دستورالعمل اجرایی افتتاح حساب سپرده ریالی برای اشخاص خارجی
مصوبه مورخ ۱٤۰۳/۱۲/۲۵ هیأت عامل بانک مرکزی
دستورالعمل اجرایی افتتاح حساب سپرده ریالی برای اشخاص خارجی
هیأت عامل بانک مرکزی به استناد بند ۱۷ ماده (۸) قانون بانک مرکزی مصوب سال ۱۴۰۳ و در راستای تحقق اهداف مقرر در بند ت” ماده (۲) جز (۲) بند ب ماده (۳) و نیز اجزاء ۲۱ و ۲۲ ذیل بند “الف” از ماده (۴) قانون یاد شده دستورالعمل اجرایی افتتاح حساب سپرده ریالی برای اشخاص خارجی که از این پس به اختصار «دستورالعمل» نامیده میشود را به شرح زیر تصویب نمود:
ماده ۱- در این دستورالعمل، عبارات ذیل در معانی مشروح بکار میروند:
۱-۱- بانک مرکزی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران
۱-۲- مؤسسه اعتباری اشخاص حقوقی که با مجوز بانک مرکزی یا به موجب قانون تحت عنوان «بانک» یا «مؤسسه اعتباری غیربانکی» به انجام عملیات بانکی مبادرت مینمایند.
۱-۳- حساب سپرده حساب سپرده قرضالحسنه جاری ،ریالی حساب سپرده قرضالحسنه پسانداز ریالی و حساب سپرده سرمایهگذاری مدتدار ریالی
۱-۴- اشخاص حقیقی خارجی مقیم اشخاص حقیقی خارجی مشتمل بر:
الف – اشخاص حقیقی خارجی دارای گذرنامه با روادید یا پروانه اقامت معتبر
ب – اشخاص حقیقی خارجی دارای دفترچه اقامت ویژه؛
ج – اشخاص حقیقی خارجی دارای دفترچه اقامت؛
د – اشخاص حقیقی خارجی دارای مدرک آمایش؛
ه – اشخاص حقیقی خارجی دارای دفترچه پناهندگی؛
۱-۵- اشخاص حقوقی خارجی مقیم سفارتخانهها کنسولگریها و نمایندگیهای سازمانهای بینالمللی دارای شناسه یکتای هویتی و همچنین اشخاص حقوقی خارجی که شعبه یا نمایندگی یا نظیر آن ثبت شده در ایران دارند و دارای شناسه ملی هستند.
۱-۶- اشخاص حقیقی خارجی غیر مقیم اشخاص حقیقی خارجی مشتمل بر:
الف – اشخاص حقیقی خارجی دارای روادید با تاریخ اعتبار صادره توسط وزارت امور خارجه و درج شده در گذرنامه؛
ب – اشخاص حقیقی خارجی دارای گذرنامه معتبر با تابعیت کشورهای لغو روادید با ایران و دارای مهر ورود به کشور که مدت اعتبار آن منقضی نشده باشد؛
ج – اشخاص حقیقی خارجی دارای روادید تمدید شده توسط نیروی انتظامی و درج شده در گذرنامه؛
۱-۷- اشخاص حقوقی خارجی غیر مقیم اشخاص حقوقی خارجی هستند که در ایران شعبه یا نمایندگی ثبتشده ندارند و فاقد شناسه ملی هستند؛
ماده ۲ – افتتاح حساب سپرده برای اشخاص حقیقی خارجی مقیم مجاز میباشد.
تبصره – اعطای دسته چک عهده حساب قرضالحسنه جاری اشخاص حقیقی خارجی مقیم -موضوع جزءهای “ج”، “د” و ” هـ ” بند (۴) ماده (۱) این دستورالعمل ممنوع میباشد.
ماده ۳- در مورد اشخاص حقیقی خارجی مقیم کمتر از ۱۸ سال تمام شمسی افتتاح حساب سپرده توسط پدر و یا جد پدری آنها مجاز میباشد.
ماده ۴- افتتاح حساب سپرده برای اشخاص حقیقی خارجی که دارای اجازه اشتغال صادره توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی هستند مجاز است.
ماده ۵- افتتاح حساب سپرده برای اشخاص حقوقی خارجی مقیم مجاز میباشد.
تبصره – افتتاح حساب سپرده برای سفارتخانهها کنسولگریها و نمایندگیهای سازمانهای بینالمللی منوط به تأیید وزارت امور خارجه میباشد.
