اپلیکیشن های ثبت چک ‌های جدید (صیادی)

پایگاه خبری اختبار- ثبت نقل و انتقال چک‌های جدید در سامانه صیاد از ۵ فروردین ‌ماه ۱۴۰۰ اجباری شده است. این چک‌ ها، بدون ثبت در سامانه صیاد، قابلیت پردازش در شبکه بانکی را ندارند و بانک‌ها از پرداخت وجه چک جدید ثبت نشده در این سامانه، امتناع خواهند کرد. البته چک‌های قدیمی فعلاً به رویه قبلی خود بدون نیاز به ثبت در سامانه صیاد، کارسازی می‌شوند.

یکپارچه سازی صدور دسته چک ها

ساامنه صیاد یا سامانه‌ «صدور یکپارچه الکترونیکی دسته چک» با هدف یکپارچه سازی فرایند صدور دسته چک‌های بانکی راه‌اندازی شده است.

طبق قانون جدید چک صادرکننده چک مکلف است اطلاعات تاریخ، مبلغ و هویت ذی‌نفع را علاوه بر درج در برگه چک، در سامانه صیاد وارد کند. همچنین برای ثبت چک‌های جدید در سامانه، قسمتی به نام «بابت» وجود دارد که علت صدور چک از طرف صاحب حساب در آن ثبت می‌شود.

گیرنده چک نیز موظف است با مراجعه به سامانه صیاد حتماً اطلاعات برگه چک را با اطلاعات ثبت شده در سامانه صیاد تطبیق دهد و اگر تمام موارد صحیح بود، مراتب تأیید دریافت چک را به سامانه اعلام کند.

صدور چک در وجه حامل ممنوع است

همچنین صدور چک‌های جدید در وجه حامل ممنوع بوده و در سامانه صیاد نیز امکان صدور چک در وجه حامل به صورت سیستمی وجود ندارد.

در زمان انتقال چک، ظهرنویسی (پشت نویسی) چک در سامانه صیاد انجام می‌پذیرد و دارنده چک نیز چنانچه متمایل به انتقال چک به شخص ثالث باشد، لازم است هویت گیرنده جدید را در سامانه صیاد درج کند.

لازم به ذکر است از زمان اجرایی شدن این قانون (۵ فروردین ۱۴۰۰)  به بعد برای ضمانت و یا هر دلیل دیگری، نمی‌توان چک «سفید امضا» و بدون تاریخ صادر کرد. همچنین برای هر مشتری بانکی یعنی دارندگان دسته‌چک بانکی سقف اعتباری در نظر گرفته شده تا دارندگان دسته چک بی‌حساب و کتاب چک صادر نکنند.

محدودیت دارندگان چک های برگشتی

همچنین در قانون جدید چک، کسی که چک برگشتی داشته باشد، از دریافت دسته چک جدید، تسهیلات بانکی، ضمانت نامه‌ها و کارت‌های بانکی محروم می‌شود.

دسترسی به سامانه صیاد از طریق درگاه‌های بانکی (شامل اینترنت بانک و همراه بانک) و نیز برنامک‌های موبایلی پرداخت فراهم است و افراد می‌توانند با مراجعه به تارنمای شرکت شاپرک در بخش برنامک‌های موبایلی برنامک مورد تائید را دانلود کنند.

برنامک های موبایلی را از اینجا میتوانید دانلود کنید

 

آپ

۷۲۴

تاپ

سکه

ایوا

لازم به ذکر است شماره ۱۶ رقمی کد یکتای مندرج روی چک، تاریخ و مبلغ چک از جمله اطلاعات مورد نیاز برای ثبت در سامانه صیاد است، دیگر اطلاعات مورد نیاز برای ثبت چک در این سامانه اطلاعات هویتی افراد از جمله کدملی دریافت‌کننده چک است.

چک‌های قدیمی به اعتبار خود باقی است

ضوابطی که درباره ثبت چک‌های جدید (بنفش یا صیادی) اشاره شد در مورد چک‌های قدیمی اجرا نمی‌شوند. در این رابطه آمنه نادعلی‌زاده، معاون اداره نظام‌های پرداخت بانک مرکزی، نیز تصریح کرده است که چک‌های قدیمی حتی اگر مربوط به تاریخ‌های آینده باشند نیز به اعتبار خود باقی هستند. این دسته‌چک‌ها فعلاً نیازی به تعویض ندارند و به روال سابق کارسازی می‌شوند.

پیش از این نیز بانک مرکزی در راستای اجرای قانون جدید چک، ثبت چک در سامانه صیاد را از ۲۲ آذر ماه ۹۹ الزامی اعلام کرده بود که تا فروردین ۱۴۰۰ به تعویق افتاد و در این بازه فرصت ثبت چک به صورت اختیاری در سامانه صیاد توسط برنامه های موبایلی فراهم بود.

آموزش کامل کار با اپلیکیشن آپ و ثبت چک در سامانه صیاد را در لینک زیر میتوانید مشاهده کنید:

آموزش ثبت اختیاری چک در سامانه صیاد

الزامات قانونی چک

الزامات قانونی چک در خصوص محدودیت دارندگان چک های برگشتی، موانع منع اعطای دسته چک به اشخاص، نحوه رفع سوء اثر چک، نحوه برگشت زدن چک و … را به صورت کامل می توانید با کلیک بر روی لینک زیر مطالعه نمایید:

الزامات قانونی چک

 

خروج از نسخه موبایل