واکنش رئیس اسکودا به سؤال نماینده مجلس دربارۀ ظرفیت کانون‌های وکلا

ضمن گلایه از ورودی ۲۵ هزار نفری سالانۀ دانشکده های حقوق کشور؛

بهمن کشاورز الزامی شدن حضور وکیل در همۀ دعاوی و همۀ مراحل را چارۀ معضل کم‌کاری و بیکاری وکلا دانست

پایگاه خبری اختبار- در پی انتشار اخبار مربوط به سؤال نمایندۀ شاهین شهر در مجلس شورای اسلامی از وزیر دادگستری دربارۀ محدودیت اشتغال به وکالت، رئیس اتحادیۀ سراسری کانون های وکلای دادگستری ایران، طی مصاحبه ای به بیان نکاتی دربارۀ این خبر و مسئله ظرفیت های کانون های وکلا پرداخت.

به گزارش پایگاه خبری اختبار به نقل از آفتاب یزد، بهمن کشاورز در این رابطه اظهار داشت: سؤالی که از آقای وزیر دادگستری مطرح شده در وهله اول از نظر من دچار اشکال است؛ زیرا مسائل مربوط به وکالت و وکلا و تعداد کارآموزان راجع به وزیر محترم دادگستری نیست، بلکه به قوه قضائیه مربوط است.

وی افزود: از نظر ماهیت نیز اشکالاتی بر این ماجرا وارد است؛ سؤال‌کنندۀ محترم به استناد ماده ۸۶ قانون نحوه اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی اقدام به طرح سوال فرموده‌اند حال آنکه این ماده صرفاً به وزارتخانه‌ها و مؤسسات و شرکت‌های دولتی و وابسته به دولت اشاره دارد و کانون‌های وکلا از شمول این مورد بیرون هستند. آنجا که در ماده ۷ اصلاحی به ماده ۸۶ اشاره می‌شود، منظور از اتحادیه‌های صنفی اتحادیه‌هایی هستند که تحت نظر سازمان‌‌‌های صنفی فعالیت دارند و شامل تشکیلاتی مثل نظام پزشکی یا کانون وکلا یا نظام مهندسی نمی‌شود.

رئیس اسکودا تأکید داشت: توجه شود اتحادیه سراسری کانون‌های وکلای دادگستری ایران متشکل از کانون‌های وکلاست که به اختیار خود برای هماهنگی آن را تشکیل داده‌اند و خود کانون‌ها به اتکای قانون لایحه استقلال تشکیل شده‌اند و می‌شوند. به عبارت دیگر، هر جا ۶۰ وکیل در استانی حضور داشته باشند، باید کانون وکلا تشکیل شود و اینک ۲۵ کانون داریم و فقط استان‌های کهگیلویه و بویراحمد، سمنان، هرمزگان و سیستان و بلوچستان باقی مانده‌اند که وابسته به کانون‌های دیگر هستند؛ اما شرط تشکیل کانون در همه آنها وجود دارد. به عبارت دیگر وضعیت مؤسساتی چون کانون وکلا، نظام پزشکی، نظام مهندسی و کانون سردفتران از قوانین و ضوابط موردنظر سؤال‌کننده محترم خروج موضوعی دارد. در عین حال باید توجه کرد مبنای تعیین تعداد کارآموزانی که هر ساله جذب می‌شوند وجود نیاز به وکیل در هر منطقه است، نه اشباع و عدم اشباع بازار. همچنان که خود سؤال‌کنندۀ محترم نیز اشاره فرموده‌اند تعیین این تعداد با کمیسیون موضوع تبصره ماده یک قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت است که از رئیس دادگستری استان و رئیس دادگاه انقلاب محل و رئیس کانون وکلای منطقه تشکیل می‌شود.

