تصویب مواد ۵ و ۶ طرح تسهیل کسب و کار درباره آزمون‌های کارشناسی رسمی و وکالت

پایگاه خبری اختبار-  نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه امروز، ۲۱ مهرماه خود به ادامه رسیدگی به طرح تسهیل صدور برخی مجوز های کسب و کار پرداختند.

در این جلسه ماده ۵ طرح درباره ساز و کار جذب آزمون کارشناسی رسمی بدون هیچ‌گونه تغییری تصویب شد.

ماده ۵ طرح تسهیل صدور برخی مجوزهای کسب و کار

شورای عالی کارشناسان موظف است هرساله از طریق سازمان سنجش آموزش کشور نسبت به برگزاری آزمون کارشناسان رسمی اقدام نماید. داوطلبانی که حداقل هفتاد درصد (۷۰%) امتیاز میانگین نمرات یک درصد (۱%) حائزان بالا ترین امتیاز در هر رشته را کسب کنند، به عنوان پذیرفته شده، برای طی مراحل مقتضی به کانون مشاوران رسمی و مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده معرفی می شوند. توزیع استانی پذیرفته شدگان بر اساس تقاضا یا امتیاز پذیرفته شدگان می باشد. نظارت بر اجرای این تبصره برعهده وزارت دادگستری است و وزارت مزبور مکلف است درصورت استنکاف کانون شورای عالی از برگزاری آزمون، راساً به برگزاری آن اقدام کند.

پیشنهاد حذف ماده ۵ طرح تسهیل به رای گذاشته شد و تصویب نشد و در نهایت اصل ماده ۵ طرح تسهیل با ۱۸۱ رای تصویب شد.

پس از آن نیز مجلس وارد بررسی ماده ۶ این طرح شد که این ماده پس از اعمال یک پیشنهاد اصلاحی، با ۱۷۱ رای موافق تصویب شد.

متن تصویب‌شده‌ی ماده ۶ طرح تسهیل صدور برخی مجوزهای کسب و کار

ماده ۶- تبصره ماده (۱) قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت مصوب ۱۳۷۶/۱/۱۷ به شرح زیر اصلاح و یک تبصره به عنوان تبصره (۲) به آن اضافه می شود:

تبصره ۱- کانون وکلای دادگستری و مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده مکلفند هر سال از طریق سازمان سنجش آموزش کشور نسبت به برگزاری آزمون پروانه وکالت اقدام نمایند. داوطلبانی که حداقل هفتاد درصد (۷۰%) امتیاز میانگین نمرات یک درصد (۱%) حائزان بالاترین امتیاز را کسب کرده اند قبول اعلام شده و جهت طی مراحل مقتضی به مرجع صدور مجوز مربوطه معرفی می‌گردند. نظارت بر اجرای این تبصره برعهده وزیر دادگستری است و وزارت مزبور مکلف است درصورت استنکاف کانون وکلای دادگستری و مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده از برگزاری آزمون، راساً به برگزاری آن اقدام کند. سابقه قضاوت و وکالت مجلس جایگزین آزمون نخواهد بود.

 تبصره ۲.  ‌ برای مشمولین بند «چ» ماده (۸۸) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، نصاب مذکور در تبصره (۱) حداقل شصت درصد (۶۰%) می‌باشد.

یک تصمیم عجیب؛ قضات از آزمون وکالت معاف نیستند اما بازنشسته‌ها معافند

نمایندگان به ماده ۶ طرح تسهیل… عبارتی را به این شرح اضافه کردند:‌ «سابقه قضاوت یا نمایندگی مجلس، جایگزین آزمون نخواهد بود.»

هدف از این عبارت این است که قضات و نماینده‌های مجلس نتوانند بدون آزمون، پروانه وکالت دریافت کنند.

حال پرسش اساسی این است که تکلیف سایر افرادی که طبق ماده ۸ لایحه قانونی استقلال کانون وکلاء دادگستری، از آزمون وکالت معاف هستند چه می‌شود؟

بر اساس بند دال این قانون، کلیه کسانی که دارای لیسانس حقوق قضائی یا گواهی پایان تحصیلات سطوح عالیه از حوزه علمیه قم با حداقل پنج سال سابقه کار متوالی یا ده سال متناوب در سمت‌های حقوقی در دستگاههای دولتی و وابسته به دولت و نهادها و نیروهای مسلح باشند و بعد از اجراء این قانون با داشتن سی سال سابقه خدمت بازنشسته شوند بدون آزمون، رعایت شرط سن با انجام نصف مدت مقرر کارآموزی می‌توانند پروانه وکالت بگیرند.

