پایگاه خبری اختبار- یکی از پر چالش ترین بخش های آیین نامه لایحه استقلال کانون وکلا مصوب ۱۴۰۰ مربوط به مقررات مربوط به ترتیب کارآموزی پذیرفته شدگان آزمون وکالت بوده است.
چالش های آیین نامه لایحه استقلال در زمینه تکالیف کارآموزیان وکالت
چالش های پیش آمده پس از تصویب آیین نامه جدید لایحه استقلال کانون وکلا، از همان ابتدا دامن گیر کارآموزان وکالت شد، به نحوی که با کشمکش فراوان نهایتا پذیرفته شدگان آزمون وکالت ۱۳۹۹ از شمول شیوه کارآموزی جدید مقرر در این آیین نامه معاف شدند ولی نهایتا با کمی اغماض، این شیوه جدید در مورد پذیرفته شدگان آزمون وکالت ۱۴۰۰ که با تاخیر و در سال ۱۴۰۱ برگزار شد، اعمال شد.
هرچند با توجه به اینکه تازه در برخی کانون ها آزمون مرحله اول کارآموزی بر اساس آیین نامه جدید برگزار شده است و کارآموزان منتظر اعلام نتایج هستند، به نظر نمی رسد کانون های وکلا هنوز از چالش مربوط به اجرای شیوه جدید کارآموزی به طور کامل عبور کرده باشند.
تصویب اصلاحات پیشنهادی در کانون وکلای دادگستری مرکز
وکیل بهنام حبیب زاده مومن، عضو هیات مدیره و بازرس کانون وکلای مرکز پیش از این در گفتگو با وکلاپرس از تصویب پیشنهادات اصلاحی در بخش مربوط به کارآموزی وکالت در هیات مدیره کانون وکلای دادگستری مرکز خبر داده بود.
او گفته بود که این پیشنهادات اصلاحی در قالب ۱۶ ماده قبلا مستقیما به قوه قضائیه ارسال شده است ولی با این حال برای بررسی و تصویب در شورای اجرایی اسکودا هم مطرح خواهد شد.
مصوبه شورای اجرای اسکودا مبنی بر ارائه پیشنهادات کانون های وکلای کشور
شورای اجرایی اسکودا در نشست روز پنج شنبه ۲۵ خرداد ۱۴۰۲ خود، پیشنهادات اصلاحی کانون وکلای دادگستری مرکز را بررسی کرد و نهایتا تصویب شد که این پیشنهادات اصلاحیبرای هیات مدیره های کانون های وکلای دادگستری سراسر کشور ارسال شود و آن ها هم ظرف ۱۰ روز پیشنهادات و نظر خودشان را برای جمع بندی نهایی به اسکودا اعلام کنند.
جزئیات مصوبه پیشنهادی هیات مدیره کانون وکلای دادگستری مرکز
وکیل بهنام حبیب زاده مومن درباره جزئیات پیشنهاد اصلاحی کانون وکلای دادگستری مرکز گفته است: براساس مصوبه هیات مدیره، ۷۰درصد آزمون مرحله نخست کارآموزی به صورت کتبی و تشریحی و حداکثر ۳۰درصد آن تستی خواهد بود و قبولی در این آزمون مشروط به کسب نمره ۱۰ از ۲۰ در حداقل پنج درس و معدل کل ۱۲ از ۲۰ در هفت درس خواهد بود.
بازرس کانون وکلای مرکز شرایط مقرر در ماده ۵۴ آیین نامه لایحه استقلال کانون وکلا برای کارآموزی وکالت را دشوار و موجب نگرانی قوه قضائیه، هیات مدیره کانون های وکلا و کارآموزان دانسته بود.