کشاورز با اشاره به این که تعداد جذب هر سال تابعی است از آمارهایی که در اختیار مقامات قضایی است و همین طور چارت هر استان از نظر قضایی که تعیین می‌کند چند وکیل جدید برای آن استان موردنیاز است، افزود: باید توجه شود مسیر ورود به حرفه وکالت تنها برگزاری آزمون نیست؛ بلکه قضات محترمی که بازنشسته، بازخرید و مستعفی می‌شوند و یا حتی به اشکال دیگری از خدمت قوه قضائیه بیرون می‌روند می‌توانند پروانه وکالت بگیرند و تقریباً همگی هم می‌گیرند. همچنین کارمندان دولت که با ۳۰ سال سابقه و ۱۰ سال متناوب یا ۵ سال متوالی فعالیت حقوقی در ادارات دولتی، به شرط داشتن لیسانس حقوق، بازنشسته می‌شوند با گذراندن نصف دورۀ کارآموزی و معافیت از شرط سن، وکیل می‌شوند. بعضی از کانون‌ها اخیراً اعلام می‌کردند که تعداد بازنشستگان مورد بحث که در آمارها هم به حساب نمی‌آیند از تعداد کارآموزان جدید الورود بیشتر است. به این ترتیب ملاحظه می‌شود این بحث که تعداد پایین آمده و جذب کم است ناشی از عدم توجه به حقایق موجود است.

به گفته وی، حسب آخرین آماری که داریم و احتمالاً ظرف همین چند ماه اضافه هم شده است، در سراسر ایران اگر اشتباه نکنم چیزی قریب به ۴۳۰ دانشکدۀ حقوق وجود دارد و گویا ورودی آنها در سال، ۲۵ هزار نفر است. به این ترتیب آیا کانون‌های وکلا باید پاسخگوی این تعداد باشند و مثلاً سالی ۲۵ هزار پروانه وکالت صادر کنند؛ به نحوی که به زودی تعداد وکلا به نحوی شود که دیگر مطلقاً کاری برای وکلا وجود نداشته باشد؟ اضافه می‌کنم هم‌اکنون مؤسساتی به اسم مؤسسات حقوقی تشکیل شده‌اند که در بسیاری از آنها مطلقاً لیسانسیۀ حقوق وجود ندارد؛ با این حال موفق به ثبت مؤسسه گشته‌اند و بعضی از آنها که حتی با آگهی مشتریان خود را فراخوان می‌کنند، نظم خدمات حقوقی را در کشور ما کاملاً برهم زده و با وجود این ها سخن گفتن از علت جذب اندک کانون‌های وکلا یا اینکه چرا امسال نسبت به پارسال کمتر جذب کرده‌اند، بحثی بی‌فایده و عبث است.

این وکیل برجسته  با بیان این که حل بنیادی مشکل باید از وزارت علوم آغاز شود، تأکید کرد: بدیهی است که تأسیس دانشکده حقوق برای تأسیس‌کنندگان زاینده ثروت است؛ زیرا به هر حال شهریه ثابت و متغیر خواهند گرفت و با توجه به این که این رشته کتاب‌محور است و عملاً نیازی به آزمایشگاه و استاد ندارد، نمی‌توان بر آنها که چنین دانشکده‌هایی تأسیس می‌کنند خرده گرفت. اما به این مسئله باید توجه کرد که ورود جوانان به این دانشکده‌ها صرفاً به قصد بالابردن سواد علمی نیست؛ بلکه قصد دارند با مدرکی که دریافت می‌کنند به کار بپردازند. کاری که هم‌اکنون برای بسیاری از وکلای جوان و حتی میانسال، حتی با داشتن چندین سال سابقه نیز متأسفانه وجود ندارد. بدیهی است این دانشکده‌ها جوانان را ۴ سال سرگرم نگه می‌دارند و پدران و مادران دانشجویان نیز در محاورات می‌گویند فرزندمان دانشجوست و گاهی هم می‌گویند درس وکالت می‌خواند، اما این وضعیت فقط ۴ سال به طول می‌انجامد و بعد از آن همین گرفتاری‌هایی مطرح می‌شود که هم‌اکنون شده و کاملاً هم قابل درک است اما کانون‌های وکلا هیچ تقصیری در این میان ندارد.

