پایگاه خبری اختبار- با بالا گرفتن اعتراضات نسبت به طرح «حمایت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی فضای مجازی»، زمزمههایی مبنی بر تلاش برخی نمایندگان برای لغو اصل هشتاد و پنجی شدن و مسکوت ماندن این طرح شنیده میشود.
به گزارش اختبار، طرح «حمایت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی فضای مجازی» نسخه ویرایششده طرح «صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی و ساماندهی پیامرسانهای اجتماعی» است که همچنان در بین کاربران فضای مجازی با عنوان «طرح صیانت» از آن یاد میشود.
غیبت ۸۰ نماینده در رای گیری هشتاد و پنجی شدن طرح صیانت از فضای مجازی
روز ۶ مرداد ۱۴۰۰ درخواست بعضی نمایندگان برای تصویب این طرح مطابق اصل ۸۵ قانون اساسی در مجلس بررسی شد و با رای مثبت ۱۲۱ نماینده، مورد موافقت قرار گرفت. این اتفاق در حالی افتاد که حدود ۸۰ نماینده در زمان رایگیری غایب بودند و رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در خارج از کشور (سوریه) حضور داشت.
بر اساس اصل ۸۵ قانون اساسی، مجلس «در موارد ضروری» می تواند اختیار وضع بعضی از قوانین را به کمیسیون های داخلی خود تفویض کند.
اصل هشتاد و پنجم قانون اساسی:
… مجلس نمیتواند اختیار قانونگذاری را به شخص یا هیأتی واگذار کند ولی در موارد ضروری می تواند اختیار وضع بعضی از قوانین را با رعایت اصل هفتاد و دوم به کمیسیون های داخلی خود تفویض کند، در این صورت این قوانین در مدتی که مجلس تعیین می نماید به صورت آزمایشی اجرا می شود و تصویب نهایی آنها با مجلس خواهد بود…
طرح «لغو اصل هشتاد و پنجی شدن» طرح صیانت از فضای مجازی
امروز مجتبی توانگر، نماینده مجلس، به ایسنا گفته است که حدود بیست نفر از نمایندگان طرحی را برای «لغو اصل هشتاد و پنجی شدن» این طرح و بررسی آن به صورت عادی به هیات رییسه ارائه دادهاند. توانگر همچنین گفته که رایگیری برای اصل هشتاد و پنجی شدن طرح وقتی انجام شد که تازه زمان استراحت مجلس تمام شده بود و هنوز عدهای از نمایندگان در صحن حاضر نشده بودند.»
بعضی از منتقدان این طرح، نگران تاثیر تصویب آن در ایجاد نارضایتی عمومی در آغاز کار دولت جدید هستند. نکتهای که به نظر میرسد توانگر نیز به آن توجه دارد. او گفته است که «با عادی شدن روال این طرح، امیدواریم با شروع کار دولت جدید، دولت نیز در زمان مقتضی لایحه ای تدوین کند تا ان شاء الله این مسئله با رعایت همه جوانب آن مورد بررسی و قانونگذاری قرار گیرد.»
معین الدین سعیدی، نماینده چابهار هم در مصاحبه دیگری با ایسنا گفته است: «با توجه به اینکه بسیاری از نمایندگان در جلسه تصویب هشتاد و پنجی شدن طرح صیانت از حقوق کاربران فضای مجازی و سامان دهی پیام رسانهای اجتماعی حضور نداشتند، در تلاشیم تا با تعدادی از نمایندگان درخواست مسکوت گذاشتن این طرح را مطرح کنیم.»
علیرضا زاکانی یکی از بانیان اصلی و حامیان جدی طرح صیانت
آقای سعیدی پس از رای مثبت مجلس به اصل هشتاد و پنجی شدن این طرح، گفته بود: «مجلسی که برای آب خوزستان و سیستان و بلوچستان و کرونای سیستان و بلوچستان و گلستان و مشکل واکسیناسیون جلسه غیررسمی نداشت، برای بحث طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی و ساماندهی پیام رسان های اجتماعی هم جلسه غیر علنی تشکیل داد و هم متاسفانه بررسی این موضوع را به ماده ۸۵ ارجاع داد آن هم در شرایطی که ایرادات اساسی به آن وارد بود. از محضر ملت بزرگ ایران عذرخواهی می کنم، امروز روز خوبی برای مجلس نبود.»
گفتنیست علیرضا زاکانی یکی از بانیان اصلی و حامیان جدی طرح موسوم به «صیانت» بود که با جدی شدن تصدی شهرداری تهران توسط او و خداحافظیاش با مجلس و مرکز پژوهشهای مجلس، احتمالا بخشی از فشارها برای تصویب سریع و مخفیانه این طرح جنجالی کم میشود.