رای شماره ۴۳۵ مورخ ۱۳۸۲/۱۰/۲۸ هیات عمومی دیوان عدالت اداری
ابطال بند ۴ماده ۱۶۹ آیین نامه اجرایی سازمان زندانها مصوب ۱۳۸۰/۴/۲۶قوه قضائیه
تاریخ: ۲۸/۱۰/۱۳۸۲ شماره دادنامه: 435 کلاسه پرونده: ۸۱/۳۸
مرجع رسیدگی: هیأت عمومی دیوان عدالت اداری.
شاکی: آقای سعید شکورپناه نویری.
موضوع شکایت و خواسته: ابطال بند ۴ ماده ۱۶۹ آییننامه اجرائی سازمان زندانها مصوب ۲۶/۴/۸۰ قوه قضائیه.
مقدمه:
شاکی طی دادخواست تقدیمی اعلام داشتهاست، در بند ۴ از ماده ۱۶۹ آییننامه اجرائی صدرالذکر در مقام تخلفات و تنبیهات انضباطی زندانیان توسط شورای انضباطی زندان «زندان انفرادی تا یک ماه پیشبینی گردیده که ناقض قانون اساسی-مدنی و سایر قوانین موضوعه مدوّنه بوده و علاوه بر آنکه با شرع انور نیز مغایرت دارد از چهارچوب آییننامه اجرائی و تنبیهات انضباطی خارج و قانونگذاری میباشد. لذا به تجویز اصول ۱۷۰ و ۱۷۳ قانون اساسی جمهوری اسلامی، ایران تقاضای ابطال بند ۴ از ماده ۱۶۹ آییننامه مذکور را بنابه دلایل ذیل خواستار میباشم.
۱ـ سلول انفرادی از مصادیق مجازات کیفری بوده و از حوزه تنبیهات انضباطی خارج است.
سلول انفرادی واجد وصف جزائی بوده و اعمال مجازات مستلزم اثبات جرم در دادگاه صالح میباشد و مطابق اصل سیوششم قانون اساسی حکم به مجازات و اجرای آن باید تنها از طریق دادگاه صالح و بموجب قانون باشد. بنابراین آییننامه مذکور ناقض اصل ۳۶ قانون اساسی میباشد.
۲ـ سلول انفرادی تنها در موارد خاص و محدودی توسط مراجع قضائی و اعطاء چنین اختیاری به یک شورای انضباطی که نه قاضی و نه مجتهد جامعالشرایطی در آن حضور دارند مغایر قانون اساسی – شرع انور و قوانین مدونه بوده و برای مصالح جامعه زیانبار است.
۳ـ اصل سیونهم قانون اساسی در مقام حفظ شخصیت و کرامت انسانی زندانی چنین مقرر میدارد که «هتک حرمت و حیثیت کسی که به حکم قانون … زندانی … شده به هر صورت که باشد ممنوع و مستوجب مجازات است.» سلول انفرادی تعرض آشکار به حقوق، حیثیت و شخصیت
زندانی و خانوادهاش میباشد.
۴ـ اعمال سلول انفرادی توسط شورای انضباطی زندان مجازات قانونی زندانی را شدت میبخشد که در مغایرت کامل با ماده ۵۷۹ قانون مجازات اسلامی میباشد. لذا با وصف فوق تقاضای ابطال بند ۴ از ماده ۱۶۹ آییننامه زندانها مصوب ۲۶/۴/۸۰ را دارد.
مستشار اداره کل حقوقی و تدوین قوانین قوه قضائیه در پاسخ به شکایت مذکور طی نامه شماره ۱۷۶۹/۲۲۲۷/۷ مورخ ۶/۴/۸۱ اعلام داشتهاند، نظر باینکه زندان انفرادی تمهیدی است منحصر به حفظ ادله جرم و آنهم در مرحله تعقیب و برای مدت کوتاهی به دستور مقام قضائی برای پیشگیری از امحاء دلایل جرم از طریق ارتباط متهم با افراد دیگر قابل استفاده است لذا استفاده از آن بعنوان تنبیه انضباطی آنهم تا یک ماه با اصول ۳۳ و ۳۶ قانون اساسی منافات پیدا میکند و گونهای تصرف در امر قانونگذاری است. از آنجا که آثار زندان انفرادی بصورت عدم ملاقات، منع مکاتبه و مکالمه و بیهمزبانی موجب بیخبری زندانی از جهات اطراف او میشود و در فضای سکونتی محدود و غیر سالم و منع مطالعه روزنامه و کتاب و شنیدن رادیو تبعات روانی مخربی را بر وی بار می کند.