کشاورز در ادامه گفت: نکته جالب و مهم این است که از سال ۱۳۵۸ تا سال ۱۳۷۶ کانون وکلای مرکز که پرجمعیت ترین و قدیمی ترین کانون بود، به هیچ وجه وکیل جدیدی از هیچ طریقی جذب نکرد. حال آنکه در این مدت سرپرست انتصابی داشت و تحت نظر قوه قضاییه بود و چنانچه احساس نیازی می‌شد، ممکن بود به هر تعداد لازم جذب کند. جذب مجدد اگر اشتباه نکنم از حدود سال ۱۳۶۸-۱۳۶۹ با تعداد محدود شروع نشد و بعد از ۷۶ به همین نحو ادامه پیدا کرد، تا اینکه ناگهان الزامی شدن وکالت و اجرای مواد ۳۱،۳۲،۳۳ قانون اصلاح برخی از قوانین دادگستری در زمان آیت الله شاهرودی (حوالی سال ۸۲ و ۸۳) مطرح شد و برای پاسخگویی به این وضعیت، تعداد جذب وکلا در کانون ها به شدت افزایش یافت اما دیری نپایید که دیوان محترم عالی کشور به دلایل نامعلوم با صدور رأیی اجرای این قانون را که قانون بسیار مفید و کارسازی بود متوقف کرد، اما روند افزایش جذب کماکان ادامه پیدا کرد. بارها عرض کردم هم اکنون نیز اگر دخالت وکیل در همه دعاوی و در همه مراحل الزامی شود، اولاً شاید ۹۰ درصد از مشکلات قوه قضاییه حل شود و ثانیاً، معضل کم کاری و بیکاری وکلا نیز از بین خواهد رفت. هرچند بدیهی است که کانون وکلا و قوه قضاییه و کانون سردفتران اگر همگی دست به دست هم بدهند هم نمی توانند جوابگوی ۲۵ هزار نفر ورودی دانشگاه های حقوق باشند.

 

نمایش بیشتر
دوره DBA-MBA حقوقی مدرک دانشگاه تهران موسسه دکتر بهنیایی

نوشته های مشابه

‫۹۲ دیدگاه ها

  1. جناب کشاورز از بابت عدم وجد سهمیه مناطق که در کنکور سراسری علاوه بر سهمیه خاص مثل شاهد کشور به مناطق سه گانه تقسیم شده ورتبه داوطلبان بر همین اساس تعیین میشود ولی در آزمون ناعادلانه کانون وکلا اکثر داوطلبان شهرهای برخوردار حق داوطلبان مناطق محروم را پایمال میکنند چه نظری دارید ؟ همین امسال نزدیک به ۵۰درصد داوطلبان زنجان از تهران وتبریز وکرج بودند! این با کدام معیار سنجش عادلانه قابل قبول است؟

  2. جناب آقای کشاورز در تمام صحبتهایشان تنها یک نگرانی وجود دارد و آنهم این است که اگر وکلای جدید بیایند سهم وکلای قدیمی از این بازار کم میشود و ایشان به این نکته توجه نمی کنند که با زندگی چندین هزار جوان تحصیل کرده بازی میکنند !
    در تمامی رشته های دانشگاهی پس از فارغ التحصیلی افراد میتوانند جذب بازار کار شوند همانند پزشکان و مهندسان و …. و درصورت تمایل به ارتقاء شغل خود میتوانند عضو جامعه مهندسین شوند و یا با گرفتن تخصص در رشته پزشکی خود از درآمد بالاتری برخوردار باشند
    چرا در این رشته جوانان ما گرفتار این بی سروسامانی میشوند و به آنها اجازه حتی اندک فعالیتی داده نمیشود مگر نمی توان همانند سایر رشته ها حداقلی را برای فارغ التحصیلان این رشته در نظر گرفت به عنوان مثال دعاوی تا ۵ میلیون تومان که این جوانان بتواند امرارمعاش بکند مثل پزشکان عمومی

    1. درود به شرف شما که حرف دل تمام فارغ التحصیلان حقوق رو زدیدن . به امید احیاء‌ماده ۱۸۷ یا برداشته شده انحصار در اشتغال به وکالت .

    2. سلام اینکه باید ظرفیت کانونهای وکلا افزایش پیدا کنه مطلب قابل تأملی هست و بایدم فکری بشه ولی اینکه آزمون برداشته بشه و هر کی رفت ی لیسانس اونم بدون آزمون از یک دانشگاه پرتی گرفته بیاد وکیل بشه ، یک ایده بسیار مضحک و نابخردانه ای است.

  3. سلام به نظر منم مشکل وشاید با ندادن پروانه به بازنشستگان وکسانی که غیر آزمون درخواست پروانه می کنن ودادن ظرفیت این قشر رو به آزمون دهندگان که نه کار ونه درآمد دارن بشه. حل کرد آخه یکی نیست بگه اون کسی که سابقه کار وکارمنده واون قاضی باز نشسته اندازه ی کافی از رشته حقوق جامعه درآمد کسب کردن ونباید دوباره پول رو پولشون بیاد واقعا متاسفم برای همچین تدبیری که باعث رنج وناراحتی جونها میشن من نمی گم ظرفیت وافزایش بدن ولی همه ظرفیت فقط از طریق آزمون بشه نه راه دیگه!!!!

