دستورالعمل نحوه صدور کارت ریالی برای گردشگران و سایر اشخاص حقیقی خارجی غیر مقیم

پایگاه خبری اختبار- بانک مرکزی «دستورالعمل نحوه صدور کارت ریالی برای گردشگران و سایر اشخاص حقیقی خارجی غیرمقیم» را پس از طرح و تصویب در کمیسیون مقررات و نظارت موسسات اعتباری این بانک، به شبکه بانکی ابلاغ کرد.

به گزارش اختبار به نقل از روابط عمومی بانک مرکزی، به موجب بند “پ” ماده (۲۹) قانون تأمین مالی تولید و زیرساخت ها مصوب سال ۱۴۰۲؛ «بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مکلف است از طریق بانک ها یا صرافی های مجاز ترتیبی اتخاذ نماید تا گردشگران، سرمایه گذاران، بازرگانان و اشخاص خارجی که به کشور وارد می شوند، بتوانند متناسب با ارز تحویلی به شعب بانکی یا صرافی های بانکی داخل و یا خارج از کشور، نرخ روز توافقی، کارت بانکی ریالی مدت دار و قابل تمدید دریافت نمایند و ارز مصرف نشده در پایان مدت کارت به آنها با نرخ روز توافقی مسترد گردد.»

با استناد به حکم قانونی مذکور و به منظور تحقق اهداف قانون یادشده، بانک مرکزی مقرراتی را با عنوان «دستورالعمل نحوه صدور کارت ریالی برای گردشگران و سایر اشخاص حقیقی خارجی غیرمقیم» تدوین نمود که پس از طرح و تصویب در جلسه مورخ ۰۳‏‏/۰۹‏‏/۱۴۰۳ کمیسیون مقررات و نظارت موسسات اعتباری بانک مرکزی، به شبکه بانکی ابلاغ شد.

مقررات یاد شده مشتمل بر احکامی است که اهم آنها به قرار زیر می باشند:

بانک های حائز شرایط مذکور در دستورالعمل یادشده میتوانند بنا به درخواست شخص حقیقی خارجی غیرمقیم بالاتر از ۱۸ سال تمام، از طریق درگاه های حضوری و غیرحضوری متعلق به خود از جمله شعبه، باجه فرودگاهی و غیر آن، دستگاه خودپرداز‏/خوددریافت یا کیوسک، نسبت به صدور کارت ریالی و اعطای آن به متقاضی اقدام نمایند. به هر شخص حقیقی خارجی غیرمقیم فقط یک کارت ریالی تعلق می یابد.

شارژ اولیه و مجدد کارت ریالی مذکور صرفاً از محل خرید اسکناس یا حواله وارده ارزی از شخص حقیقی خارجی غیرمقیم و در چارچوب الزامات مندرج در دستورالعمل پیوست، از طریق درگاه های حضوری یا غیرحضوری متعلق به بانک صادرکننده کارت ریالی یا صرافی بانکی وابسته به آن مجاز است.

آستانه کلیه تراکنش های کارت ریالی موضوع دستورالعمل مذکور، اعم از خرید، کارت به کارت، دریافت وجه نقد و پرداخت قبض مشابه با آستانه تراکنشی تعیین شده برای کارت های برداشت اشخاص حقیقی ایرانی می باشد.

تسویه موجودی ریالی استفاده نشده کارت ریالی باید از طریق فروش ارز از محل منابع ارزی بانک (به استثنای ارز حاصل از صادرات و منابع بانک مرکزی) باشد. همچنین نوع ارز و نحوه پرداخت آن (حواله یا اسکناس) باید براساس توافق بین بانک و شخص حقیقی خارجی غیرمقیم و در چارچوب الزامات مذکور در دستورالعمل پیوست معین شود.

