گفتوگو با امیرعلی صالحی، رتبه ۴ دکتری حقوق عمومی سال ۱۴۰۴
پایگاه خبری اختبار- امیرعلی صالحی متولد ۱۳۷۵ و دانشآموخته کارشناسی ارشد حقوق عمومی دانشگاه شهید بهشتی است که موفق به کسب رتبه ۴ دکتری گرایش حقوق عمومی سال ۱۴۰۴ شده است.
گفتوگوی اختبار با این رتبه برتر آزمون دکتری ۱۴۰۴ را در ادامه میخوانید.
لطفا خودتان را معرفی کنید و مختصری درباره پیشینه تحصیلی و شغلیتان بفرمایید.
امیرعلی صالحی هستم متولد مهرماه ۱۳۷۵. سال ۱۳۹۴ با رتبه ۳۵۲ منطقه ۱ دوره کارشناسی حقوق را در دانشگاه علوم قضایی شروع کردم. ترم ۷ و ۸ این مقطع به مطالعه برای کنکور ارشد گذشت و به لطف خدا در سال ۱۳۹۸ با رتبه ۳ وارد دوره ارشد حقوق عمومی در دانشگاه شهید بهشتی شدم. بعد از گذشت یک سال از تحصیل در دوره ارشد، طی تصمیمی بسیار سخت، از تصدی منصب قضا انصراف دادم. به یاری خدا در تابستان ۱۴۰۱ به توفیق دفاع از پایان نامهام با عنوان «تأثیر ایدئولوژی بر نظارت بر نهادهای سیاسی در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران» با درجه عالی نائل آمدم.
بلافاصله بعد از فارغالتحصیلی در مقطع ارشد، انجام خدمت سربازی هدف بعدی بود. این مهم نیز با اراده و لطف خدای متعال در تابستان ۱۴۰۳ به انجام رسید و موفق شدم پروژه سربازی را در قالب طرح جایگزین خدمت شهید صیاد شیرازی بنیاد ملی نخبگان در پژوهشکده شورای نگهبان به پایان برسانم. کار پژوهشی در این پژوهشکده تحت نظارت آقای دکتر محمدصادق فراهانی، تجربه بسیار شیرینی از حضور در محیطی آکادمیک (غیر از دانشگاه) را برایم به ارمغان آورد. نکته بسیار مهم، آن که در پژوهشکده «پژوهش برای پژوهش» معنایی نداشت و آثار ملموس یافتههای علمی در عمل و قرابت موضوعات با حقوق عمومی حلاوت حضور در آن را دو چندان نمود.
در اثنای دوره سربازی همکاری کوتاهی با مرکز نوآوری مجلس شورای اسلامی داشتم و در حال حاضر در واحد حقوقی هلدینگ شوینده گروه صنعتی گلرنگ مشغول به کار هستم.
انگیزهتان از تحصیل در مقطع دکتری چیست؟ چرا به کارشناسیارشد بسنده نکردید؟
بعد از تقریبا ۱۰ سال زیست در فضای آکادمیک حقوق، دوری از جو دانشگاه و کمرنگ شدن تعامل با اساتید و دانشجویان امری غیرقابل تحمل به نظر میرسید. حضور در دانشکدههای حقوق که به تعبیری «بازار عقاید» هستند، سبب به روز شدن و تازگی اندیشه است. لذا گام نهادن در مسیر دکتری در نظر من مجالی برای تنفس دوباره در هوای دانشکدههای حقوق بوده و هست.
از طرفی دیگر، همهگیر شدن ادامه تحصیلات عالیه تا مقطع دکتری انگیزۀ دیگری بود که بر آنم داشت تا به کارشناسی ارشد اکتفا نکنم.
در نهایت، «حقوق» جذابیتهای بیپایانی دارد که دریغم آمد تنها به آن به دیده شغل نگاه کنم، چرا که کار عملی حقوقی بعد از مدتی قدری ملال همراه خود دارد که کار پژوهشی آن را تلطیف خواهد کرد.