  4. همشون مصلحت اندیشن چه اونایی که وکالت دارن چه اونایی که بالا بالاها هستن ما باید یه کار اساسی بکنیم باید ازخواستار حقوقمون باشیم اگه ظرفیت ندارن چرا اینهمه رشته هر ساله جذب میکنن چرا هیچ شغلی اشباع نشده جز وکالت

  5. سلام.عرض ادب و احترام
    راه حل مناسب چیست؟
    یکی میگه افزایش بیش از حد ظرفیت،یکی دیگه میگه کاهش ظرفیت،یکی میکه افزایش قلیل ظرفیت،یکی میگه بازار کار نیست،یکی میگه همون ظرفیت قبلی،آخر چی؟؟؟؟؟
    این حرفا آخرش به کجا میرسه؟؟
    خواهشا دوستان و صاحبنظران و کسانی که فکر مناسب و راهگشا دارن بگن تا این مشکل واسه همیشه حل بشه.
    آخه این چه وضعشه..هممون خسته شدیم.هممون کلافه شدیم.
    خدایا خودت کمک کن

  6. کسی چ میدونه وقتی همه زندگی تو میذاری برا خوندن اونوقت بخ اطر سوالات اختلافی کاهش ظرفیت میان تو سهمیه ردتدمیکنن چه حالیه.منو امثال من کم نیستیم .من الان افسرده افتادم تو خونه کارم کشیده به دارو درمانی تحت نظر روانپزشکم.فقط به خاطر کاهش ظرفیت قبول نشدو.هرچند قبول شدم به خاطر سهمیه ردم کردن وحتی اون سوالای اختلافی.چرا ظرفیتو کم کنن بابا به پیغمبر خدا روزی میرسونه وقتی حرص و طمع و بخل کم باشه

  7. والا این قبول نشدن وکالت من و امثال منو افسرده کرده به خاطر لب مرررررررررررررررررزی به خاطر کاهش شدیدظرفیت بخدا این حال خراب منه نوعی دامنگیر خیلی از آقایون میشه

  8. صحبتهای جناب آقای کشاورز کاملاً متین و منطقی هست،متاسفانه برای وکلا بازار کار آشفته است و چنانچه جذب بی رویه کارآموز صورت بگیرد معلوم نیست که همکاران برای جذب پرونده دست به چه اعمالی بزنند این را نیز باید درنظر گرفت که فرهنگ استفاده از وکیل دادگستری در کشور ما جا نیوفتاده است. علاوه بر شغل وکالت،برای فارغ التحصیلان رشته حقوق،سمت یا شغل سردفتری و دفتریاری هم وجود دارد اما هیچ آزمونی یا برنامه ای برای جذب وجود ندارد و جالب اینجاست که کسی هم به قوه قضاییه از این بابت اعتراضی نمی کند!!! به نظر می رسد مشکل اولیه و اصلی همانا جذب بی رویه دانشجوی حقوق می باشد.

    1. ببخشید ولی شما نفست ازجای گرم بلند میشه
      شماهم اگه مثل بنده لب مرزی بوده و قبول نشده بودید
      وفکراینکه یکسال دیگر دوباره بایدزحمت بکشیدوعرق بریزید دیگه این حرفارو نمیزدید

    2. کسی بخواد دست به کاری بزنه میزنه حالا که شماکاراموز شدین خیالتون راحت ازخداتون که دیگه ازمون برگزارنشه گناه داوطلب های مثل من چیه که لب مرزی دوسال قبول نمی شیم

  9. سلام. صحبت های جناب کشاورز بسیار قانونی و متین بود و باید عرض کنم که شاید بسیاری از دوستان که پشت در کانون هستند فقط بنظر خودشون دوست داشته باشن وکیل بشن و بس اما باید اینده نگری هم بشه و وضعیت موجود و اینکه بسیاری از وکلا بیکار هستند هم دیده بشه و دوستان باور کنید با افزایش جذب وکلا نه تنها مشکلی حل نمیشه بلکه مشکلات هم اضافه میشه شک نکنید.

