واکنش رئیس اسکودا به سؤال نماینده مجلس دربارۀ ظرفیت کانونهای وکلا
ضمن گلایه از ورودی ۲۵ هزار نفری سالانۀ دانشکده های حقوق کشور؛
بهمن کشاورز الزامی شدن حضور وکیل در همۀ دعاوی و همۀ مراحل را چارۀ معضل کمکاری و بیکاری وکلا دانست
پایگاه خبری اختبار- در پی انتشار اخبار مربوط به سؤال نمایندۀ شاهین شهر در مجلس شورای اسلامی از وزیر دادگستری دربارۀ محدودیت اشتغال به وکالت، رئیس اتحادیۀ سراسری کانون های وکلای دادگستری ایران، طی مصاحبه ای به بیان نکاتی دربارۀ این خبر و مسئله ظرفیت های کانون های وکلا پرداخت.
به گزارش پایگاه خبری اختبار به نقل از آفتاب یزد، بهمن کشاورز در این رابطه اظهار داشت: سؤالی که از آقای وزیر دادگستری مطرح شده در وهله اول از نظر من دچار اشکال است؛ زیرا مسائل مربوط به وکالت و وکلا و تعداد کارآموزان راجع به وزیر محترم دادگستری نیست، بلکه به قوه قضائیه مربوط است.
وی افزود: از نظر ماهیت نیز اشکالاتی بر این ماجرا وارد است؛ سؤالکنندۀ محترم به استناد ماده ۸۶ قانون نحوه اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی اقدام به طرح سوال فرمودهاند حال آنکه این ماده صرفاً به وزارتخانهها و مؤسسات و شرکتهای دولتی و وابسته به دولت اشاره دارد و کانونهای وکلا از شمول این مورد بیرون هستند. آنجا که در ماده ۷ اصلاحی به ماده ۸۶ اشاره میشود، منظور از اتحادیههای صنفی اتحادیههایی هستند که تحت نظر سازمانهای صنفی فعالیت دارند و شامل تشکیلاتی مثل نظام پزشکی یا کانون وکلا یا نظام مهندسی نمیشود.
رئیس اسکودا تأکید داشت: توجه شود اتحادیه سراسری کانونهای وکلای دادگستری ایران متشکل از کانونهای وکلاست که به اختیار خود برای هماهنگی آن را تشکیل دادهاند و خود کانونها به اتکای قانون لایحه استقلال تشکیل شدهاند و میشوند. به عبارت دیگر، هر جا ۶۰ وکیل در استانی حضور داشته باشند، باید کانون وکلا تشکیل شود و اینک ۲۵ کانون داریم و فقط استانهای کهگیلویه و بویراحمد، سمنان، هرمزگان و سیستان و بلوچستان باقی ماندهاند که وابسته به کانونهای دیگر هستند؛ اما شرط تشکیل کانون در همه آنها وجود دارد. به عبارت دیگر وضعیت مؤسساتی چون کانون وکلا، نظام پزشکی، نظام مهندسی و کانون سردفتران از قوانین و ضوابط موردنظر سؤالکننده محترم خروج موضوعی دارد. در عین حال باید توجه کرد مبنای تعیین تعداد کارآموزانی که هر ساله جذب میشوند وجود نیاز به وکیل در هر منطقه است، نه اشباع و عدم اشباع بازار. همچنان که خود سؤالکنندۀ محترم نیز اشاره فرمودهاند تعیین این تعداد با کمیسیون موضوع تبصره ماده یک قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت است که از رئیس دادگستری استان و رئیس دادگاه انقلاب محل و رئیس کانون وکلای منطقه تشکیل میشود.
کشاورز با اشاره به این که تعداد جذب هر سال تابعی است از آمارهایی که در اختیار مقامات قضایی است و همین طور چارت هر استان از نظر قضایی که تعیین میکند چند وکیل جدید برای آن استان موردنیاز است، افزود: باید توجه شود مسیر ورود به حرفه وکالت تنها برگزاری آزمون نیست؛ بلکه قضات محترمی که بازنشسته، بازخرید و مستعفی میشوند و یا حتی به اشکال دیگری از خدمت قوه قضائیه بیرون میروند میتوانند پروانه وکالت بگیرند و تقریباً همگی هم میگیرند. همچنین کارمندان دولت که با ۳۰ سال سابقه و ۱۰ سال متناوب یا ۵ سال متوالی فعالیت حقوقی در ادارات دولتی، به شرط داشتن لیسانس حقوق، بازنشسته میشوند با گذراندن نصف دورۀ کارآموزی و معافیت از شرط سن، وکیل میشوند. بعضی از کانونها اخیراً اعلام میکردند که تعداد بازنشستگان مورد بحث که در آمارها هم به حساب نمیآیند از تعداد کارآموزان جدید الورود بیشتر است. به این ترتیب ملاحظه میشود این بحث که تعداد پایین آمده و جذب کم است ناشی از عدم توجه به حقایق موجود است.