از چه زمان و در چه شرایطی مطالعه را شروع کردید؟
بعد از دفاع از طرح جایگزین خدمت در مرداد ۱۴۰۳ مدت دوماههای را به استراحت گذراندم و از حوالی آبان ماه مطالعه جدی را شروع کردم. به واسطه مسئولیتم در واحد حقوقی مجموعۀ بزرگی مثل هلدینگ شوینده، عملاً تمام روزهای هفته را در اختیار نداشتم، با این حال سعی می کردم از روزهای تعطیل و حتی ساعات بعد از کار نهایت استفاده را ببرم.
منابع و شیوه مطالعهتان به چه شکل بود؟
در خصوص منابع چیزی غیر از آن چه که رتبههای برتر سالهای قبل مطالعه و پیشنهاد فرمودند، در برنامهام نبود و با مطالعه چندین مصاحبه از رتبههای برتر در نهایت منابع زیر را برای آزمون برگزیدم:
الف) اساسی
حقوق اساسی و نهادهای سیاسی مرحوم قاضی (در صورت کمبود وقت بایسته های حقوق اساسی نیز کفایت میکند و اگر وقت از آن هم مضیقتر بود کمک حافظه دوراندیشان پیشنهاد میشود اما سعی کنید حتما قسمت نظرات فیلسوفان مسلمان را بخوانید که در دورههای اخیر چندین سوال از آن قسمت طرح شده است)
قانون اساسی به همراه نظرات شورای نگهبان
حقوق اساسی تطبیقی آقای دکتر بیژن عباسی (منبع اصلی)
حقوق اساسی تطبیقی آقای دکتر هریسی نژاد (این کتاب یکی از منابع پر ارجاع در کتاب آقای دکتر عباسی است، لذا چون کتاب آقای دکتر عباسی جدیدتر است می توان آن را اصل گذاشت و کتاب آقای دکتر هریسی نژاد را به عنوان منبع دوم مطالعه نمود. در صورت کمبود یا نبود وقت یا اگر هدف، رتبه خیلی عالی نیست می توان به خواندن منبع اصلی معرفی شده بسنده کرد.)
ب) حقوق اداری
حقوق اداری آقای دکتر عباسی (منبع اصلی: اگر چاپهای قدیمی کتاب را دارید حواستان باشد که قانون دیوان عدالت اداری در سال ۱۴۰۲ عوض شده و برای مطالعه حتما به متن قانون جدید مراجعه کنید.)
حقوق اداری آقایان دکتر امامی و دکتر استوار سنگری (احتمالا این کتاب را یک بار در مقطع کارشناسی خواندهاید! در هر صورت به نظر میرسد میتوان به عنوان دوم به آن مراجعه کرد و در صورت ضیق وقت به منبع اصلی اکتفا کرد.)
حقوق اداری تطبیقی آقای دکتر عباسی (منبع اصلی)
جلد دوم کتاب حقوق اداری تطبیقی آقای دکتر هداوند (این کتاب مشحون از اصطلاحات بسیار جالب و بسیار مهم است که مروری بر آزمونهای سال قبل نشان میدهد در نظر طراحان از جذابیت خاصی برخوردار هستند و تقریبا در چند دوره اخیر ۱ یا ۲ سوال از آن طرح شده است. بنابراین پیشنهاد میکنم حتما برای کسب رتبه عالی به آن مراجعه کنید. در هر صورت تورق آن و دانستن دستهبندیهای نظارت طرح شده در این کتاب خالی از لطف نیست تاجایی که سوال یکی از دورههای اخیر حتی با دیدن فهرست کتاب مذکور قابل پاسخ دادن بود. (سوال راجع به نظارت درونی و بیرونی در فرانسه) )
ج) حقوق کار
حقوق کار مرحوم عراقی
کارشایسته آقای دکتر ابدی
د) فقه
جزوه فقه دکتری آقای دکتر امید ملاکریمی (رایگان در سایت ایشان موجود است)
علاوه بر این منابع، قوانین نیز برای آزمون بسیار حیاتی است، پیشنهاد میشود داوطلبان بر متن قانون اساسی، کار، دیوان عدالت اداری تسلط کامل داشته باشند و سایر قوانین (تفصیل آن در مصاحبه آقایان علی مختاری و محمدرضا مرادیان آمده است) نیز حتما برای آزمون مطالعه شود.