بانک ها موظفند مراتب را به قید تسریع و با لحاظ مفاد بخشنامه شماره ۱۴۹۱۵۳‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/۹۶ مورخ ۱۶‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/۵‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/۱۳۹۶ به تمامی واحدهای ذیربط ابلاغ کنند و بر حسن اجرای آن نظارت دقیق به عمل آورند‏.‏‏‏‏

متن دستور العمل به شرح زیر است:

«دستورالعمل نحوه صدور کارت ریالی برای گردشگران و سایر اشخاص حقیقی خارجی غیرمقیم »

به استناد بند “پ” ماده ( ۲۹) قانون تأمین مالی تولید و زیرساخت ها و به منظور اختصاص کارت ریالی به اشخاص حقیقی خارجی غیرمقیم از جمله گردشگران، سرمایه گذاران و بازرگانان« دستورالعمل نحوه صدور کارت ریالی  برا ی گردشگران و سایر اشخاص حقیقی خارجی غیر مقیم»، که از این پس به اختصار «دستورالعمل» نامیده میشود، به شرح زیر تدوین می شود:

ماده ۱- در این دستورالعمل عبارات ذیل در معانی مشروح بکار میروند:

  •  بانک مرکزی: بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران؛
  • بانک: مؤسسه اعتباری است که به موجب قانون تحت عنوان «بانک» فعالیت می نماید و یا تحت عنوان «بانک» از بانک مرکزی مجوز تأسیس یا فعالیت دریافت کرده است و تحت نظارت بانک مرکزی فعالیت مینماید.
  • صرافی بانکی: شرکتی که در قالب سهامی خاص توسط بانک و با مجوز بانک مرکزی تأسیس شده و دارای اجازه نامه معتبر عملیات صررافی به شررح مذکور در دستورالعمل تأسیس، فعالیت و نظارت بر صرافی ها است و موضوع فعالیت آن انجام عملیات صرافی میباشد؛
  • کارت ریالی: انواع کارتهای پیش پرداخت صادر شده توسط بانکها که به نام شخص حقیقی خارجی غیرمقیم صادر شده است و برای وی امکان خرید، پرداخت قبض، انتقال وجه، برداشت وجه نقد، اخذ مانده و اخذ صورتحساب را فراهم میسازد.
  • شخص حقیقی خارجی غیرمقیم: مشتمل بر
    • الف- اشخاص حقیقی خارجی دارای گذرنامه معتبر منضم به روادید با تاریخ اعتبار صادره توسط وزارت امور خارجه؛
    • ب-  اشخاص حقیقی خارجی دارای گذرنامه معتبر با تابعیت کشورهای لغو روادید با ایران و دارای مهر ورود به کشور که مدت اعتبار آن از زمان ورود به کشور تا زمان صدور کارت منقضی نشده باشد؛
    • پ- اشخاص حقیقی خارجی دارای روادید تمدید شده توسط  نیروی انتظامی و درج شده در گذرنامه.
  • خدمات بانکی: خدمات بانکی موضوع این دستورالعمل عبارت است از:
    • الف- دریافت و پرداخت اسکناس ودریافت و صدور حواله ارزی؛
    • ب – خرید و فروش اسکناس و حواله ارزی؛
    • پ – اعطای کارت ریالی به مشتری و تمدید، شارژ اولیه، شارژ مجدد و ابطال آن.
  • نرخ روز توافقی: نرخ خرید و فروش ارز به صورت اسکناس و نیز نرخ خرید و فروش ارز به صورت حواله که در روز معامله با اشخاص حقیقی خارجی غیرمقیم توسط مرکز مبادله ارز و طلای ایران کشف و اعلام میشود.
  • پایگاه اطلاعات اشخاص خارجی: پایگاه اطلاعات اتباع خارجی موضوع ماده (۸۶) قانون برنامه هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران.
  • شناسه یکتا: شناسه منحصر به فردی که پس از شناسایی هر شخص خارجی از طریق پایگاه اطلاعات اشخاص خارجی اختصاص مییابد.