ماده ۶- مؤسسه اعتباری میتواند برای اشخاص حقیقی خارجی غیر مقیم مطابق مفاد ضوابط اجرایی موضوع بند ب ماده (۲۹) قانون تامین مالی تولید و زیر ساختها بدون افتتاح حساب اقدام به صدور کارت ریالی نماید.
ماده ۷- افتتاح حساب سپرده برای اشخاص حقیقی خارجی غیر مقیم و حقوقی خارجی غیر مقیم مجاز نیست.
ماده ۸- اشخاص حقیقی خارجی غیر مقیم که در اجرای بند «الف» ماده (۲۹) قانون تامین مالی تولید و زیر ساختها در چهارچوب تصویب نامه شماره ۱۷۲۸۱۹ / ت ۶۳۵۵۵ھ مورخ ۱۴۰۳/۱۱/۱۰ هیات وزیران از سوی دبیرخانه موضوع تصویب نامه مزبور جهت سپردهگذاری به مؤسسات اعتباری معرفی میشوند از ممنوعیت افتتاح حساب مستثنی میباشند.
تبصره ۱- مؤسسه اعتباری موظف است نسبت به بستن حساب و استرداد وجوه اشخاص حقیقی خارجی غیر مقیم موضوع این ماده که ظرف چهار ماه پس از ابلاغ موافقت کمیسیون اقامت ویژه و تسهیلات وزارت کشور برای معرفی به بانک و افتتاح حساب مجوز اقامت برای ایشان صادر نگردد اقدام نموده و این موضوع را در قرارداد افتتاح سپرده نیز پیشبینی نماید.
تبصره ۲- سپره گذاران موضوع این ماده میتوانند متعاقب ارائه درخواست لغو مجوز اقامت و پس از تأیید کمیسیون اقامت ویژه و تسهیلات وزارت کشور بر اساس قرارداد سپردهگذاری با موسسات اعتباری قبل از پایان دوره سپردهگذاری اقدام به بستن حساب و برداشت مبلغ سپرده خود نمایند.
ماده ۹- انتقال سپرده سرمایهگذاری بلندمدت صرفاً به پدر مادر همسر و فرزندان شخص حقیقی خارجی که در زمره اشخاص حقیقی خارجی مقیم یا دارای اجازه اشتغال باشند و مشروط به بستن حساب سپرده و افتتاح سپرده سرمایهگذاری جدید در اجرای مصوبه جلسه مورخ ۱۴۰۱/۰۱/۱۶ شورای پول و اعتبار امکان پذیر میباشد.
تبصره – مؤسسه اعتباری مکلف است در زمان انتقال سپرده الزامات مندرج در این دستورالعمل را نسبت به انتقالگیرنده نیز اعمال و رعایت نماید.
ماده ۱۰- مؤسسه اعتباری مکلف است در خصوص آن دسته از اشخاص حقیقی خارجی که اقامت آنها محدود به حوزه جغرافیایی خاصی مانند استان میباشد صرفاً در همان حوزه نسبت به افتتاح حساب سپرده اقدام نماید.
ماده ۱۱- سپردههای سرمایهگذاری مدت دار اشخاص خارجی در سررسید مربوطه تمدید خواهد شد مگر آن که افتتاحکننده درخواست دیگری داشته باشد.
ماده ۱۲- مواردی که در این دستور العمل ذکر نشده است تابع مفاد آییننامه اجرایی ماده (۱۴) قانون مبارزه با پولشویی ضوابط اجرایی موضوع بندهای “پ” و “ت” ماده (۲۹) قانون تأمین مالی تولید و زیرساختها و همچنین مقررات حاکم بر افتتاح حساب سپرده برای اشخاص ایرانی است.
ماده ۱۳- از زمان لازمالاجرا شدن این دستورالعمل تمامی ضوابط مغایر با آن منسوخ اعلام میگردد.
دستورالعمل اجرایی افتتاح حساب سپرده ریالی برای اشخاص خارجی مصوب یک هزار و دویست و بیست و هفتمین جلسه مورخ ۱۳۹۵/۱۰/۱۴ شورای پول و اعتبار با اصلاحات مورخ (۱۳۹۶/۵/۳۱)، در قالب ۱۳ ماده و ۵ تبصره در چهل و ششمین جلسه مورخ ۱۴۰۳/۱۲/۲۵ هیأت عامل بانک مرکزی مورد اصلاح واقع و تصویب گردید.