ضوابط جدید سهمیه ایثارگران در آزمون وکالت ۹۶

سهمیه ایثارگران در آزمون وکالت ۹۶ چگونه اعمال می‌شود؟

پایگاه خبری اختبار- در پی انتشار سخنان رییس اتحادیه کانون وکلای دادگستری (اسکودا) درخصوص وسیع‌تر شدن تعریف ایثارگر و اضافه شدن مصادیق جدید به داوطلبان ایثارگر در آزمون وکالت سال ۹۶، درباره این تغییرات و چگونگی اعمال آن ابهاماتی برای برخی داوطلبان ایجاد شده است.

در این نوشتار می‌کوشیم به این ابهامات پاسخ بگوییم.

جدول تحلیلی اعلام ظرفیت آزمون وکالت ۹۶

سهمیه چیست؟

اصولاً پذیرش داوطلبان در آزمون کارآموزی وکالت در دو سهمیۀ آزاد و ایثارگران انجام می شود.

تا سال گذشته (۱۳۹۵) طبق ماده ۵۹ قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران، کانون‌های وکلای دادگستری مکلف بودند ۲۵% ظرفیت پذیرش خود را به خانواده شاهد شامل خانواده‌های معظمی که در راه اعتلای اهداف عالیه انقلاب اسلامی و مبارزه با دشمنان انقلاب یکی از اعضای خانواده‌شان (پدر، مادر، همسر، فرزند) شهید یا مفقودالأثر یا اسیر شده باشد، جانبازان بیست و پنج درصد (۲۵%) و بالاتر و آزادگان با شش‌ماه سابقه اسارت و رزمندگان با شش‌ماه سابقه حضور در جبهه و در صورت واجد شرایط بودن اختصاص بدهند.

اما با توجه به بند چ ماده۸۸ قانون برنامه پنجساله ششم توسعه… -مصوب ۱۴اسفند ۱۳۹۵- که از امسال اجرا خواهد شد، ماده ۵۹ مکرر به شرح زیر به قانون فوق‌الذکر، الحاق شد:

ماده ۵۹ مکرر قانون جامع خدمات‌رسانی به ایثارگران:

«قوه قضائیه، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، کانون وکلای دادگستری، کانون کارشناسان رسمی، مرکز وکلاء و کارشناسان قوه قضائیه، مکلفند سی‌درصد(۳۰%) از سهمیه صدور دفاتر خدمات قضائی و الکترونیک، سردفتری، صدور پروانه وکالت، مجوز کارشناسان رسمی دادگستری را به فرزندان و همسران شهدا، جانبازان با حداقل ده درصد (۱۰%)، آزادگان با داشتن حداقل سه‌ماه سابقه اسارت و رزمندگان با داشتن حداقل شش‌ماه حضور در جبهه و همسر و فرزندان جانبازان بیست و پنج درصد(۲۵%) و بالاتر و فرزندان و همسران آزادگان و فرزندان رزمندگان دارای حداقل دوازده‌ماه سابقه حضور داوطلبانه در جبهه، بدون رعایت شرط سنی در صورت واجد شرایط بودن اختصاص دهند.»

بنابراین؛

اولاً، ظرفیت اختصاص یافته به داوطلبان سهمیه ایثارگران، از ۲۵ به ۳۰ درصد افزایش یافته است؛

ثانیاً، گروه بیشتری از افراد شامل تعریف جدید خواهند شد.

نحوه اعمال سهمیه چگونه است؟

پرسش دیگری که برای داوطلبان ایجاد شده است، این است که آیا داوطلبان، به‌صرف این که مشمول این تعریف جدید هستند، در آزمون وکالت ۹۶ پذیرفته خواهند شد یا ضوابط دیگری نیز برای پذیرش در این آزمون ضرورت دارد؟

شورای اجرایی اتحادیه سراسری کانون‌های وکلای دادگستری ایران-اسکودا، در جلسه روز ۱۳۹۶/۵/۲۶ چنین اتخاذ تصمیم کرد:

«الف – تغییرات ناشی از بند چ ماده ۸۸ قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه با لحاظ قیود مندرج در ماده سه قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت در آگهی ثبت‌نام آزمون سال ۹۶ اعمال شود.

ب – بدیهی است کلیه مقررات و ضوابط موجود حاکم بر نحوه پذیرش کارآموزان وکالت کماکان ملحوظ و مجرا خواهد بود.»

بنابراین، آنچه تغییر یافته است، تعداد ظرفیت و مصادیق داوطلبان سهمیه ایثارگران است و سایر مقررات و ضوابط  موجود حاکم بر نحوه پذیرش کارآموزان وکالت، همچنان اجرا خواهد شد.