ماده  ۲-  بانک بنا به درخواست شخص  حقیقی خارجی غیرمقیم  بالاتر از  ۱۸  سال تمام و طبق شرایط  مندرج در این دستورالعمل، میتواند نسبت به صدور کارت ریالی و اعطای آن به متقاضی اقدام نماید. صدور کارت ریالی از طریق درگاه های حضوری و غیرحضوری متعلق به بانک از جمله شعبه، باجه فرودگاهی یا غیرآن، دستگاه خودپرداز/خود دریافت یا کیوسک صورت می پذیرد.

تبصره ۱- صدور کارت ریالی برای اشخاص حقیقی خارجی غیرمقیم کمتر از (۱۸) سال تمام ممنوع است.

تبصره ۲- ارائه خدمات بانکی موضوع این دستورالعمل منوط به در اختیار داشتن اجازهنامه بانک مرکزی برای انجام مراحل دوم  یا سوم  عملیات ارزی، موضوع دستورالعمل نحوه صدور اجازه نامه عملیات ارزی مؤسسات اعتباری ،میباشد.

ماده ۳- بانک به منظور صدور کارت ریالی، مجاز به افتتاح انواع حساب سپرده ریالی و ارزی به نام شخص حقیقی خارجی غیرمقیم نمی باشد و باید عملیات حسابداری متمرکز مربوط به این اشخاص را وفق ضوابط  ابلاغی بانک مرکزی در رابطه با اقلام خلاصه دفتر کل و با اختصاص حساب معین به هر دارنده کارت، مدیریت نماید.

ماده ۴- صدور بیش از یک کارت ریالی به نام هر شخص حقیقی خارجی غیرمقیم در کلیه بانکها مجاز نمیباشد. در صورتوجود کارت ریالی فعال به نام شخص حقیقی خارجی غیرمقیم در کلیه بانکها، صدور کارت ریالی  جدید منوط به ابطال کارت ریالی قبلی میباشد.

تبصره- بانک موظف است پیش از صدور کارت ریالی برای شخص حقیقی خارجی غیرمقیم، از طریق استعلام از سامانه مانا نسبت به رعایت ضواب  مذکور در این ماده اطمینان حاصل نماید.

ماده ۵- شارژ اولیه و مجدد کارت ریالی موضوع این دستورالعمل صرفاً از محل خرید اسکناس یا حواله وارده ارزی و در چارچوب مجموعه مقررات ارزی  از شخص حقیقی خارجی غیرمقیم به نرخ روز توافقی از طریق درگاههای حضوری یا غیرحضوری متعلق به بانک صادرکننده کارت ریالی یا صرافی بانکی وابسته به آن، مجاز است.

تبصره ۱- صرافی بانکی وابسته به بانک صادرکننده کارت ریالی که مبادرت به خرید ارز از شخص حقیقی خارجی غیرمقیم مینماید، باید عملیات شارژ کارت ریالی شخص مزبور را به طریقی که بانک صادرکننده کارت ریالی اعلام میکند و صرفاً از طریق ارسال حواله ریالی به آن بانک انجام دهد. بانک صادرکننده کارت ریالی مکلف است ترتیباتی را اتخاذ نماید که وجه ریالی حاصل از خرید ارز برای شارژ اولیه و مجدد، فق  به کارت ریالی شخص حقیقی خارجی غیرمقیم واریز شود.

تبصره ۲- هرگونه شارژ کارت ریالی خارج از شرایط مذکور در این ماده ممنوع است. بانک صادرکننده کارت ریالی موظف است امکان کارت به کارت به مقصد کارت ریالی و هر روش و ابزار دیگری که امکان شارژ کارت مزبور را خارج از شرایط این ماده فراهم کند، محدود نماید و کنترل های سامانه ای مربوط را در این خصوص پیش بینی کند.

ماده ۶- بانک مکلف است آستانه تراکنشی کلیه تراکنش های کارت ریالی اعم از دریافت وجه نقد، خرید، کارت به کارت و پرداخت قبض را مشابه با آستانه تراکنشی کارت های برداشت اشخاص حقیقی ایرانی تنظیم نماید.

