منشورحقوق شهروندی
مصوب جلسه ۲۳۷ شـورای اسلامی شهـر تهـران (دوره چهارم)
ماده واحده:
به منظور تبیین چشم اندازهای جامعه شهری مطلوب و تلاش برای ارتقاء منزلت اجتماعی و استقرار زمینههای رشد و تعالی شهروندان تهرانی و ایجاد شهری فعال، بانشاط، مسئولیت پذیر، بالنده، مؤمن و انقلابی، منشور حقوق شهروندی به شرح زیر اعلام میشود:
بند۱: شهروندان حق دارند از شهری که در آن احترام به حقوق یکدیگر و رعایت حق تقدم در مناسبات اجتماعی و تفکیک حریم عمومی از حریم خصوصی و نهادینه کردن خدمت در هر دو حریم از اصول اساسی زندگی اجتماعی به شمار میآید بهرهمند شوند.
بند۲: شهروندان حق دارند در برابر تصمیمات و اقدامات مدیران شهری که موجب تعرض به حقوق مالکانه قانونی آنها میشود، به مراجع صلاحیتدار مراجعه نموده و استیفای کامل حقوق خود را خواستار شوند.
بند۳: شهروندان حق دارند خواستار تقویت بنیان خانواده، جایگاه زن و ارتقاء سطح فعالیتهای اجتماعی زنان و رعایت حقوق قانونی و شرعی آنان در تمام عرصههای زندگی شهری باشند.
بند ۴: شهروندان حق دارند در راستای نهادینه کردن الگوهای متعالی، از آموزشهای شهروندی و امکانات برابر آموزشی با محتوا و رویکرد آموزههای دینی برخوردار باشند.
بند ۵: شهروندان حق دارند از آموزشهای شهروندی در راستای قانون مداری و ترویج آیین شهروندی که موجب پایبندی آنها به انضباط اجتماعی میشود بهره مند شوند.
بند ۶: شهروندان حق دارند ضمن مشارکت در انجام مسئولیتهای قانونی و تأمین منابع مالی مورد نیاز، از هوای پاک، فضای سبز عمومی و بوستان، معابر تمیز و عاری از پسماند و شهری بدون آلودگیهای صوتی و زیست محیطی برخوردار باشند.
بند ۷: شهروندان حق دارند در قالب گروهها و پایگاههای مردم نهاد به صورت مستقیم و غیر مستقیم در کلیه برنامههای مدیریت شهری مشارکت داشته باشند.
بند ۸: شهروندان حق دارند از طریق نظارت همگانی و دسترسی به مسئولان شهری و دریافت اطلاعات به روز و دقیق در خصوص نحوه مدیریت شهری در جهت ارتقاء سطح سلامت و موفقیت مدیریت شهری همکاری نمایند.
بند ۹: شهروندان حق دارند از زندگی در شهری همراه با آرامش، آسایش، اعتماد، اطمینان و بالندگی بهرهمند شوند.
بند ۱۰: شهروندان حق دارند از خدمات اجتماعی از قبیل مددکاری، مشاوره روانشناختی، آموزشهای توانبخشی و توانمندسازی و خدمات حمایتی از اقشار در معرض آسیب و آسیب دیده اجتماعی و نیز از مناسبسازی معابر و محیط اجتماعی برای فعالیت افراد دارای محدودیت و معلولیت بهرهمند شوند.
بند ۱۱: شهروندان حق دارند از کلیه ظرفیتهای سیاحتی، گردشگری، تفریحی و ورزشی مدیریت شهری در راستای پر کردن اوقات فراغت بهرهمند شوند.
بند ۱۲: شهروندان حق دارند از کرامت انسانی و انضباط اجتماعی در کلیه شئون و فعالیتهای زندگی شهری بهره مند باشند.
بند ۱۳: شهروندان حق دارند از شبکههای حمل و نقل عمومی در دسترس و سریع و امن و خدمات الکترونیک فراگیر و امن بهره مند شوند.
بند ۱۴: شهروندان حق دارند در راستای ترویج فرهنگ انفاق، کمکهای نوع دوستانه خود را از طریق مراجع ذیصلاح ارائه نمایند.
بند ۱۵: شهروندان حق دارند از شهری زیبا و برخوردار از نمادهای ایرانی ـ اسلامی و محیطها و اماکن سنتی و تاریخی و فارغ از آلودگی بصری و ناهنجاریهای معماری بهره مند باشند.
بند ۱۶: شهروندان حق دارند با اتکاء بر باورهای مذهبی، ملی و انقلابی و در قالب فعالیتهای گروهی در پایگاههای اجتماعی قانونی نظیر مساجد، حسینیهها، اماکن مذهبی ادیان الهی و مراکز فرهنگی و اجتماعی به برگزاری سنتهای پسندیده دینی، ملی و محلی خود بپردازند.
بند ۱۷: شهروندان حق دارند بر اساس باورها و ارزشهای انسانی و اسلامی در رفتار با یکدیگر و در برابر مدیریت شهری از رأفت، مهربانی، نصیحت مشفقانه و اجرای فریضه دینی امر به معروف و نهی از منکر در چارچوب قوانین و مقررات بهره مند باشند.
بند ۱۸: شهروندان حق دارند در مراجعه به نهادها و مراکز مختلف مدیریت شهری، از شرایط سهل و سریع در ارائه خدمات برخوردار باشند و ضمن رعایت رفتار عادلانه و قانونمند، مورد تکریم کارکنان و مسئولین مراکز مزبور قرار گیرند.