به نظر می‌رسد پیشنهادی که ارائه شده صرفا به قضات و نمایندگان مجلس اختصاص دارد و بازنشستگان که تعداد آنها قابل توجه هم هست، همچنان می‌توانند بدون آزمون و با طی نصف دوره کارآموزی، پروانه وکالت بگیرند! درحالیکه قضات دادگستری می‌بایست در آزمون وکالت شرکت کنند!

بیشتر بخوانید:

ماده ۴ طرح تسهیل صدور مجوزها درباره آزمون سردفتری تصویب شد

نمایش بیشتر
دوره DBA-MBA حقوقی مدرک دانشگاه تهران موسسه دکتر بهنیایی

نوشته های مشابه

‫۶۲ دیدگاه ها

  1. عزیزی که این متن را نوشته باید دقت کند که بازنشسته ها هم جزو دسته دارندگان سابقه قضایی به حساب می آیند و از تعجبی که شما کردید ما متعجب شدیم… در ضمن در حین نگارش متن یک خبر و یا یک مقاله علمی باید از *احساساتی شدن* و ابراز تعجب یا تاسف یا نگرانی یا خوشحالی و یا خوشبختی و غیره خودداری کرد و صرفاً باید به بیان علمی مطالب و استفاده از گزاره های حقیقی پرداخت.

  2. اتفاقاً یکی از ویژگی های مثبت روش حد نصاب نسبی نمره دقیقاً همینه…
    که دیگه نه با طرفیت بندی کسی از حق اشتغالش محروم نمی شه و نه با طرح سوالات سخت…

  3. با سلام
    با توجه به قانون تسهیل علی الخصوص ماده ۶ این قانون آیا ۷۰ درصد کل کشور یا هر استان به نظرم یه خورده ایراد داره و مشخص نشده ؟؟ اگر دوستان نظری دارن ارائه بدند ممنون می شوم

  4. شما نگران بیکاری رقبای کاری خودت نباش… هر کس استعداد و توانایی های خودش را دارد… انسان ها رباط نیستند که همه عین هم باشند… هر کس در کار موفقیت های خددش را دارد و زندگی هر شخص مسیری جدا از دیگری را پیش پای او می گذارد.
    مرسی که نگران بیکاری رقبای کاری خودت هستید.
    هر کس باید نگران خودش باشد.

  5. ولی به نظرم این قانون قابل دور زدنه!
    اگه توجه کنین همین الان هم وکلا و کارآموزان هستن که با شرکت در آزمون جزو نفرات برتر میشن بنابراین با بالا بردن شرکت کنندگان نخبه کانون می تونه میانگین یک درصد نفرات برتر بالا ببره و باعث عدم قبولی شرکت کنندگان بشه.

  6. بند «د» ماده ۸ لایحه قانونی استقلال کانون وکلای دادگستری اجازه صدور پروانه کارآموزی وکالت را به اشخاصی که با ۳۰سال خدمت بازنشسته می‌شوند داده است، مشروط بر آنکه با داشتن مدرک کارشناسی رشته حقوق، در ادارات و موسسات دولتی یا وابسته به دولت، به مدت ۵ سال متوالی یا ۱۰سال متناوب در سمت‌های حقوقی فعالیت نموده باشند.

    چرا نمایندگان محترم این بند را اصلاح نمی‌کنند؟! چرا بازنشسته دولت با حقوق ثابت باید بدون ازمون پروانه بگیرد؟!

  7. به احتمال زیاد قضات فشار بیارن و این طرح از طرف شورای نگهبان تصویب نشه
    بهتر بود شرط ورود به آزمون میذاشتن ، یعنی امتحانی گرفته می شد که اگر متقاضی به حد نساب نمره دست پیدا میکرد امکان ورود به آزمون داشت ، اینطوری مشکل سطح علمی برطرف می شد

  8. بنده کارآموز وکالت هستم. نمایندگان محترم هر چند با این طرح بر وکالت و دانش حقوقی فاتحه خواندید . لااقل مسیر ورود بازنشستگان را به این عرصه ممنوع کنید. یادتان باشد قانون منع دو شغله ها و ممنوعیت بکارگیری بازنشستگان چند سال قبل در همان مجلس تصویب شده است

  9. با سلام واحترام _طرح تسهیل مجوز های کسب و کار در حالی تصویب شد که یک قاضی با مدرک دکتری و ۳۰ سال سابقه قضایی برای گرفتن پروانه وکالت باید در آزمون شرکت کند اما به مدیر دفترش با مدرک لیسانس و بدون آزمون پروانه وکالت داده می شود..!! معنای آزمون و هدف از برگزاری آزمون هم یاد گرفتیم..