ماده ۵۴ آیین نامه لایحه قانونی استقلال کانون وکلای دادگستری مصوب ۱۴۰۰:
کارآموز در دوره کارآموزی، تکالیف زیر را در سه مرحله تحت نظر کانون و وکیل سرپرست، انجام میدهد:
۱- مرحله اول: شرکت در جلسات سخنرانی علمی و کارگاههای آموزشی حوزه وکالت و کارآموزی به مدت دو ماه و حداقل پنجاه ساعت؛ در پایان این مرحله، از کارآموز آزمون کتبی بهعملآمده و پس از قبولی، بلافاصله مرحله دوم آغاز میشود. در صورت عدم شرکت در آزمون یا عدم قبولی، این آزمون تا دو مرتبه دیگر قابل تکرار است. در صورت عدم شرکت یا عدم قبولی کارآموز در نوبت سوم، با اعلام کمیسیون کارآموزی و تأیید هیئتمدیره، پروانه کارآموزی ابطال خواهد شد. این تصمیم قابلاعتراض در دادگاه عالی است.
۲-مرحله دوم: کارآموز مدت شش ماه هر روز (بهغیراز ایام تعطیل) تماموقت اداری در مراجع قضایی حضور مییابد و روزانه از یک پرونده دارای وقت رسیدگی یا در حال رسیدگی، گزارش تهیه مینماید. کارآموز در این مدت باید در همه انواع مراجع قضایی اعم از شعب دادیاری و بازپرسی دادگاههای حقوقی، خانواده، کیفری یک و دو، انقلاب، تجدیدنظر، دوایر اجرای احکام شرکت نموده و حضور داشته باشد. در صورت عدم تأیید کمیسیون کارآموزی، این دوره تا دو مرتبه دیگر و هر بار حداکثر به مدت چهار ماه قابل تمدید است. در پایان مرتبه سوم و عدم تأیید در کمیسیون کارآموزی، با اعلام کمیسیون و تأیید هیئتمدیره، پروانه کارآموزی ابطال میشود. این تصمیم قابل اعتراض در دادگاه عالی است.
تبصره- تهیه امکانات و برنامه اجرایی بند فوق بر عهده کانون است که با هماهنگی دادگستری کل استان اقدام خواهد کرد.
۳- مرحله سوم: مدت این مرحله هفت ماه است و کارآموز باید تکالیف زیر را انجام دهند:
الف- با معرفی کانون نزد وکیل سرپرست به آموزش و تمرین عملی امور وکالت بپردازد و گواهی ماهانه وکیل سرپرست را ارائه دهد؛
ب- در حداقل پنجاه ساعت جلسات سخنرانی علمی و کارگاه آموزشی حضور یابد؛
پ- امور محوله از سوی کانون را انجام دهد؛
ت- گواهی مربوط به انجام تکالیف را ارائه داده و پس از تأیید در کمیسیون کارآموزی، در اختبار کتبی و شفاهی شرکت کند.
تبصره ۱- در صورت عدم انجام تکالیف مذکور یا عدم شرکت در اختبار کتبی و شفاهی یا عدم قبولی، مرحله سوم به ترتیب مقرر تجدید میشود. چنانچه کمیسیون کارآموزی مجدداً انجام تکالیف را تأیید نکند یا عذر غیبت از اختبار را موجه نداند و یا کارآموز در اختبار قبول نشود، پروانه کارآموزی به نحو مندرج در بند ۲ ابطال خواهد شد.
تبصره ۲- کارآموزان در دوره سوم میتوانند تحت نظر وکیل سرپرست، وکالت حداکثر تا پنج پرونده را در ماه قبول کنند. وکالت کارآموزان در پروندههایی که احکام آنها قابل فرجام است یا
مرجع تجدیدنظر از احکام آنها دیوان عالی کشور است و یا پذیرش اعاده دادرسی کیفری، منفردأ یا به همراه وکیل سرپرست و سایر وکلا ممنوع است.
تبصره ۳- در مورد کارآموزانی که طبق قانون نصف مدت مقرر کارآموزی میکنند، مدت دورههای سهگانه فوق به نصف کاهش مییابد.