رأی هیأت عمومی دیوان عدالت اداری: قرار عدم صلاحیت صادره از شعب دیوان عدالت اداری قابل تجدید نظر خواهی نیست
رأی شماره ۱۲۶ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری
قرار عدم صلاحیت صادره از شعب دیوان عدالت اداری قابل تجدید نظر خواهی نیست
شماره هـ/۹۳/۱۱۶ 1393/3/17
تاریخ دادنامه: ۱۳۹۳/۲/۱۵ شماره دادنامه: ۱۲۶ کلاسه پرونده: ۹۳/۱۱۶
مرجع رسیدگی: هیأت عمومی دیوان عدالت اداری
اعلامکننده تعارض: ۱ـ آقای محمدجعفر منتظری ، رئیس دیوان عدالت اداری ۲ـ آقای احسان اله آقاشاهی
موضوع شکایت و خواسته: اعلام تعارض در آراء صادر شده از شعب دیوان عدالت اداری
گردشکار: در خصوص قابل تجدیدنظر بودن و یا قابل تجدیدنظر نبودن قرارهای عدم صلاحیتی که از سوی شعب بدوی دیوان عدالت اداری صادر میشود بین آراء شعب اول، سیزدهم و سی و هشتم دیوان عدالت اداری اعلام تعارض شده است به این نحو که شعبه اول دیوان عدالت اداری به موجب رأی شماره ۹۲۹۹۷۰۹۰۰۱۰۱۱۰۹ ـ ۱۳۹۲/۷/۲۱ ضمن صدور قرار عدم صلاحیت به صلاحیت و شایستگی دادگستری به عنوان مرجع عام رسیدگی به تظلمات، رأی صادر شده را مستند به ماده ۶۵ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۹۲ قابل اعتراض و رسیدگی در شعب تجدیدنظر دیوان عدالت اداری اعلام کرده است ولکن شعب سیزدهم و سی و هشتم دیوان عدالت اداری به موجب آراء شماره ۹۲۰۹۹۷۰۹۰۱۳۰۱۷۲۳ ـ ۲۱/۷/۱۳۹۲ و ۹۲۰۹۹۷۰۹۰۳۸۰۰۱۹۹ ـ ۲۹/۷/۱۳۹۲ با صدور قرار عدم صلاحیت به شایستگی و صلاحیت مراجع دیگر، مستند به ماده ۴۸ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۹۲ و بدون ذکر قابلیت تجدیدنظرخواهی قرار مذکور، پرونده را به مرجع صلاحیتدار ارسال کردهاند.
اعلامکنندگان تعارض با توجه به مراتب فوقالذکر، در اجرای بند ۲ ماده ۱۲ و ماده ۸۹ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۹۲ رفع تعارض و صدور رأی وحدت رویه را خواستار شدهاند.
هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در تاریخ یاد شده با حضور رؤسا، مستشاران و دادرسان شعب دیوان تشکیل شد. پس از بحث و بررسی، با اکثریت آراء به شرح آینده به صدور رأی مبادرت می کند.
رأی هیأت عمومی
اولاً: تعارض در آراء محرز است.
ثانیاً: با توجه به این که در ماده ۴۸ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۹۲ مقرر شده است در صورت صدور قرار عدم صلاحیت از سوی شعبه دیوان عدالت اداری به شایستگی و صلاحیت مراجع قضایی و یا غیر قضایی، شعبه صادرکننده قرار عدم صلاحیت، پرونده را به مرجع صالح ارسال میکند و حسب مورد مراتب را به شاکی اعلام میکند، حکم مذکور مفید این معناست که با صدور قرار عدم صلاحیت پرونده به مرجع صالح ارسال شود و قابلیت تجدیدنظر قرار عدم صلاحیت از آن مستفاد نمیشود، بنابراین موضوع منصرف از حکم مقرر در ماده ۶۵ قانون فوقالذکر در خصوص قابلیت تجدیدنظر کلیه آراء شعب بدوی دیوان عدالت اداری است. با توجه به مراتب آراء شعب سیزدهم و سی و هشتم دیوان عدالت اداری به شماره دادنامههای ۹۲۰۹۹۷۰۹۰۱۳۰۱۱۵۳ ـ ۴/۶/۱۳۹۲ و ۹۲۰۹۹۷۰۹۰۳۸۰۰۱۹۹ ـ ۲۹/۷/۱۳۹۲ که بر همین اساس قرار عدم صلاحیت را قابل تجدیدنظر اعلام نکرده است، صحیح و موافق قانون تشخیص میشود. این رأی به استناد بند ۲ ماده ۱۲ و ماده ۸۹ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری برای شعب دیوان عدالت اداری و سایر مراجع اداری مربوط در موارد مشابه لازم الاتباع است .
رئیس هیأت عمومی دیوان عدالت اداری ـ محمدجعفر منتظری
از قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۹۲:
ماده۴۸ـ هرگاه رسیدگی به شکایت، در صلاحیت سایر مراجع قضائی باشد، شعبه دیوان با صدور قرار عدم صلاحیت، پرونده را به مرجع مذکور ارسال و مراتب را به شاکی اعلام مینماید و چـنانچه موضوع را در صلاحیت مراجع غیرقضائی بداند، ضمن صدور قرار عدم صلاحیت، پرونده را به مرجع صالح ارسال می نماید. مرجع اخیر مکلف به رسیدگی است.
ماده۶۵ ـ کلیه آراء شعب بدوی دیوان به درخواست یکی از طرفین یا وکیل یا قائم مقام و یا نماینده قانونی آنها، قابل تجدیدنظرخواهی در شعب تجدیدنظر است. مهلت تجدید نظرخواهی برای اشخاص مقیم ایران بیست روز و برای اشخاص مقیم خارج از ایران دو ماه از تاریخ ابلاغ است.