  10. چرا برخی از دوستان این همه نگرانی دارند که اگر فلان درصد وارد گردونه وکالت بشه باید فاتحه وکالت رو خوند، اگه حرف حساب این دسته از دوستان اینه که عدالت خدشه دار میشه که اصلا حرف درستی نیست چون همین الان هم در بسیاری از محاکم آرای خارج از قاعده و غیر قانونی صادر میشه و بعد در تجدید نظر رد یا قبول میشه ،
    از اون گذشته چرا فکر می کنیم که متولی و نجات دهنده حقوق مردم وکلایی هستند که در آزمون وکالت قبول شده اند و بقیه این توانایی رو ندارند که از موکلا دفاع بکنند. ؟
    چرا به این قضیه فکر نمی کنید که چند درصد اینهایی که الان وکیل هستند اگه بخوان در آزمون وکالت مثلا سال ۹۷ یا ۹۸ شرکت کنند نمره قبولی می گیرن؟
    اول تاسیس دانشگاه پیام نور می گفتند مگه میشه تحصیل بدون استاد باشه ، الان همه شاهدند که قریب به اتفاق دانشجویای با سواد در کارشناسی ارشد و دکتری رو دانشجویان پیام نور می دونن البته این به معنی نیست که دانشجوی فارغ التحصیل دانشگاه شهید بهشتی سطح سوادش کمه ، بلکه منظور اینه که قبولی در آزمون وکالت یا مردودی در اون نمیتونه ملاک و معیاری باسوادی یه وکیل در آینده باشه ، بلکه درک صحیح از مطالب ، آشنایی به فنون سخنوری و استدلال و امثالهم از جمله مباحث مهم در این حوزه است . نکته جالب براتون عرض کنم ، الان داوطلب های آزمون وکالت ، باید تمام قوانین را بخونن و استدلال کنن تا بتونن در آزمون قبول بشن ، اما وقتی که قبول شدن و هرکدام دهها جلسه در محاکم حاضر شدند و عملا درگیر پرونده میشن ، وقتی در آزمون اختبار شرکت می کنند می تونن کتاب قانون رو با خودشون ببرن سر جلسه !!!!!!
    خوب حالا یکی نیست به این آقایان و حضرات بگه ، اون داوطلب آزمون وکالت که بدون اپن بوک میره سرجلسه فرد مسلطییه یا اینکه حتی سی جلسه رفته محاکم و از نزدیک با قوانین سروکار داره و حالا برای دادن پاسخ به ده تا سوال (مثلا) باید اپن بوک قوانین را بازکنه تا جواب پیدا کنه . ….. واقعا برای این سیستم متاسفم.
    خوب حالا شما هی بگید و بنویسید که عدالت خدشه دار شد، عدالت از بین رفت ، وکلای بی سواد داریم و ……. نه عزیزان اصلا اینطور نیست مردم از همه باهوش ترند شاید یه وکیل بی سواد که البته الان هم در حال حاضر کم نداریم ، تا یه مدتی در بازار کار باشند ، ولی مردم فقطی اونا رو شناختند دیگه بهشون مراجعه نمی کنند.
    و خیلی حرفهای دیگه…….

  11. به احتمال زیاد شورای محترم نگهبان به عنوان مرجع رسیدگی و تائید کننده نهایی مصوبات قانونگذار و در واقع دادگاه قانون اساسی ایران بنابر ایراداتی که از حیث قانون اساسی بر این طرح ها ( جذب سردفتر و وکیل ) وارد است طرح را جهت اصلاحاتی مجدد باز گرداند و بعید می دانم به این زودی ها به قانون تبدیل شود . پس دوستان ذینع سعی کنید حسابی مطالعه داشته باشید که در آزمون هایی که قراره برگزار شود جا نمانید .

  12. سلام خانم زنده دل .ممنون از زحماتی که میکشید
    این طرح برای ازمون وکالت ۱۴۰۰ اجرا میشه؟؟
    در مورد دو درس حقوق اساسی ومتون فقه قطعی شده افزودن به منابع آزمون ؟؟

    1. سلام
      اگر طرح تا زمان برگزاری آزمون به تایید شورای نگهبان برسه و اجرایی بشه قاعدتا شامل آزمون وکالت خواهد شد. باید دید نظر شواری نگهبان چیه.
      درباره منابع آزمون هنوز مطلب قطعی اعلام نشده به نظر میاد در نشست آبان اسکودا تصمیم گیری بشه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

دکمه بازگشت به بالا