به همراه تحلیل کلی سؤالات درس آیین دادرسی مدنی
✍🏻 امین قاسمپور*
در این نوشتار قصد دارم به طور مختصر چند نکته کلّی را در مورد سؤالات آزمون وکالت ۹۸ ارائه کنم و البته در این بحث، سؤالات درس آیین دادرسی مدنی، محور بحث قرار خواهد گرفت. این نکات عمدتاً برای داوطلبان سالهای آینده کاربرد بیشتری خواهد داشت؛ انشاءالله.
دفترچه E سوالات آزمون وکالت ۱۳۹۸ را از اینجا دانلود کنید
پاسخنامه تشریحی درس آیین دادرسی مدنی آزمون وکالت ۹۸
پاسخنامه تشریحی آیین دادرسی کیفری آزمون وکالت ۹۸
پاسخنامه تشریحی جزا آزمون وکالت ۹۸
پاسخنامه تشریحی مدنی آزمون وکالت ۹۸
▪️ در سؤالات درس آیین دادرس مدنی آزمون وکالت ۱۳۹۸، حدودا ۱۸ سؤال از نصوص قانونی طرح شده که از این تعداد، ۸ الی ۹ سؤال از قوانین خاص (یعنی قوانین غیر از قانون آیین دادرسی مدنی) طرح شده است.
▪️ مطابق روال پیشین، سؤالاتی که از قوانین خاص طرح شده، عیناً مطابق نصوص قانونی بوده ولی در مباحث مربوط به قانون اصلی (یعنی مباحث مربوط به قانون آیین دادرسی مدنی) در یک یا دو مورد، سؤالات از حد نص خود ماده فراتر رفته، به این معنی که با خود ماده به تنهایی امکان پاسخگویی به آن سؤال وجود ندارد و سؤال، عیناً (یا مناطاً) از توضیحات استاد شمس در کتب آیین دادرسی این استاد گرامی طرح شده است.
▪️ تفاوتی که در آزمون امسال با آزمون سال قبل در حوزه قوانین خاص مشهود است، متعارفتر بودن قوانین خاص در آزمون ۹۸ است. درحالیکه در آزمون سال گذشته (۹۷) قوانین خاصی مورد سؤال واقع شده بود که در مقایسه با سایر قوانین خاص حوزه دادرسی مدنی، نسبتاً شاذ و مغفول محسوب میشدند.
▪️ عادت پاگرفته مبنی بر شروع سؤالات از قوانین خاص امسال هم تداوم داشت و اولین سؤال درس آیین دادرسی مدنی از قانون اجرای احکام گرفته شده است؛ سؤالی که مستند آن سابقه چندانی در آزمونهای گذشته نداشت.
▪️ مطابق روال هر سال چند سؤال تکراری (تکرار شده در آزمونهای گذشته) به چشم میخورد که در پاسخنامه به آنها اشاره میکنیم.
▪️ قاعده توزیع نرمال گزینهها (از ۲۰ پاسخ، فراوانی هر گزینه ۵ مرتبه) امسال اعمال نشد.
▪️ باتوجه به تجانس ادبی اکثر سؤالات (از جمله وجود عبارت «کدام مورد صحیح است» در انتهای ۱۶ سؤال از ۲۰ سؤال و نشانههای دیگر) بهنظر میرسد عمدهی سؤالات (و نه تمام آنها) توسط یک شخص طراحی شده است. در هرحال صرفنظر از یکیدو سؤال که از آزمونهای سنوات قبل اقتباس شده، دخالت چند طراح در طرح سؤالات دور از ذهن نیست.
▪️ آزمون وکالت ۱۳۹۸ برای چندمین بار اثبات نمود که در این آزمون (اقلاً در درس دادرسی مدنی)، از آییننامهها و بخشنامهها (یعنی مصوّباتی که تحت نام «قانون» معنون نمیگردند) سؤالی مطرح نمیشود، هرچند که در لیست قوانین اعلامی از سوی اسکودا برای این درس نام «آییننامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازمالاجرا» به چشم میخورد.
▪️ آزمون وکالت ۱۳۹۸ برای چندمین بار اثبات نمود که یکی از بهترین روشهای مطالعه قانون آیین دادرسی مدنی، روش مقایسهای و نیز روش «کلمهکلیدی» است.
▪️ بسیاری از عناصر آزمونی قانون دادرسی مدنی، قابل دستهبندی و به اصطلاح: Classify هستند: اینکه در چه مواردی دادرسی متوقّف میگردد یا قرار ابطال دادخواست صادر میگردد، یا (مورد پیش پا افتاده:) در چه مواردی عبارت «تا پایان جلسه اوّل» و در چه مواردی «تا جلسه اوّل» و در چه موردی «تا پایان دادرسی» بکار رفته است؛ در کدام مورد «مرتبط و هممنشأ» بودن لازم است و در چه مواردی «مرتبط یا هممنشأ بودن» و… همگی از قبل قابل دستهبندی هستند. اینها مواردی هستند که در تألیفات علمی دادرسی مدنی هرگز به صورت «خوشهبندیشده» و مقایسهای ارائه نشده است و بهتر است داوطلب به جای صرف کردن هزینههای گزاف و بیمورد جهت تهیه جزوات اینچنینی، رأساً یا با استفاده از نرمافزار Word آنها را برای خود استخراج کند. اقدام توسّط شخص داوطلب از این حیث حائز اهمیت است که به دلیل کنکاش در نصوص، محفوظات وی ماندگاری بیشتری خواهند داشت.
▪️ به هر حال روش مقایسهای روشی است که مورد توصیه بسیاری از رتبههای برتر میباشد. توضیح مفصّل این روش مربوط به موضوع این نوشتار نمیگردد و لذا به داوطلبان محترم اکیداً توصیه میکنم جهت مطالعه تفصیلی در این مورد، صفحه ۱۹ جزوه هنر مدیریت مطالعه برای آزمون وکالت را که به صورت رایگان در پایگاه خبری اختبار ارائه شده است مطالعه فرمایند.