روند جذب فارغ‌التحصیلان دانشگاه علوم قضایی در قوه قضاییه

محمدجواد شریعت‌باقری اعلام کرد:

پیگیری جذب فارغ‌التحصیلان مقطع کارشناسی‌ارشد و دکتری دانشگاه علوم قضایی در قوه قضاییه

پایگاه خبری اختبار- رییس دانشگاه علوم قضایی ضمن اشاره به تفاوت‌هایی که بین دانشگاه علوم قضایی و دیگر دانشکده‌های حقوق وجود دارد، گفت: دانشگاه علوم قضایی تنها دانشگاه جامع حقوق است.

به گزارش پایگاه خبری اختبار به نقل از ایسنا، محمدجواد شریعت باقری با اشاره به تاریخچه تأسیس دانشگاه علوم قضایی، اظهار کرد: امروز موضوع منابع انسانی در دنیا بسیار دارای اهمیت است؛ چرا که سازمان‌ها را همین نیروهای انسانی می‌سازند.

وی ادامه داد: قوه‌ قضائیه ۳۵ سال است که ابتدا یک دانشکده و بعدا دانشگاهی را با عنوان دانشگاه علوم قضایی تأسیس کرده است. سالیانه افرادی وارد این دانشگاه و عده‌ای خارج می‌شوند. در این دانشگاه افراد پس از اتمام دوره تحصیلی در مناصب قضایی پایین قرار می گیرند و به تدریج ارتقاء پیدا می‌کنند.

وی با بیان اینکه دانشگاه علوم قضایی نقش مهمی ایفا کرده است؛ چرا که جمع کثیری از قضات قوه‌ قضائیه از این دانشگاه فارغ‌التحصیل شده‌اند، خاطرنشان کرد: رسیدگی صحیح و به‌هنگام پرونده‌ها نیازمند وجود یک نظام تربیتی صحیح برای دانشجویان است تا بتوانیم شاهد یک سرانجام خوب باشیم، البته قوه‌ قضائیه طی سی و چند سال گذشته از غیر از این دانشگاه از دانشگاه‌های دیگر نیز قاضی پذیرفته و باز هم می‌پذیرد. تفاوت این است که ورودی‌ها در این‌جا جذب قوه‌ قضائیه می‌شوند و فارغ ‌التحصیلان دانشگاه‌های دیگر ممکن است یا جذب قوه‌ قضائیه شوند یا مشغول وکالت، مشاوره حقوقی یا سردفتری شوند.

شریعت باقری با اشاره به تاریخچه تأسیس این دانشگاه بیان کرد: اولین قانونی که موجب تأسیس دانشکده علوم قضایی شد قانون اصلاح پاره‌ای از قوانین دادگستری مصوب خرداد ماه ۱۳۵۶ بود. در آن قانون مقرر شد دانشکده‌ای به عنوان دانشکده علوم قضایی تأسیس شود تا دستگاه قضایی قضات را از این دانشکده و دانشکده‌های دیگر جذب کند، البته سال ۱۳۵۶ این اتفاق نیفتاد تا سال ۱۳۶۱ که دانشکده علوم قضایی تأسیس می‌شود.

وی با بیان اینکه قانون سال ۱۳۵۶ از نمونه‌های خارجی مبنی بر قوانینی که بر ایجاد مرکزی برای تربیت قضات وجود دارد الهام گرفته شده است، بیان کرد: البته اینکه مرکزی برای این امر وجود داشته باشد خیلی از کشورها آن مرکز را دارند ولی لزوما همه آنها مدرک تحصیلی دانشگاهی ارائه نمی‌دهند، بلکه گواهی‌ می‌دهند و بعد از آموزش یکی دو ساله وارد خدمت قضایی می‌شوند، ولی در کشور ما قرار می‌شود افراد از آغاز کار، مدرک دانشگاهی اخذ کنند مثلاً لیسانس حقوق دریافت کنند، قرار شده افراد از سنین پایین وارد دانشگاه علوم قضایی شوند و از نظر روحی و شخصیتی شکل بگیرند.

شریعت باقری با بیان اینکه دروس ارائه شده در دانشکده علوم قضایی بیش از دروس ارائه شده در دیگر دانشکده‌های حقوق است، تأکید کرد: در این دانشگاه تمام دروس رشته حقوق ارائه می‌شود، علاوه بر آن دروس مهم‌تر در ساعات بیشتری ارائه می‌شوند. در کنار این موارد دروس اختیاری و برنامه‌های جانبی در راستای تقویت بنیه علمی یا قضایی به دانشجویان ارائه می‌شود؛ در واقع دانشجویی که ۴ سال در این دانشکده تحصیل می‌کند بیش از دانشکده‌های حقوق مطالبی را می‌آموزند. در این دانشگاه همچنین دروس فقهی و مبانی اسلامی بیش از دانشگاه‌های دیگر تدریس می‌شود.