دیگر ضوابط برای پذیرش برای داوطلبان ایثارگر چیست؟

هر یک از داوطلبان آزمون وکالت ۹۶ در میان داوطلبان سهمیه خودش به رقابت می پردازند و رتبۀ اعلام شده برای هر داوطلب مشخص کننده موقعیت داوطلب در میان داوطلبان همان سهمیه است؛ بنابراین در هر کانون مثلاً یک نفر با رتبه یک در سهمیه آزاد و یک نفر دیگر با رتبه یک در سهمیه ایثارگران خواهیم داشت.

کانون‌های وکلای دادگستری از سال ۱۳۹۲ و با توجه به اجرایی شدن قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران به استناد ملاک تبصره ماده ۷۰همین قانون احراز حداقل ۷۰% نمرۀ آخرین فرد پذیرفت شده در سهمیه آزاد را به عنوان شرط «واجد شرایط بودن» در نظر می گیرند و این موضوع در بند ۵ قسمت تذکرات مهم آگهی آزمون وکالت ۹۵ نیز مورد تاکید قرار گرفته است.

بنابر این پس از وصول نمرات داوطلبان به کانون‌های سراسر کشور، هیأت مدیره هر کانون با بررسی نمرات داوطلبان سهمیه ایثارگران و سهمیه آزاد و به دست آوردن تعداد داوطلبان ایثارگری که حدنصاب نمره را کسب نموده اند، بقیه ظرفیت آن کانون را از میان داوطلبان سهمیه آزاد به عنوان کارآموز وکالت پذیرش خواهند نمود.

از کجا بفهمیم با اعمال سهمیه ها احتمال قبولی ما وجود دارد یا نه؟

اگر کانونی که شما برای کارآموزی در آن ثبت نام کرده اید مثلا ۱۰۰ نفر ظرفیت دارد، و رتبه شما ۷۰ یا کمتر شده است، تقریباً می‌توانید مطمئن باشید که جزو پذیرفته‌شدگان نهایی خواهید بود؛ ولی اگر در همین کانون رتبه شما بین ۷۰ تا ۱۰۰ باشد باید منتظر باشید و ببینید که عملکرد داوطلبان سهمیه ایثارگران در این کانون به چه نحو بوده است، اگر از میان داوطلبان سهمیه ایثارگران تعدادی کمتر از ۳۰ نفر باقیمانده بتوانند ۷۰ درصد نمره آخرین فرد قبول شده در سهمیه آزاد را کسب کنند، باقیمانده ظرفیت آن کانون از داوطلبان سهمیه آزاد تکمیل خواهد شد.

به طور معمول داوطلبان سهیه ایثارگران از همه سهمیه ۳۰ درصدی خود از ظرفیت کانون‌ها استفاده نمی‌کنند و داوطلبان سهمیه آزاد که رتبه‌شان بیشتر از ۷۰ درصد کل ظرفیت است می‌توانند امیدوار باشند که به عنوان پذیرفته شده نهایی اعلام شوند. به عنوان نمونه در آزمون وکالت ۹۵ فقط ۳ نفر از داوطلبان سهمیه ایثارگر موفق به کسب حدنصاب لازم برای پذیرش نهایی در کانون وکلای دادگستری خراسان (با ۱۰۵  نفر ظرفیت) شدند.

برای اطلاع فوری از اخبار و جزییات آزمون وکالت ۹۶، علاوه بر تعقیب بخش ویژه آزمون وکالت در پایگاه خبری اختبار، بهتر است عضو کانال اطلاع رسانی اختبار نیز بشوید.

 

نمایش بیشتر
دوره DBA-MBA حقوقی مدرک دانشگاه تهران موسسه دکتر بهنیایی

نوشته های مشابه

‫۳۱۹ دیدگاه ها

  1. سلام دوستان من فرزند جانباز بالای ۲۵ درصد هستم ولی در حین تحصیل ارشد ،ایا مشمول سهمیه میشم؟

  2. سلام وقت بخیر
    فرم مخصوص استفاده از سهمیه رزمندگان زمان ثبت نام در سایت قرار دارد یا باید با پیگیری از طریق ارگان مربوطه تکمیل و ارسال گردد؟؟

  3. سلام تو ازمون مشاوران فقط یه تیک زدیم که جز سهمیه رزمندگانیم دیگه چیزی ازمان نخواست نه کدی نه مشخصاتی
    ایا شامل سهمیه میشیم و بعداز قبولی مدارک باید تحویل بدیم

    1. سلام
      بله همان تیک کافیه . احراز سهمیه ایثارگری بعد از پذیرفته شدن در آزمون علمیه . مصاحبه و گزینش هم داره .

