قانون موافقتنامه همکاری بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری ارمنستان راجع به‌احداث و بهره‌برداری از نیروگاه‌های جریانی بر روی رودخانه ارس

قانون موافقتنامه همکاری بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری ارمنستان راجع به‌احداث و بهره‌برداری از نیروگاه‌های جریانی بر روی رودخانه ارس

مصوب ۱۳۹۷/۱/۲۹

قانون موافقتنامه همکاری بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری ارمنستان راجع به احداث و بهره‌برداری از نیروگاه‌های جریانی بر روی رودخانه ارس

ماده‌واحده ـ موافقتنامه همکاری بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری ارمنستان راجع به احداث و بهره‌برداری از نیروگاه‌های جریانی بر روی رودخانه ارس به شرح پیوست تصویب و اجازه مبادله اسناد آن داده می‌شود.

تبصره ـ رعایت اصول هفتاد و هفتم (۷۷)، یکصد و بیست و پنجم (۱۲۵) و یکصد و سی و نهم (۱۳۹) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در اجرای این موافقتنامه الزامی است.

بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم

موافقتنامه همکاری بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری ارمنستان راجع به احداث و بهره‌برداری از نیروگاه‌های جریانی بر روی رودخانه ارس

مقدمه

دولت‌های جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ارمنستان که از این پس طرفین نامیده می‌شود با تمایل به بهره‌برداری از انرژی برق آبی رودخانه مرزی ارس در محلهای قره‌چیلر و مغری، با توجه به مناسبات حسن همجواری موجود طرفین، به پیروی از تمایل متقابل به تحکیم و توسعه بیشتر همکاری اقتصادی و فنی و بر اساس اصول برابری، عدم مداخله در امور داخلی یکدیگر و احترام متقابل به منافع، در موارد زیر توافق نمودند.

ماده۱ـ طرفین از طریق سازمان‌های ذی‌ربط در جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ارمنستان در امر احداث و بهره‌برداری از نیروگاههای جریانی قره‌چیلر و مغری بر روی رودخانه ارس همکاری خواهند نمود. طرفین توافق می‌نمایند تا در چهارچوب معاهده­های بین­المللی، نسبت به ثبت حق بهره‌برداری از انرژی برق آبی رودخانه ارس برای دو کشور در سازمان‌های بین‌المللی و در صورت لزوم دفاع از این حق ، اقدامات لازم را به‌عمل آورند.

ماده۲ـ عملیات اجرائی احداث نیروگاههای جریانی قره‌چیلر و مغری از سال ۱۳۸۶ هجری‌شمسی (۲۰۰۷ میلادی) آغاز خواهد شد و ظرف مدت شش‌سال به اتمام خواهد رسید.

ماده۳ـ طرفین اعتبارات لازم برای طراحی و احداث نیروگاههای قره‌چیلر و مغری و تأسیسات آنها را تأمین می‌نمایند، به‌نحوی‌که هر طرف هزینه‌های احداث نیروگاه واقع در قلمرو خود را (قره‌چیلر ـ در قلمرو جمهوری‌اسلامی‌ایران و مغری در قلمرو جمهوری ارمنستان) پرداخت نماید.

ماده۴ـ طرفین به منظور اتمام مطالعات و احداث نیروگاههای جریانی ارس و تأسیسات مربوطه، منطقه مشترک ساختمانی و مطالعاتی را تعیین و امنیت این منطقه را در طول مدت اجراء و بهره‌برداری تأمین می‌نمایند. نحوه عبور و مرور اتباع دو کشور از مرز جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ارمنستان و نحوه ورود تجهیزات و مصالح به منطقه فوق بر اساس مقرراتی خواهد بود که به منظور تسهیل عبور و مرور مرزی ایران و ارمنستان در منطقه یادشده نیروگاههای جریانی ارس، ظرف مدت دوماه (پس از تاریخ امضای این موافقتنامه) بین مقامات ذی‌ربط دو کشور به امضاء می‌رسد.

ماده۵ ـ هر یک از طرفین به‌طور مستقل عملیات جاری بهره‌برداری، تعمیر و نگهداری کلیه تأسیسات، ماشین‌آلات و مخازن آب سدهای انحرافی و نیروگاههای خود را انجام خواهد داد و از هر گونه اقدامی که به تأسیسات نیروگاه و طرز کار عادی آن خلل و نقصی وارد نماید خودداری خواهد نمود. در صورتی که هر یک از طرفین نیاز به انجام بازرسی یا تعمیرات در تأسیسات خود واقع در قلمرو طرف دیگر را داشته باشد، طرفین همکاری‌های لازم را در عبور و مرور آزادانه نمایندگان خود اعمال خواهند کرد.

