رأی شماره ۲۴۶۹ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری

رأی شماره ۲۴۶۹ مورخ ۱۳۹۸/۸/۲۸ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری

ابطال مصوبه وزارت علوم درباره مهلت ۶ ماهه فارغ‌التحصیلان برای مراجعه به کاریابی‌ها

شماره دادنامه: 2469        تاریخ دادنامه: ۲۸؍۸؍۱۳۹۸          شماره پرونده: ۹۷؍۳۴۱۳

مرجع رسیدگی: هیأت عمومی دیوان عدالت اداری

شاکی: خانم مهدیس مولوی

موضوع شکایت و خواسته: ابطال بند ۱ تصمیم شماره ۱۷۶۶۴۴؍۳؍۴۱-۱؍۳؍۱۳۹۶ وزارت علوم، تحقیقات و فناوری 

 گردش کار: شاکی به موجب دادخواستی ابطال بند ۱ تصمیم شماره ۱۷۶۶۴۴؍۳؍۴۱-۱؍۳؍۱۳۹۶ وزارت علوم، تحقیقات و فناوری را از تاریخ تصویب خواستار شده و در جهت تبیین خواسته اعلام کرده است که:

 " شاکی بیان داشته طرف شکایت پیرو نامه شماره ۱۰۲۵۶-۲۷؍۱؍۱۳۹۶ اداره کل وزارت کار و رفاه اجتماعی مبنی بر رفع ابهام از برخی موارد مبهم در آیین نامه اجرایی قانون تأمین وسایل و امکانات تحصیل اطفال و جوانان ایرانی اقدام به صدور تصمیم نموده و تعیین مهلت شش ماه موجب ایجاد مشکلاتی گردیده است. لذا ابطال بند یک نامه معترض عنه به لحاظ خروج از حدود اختیارات و اینکه برخلاف تبصره ماده ۷ آین نامه اجرایی تأمین وسایل و امکانات تحصیل اطفال و جوانان ایرانی و اصل ۳ قانون اساسی و اعمال ماده ۱۳ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری از زمان تصویب مورد تقاضاست." 

در پی اخطار رفع نقصی که از طرف دفتر هیأت عمومی دیوان عدالت اداری برای شاکی ارسال شده بود، وی به موجب لایحه ای که به شماره ۹۷-۳۴۱۳-۴ مورخ ۸؍۱۲؍۱۳۹۷ ثبت دفتر هیأت عمومی و هیأتهای تخصصی دیوان عدالت اداری شده به طور خلاصه پاسخ داده است که:

 " از هیأت عمومی تقاضای ابطال بند ۱ نامه اداری شماره ۱۷۶۶۴۴؍۳؍۴۱-۱؍۳؍۱۳۹۶ به لحاظ خروج از حدود اختیارات و بر خلاف تبصره ماده ۷ آیین نامه اجرایی تأمین وسایل و امکانات تحصیل اطفال و جوانان ایرانی مصوب ۱۲؍۳؍۱۳۵۹ شورای انقلاب و اصل ۳ قانون اساسی را دارم. ضمناً با عنایت به ماده ۱۳ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری درخواست ابطال نامه مورد شکایت از زمان تصویب را خواستارم." 

 متن مقرره مورد اعتراض به شرح زیر است:

 " جناب آقای اکبرنیا

 مدیرکل محترم دفتر هدایت نیروی کار و کاریابی ها- وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی

 سلام علیکم

 احتراماً بازگشت به نامه شماره ۱۰۲۵۶-۲۷؍۱؍۱۳۹۶ در خصوص لغو تعهد خدمت آموزش رایگان دانش آموختگان دانشگاه های تحت پوشش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از طریق عدم دستیابی به فرصت (عدم کاریابی) در پاسخ به سؤالات مطروحه آن اداره کل به شرح ذیل اعلام می گردد:

 1- به استناد نامه مدیرکل حقوقی سازمان شماره ۱۲۲۴۰۰؍۲؍۴-۱۲؍۱۰؍۱۳۹۵، دانش آموختگان از تاریخ فارغ التحصیلی به مدت شش ماه وقت دارند در دفاتر کاریابی تقاضای کار نمایند و در صورت عدم دستیابی به فرصت شغلی می توانند نسبت به آزادسازی مدارک تحصیلی از دانشگاه پیگیری نمایند.- سرپرست اداره کل امور دانشجویان داخل" 

 در پاسخ به شکایت مذکور، مدیرکل دفتر حقوقی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به موجب لایحه شماره 97-3413-5 مورخ ۱۵؍۲؍۱۳۹۸ به طور خلاصه توضیح داده است که:

 " 1- نامه شماره ۱۷۶۶۴۴؍۳؍۴۱-۱؍۳؍۱۳۹۶ سرپرست اداره کل امور دانشجویان داخل وزارت عتف در پاسخ به استعلام صورت گرفته از سوی مدیرکل دفتر هدایت نیروی کار و کاریابی های وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی صادر گردیده و مشمول عنوان آیین نامه و سایر نظامات و مقررات دولتی نمی گردد. لذا از شمول بند ۱ ماده ۱۲ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری خارج بوده و رسیدگی به شکایت جزو وظایف هیأت عمومی دیوان عدالت اداری نمی باشد.