  4. سلام پدر من ۱۱ ماه و ۱۱ روز سابقه داوطلبانه داره من کاری میتونم بکنم واسه ازمون ؟اگر این گزینه رو انتخاب کنم ایا بعد قبولی مشکلی در پذیرش ایجاد میشه یا خیر. ممنون

    1. خیر متاسفانه شما نمیتونین . شرط استفاده فرزندان رزمندگان همانا حضور ۱۲ ماه داوطلبانه در جبهه است نه کمتر

  5. زمانی طلحه و زبیر پیش امام علی رفتند و طلب سهم بیشتری از بیت المال کردند به بهانه یاری پیامبر در جنگها لیکن امام علی فرمود اگر برای خدا جنگیدیه اید خدا پاداش میدهد لیکن امتیازی در بیت المال نیست مگر عسرحرج در تامین معاش بدلیل نقص و زخم.
    متاسفانه داعییه عدالت علی را میکنیم و در عمل رهرو معاویه ایم

      1. وقتی چیزی دارای تعداد مشخص و محدوه هست که اینجا اسمش ظرفیت کانونه از بیت المال محسوب میشه

        جدا از اون در آزمون های علمی چه وکالت چه کنکور سهمیه جایی نداره چون ملاک علم شخص هست نه سهمیه

    1. سلام.من سهمیه ای ندارم.اما به نظرم تحمل درد بی پدری فرزندان شهدا و صبر نزدیکانشون ، جانبازها و شیمیایی ها و دست و پنجه نرم کردن با بیماری و موجی بودن خیلی هاشون وتحمل و صبر خانواده هاشون ، آزاده ها و سختی انتظار، خیلی سخته و اعمال این سهمیه ها برای جبران گوشه ای از فداکاریشون بسیار کم و اندک هست.یک لحظه خودمون رو جای اونها و خانواده هاشون بذاریم.من فرزند شهیدی رو میشناسم که تا الان از هیچ سهمیه ای استفاده نکرده.
      کاش قدرشناس شون باشیم .
      یاعلی

  6. سلام ببخشید من فرزند جانباز زیر ۲۵ درصد هستم همه ازمونها یه بخشی رو برای ما گذاشتن ایا تو ازمون وکالت هیچ بندی برای ما نیست؟

  7. با سلام
    یعنی با توجه به قید بدون شرط سنی یعنی ایثار گران بالای ۵۰ سال هم می توانند در آزمون وکالت ثبت نام کنند؟

    1. بله . میتوانند . حتی در کانون مرکز (که برای تهران حداکثر ۴۰ سال تعیین نموده) هم میتوانند شرکت کنند .

  8. با سلام
    من برای دریافت کد رهگیری مراجعه کردم به قسمت ایثارگران ولی میگن هنوز دستورالعملی برای ما نیومده.
    آیا این دستورالعمل باید بیاد یا به صرف همین که این قانون تصویب شده تو سال ۹۵ باید کد رهگیری رو بدن؟

  9. دوستان دقت کنید فقط حضور دواطلبانه در جهبه طبیعتا وظیفه شاملش نمیشه ، و فقط همسر و فرزندان ،شامل بقیه طبقات و درجات نسب هم نمیشه

  10. سلام
    ببخشید دوستان پدر من ۲۵ ماه سابقه حضور جبهه داره البته سرباز وظیفه بود سهمیه به نظرتون شامل من میشه؟

    1. بله شامل میشه . منتها شما عزیزان میبایست یه یگان اعزام کننده خدمت سربازی پدر گرامیتون مراجعه کنید (مثلا سپاه یا ارتش یا ……. و از آنجا پرونده رزمندگی پدرتان رو فعال و نسبت به کد رهگیری و سایر تشریفات قانونی مربوطه اقدام کنید . چون سربازان وظیفه همه ی مدت خدمتشان در جبهه اجباری نبوده بر همین اساس اگر سربازی در دوران دفاع مقدس تمام یا اکثر خدمت سربازیشو در مناطق عملیاتی و جبهه بوده اند قطعا بخشی از آن بعنوان حضور داوطلبانه در جبهه محسوب میشه . موفق باشید

  11. سلام
    آیا سهمیه ایثار گران کارکنان وظیفه به مدت ۲۱ ماه برای فرزند ایثارگر سهمیه محسوب خواهد شد یا خیر ؟؟

  12. با سلام خدمت دوستان
    اصلا به سهمیه ها توجه نکنید.
    شما معدلتون بالای ۱۲ باشه بهتون قول میدم قبولید.
    حالا ظرفیت چه ۲۰۰۰ تا باشه چه ۵۰۰ نفر

    1. خیر متاسفانه . در قانون جدید پدر و مادر شهید نیز از سهمیه کنار گذاشته شده (که باعث تعجبه . شایدم اشتباه سهوی و قلمی بوده و شاید هم این عزیزان با استناد به دیگر قوانین مربوطه بتونن ادعا کنند که کارشون خیلی سخته و کانونها متاسفانه شدن دشمن درجه یک سهمیه ایثارگران) فقط همسر و فرزندان شهدای عزیز و همچنین همسر و فرزندان جانبازان بالای ۲۵ درصد و فرزندان و همسران آزادگان و فرزندان رزمندگان دارای حداقل دوازده‌ماه سابقه حضور داوطلبانه در جبهه امکان استفاده از سهمیه دارند . موفق باشین

  13. با سلام و خسته نباشید
    خواستم ببینم با این اوصافی که ذکر کردید ، پدر بنده که حدود ۶۰ ماه حضور در جبهه دارند آیا سهمیه ایی شامل من میشه یا خیر؟ آخه پارسال موقع ثبت نام نتونستم از سهمیه استفاده کنم..