طرفین کلیه هزینه‌های تعمیرات، نگهداری و بهره‌برداری از تأسیسات متعلق به خود را تأمین خواهند کرد.

ماده۶ ـ طرفین می‌توانند بر اساس توافق متقابل به منظور انجام تعمیرات جاری و اساسی تأسیسات سد، تونل، نیروگاه و ماشین‌آلات تشریک مساعی نموده و بر اساس این موافقتنامه خدمات متقابلی را به یکدیگر ارائه دهند.

ماده۷ـ طرفین می‌توانند با توافق قبلی نسبت به تبادل انرژی از طریق نیروگاههای قره‌چیلر و مغری اقدام نمایند.

ماده۸ ـ هر طرف خسارت‌های ناشی از احداث نیروگاههای قره‌چیلر یا مغری به طرف دیگر از طریق استغراق اراضی و مستحدثاث را بر اساس توافق قبلی به طرف أخیر پرداخت خواهد کرد. لیکن ایجاد تأسیسات (سدهای انحرافی) در قلمرو طرف دیگر حق هیچ‌گونه مالکیتی را برای طرف أخیر ایجاد نکرده یا خللی به تمامیت ارضی آن وارد نمی‌کند.

ماده۹ـ طرفین به منظور تسهیل در احداث نیروگاهها تمایل خود را در خصوص استفاده از ظرفیت‌های دو کشور در زمینه‌های مالی، فنی و مهندسی، اجرائی و نیز امکانات یکدیگر در تهیه مصالح و تجهیزات در چهارچوب مقررات حاکم هر کشور و توافق وزارت نیروی جمهوری اسلامی ایران و وزارت انرژی جمهوری ارمنستان اعلام نموده‌اند.

ماده۱۰ـ احداث سد و نیروگاههای جریانی ارس هیچ‌گونه تغییری در خطوط مرزی بین دو کشور به‌وجود نمی‌آورد و خط مرزی فعلی پس از احداث سد و ایجاد دریاچه در روی آب علامتگذاری و مشخص خواهد شد تا مرز رسمی دو کشور شکل بگیرد.

ماده۱۱ـ طرفین حق برداشت آب به‌جز برای اهداف تعریف‌شده در این طرح (پروژه) را ندارند و موافقت می‌کنند که از انجام هر گونه عملی که باعث آلودگی رودخانه ارس و مخزن سدهای انحرافی و محیط‌زیست از طریق ورود پسابهای آلوده جلوگیری نمایند. همچنین موافقت می‌کنند که کلیه ضوابط حفاظت محیط‌زیست را مراعات‌کنند و در صورت آلودگی مخزن سد و محیط‌زیست توسط یکی از طرفین، طرف مذکور موظف به رفع آلودگی و جبران خسارت وارده می‌باشد.

ماده۱۲ـ طرفین، اختلافهای ناشی از تفسیر یا اجرای این موافقتنامه را (در صورت بروز) از طریق مشورت و مذاکرات دیپلماتیک حل وفصل خواهند نمود.

ماده۱۳ـ این موافقتنامه از تاریخ دریافت آخرین اطلاعیه کتبی از طریق مجاری دیپلماتیک مبنی بر انجام تشریفات مربوط مقرر توسط قانون داخلی طرفین، لازم‌الاجراء خواهد شد و تا اجرای کامل آن معتبر خواهد بود.

این موافقتنامه در تاریخ ۲۸ اسفند ۱۳۸۵ برابر با ۱۹ مارس ۲۰۰۷ در منطقه مرزی در قلمرو ارمنستان در دو نسخه به زبانهای فارسی، ارمنی و انگلیسی، تنظیم گردید که هر سه متن از اعتبار یکسان برخوردارند و در صورت بروز اختلاف در تفسیر مفاد موافقتنامه، متن انگلیسی ملاک خواهد بود.

از طرف‌دولت‌جمهوری‌اسلامی‌ایران

از طرف دولت‌جمهوری‌ارمنستان

وزیر نیرو

وزیر انرژی

پرویز فتاح

آرمن موسسیان

قانون فوق مشتمل بر ماده‌واحده و یک تبصره منضم به متن موافقتنامه، شامل مقدمه و سیزده ماده در جلسه علنی روز چهارشنبه مورخ بیست و نهم فروردین ماه یکهزار و سیصد و نود و هفت مجلس شورای اسلامی تصویب شد و در تاریخ ۱۳۹۷/۲/۱۹ به تأیید شورای نگهبان رسید.

رئیس مجلس شورای اسلامی ـ علی لاریجانی

خروج از نسخه موبایل