  10. آقای کشاورز کانون اسکودا هم خوب بلده قانون وضع کنه هم خوب بلدن قانون تفسیر کنن یه قانونی رو وضع کنید یا یه قانونی رو بیاید تفسیر کنید ودیگه اجازه ندید بازنشستگان قوه قضاییه یا دیگر بازنشستگان بیان جای یه جوون رو بگیرن

  11. ۱.آرزو میکنم تمام کسانی که می گویند وکیل خوب و با سواد بیکار نمی ماند وکیل بشوند و ما هم آنها راببینیم.
    ۲.بعضی از دوستان سخن از پرونده های میلیاردی میکنند،کاملا صحیح است ،الان که هیچ حتی تعداد وکلا هفتاد میلیون هم شود آن وکلای معروف پرونده های میلیاردی خود را دارند و تعداد وکلا در کم شدن فعالیت کاریشان تاثیری ندارد.مثل هر شغل دیگری مثلا بعضی فست فود ها اسم در میکنند و شلوغ و بعضی هیچ و هیچ.
    ۳.بعضا سخن از ۱۵ میلیون پرونده می شود.فرهنگ ما مردم فعلا اینگونه است که از شیر آب خانه مان تا امور درمانی و امور حقوقی را در وهله اول خودمان انجام میدهیم.پس اکثر پرونده ها وکیل نمی گیرند.
    ۴.اگر وکیل شوید و آشنا نداشته باشید الان تقریبا درآمدی نخواهید داشت اما نا امیدتان نمی کنم شاید ده سال دیگر که جا افتادید ورق از لحاظ مالی به نفع شما برگشت اما این مستلزم آن است ظرفیت مثلا مرکز صد نفر شود و قضات و کارمند هم جذب نشود.

    حقیقتا نظرم قبل از قبولی و بعد از آن همین بود.

    1. قبول دارم نظرتون رو چون بسیاری از دوستان هنوز وارد کار وکالت نشدن و نمیدونن نبودن پرونده یعنی چی و از عواقب روانی و اقتصادی این امر غافل هستند

  12. آقای کشاورز:عیب کسان منگر و احسان خویش/دیده فرو بر به گریبان خویش.شما همش تقصیرارو گردن اینو اون میندازید.اگه راست میگی بیا جلوی قضات بازنشسته با کارمندایی که گفتید میان پروانه میگیرن رو بگیردید تا این وضعیت به بار نیاد.

  13. آقای کشاورز به نظر من اگه برای کانونها ظرفیت نذارین و بگید هر کسی که ترازش تا فلان باشد میتونه پروانه بگیره هم دانشجویان حقوق راضی میشن هم اونهایی که واقعا استحقاقشو دارن وکیل میشن.این انصاف نیست که شما انقدر که به فکر بازنشسته ها هستید و راه رو برای اونا باز گذاشتید از بیکاری جوانهای باسواد و اینکه چه فشاری رو دارن تحمل میکنن غافل موندید. پس تمام اینایی که میرن دانشگاه و حقوق میخونن باید چیکار کنند؟نه آزمون سردفتری برگزار میکنند که حداقل دل ما خوش باشه نه این مشکل ظرفیت کانون وکلا رو حل میکنید.
    لطفا یک فکر اساسی بکنید بیکاری ما جوانها داره اساس زندگیاهارو از هم میپاشه.شما هم که سال به سال به جای بهتر کردن ظرفیتارو بیارین پایین!!!!!

    1. فقط یک لحظه مدیران واقای کشاورز به این فکرکنن ایا اینقدررررر کاهش ظرفیت وجدانیست؟ ماهیچوقت نگفتیم ظرفیت هارو مثل سابق کنید یا افزایش بی حدو حصر بدین اما اینهمه کاهش ظالمانه هم درست نیست. هرچیزی تدریجیش خوبه وعادلانست نه اینکه یهو مرکز و بیارید از هزار به ۶۰۰. خدابخیرکنه سال دیگه چی بشه. اقای کشاورز یا اقایونی که دخیل هستید در اعلام ظرفیت ها خواهش میکنیم سال ۹۶ حداقل ظرفیت کانونها رو از امسال کمتر نکنید. اینکار که فکرنکنم خواسته زیادی باشه!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

دکمه بازگشت به بالا