    1. با سلام و احترام

      طبق قانون جدید اگر پدر محترم شما بطور داوطلب در جبهه حضور پیدا کرده اند بله شامل شما می شود .

      موفق باشید

  14. پس اینجوری نیست که اگه هفتاد درصد کسب نکردن از سهمیه ازاد برندارن(((( وطبق روال

    همیشه بیش از چهار پنج نفر هفتاد درصد کسب نمیکنن))) البته در مرکز بیشتر.
    پس گمون نکنم جای نگرانی وجود داشته باشه. مگر اینکه کانونی بخواد اعلام کنه حال که هفتاد درصد کسب نکردن ازسهمیه ازاد برنمیداریم که این فاجعست. وباید اگر قراره این اتفاق بیفته همین الان اعلام کنن تا تکلیفمونو بدونیم. نه اینکه بعد در زمان اعلام نتایج ساز جدیدی کوک شود.

    1. با سلام و احترام

      تا الان که قراره طبق قانون جلو بره که این خبر خوبی برای داوطلبین عزیز و بزرگواره ولی یه موقع دیدید مثل سال ۱۳۹۲ کانون کرمان تمام ثبت نامی های ایثارگی رو جذب کرد

    2. باسلام
      قید کلمه مکلف است در بند چ ماده ۸۸ برنامه ۵ ساله ششم توسعه (یا همان ۵۹ مکرر قانون جامع ایثارگران) بهانه کانونها را که در سنوات قبل میگفتند که ما مکلف به جذب حداقل سی درصد سهمیه ایثارگران نیستیم و به همین بهانه سهمیه ایثارگران رو به بهانه های واهی غیر قانونی دیگر (به مانند شرط اخذ ۷۰ درصد نمره قبولی آخرین نفر پذیرفته شده در سهمیه آزاد ــ که این موضوع اساسا و مطابق قانون مربوطه صرفا برای ورود داوطلبین ایثارگر به دانشگاهها و مسائل آموزشی میباشد . نه اشتغال و … ــ قیچی میکردند و اگه سهمیه ایثارگران مثلا در یک کانون بیست نفر بود به چهار یا پنج نفر تقلیل میدادند برداشته اشت . قانونگذار کانونها را مکلف به پذیرش حداقل سی درصد سهمیه ایثارگران نموده است که همین بند چ ماده ۸۸ ق ب ۵ ساله توسعه ششم ناظر به قسمت اخیر ماده ۳ قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت دادگستری
      مصوب ۱۷ فروردین ۱۳۷۶ مجلس شورای اسلامی میباشد که صراحتا بیان گردیده که سهمیه موضوع این ماده : از بین ایثارگرانی که بیشترین نمره را آورده اند انتخاب خواهند شد. و هیچگاه اسمی از بدست آورده ۷۰ درصد نمره قبولی آخرین نفر پذیرفته شده در سهمیه آزاد برده نشده . بازهم تاکید میکنم که قانوگذار به صراحت بیان کرده از بین ایثارگرانی که بیشترین نمره را آورده اند انتخاب خواهند شد. پس استفاده از سهمیه ایثارگری یک رقابت درون سهمیه ای (سی درصدی) در میان خود ایثارگران است تا کانون به مصداق قید همان کلمه مکلف است / بتواند به تکلیف قانونی خود (جذب سی درصدی سهمیه ایثارگران) عمل کرده باشد . بدیهی است که باید به تبصره ذیل ماده ۳ قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت دادگستری توجه داشت که عینا گفته : تبصره – استفاده از این سهمیه مانع از پذیرش ایثارگرانی که نمره قبولی سهمیه آزاد را آورده اند نمی باشد.

      1. عالی.بسیاری از کسانی که از این طریق حقشون ضایع شده بود با ارائه دادخواست به دادگاه انتظامی قشصات و یا دیوان عدالت اداری کانونهای متخلف روومحکوم کردند

        1. با سلام
          بله دقیقا .
          شکر خدا ظاهرا امسال اکثریت کانونها به تکلیف قانونی جذب سی درصد سهمیه عمل کرده اند .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

دکمه بازگشت به بالا