به گفته وی، حسب آخرین آماری که داریم و احتمالاً ظرف همین چند ماه اضافه هم شده است، در سراسر ایران اگر اشتباه نکنم چیزی قریب به ۴۳۰ دانشکدۀ حقوق وجود دارد و گویا ورودی آنها در سال، ۲۵ هزار نفر است. به این ترتیب آیا کانونهای وکلا باید پاسخگوی این تعداد باشند و مثلاً سالی ۲۵ هزار پروانه وکالت صادر کنند؛ به نحوی که به زودی تعداد وکلا به نحوی شود که دیگر مطلقاً کاری برای وکلا وجود نداشته باشد؟ اضافه میکنم هماکنون مؤسساتی به اسم مؤسسات حقوقی تشکیل شدهاند که در بسیاری از آنها مطلقاً لیسانسیۀ حقوق وجود ندارد؛ با این حال موفق به ثبت مؤسسه گشتهاند و بعضی از آنها که حتی با آگهی مشتریان خود را فراخوان میکنند، نظم خدمات حقوقی را در کشور ما کاملاً برهم زده و با وجود این ها سخن گفتن از علت جذب اندک کانونهای وکلا یا اینکه چرا امسال نسبت به پارسال کمتر جذب کردهاند، بحثی بیفایده و عبث است.
این وکیل برجسته با بیان این که حل بنیادی مشکل باید از وزارت علوم آغاز شود، تأکید کرد: بدیهی است که تأسیس دانشکده حقوق برای تأسیسکنندگان زاینده ثروت است؛ زیرا به هر حال شهریه ثابت و متغیر خواهند گرفت و با توجه به این که این رشته کتابمحور است و عملاً نیازی به آزمایشگاه و استاد ندارد، نمیتوان بر آنها که چنین دانشکدههایی تأسیس میکنند خرده گرفت. اما به این مسئله باید توجه کرد که ورود جوانان به این دانشکدهها صرفاً به قصد بالابردن سواد علمی نیست؛ بلکه قصد دارند با مدرکی که دریافت میکنند به کار بپردازند. کاری که هماکنون برای بسیاری از وکلای جوان و حتی میانسال، حتی با داشتن چندین سال سابقه نیز متأسفانه وجود ندارد. بدیهی است این دانشکدهها جوانان را ۴ سال سرگرم نگه میدارند و پدران و مادران دانشجویان نیز در محاورات میگویند فرزندمان دانشجوست و گاهی هم میگویند درس وکالت میخواند، اما این وضعیت فقط ۴ سال به طول میانجامد و بعد از آن همین گرفتاریهایی مطرح میشود که هماکنون شده و کاملاً هم قابل درک است اما کانونهای وکلا هیچ تقصیری در این میان ندارد.
کشاورز در ادامه گفت: نکته جالب و مهم این است که از سال ۱۳۵۸ تا سال ۱۳۷۶ کانون وکلای مرکز که پرجمعیت ترین و قدیمی ترین کانون بود، به هیچ وجه وکیل جدیدی از هیچ طریقی جذب نکرد. حال آنکه در این مدت سرپرست انتصابی داشت و تحت نظر قوه قضاییه بود و چنانچه احساس نیازی میشد، ممکن بود به هر تعداد لازم جذب کند. جذب مجدد اگر اشتباه نکنم از حدود سال ۱۳۶۸-۱۳۶۹ با تعداد محدود شروع نشد و بعد از ۷۶ به همین نحو ادامه پیدا کرد، تا اینکه ناگهان الزامی شدن وکالت و اجرای مواد ۳۱،۳۲،۳۳ قانون اصلاح برخی از قوانین دادگستری در زمان آیت الله شاهرودی (حوالی سال ۸۲ و ۸۳) مطرح شد و برای پاسخگویی به این وضعیت، تعداد جذب وکلا در کانون ها به شدت افزایش یافت اما دیری نپایید که دیوان محترم عالی کشور به دلایل نامعلوم با صدور رأیی اجرای این قانون را که قانون بسیار مفید و کارسازی بود متوقف کرد، اما روند افزایش جذب کماکان ادامه پیدا کرد. بارها عرض کردم هم اکنون نیز اگر دخالت وکیل در همه دعاوی و در همه مراحل الزامی شود، اولاً شاید ۹۰ درصد از مشکلات قوه قضاییه حل شود و ثانیاً، معضل کم کاری و بیکاری وکلا نیز از بین خواهد رفت. هرچند بدیهی است که کانون وکلا و قوه قضاییه و کانون سردفتران اگر همگی دست به دست هم بدهند هم نمی توانند جوابگوی ۲۵ هزار نفر ورودی دانشگاه های حقوق باشند.
