان نهایی را تعیین میکند. اعضای این کارگروه با تأیید رئیس بنیاد برگزیده و با حکم معاون برنامهریزی منصوب میشود.
۴. بنیاد به برگزیدگان از طریق سامانه اطلاعرسانی میکند و آنان مجازند حداکثر پنج مؤسسه را برای ادامه تحصیل انتخاب و به بنیاد اعلام کنند.
۵. سازمان سنجش پس از معرفی برگزیدگان از سوی بنیاد، آنان را به مؤسسه پذیرنده معرفی میکند.
۶. مؤسسه پذیرنده، پس از مصاحبه با متقاضیان، نتیجه نهایی را به سازمان سنجش اعلام میکند.
۷. بنیاد پس از دریافت نتیجه نهایی، کمکهزینه را به مؤسسه پذیرنده پرداخت میکند.
تبصره ۱: فرض بنیاد، صحت اطلاعات بارگذاریشده در سامانه است و چنانچه در هر مرحله از بررسی مشخص شود متقاضی اطلاعاتی را خلاف واقع اظهار کرده است، از تمامی تسهیلات بنیاد محروم میشود و عدم صداقت وی به دستگاههای ذیربط اعلام و به لحاظ حقوقی موضوع پیگیری میشود.
تبصره ۲: چنانچه متقاضی به عنوان دانشآموخته برتر انتخاب نشود، متقاضی مجاز است با ارتقای فعالیتهای نخبگانی خود صرفاً یک بار دیگر (و در محدوده دوره مجاز پس از دانشآموختگی) درخواست خود را در سامانه بارگذاری کند.
تبصره ۳: دانشآموخته برتر، تا چهار نیمسال تحصیلی بعد از برگزیده شده، فرصت دارد در یکی از مؤسسههای علمی انتخابی پذیرش دریافت کند، در غیر این صورت جایزه مذکور کانلمیکن تلقی میشود.
تصویب و اجرا
این شیوهنامه به تصویب بنیاد ملی نخبگان رسید و اجرای آن تا تاریخ ۱۳۹۵/۱۲/۳۰ لازم است و پس از آن اصلاحات لازم در شیوهنامه اعمال میشود.