چند نکته و سوال درباره ماجرای گروگانگیری ۲۹ ماهه
به قلم: عباس شیخالاسلامی، حقوقدان و رئیس سابق کانون وکلای خراسان
۲۹ ماه حبس یک خانواده نه نفره در خانه خودشان توسط یک باند جنایتکار در کشورمان و شاید در جهان؛ رکود اینگونه جنایات را شکست.
اما چند نکته و سوال که قبل از واکاوی دقیق این حادثه نادر ضروری به نظر می رسد را با شما به اشتراک میگذارم:
۱. بررسی و شناخت بزهکاران این حادثه عجیب و تشکیل پرونده شخصیت برای کلیه مرتکبین؛
۲. شناخت و تحلیل انگیزه های مختلف این بزهکاران اعم از مالی که در ماه اول محقق شدند اسناد گروگانها را به نام خود کنند و سایر انگیزه ها که باعث ادامه این وضعیت شد؛
۳. بررسی قصور و تقصیر دست اندرکاران عدالت کیفری ،ظاهرا بعضی متهمین حکم محکومیت به آدم ربایی داشته و فراری بودند و مشخص نیست ،چرا پلیس و واحد اجرای احکام کیفری نتوانسته آنها را به دام بیاندازد؛
۴. نقش بزه دبدگان در حادثه و میزان قصور آنها با توجه به ارتباط قبلی بین گروگانها و گروگانگیرها؛
۵. بررسی علل عدم کشف این جنایت در طی ۲۹ ماه که زمان کمی هم نیست. قصور اقوام و دوستان این خانواده، همسایگان و اولیای مدارس که غیبت ناگهانی و طولانی دانش آموزان از این جمع ۹ نفره آنان را حساس نکرده تا لااقل اطلاعی به پلیس دهند.
۶. بررسی قصور خود گروگانها در فرار از این وضعیت و سوال اساسی که آیا در این ۲۹ ماه هیچ فرصتی برای اطلاع به دیگران و رهایی از این وضعیت پیش نیامده است.
۷. خلاءهای قانونی در جرم انگاری گروگانگیری ساده و مشدد و در این پرونده قضات یا باید عمل را آدمربایی و یا حبس و توقیف غیرقانونی محسوب کنند که مجازات هر دو برای چنین جرمی نامناسب است.
شما چه اضافه میکنید؟
با سلام
ابتدا باید درستی اینگونه اخبار را در دستور بررسی قرار داد. امتناع این واقعه بیش از امکان آن به نظر می رسد. عقلا و عرفا در جامعه ایرانی نمی توان باور کرد که چند نفر ۲۹ ماه در بند بمانند و کسی هم خبردار نشود و اتفاقی هم نیوفتد.فرهنگ حاکم بر جامعه ایرانی بویژه در خراسان چنین موضوعی را از بنیان باور ناپذیر می کند.به هرحال موضوع یا نادرست و از موارد اخبار سازمانیافته با هدف کنترل روانی است یا به احتمال بسیار زیاد ساختگی و مهندسی شده است که باید اهداف طراحان و مهندسان آن را واکاوی کرد.
چنین امری محال به نظر می رسد.