قبلنا فکر میکردیم فقط وکلای کانون مرکز واستان تهران وضعیت خوبی دارن بهمراه کانون اصفهان و فارس.میگفتیم شاید کانونای دیگه وکلاش نتونن خوب کار کنن مثل زنجان کرمان و…
اما بعضا شنیده میشه دعاوی چند میلیاردی در کانونای غیر مرکز هم مطرح میشه..
با وجود سالانه ۱۵میلیون ۱۵میلیون ۱۵ میلیون پرونده و طرح دعوا در محاکم بازهم وکلا ناراحتن..سالانه ۱۵ میلیون..
البته منم موافق این نیستم که همه(یعنی ۷۰۰۰۰نفر) وارد کانون بشن اما:
۱.مثل آدم ظرفیت اعلام کنن..مثلا مرکز بشه۸۰۰ نفر البرز ۱۲۰ نفر تبریز ۱۵۰ نفر زنجان ۶۰ نفر و……یعنی ۱۷۰۰نفر در کل کشور بشه ۲۴۰۰ نفر
۲.سوالات اختلافی ندن که واقعا ظلمه..بدجور حق خوری میشه..
۳.وقتی کانونی میگه ظرفیتم ۴۰ نفره واقعا ۴۰ نفر رو ورداره نه اینکه ۱۰ نفر بلاتکلیف بمونن.
۴.اتحادیه باید انتقادپذیر باشه نه اینکه همه چیزو به نفع خودش تموم کنه.
آقای کشاورز شما با کم کردن سهمیه کانون ها در واقع راه را برای قضات بازنشسته، موسسسات حقوقی و دیگر کسانی که خودتان نام بردید باز گذاشتید، چرا شما عقب میکشید!!؟
چرا این مشکل بی کاری فقط باید رو شونه ما جوونا که با کلی هزینه و زحمت پشت در کانونها ایستاده ایم باشه.
شما در کانونها را باز کنید و باجذب وکلای جدید، اجازه بدید آن کسانی که از طریق دیگر خیلی راحت جذب وکالت شدند طعم بیکاری رو هم بچشند. آقای کشاورز مطمعن باشید با کم کردن سهمیه ها و نهایتا بستن دربهای کانونها هیچکس ککش هم نمیگزه و با این راه به استقلال نخواهید رسید. بلکه فقط راه را برای دیگران هموار میکنید
آقا مردونه متن منم بزن
سلام اصلا وضع کارآموزان وکالت خوب نیست من شغل دوم دارم به یه سری تو این موسسات حقوقی بزن یارو داندانپزشک بخدا موسسه حقوقی زده تو قم تو اتوبوس روی قبض تلفن… توجدول خیابان همه جا تبلغ موسسه لعنتی
بخدا تورودربایستی باید وکالت انجام بدم الان ساعت دقیق ۲نصف شبه دارم فکرشم داغون کننده است میدونی وکالت فقط آشنا من دکتری حقوق دارم میخونم
سلام .بخدا نمیدونم کدام شغل اینقدر رئیسش دنبال بیکاری اعضاشه
.چرا نظر چند صد هزار نفر کسانی که درس حقوق خوندن رو اصلا اهمیت نمیدین.
آخه با این وضع فکر میکنین وکلا بیکار نمیمونن؟
بخدا وکیل خوب هیچ وقت بیکار نیست .شما به زور میخای وکیلی که کار بلد نیستم کار گیرش بیاد؟
باسلام
آقای کشاورز شما ظرفیت ها رو ببرید بالا بین وکلا هم رقابت ایجاد بشه، خواهشٱ همینطور هم که خودتون فرمودید چرا باید کارمندان بازنشسته بدون آزمون پروانه وکالت بگیرند و جوانانی که خیلی باسوادتر از آنها هستند سالها پشت در آزمون وکالت سر پذیرش جزیی کانون باهم رقابت کنند.
خواهشٱ حداقل بعنوان یک وکیل عدالت را رعایت فرمایید.
چرا قبولی های امسال به حرف های اقای کشاورز نمیان اعتراض کنن.تا قبل از اعلام نتایج همشون معترض بودن.چی شد همه مصلحت اندیش شدن.
احسنت بر اقای کشاورز کامل بود.