ماده ۷-  بانک صادرکننده کارت ریالی در صورت درخواست شخص حقیقی خارجی غیرمقیم میتواند امکان مشاهده صورت حساب ریالی، مانده ریالی و معادل ارزی آن با نرخ روز توافقی در زمان نمایش مانده را از طریق “ارسال پیامک”، “همراه بانک” یا محصولات مشابه برای صاحب کارت ریالی فراهم نماید.

تبصره- ارائه خدمات موضوع این ماده منوط به احراز مالکیت سیم کارت شخص حقیقی خارجی غیرمقیم توسط  بانک میباشد.

ماده ۸- بانک مکلف است مدت اعتبار کارت ریالی را در چارچوب مقررات مربوط به صدور و تمدید کارت های پرداخت، حداکثرتا تاریخ اعتبار روادید صادر یا تمدید شده تعیین نماید.

تبصره۱- در خصوص اشخاص حقیقی خارجی دارای تابعیت کشورهای لغو روادید با ایران، مدت اعتبار کارت ریالی نباید بیش از سه ماه از زمان ورود شخص به کشور باشد.

تبصره ۲- پس از ابطال کارت ریالی به دلیل اتمام مدت اعتبار یا دلایل دیگر، در خصوص مانده ریالی استفاده نشده مطابق ماده (۱۵) این دستورالعمل اقدام میگردد.

ماده ۹- بانک صرفاً بر مبنای گذرنامه دارای تاریخ اعتبار شخص حقیقی خارجی غیرمقیم، مجاز به ارائه خدمات بانکی حضوری و غیرحضوری میباشد. بانک همچنین فقط  در صورت کسب پاسخ استعلام موفق از پایگاه اطلاعات اشخاص خارجی، دریافت شناسه یکتا از پایگاه مذکور و نیز دریافت شماره شهاب معتبر از سامانه نهاب، مجاز به صدور کارت ریالی یا شارژ کارت مذکور برای شخص حقیقی خارجی غیرمقیم میباشد.

ماده ۱۰- بانک مکلف است علاوه بر رعایت قوانین و مقررات مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم، تعهدات لازم مبنی بر عدم استفاده سایر اشخاص از کارت ریالی را به صورت حضوری یا غیرحضوری از مشتری اخذ نماید. متقاضی دریافت کارت ریالی باید تعهد نماید که در صورت اطلاع از بهره برداری سایر اشخاص، بلافاصله موضوع را به بانک اطلاع دهد.

تبصره- چنانچه پس از اعطای کارت ریالی مشخص شود، شخص حقیقی خارجی غیرمقیم از عمل به تعهدات خود، خودداری نموده است، بانک مکلف است مطابق با مقررات، ضمن ابطال کارت مذکور در خصوص مانده ریالی استفاده نشده مطابق ماده (۱۵) این دستورالعمل اقدام نماید.

ماده ۱۱– بانک موظف است قبل از تاریخ انقضای کارت ریالی، در صورت وجود دلایلی نظیر مفقودی، مخدوش شدن ی ا فراموشی رمز کارت ریالی، پس از احراز هویت صاحب کارت، همکاری لازم را در چارچوب مقررات و ضوابط  بانکی معمول نماید.

ماده ۱۲- بانک مکلف است نسبت به ثبت اطلاعات کارت ریالی در سامانه مانا بانک مرکزی مطابق با مستندات سامانه یادشده اقدام نماید.

تبصره – صدور کارت ریالی صرفاً با کد محصول تعیین شده توس  بانک مرکزی مجاز میباشد.

ماده ۱۳- بانک مکلف است ضمن رعایت کلیه مفاد و دستورالعمل های فنی مرتب  با صدور کارت ریالی، نسبت به درج نام، نام خانوادگی شخص حقیقی خارجی غیرمقیم و شماره ۱۶ رقمی کارت بر روی آن اقدام نماید.

ماده ۱۴- بانک مکلف است تمهیداتی را اتخاذ نمای د که کارت ریالی شخص حقیقی خارجی غیرمقیم در موارد زیر به صورت خودکار غیرفعال و وضعیت کارت در سامانه مانا بانک مرکزی به روزرسانی گردد:

۱۴-۱- پس از پایان مهلت اقامت مجاز دارنده کارت؛

۱۴-۲- اعلام پایگاه اطلاعات اشخاص خارجی مبنی بر تعلیق شناسه یکتای هویتی دارنده کارت به دلایلی از جمله فوت و حجر.

