معاون قوه قضاییه: چرا باید هر پرونده در چند مرحله رسیدگی شود؟
تعداد پروندههای اصلی کشور ۵ میلیون است
پایگاه خبری اختبار- در ادامه رویکرد مسئولان دستگاه قضایی که از چندی پیش یکی از راهکارهای کاهش تعداد پروندهها را تکمرحلهای شدن رسیدگی به برخی دعاوی عنوان میکنند، معاون فرهنگی قوه قضاییه نیز از رسیدگی ۲ مرحلهای به همه دعاوی گلایه کرد.
به گزارش اختبار به نقل از روابط عمومی بسیج حقوقدانان، هادی صادقی در اولین رزمایش شبکه علمی نخبگان حقوقی و قضائی کشور گفت: الان دستگاه قضایی در حال بررسیهای جدی برای تحولات کارآمدساز به حل مسائل مردم است و الان فرصت گرانبهایی است که شما بسیج شوید برای کمک به این دستگاه که یکی از محورهای این رزمایش، اطاله دادرسی است. خیلی وقتها بحث اطاله دادرسی را کم و زیاد کردیم و الان یک نظمی دارد، اما این نظم طولانی و کشنده است.
وی با انتقاد از وضعیت تعدد مراحل قضایی در کشور گفت: چرا باید برای هر دعوا، هر شکایتی و هر ادعایی ۳ تا ۴ مرحله اجازه دهیم اینها مطرح بشود و معطلی در دستگاه قضایی پیدا شود که یک کار کم ارزش بخواهد حل شود، این تعدد مراحل برای مسائل مهم حیاتی معنادار است، اگر این تعدد برای جان مردم و حیثیتی باشد معنادار است، این فرایندها را باید کوتاه و اصلاح کرد. چرا ما حدود ۵ میلیون یونیک و یکتا داریم در دستگاه قضائی که این ۵ میلیون، ۱۷ میلیون مرتبه در حال رسیدگی است، یعنی ۵ میلیون پرونده اصلی تبدیل به ۱۷ میلیون پرونده شده است.
معاون فرهنگی قوه قضائیه ادامه داد: خیلی از قوانین جرمانگارانه داریم که میتوانستند این قوانین نباشد. مواردی مانند ضرب و شتمهای کوچک و اندک داریم که میتواند در همان کلانتری حل و فصل شود اما به دستگاه قضائی ارجاع میدهند و هرکدام از این شکایتها در ۲ مسیر طی میشود. برای ۵۰ هزار تومان چقدر هزینه برای کشور تولید کردیم؟ چند میلیون تومان هزینه درست کردیم. یا مثلاً کسانی که میخواهند جدا شوند خب در همان دفترخانه این مسئله حل شود چرا باید به دستگاه قضائی بیایند و هزینه هم برای خود و هم کشور درست کنند.
اگر قرار است حدود ۱۵ میلیون فقره پرونده چند مرحله ای به حدود ۵ میلیون فقره پرونده تک مرحله ای قابل رسیدگی کاهش داده شود و شکایات قابل گذشت و دعاوی مدنی و خانوادگی به موجب دستورالعمل اجباری قبل از طرح در مراجع قضایی با صلح و سازش در شوراهای حل اختلاف دادگستری فیصله داده شده و مختومه شود دیگر چه نیازی به پذیرش این تعداد حجم انبوه وکیل و مشاورحقوقی بیکار آنهم از طریق دو نهاد مجزا وکالت با دو قانون و آئین نامه اجرایی متفاوت و بعضاً متضاد و در موازات هم و تحمیل هزینه های پرداخت حق عضویت سالانه ، واریز قسمتی از تمبر مالیاتی الصاق و ابطال شده به وکالتنامه بابت درآمد استحصال نشده وکالت در وجه کانون و صندوق حمایت ، پرداخت حق سهم بیمه مقرر در وجه صندوق حمایت ، پرداخت تمبر گزاف مالیاتی تمدید و تجدید پروانه وکالت و مالیات بر درآمد استحصال نشده در وجه صندوق خزانه دولت به وکلا و مشاوران حقوقی بیکار و به تبع آن افزایش درآمدهای مالیاتی دولت و مراجع صدور پروانه وکالت از طریق کسب درآمد قابل توجه از تعداد زیادی وکلا و مشاوران حقوقی بیکار و کاهش هزینه های جاری تأمین منابع انسانی مورد نیاز واحدهای ارشاد و معاضدت قضایی دادگستری های سراسر کشور از طریق استفاده مجانی و رایگان خدمات مشاوره حقوقی وکلای دادگستری و مشاوران حقوقی می باشد؟!!!
متاسفانه این سخنان و نظرات هر حقوقدانی را بلکه هر انسان خردمندی را شگفت زده می کند، ای کاش قبل از اظهار نظر بیشتر در مورد آن بیاندیشیم…
اگر معاون فرهنگی قوه قضاییه به عنوان شغلی که دارن یعنی فرهنگ در سخننانشون وفادار میموندن و در سایر امور دخالت نمیکردن و دغدغه فرهنگ و کار فرهنگی رو به جای نقد کارشناسی نشده از قوانین و مقررات جاری در اولویت برنامه ها و سخنانشون قرار میدادن وضع مملکت و سیستم قضایی اینجور نبود و از آمار ۵ هزار پرونده اولیه مورد استناد، پرونده های کمتری در دادگستری موجود بود
رسیدگی به این مسائل نیازمند دقت آن هم توسط اهل فن است.اظهار نظر معاون محترم فرهنگی در این مسائل که عمده به تشریفات آیین های دادرسی مربوط و تبعا مسائلی حقوقی است چندان بجا و موجه به نظر نمی رسد.از نتایج همین نابجایی هم این موج آشفتگی در ابراز نظر ایشان است که سخنشان از مسائل عام دادرسی آغاز می شود اما به مسائل کیفری خاتمه می یابد و النهایه روشن نیست که نظر ایشان در اطاله متوجه فرآیندهای کیفری است یا حقوقی؟!
ریاست محترم قوه که در نیک اندیشی ایشان تردیدی نیست باید مراقب باشند با شتابزدگی مجموعه های ذیربط تجربه هایی نظیر تجربه ویرانگر دادگاهای عام تکرار نشود که دستگاه قضایی کشور هنوز از تبعات آن خلاص نشده است.
با سلام و عرض ادب
جناب آقای دکتر صادقی اگر به مثابه دانشگاه شیراز که دقیقا زمان مدیریت ایشان کم از پادگان نداشت بخواهند برای قوه قضائیه هم تصمیم گیری کنند که فاتحه آن خوانده است ……
یعنی چی که اگر زوجین قصد جدایی دارند در دفتر خانه موضوع حل شود !!!!! یا خود خدا !!!!!
به نظر ایشان فقط جدایی مسالمت آمیز است و دیگر هیچ موضوع دیگری باعث جدایی نمی شود ……
خدا آخر و عاقبت ما را به خیر کند …..