آقای کشاورز راست میگن.دانشگاه های حقوق مثل قارچ رشد میکنن و همینطوری دانشجو میگیرن.آیا باید وکالت جور سود جویی دانشگاه ها را بکشد.مثلا کانون قم ۱۰ نفر ظرفیت داره و فقط دانشگاه آزاد قم هرسال نزدیک ۲۰۰ دانشجوی حقوق جذب میکنه.حالا شما دانشگاه دولتی روزانه، شبانه،پردیس، پیام نور و علمی کاربردی و … را هم حساب کنید.مگه یه شهر کوچیک مثل قم چه قدر وکیل میخواد؟ درضمن دوستان عزیر به جرات میشه گفت رقابت در آزمون وکالت در بین کمتر از ۱۰ درصد میباشد و بقیه سیاهی لشکرند.تعداد کثیری از شرکت کننده ها به بدیهیات علم حقوق هم آشنایی ندارند.ورود اینها به عرصه وکالت نه تنها وجهه وکلا رو خراب میکنه بلکه ظلم در حق مردم هم هست.اینکه یکی در امتحانات با چند تا جزوه ۲۰ صفحه ای نمره قبولی گرفته ملاک نمیشه که حتما باید وکیل بشه.
با سلام
گفته های جناب کشاورز وقتی وارد عمل میشویم کاملا ملموس و احساس میشود
اینکه نمایندگان وزیر دادگستری را جهت سوال احضار میکنن به دلیل کم اطلاعی از قوانین میباشد چرا که ظرفیتها ارتباطی به وزارت ندارند و کانون ها تا حدودی مستقل عمل میکنند.۳. مشکل ۱۰۰ نفر ۲۰۰ نفر نیس حل بشه هزاران حقوق خوان میباشد حال اگر این مشکل حقوق خوانها حل شد در مورد سایر جوانان تحصیل کرده چطور؟ دولت به راحتی اعلام میکند ما جذب نداریم و تا سال…. استخدامی نخواهیم داشت و ابنطور توجیه میشود که کارآفرینی میخواهیم انجام شود
حال با این اوصاف ۱۰۰ رحمت به کانونهای وکلا که هر ساله هر چند با ظرفیت کم امید را از جوانان حقوقی نمیگرن.
با سلام و عرض ادب خدمت سروران گرامی و خصوصا مدیر سایت اختبار
بدون مقدمه آغاز میکنم
نماینده مجلس مطابق با قانون اساسی در مقابل تمام ملت ایران پاسخگو است
لذا ایشان به وظیفه ی خود عمل کرده اند و سوال را بجا و به موقع مطرح کردند
از نظر قانون در موضوع اخذ پروانه وکالت و پذیرش کارآموز به تعداد هر ده وکیل یک وکیل میباشد
که تا این تعداد مقرارات است و کانون و کمیسیون مذبور نمیتواند خلاف آن عمل کند در صورت اینکه بحث مازاد بر این تعداد باشد کمیسیون وارد عمل میشود و تعداد مازاد را تعیین میکند .ثانیاً جناب کشاورز فقط گلایه از تعداد پذیرش دارند در صورتی مقام اسکودا باید همه جوانب را در نظر گرفته و سخن از اجرت غیرقانونی وکلا که باعث کم رونقی شده وقتی وکلا طبق تعرفه های مناسب قانونی اجرت وکالت را دریافت نکنند اینو نوعی کم فروشی و گران فروشی میتوان تلقی کرد ونتیجه ی بدست آمده کاهش رونق درآمد وکلا شده .در آخر باید عرض کنم مهم مشکلات ملت است از سوی متهمان بیست و پنج میلیون ی پرونده ها و از سوی دیگر داوطلبان ک قابل قیاس با درآمد وکلا نیست این تعداد جمعیت به هر حال مشکلات عمده وجود دارد عدم تشکیل کانون وکلا در استان های نامبرده در متن فوق که استان کهکیلویه و بویراحمد مدیران مسئول شایسته ای چون دکتر علی مندنی پور و دکتر مردانی رادراراست و باید هرچه سریعتر تشکیل کانون صورت گیرد و امثالهم در آخر باید عرض کنم جناب کشاورز خودش وکلا است وتنها مشکل درآمد وکلا را مد نظر قرار داده درصورتی که کم رونقی در تمام کشور هست اعم از بازاری و حتی ادرات خصوصی ولی اینها وظیفه قانونی خود را انجام میدهند و درآمد کم را بهانه نمیکنند چراکه نظام اسلامی و انقلابی عزیز مان در خطرنباشد بشخصه قصد دارم در این مورد با رهبر عزیزمان و رییس جمهور ایران عزیز به عتوان نماینده از طرف داوطلبان آزمون های حقوقی وکالت دیداری داشته باشم تا بلکه بتوانم بیتفاوتی و کم کاری مسولان را در کاهش بیمورد وکیل مطرح کنم
آقای کشاورز حتی لبخندهای شما تو عکسهاتون هم باعث نمیشه کم لطفی ای رو که در حق ما داوطلبان کردید فراموش کنیم و حتی مصاحبه های جدیدتون هم چیزی رو از ذهن ما پاک نمی کنه .