وی ادامه داد: با توجه به فلسفه دانشگاه علوم قضایی، در طول ۴ سال گذشته اصلاحات مهمی در بخش‌های گوناگون در دانشگاه انجام داده‌ایم تا ویژگی دانشگاه محسوس شود و به گونه‌ای باشد که خروجی این دانشگاه از خروجی دانشگاه‌های دیگر چشمگیرتر باشد. اگر در دانشگاه‌های دیگر ۱۴۰ واحد به دانشجو تدریس شود ما در این جا به دانشجوها نزدیک به ۲۰۰ واحد تدریس می کنیم. همچنین در کنار اینها برنامه‌های فرهنگی و اخلاقی و تربیتی وجود دارد که اینها در دانشگاه‌های دیگر وجود ندارد.

رییس دانشگاه علوم قضایی درباره روند ورود دانشجویان به این دانشگاه چنین توضیح داد: جذب ما صرفاً از طریق کنکور سراسری است. غیر از کنکور سراسری که سازمان سنجش برگزار می‌کند ما جذب دیگری نداریم. افراد اگر در کنکور دانشگاه علوم قضایی را انتخاب کنند، مراجعه می‌کنند و پس از آن از متقاضیان خواسته می‌شود که ۱۰ سال یا ۲ برابر مدت تحصیل خود برای قوه‌ قضائیه خدمت کنند، این افراد اگر این تعهد را بدهند مقدمات استخدام آنها فراهم می‌شود و برای استخدام گزینش می‌شوند، گزینش هم مربوط به مسائل روانشناسی، شخصیتی و خانوادگی است. اگر تأیید شوند در حالی دانشجو می‌شوند که به قوه‌ قضاییه هم تعهد دارند. ما هم یک کمک‌هزینه تحصیلی برای آنها در نظر می ‌گیریم و در آخر پس از فارغ‌التحصیلی جذب قوه‌ قضاییه می‌شوند.

وی با بیان اینکه ما در سال‌های اخیر موفق شدیم بهترین‌های کنکور را جذب کنیم، ادامه داد: امسال بالای ۵۲ نفر از دو رقمی‌های کشور و ۷ نفر از تک‌رقمی‌ها جذب دانشگاه علوم قضایی شدند. تلاش دانشگاه بر این است که از میان بهترین‌ها افرادی را انتخاب کنند که در آینده به عنوان قضات تحویل جامعه داده شوند تا بتوانند خدمتگزار باشند. دیگر دانشجویان پذیرفته شده نیز رتبه زیر ۵۰۰ داشتند.

شریعت‌باقری در خصوص رشته‌هایی که در این دانشگاه ارائه می‌شوند، اظهار کرد: مقطع اصلی ما کارشناسی است، اما در مقطع کارشناسی ارشد هم ۱۶ رشته داریم. عمده این‌ها از جمله رشته‌هایی هستند که نیازهای سازمان‌های تابعه قوه‌ قضائیه را مرتفع می کنند. ما از سال ۹۴ افرادی را برای دوره‌های کارشناسی به منظور تعهد به قوه‌ قضائیه جذب کردیم، همچنین افرادی به صورت آزاد جذب شدند و به صورت آزاد هم فارغ‌التحصیل می‌شوند.

رئیس دانشگاه علوم قضایی یادآور شد: به دلیل اینکه این رشته‌ها را برای بخش‌های مختلف قوه‌ قضائیه در نظر گرفتیم از همه مسئولان قوه‌قضائیه خواهش کردیم که تسهیلات لازم را فراهم کنند تا افرادی را که در مقاطع کارشناسی‌ارشد و دکتری جذب می کنیم ولی تعهد خدمت ندارند، در بخش‌های قوه‌ قضائیه جذب شوند. مقدمات انجام شده و در حال پیگیری این موضوع هستیم.

شریعت‌باقری در پایان تأکید کرد: دانشگاه‌های صنعتی مانند دانشگاه امیرکبیر، اصفهان و شریف داریم، همچنین دانشگاه اختصاصی علوم انسانی مانند علامه طباطبایی وجود دارد، اما تنها دانشگاه جامع حقوقی دانشگاه علوم قضایی است. مانند دانشگاه‌ ما در ترکیه و کشورهای دیگر هم وجود دارد اما آن دانشگاه‌ها گواهی می‌دهند نه مدرک دانشگاهی.

 

خروج از نسخه موبایل