 2- مفاد دادخواست خواهان و لایحه تقدیمی وی دلالت دارد که اعتراض خواهان بیش از آن که نسبت به اصل مقرره لزوم رعایت مهلت شش ماهه جهت مراجعه به کاریابی ها به منظور استفاده از مزایای لغو تعهد خدمت باشد ناظر بر شرایط خاص خواهان باشد لذا به نظر می رسد پرونده باید جهت رسیدگی به یکی از شعب دیوان ارسال گردد.

 3- نامه صادره توسط سرپرست اداره کل امور دانشجویان داخل وزارت عتف مطابق با ماده ۱۲ آیین نامه اجرایی تبصره ماده ۷ قانون تأمین وسایل و امکانات تحصیلی اطفال و جوانان ایرانی مصوب ۳؍۱۲؍۱۳۵۹ شورای انقلاب بوده و هیچ گونه مغایرتی با قوانین و مقررات ندارد."

 هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در تاریخ 28؍۸؍۱۳۹۸ با حضور معاونین دیوان عدالت اداری و رؤسا و مستشاران و دادرسان شعب دیوان تشکیل شد و پس از بحث و بررسی با اکثریت آراء به شرح زیر به صدور رأی مبادرت کرده است.

رأی هیأت عمومی

با توجه به اینکه آن قسمت از بند ۱ مقرره مورد اعتراض که ثبت نام بعد از مهلت شش ماهه را موجب عدم بهره مندی از امتیازات لغو تعهد از طریق عدم کاریابی دانسته و این ایجاد محدودیت زمانی خارج از حدود اختیارات است، بنابراین مستند به بند ۱ ماده ۱۲ و مواد ۸۸ و ۱۳ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۹۲ از تاریخ تصویب ابطال می شود.

 مرتضی علی اشراقی

 هیأت عمومی دیوان عدالت اداری

معاون قضایی دیوان عدالت اداری

نمایش بیشتر
دوره DBA-MBA حقوقی مدرک دانشگاه تهران موسسه دکتر بهنیایی

نوشته های مشابه

‫۹ دیدگاه ها

  1. الان خرداد ۱۴۰۰ هست و هنوز این قانون به دانشگاها ابلاغ نشده. یعنی کسی برای دیوان عدالت و عدالت تره هم خورد نکرده.

  2. من برای ازادسازی مدرکم از طریق نامه ی کاریابی اقدام کردم (متاسفانه ۱۴ روز دیرتر از بازه ی ۶ ماهه فارغ التحصیلی اقدام کردم.) من سال قبل بعد از ۴ ماه که دیوان عدالت قانون شش ماهه را لغو کرد به دانشگاه شیراز که ارشدما گرفتم و دانشگاه ملایر که کارشناسیما تموم کردم زنگ زدم. ولی گفتن چیزی به ابلاغ نشده و به اداره دانش آموختگان زنگ زدم گفتن ما هم خبر داریم ولی وزارت علوم زیربار نمیره.
    بعد از یکسال دوباره زنگ زدم میگن به ما چیزی ابلاغ نشده. چکار میتونم بکنم . خیلی مسخره است که زیربار نمیره

  3. سلام خانم رنده دل
    خسته نباشید
    یک سوال فنی داشتم. با توحه به اینکه ظاهرا این رای قطعی شده و در روزنامه رسمی هم چاپ شده، چرا همچنان ادارات میگن که ابلاغ نشده. اصولا طبق قانون چه مهلتی برای ابلاغ رای دیوان به سازمان های ذی ربط وجود داره؟ آیا این مهلت منقضی شده و خلاف قانون رفتار می کنند؟

    ممنون از توجه شما

    1. سلام دوست عزیز
      با شکایت یک دانشجو، دیوان عدالت اداری این قانون رو یعنی وجود محدودیت شش ماهه رو لغو کرد، ولی وزارت علوم این لغو شدن و به عبارتی این رای دیوان عدالت اداری رو قبول نداره و چون هنوز بین این دو هماهنگی وجود ندارد به همین دلیل هنوز به دانشگاه ها ابلاغ نشده، شما میتونید برید کاریابی و مدرکتون رو آزاد کنید ولی به محض اینکه در سامانه سجاد نامه آزادسازی رو بارگذاری کنید، برگشت داده میشه متاسفانه. برای همین همچنان مثل قبل هست یعنی محدودیت شش ماهه همچنان وجود داره متاسفانه…….

  4. ایا دیگر فارغ التحصیلان نیازی به ثبت نام در دفتر کاریابی ندارند. نامه اداره تعاون کار ورفاه اجتماعی بعد از این حکم چه نقشی دارد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

دکمه بازگشت به بالا