آقای کشاورز عزیز وقتی شما هوای مارو ندارید و دلسوز ما نیستید و سر و ته این آزمون رو هم آوردید و به اعتراضات رسیدگی نکردید همین میشه که بعضی ها دایه مهربون تر از مادر میشن و چه بسا از این شرایط آشفته و گل آلود بشه ماهی هم گرفت اونهم در شرایطی که اینهمه تلاش می کنید استقلال داشته باشید وقتی هوای یه عده جوون بی پناه رو ندارید و اونها هم میبینن مستقل بودن و نبودن شما فرقی به حالشون نداره و حتی یه دو روز برای اعتراضات واقعا وقت نمی گذارید اونها هم دیگه براشون مهم نیست کانون مستقل باشه یا نباشه آقای کشاورز تو همین روزنامه آفتاب یزد به پنج تا سوال جزا اعتراض شد و شما اهمیت ندادید و همش گفتید از همه چی آزمون رضایت دارم شاید اگه اهمیت می دادید سرنوشت کلی جوون لایق عوض میشد و دیگه هرکی نمیومد برای خودش یه طرح ارایه کنه چون می دید کانون چه قدر کارش حساب و کتاب داره و چه روسایی داره وکلا از این به بعد لطفا موقع رای دادن دقت کنید هم به خاطر خودتون هم به خاطر بقیه
جناب آقای بهمن کشاورز ظرفیت پذیرش کانون تو بیشتر کانون ها یک الی دو درصد هم نیست حداقل ظرفیت باید ده الی بیست درصد باشد. آقای کشاورز سه سال قبل با ۴۲ درصد قبول میشدن الان ضمن سخت تر شدن آزمون با ۶۲ درصد قول نمیشه شد. آقای کشاورز شما نمیگی نمیخوای وکیل بیکار داشته باشی خیلی عالی آقا شما پروانه را بده ما میخوام وکیل بیکار باشیم. آقای کشاورز افزایش وکلا موجب از بین رفتن حق الوکاله های هنگفت و آنچنانی خواهد شد و این خطری است برا بعضی ها که اون بالا بالاها نشیتن. آقای کشاورز وکیل زیاد کن مثلا پزشک ها تعرفه بده تا وکیل بیکار هم نداشته باشیم و همه هم بتونن به وکلا مراجعه کنن. الان مردم بخاطر حق الوکاله انچنانی از دفتر وکلا میترسن واردش بشن
حاضری بخاطر داشتن پروانه و پُز دادن، یک حرفه نابود بشه و چند ده هزار نفر از نون خوردن بیوفتن؟ اگه نتونی در آزمون قبول بشی مطمعن باش وکیل خوبی هم نمیشی. لطفا یه ذره آینده نگر باش
خوب چرا میترسین؟
بذارین همه وارد بشن… وکیل های خوب براشون کار هست…مردم خودشون تشخیص میدن…
اگر وکیل خوبی بود همون اول تو آزمون وکالت کم نمی اورد
اینجوری که همه وارد بشن ,وکالت دیگه میشه مثل بازاره مشهد که مردم بیان از همه جا قیمت بگیرن هرجا که ارزونتر بود برن اونجا ,دیگه ارزشی برای وکیل و وکالت میمونه؟ هرچند الانم…
خوب تکلیف اون حقوق خوان بیسواد که بدون ازمون و اختبار بهش پروانه دادن و به دلیل بیسوادی پرونده ی نفر که کل زندگیش به اون پرونده وابستست رو به فنا میده چی؟؟واقع بین باشید. وکالت واقعا تخصصیه و چه از لحاظ علمی چه شخصیتی قطعا نیاز به ازمون و موازنه داره.همون تعدادی هم که با هر سختی هم قبول میشن بعدا تو اشتغال با مشکل مواجه میشن
ای ول کشاورز گل گفتی
آقای کشاورز محترم اگه همین شما یه کم به دغدغه های ما و این آزمون اهمیت می دادید الان مجبور نبودید در مقابل تقاضای عجیب غریب نماینده محترم واکنش نشون میدادید.