مجموع این عوارض ناشی از کیفری تلقی میشود که بصورت زندان انفرادی است و حسب اصل ۳۶ قانون اساسی اقدام به اجرای آن باید با تشخیص ضرورت وضع محکوم از طریق دادگاه صالح آنهم به موجب قانون صورت پذیر گردد که در وضع فعلی چنین قانونی وجود ندارد.
اجرای اینگونه تنبیه که بیشتر صورت کیفر دارد نمیتواند موضوع حکم بوده باشد تا قابلیت اجرائی پیدا کند و اعضاء شورای انضباطی زندان هم جایگاه قانونی و قضائی ندارند و مآلاً اقدام به این تنبیه مخالف منطوق ماده ۵۷۹ قانون مجازات اسلامی بوده و مامورین را در معرض جرمجویی و قابلیت مجازات قرار میدهد. با التفات به مراتب مرقوم بند ۴ ماده ۱۶۹ آییننامه اجرائی سازمان زندانها مخالف قانون بوده و ابطال پذیر بنظر میرسد. دبیر محترم شورای نگهبان در پاسخ به ادعای خلاف شرع بودن بند ۴ ماده ۱۶۹ آییننامه اجرائی سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور مصوب ۲۶/۴/۸۰ ریاست قوه قضائیه بشرح نامه شماره ۵۶۵۲/۳۰/۸۲ مورخ ۲۴/۸/۸۲ اعلام داشتهاند موضوع در جلسه مورخ ۲۱/۸/۸۲ فقهای محترم شورای نگهبان مطرح شد که مغایر موازین شرع شناخته نشد.
هیأت عمومــی دیوان عدالت اداری در تاریخ فوق به ریاست حجتالاسلاموالمسلمین درینجفآبادی و با حضور رؤسـای شعب بدوی و رؤسـا ومستشاران شعب تجدیدنظـر تشکیل و پس از بحـث و بررسـی و انجام مشـاوره بـا اکثریت آراء بشرح آتی مبادرت بصدور رأی مینماید.
رأی هیأت عمومی
طبق اصل ۳۶ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران حکم به مجازات و اجراء آن باید تنها از طریق دادگاه صالح و بموجب قانون باشد و بصراحت اصل ۳۹ قانون مزبور هتک حرمت و حیثیت محکومان به زندان بهر صورت ممنوع و مستوجب مجازات اعلام گردیده است و حکم مقرر در ماده ۵۷۹ قانون مجازات اسلامی نیز مفهم عدم جواز اعمال مجازات مقرر درباره محکومان بنحو سختتر از حد متعارف است.
نظر باینکه از طرف مقنن حکمی در باب مجازات حبس بصورت انفرادی انشاء نشده و اجرای آن که موجب محرومیت زندانی از مجالست و گفتگو با سایر زندانیان و تألمات روحی و تبعات ناموزن ناشی از آن است، از مصادیق بارز شدت عمل در نحوه و کیفیت اجرای مجازات حبس میباشد، بند ۴ ماده ۱۶۹ آییننامه اجرائی سازمان زندانها مبنی بر اعمال مجازات حبس بصورت انفرادی تا مدت یک ماه بعنوان تنبیه انضباطی فرد زندانی خلاف قانون و خارج از حدود اختیار مقرر در ماده ۹ قانون تبدیل شورای سرپرستی زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور به سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور مصوب ۶۴ تشخیص داده میشود و به استناد قسمت دوم ماده ۲۵ قانون دیوان عدالت اداری ابطال میگردد.