۱۴-۳- اعلام پایگاه اطلاعات اشخاص خارجی مبنی بر خروج دارنده کارت از کشور پیش از اتمام مهلت اقامت قانونی.

تبصره- تکالیف بانک در اجرای بندهای ۱۴-۲ و ۱۴-۳ این ماده صرفاً پس از اعلام پایگاه اطلاعات اشخاص خارجی لازم الاجراست.

ماده ۱۵- بانک صادر کننده کارت ریالی به منظور تسویه موجودی ریالی استفاده نشده کارت ریالی شخص حقیقی خارجی غیرمقیم، مکلف است اقدامات زیر را به ترتیب انجام دهد:

۱۵-۱- ابطال کارت ریالی شخص حقیقی خارجی غیرمقیم؛

۱۵-۲ – بررسی میزان خرید ارز توس  بانک صادرکننده کارت ریالی یا صرافی بانکی وابسته به آن و مقایسه آن با تراکنش های انجام شده کارتی به منظور تعیین مبلغ تعهد ارزی به شخص حقیقی خارجی غیرمقیم؛

  ۱۵-۳- تأمین و انتقال یا پرداخت ارز به صورت اسکناس به صاحب کارت ریالی به نرخ روز توافقی.

تبصره ۱- تسویه موجودی ریالی استفاده نشده باید از طریق فروش ارز از محل منابع ارزی بانک (به استثنای ارز حاصل از صادرات و منابع بانک مرکزی) باشد. همچنین نوع ارز و نحوه پرداخت آن (حواله یا اسکناس) باید براساس توافق بین بانک و شخص حقیقی خارجی غیرمقیم معین شود. بانک باید در موارد فروش ارز به صورت اسکناس، نسبت به صدور اعلامیه بانکی حاکی از فروش ارز به صورت اسکناس جهت خروج از کشور اقدام و آن را به شخص حقیقی خارجی غیرمقیم ارائه نماید. اخذ هرگونه تعهد از شخص حقیقی خارجی غیرمقیم مبنی بر پرداخت ارز در حدمقدورات یا الزام به استرداد وجه به صورت ریالی، ممنوع است.

تبصره ۲- بانک صادرکننده کارت ریالی صرفاً در صورت درخواست شخص حقیقی خارجی غیرمقیم مجاز است تا سقف مجاز خروج پول رایج کشور، به صورت نقدی به وی پرداخت نماید.

ماده ۱۶– کارمزد کلیه خدمات موضوع این دستورالعمل حداکثر معادل ۳ برابر کارمزد متناظر آن در جدول کارمزد خدمات بانکی ریالی و الکترونیکی مصوب هیأت عامل بانک مرکزی میباشد و پرداخت آن بر عهده شخص حقیقی خارجی غیرمقیم خواهد بود.

ماده ۱۷- از تاریخ ابلاغ این دستورالعمل، احکام مربوط به اشخاص حقیقی خارجی غیرمقیم مذکور در دستورالعمل نحوه صدور کارت پرداخت ریالی برای اشخاص حقیقی خارجی مصوب جلسه مورخ ۱۳۹۹/۱۲/۱۰ کمیسیون مقررات و نظارت مؤسسات اعتباری بانک مرکزی نافذ نمیباشد.

«دستورالعمل نحوه صدور کارت ریالی برای گردشگران و سایر اشخاص حقیقی خارجی غیرمقیم» در (۱۷ ماده) و (۱۳ تبصره) در پنجاه و یکمین جلسه مورخ ۱۴۰۳/۹/۳ کمیسیون مقررات و نظارت مؤسسات اعتباری بانک مرکزی به تصویب رسید و از تاریخ ابلاغ لازم الاجرا میباشد.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

دکمه بازگشت به بالا