منابع مطالعهتان را چطور انتخاب کردید؟
با مراجعه به مصاحبههای رتبههای برتر سالهای قبل.
بیشتر روی چه منابعی سرمایهگذاری کردید؟
شرح آن را در قسمت معرفی عرض کردم. به طور خلاصه:
*حقوق اساسی و نهادهای سیاسی مرحوم قاضی
*حقوق اداری، اداری تطبیقی، اساسی تطبیقی آقای دکتر عباسی
*حقوق کار مرحوم عراقی
*جزوه فقه آقای دکتر ملاکریمی
*قوانین: اساسی، کار، دیوان عدالت اداری
حتما در نظر داشته باشید که این منابع برای رتبه عالی زیر ۵ کافی نیستند.
برنامه مطالعهتان به چه ترتیبی بود؟
از آنجایی که ما انسانها به طور کاملاً برابر از نعماتی همچون حافظه، هوش و دقت برخوردار نیستیم، برنامه مطالعه را امری بسیار شخصمحور میدانم. اما از جهت نقل تجربه: قبل از هر چیز سوالات ۳ سال آخر کنکور را (بدون آن که سعی در پاسخ دادن به آنها داشته باشم) مرور کردم تا بدانم به طور کلی با چه نوع سوالاتی روبرو خواهم شد. بعد از آن زمانم را به سه مقطع تقسیم کردم. مقطع اول خوانش سطحی، مقطع دوم خوانش عمیق و در نهایت انتقال مطالب از حافظه بلند مدت به کوتا مدت.
در مقطع اول (مهر و نیمه آبان): بازه زمانی خاصی را مشخص کردم که در آن مدت مطالب را چند بار روزنامه وار بخوانم.
در مقطع دوم (نیمه آبان، آذر، دی و ۱۰ روز بهمن): در این بازه زمانی برایم مهم بود که بر مطالب مسلط شوم. لذا برای مطالعه چندین باره هر منبع به تناسب اهمیت، برنامه ریزی کردم.
در مقطع سوم (بهمن) که تقریبا ۲۰ روز پایانی بود: هر آن چه که خوانده بودم و یادداشتها را احضار کردم و با مرور مکرر سعی کردم که مطالب را به حافظه کوتاه مدت منتقل نمایم. در همین مقطع سوالات کنکور چند دوره گذشته را نیز مجدد بررسی کرده و مباحثی که کرارا از آنها سوال طرح شده بود را با دقت بیشتری مرور کردم.
سطح سؤالات آزمون امسال را چطور ارزیابی میکنید؟
به گواهی درصدها میتوان ادعا کرد کنکور دکتری حقوق عمومی هر سال رو به آسان شدن میگذارد. به نظرم امسال هم قاطبه سوالات پیچیدگی خاصی نداشتند.
نکتهای شاید ذکر آن بیفایده نباشد آن که داوطلبان باید سوالات چند دوره اخیر (مثلا ۴ سال اخیر) را کاملا مسلط باشند. نه تنها سوالات بلکه مباحثی که از آنها سوال طرح شده احتمالاً باز هم مورد توجه طراحان خواهد بود.
در آخر، برای محک خودتان سوالات کنکورهای سالهای قبل از ۱۴۰۰ نمیتواند ملاک خوبی باشد و اگر آن سوالات را برایتان غریب بود و احیاناً در پاسخ به آنها مشکل داشتید به نظر طبیعی است. در این راستا پیشنهاد میشود تمرکز بیشتر را در برای تحلیل کنکورهای اخیر صرف نمایید.
برای ادامه تحصیل کدام دانشگاه را انتخاب کردید؟
تحصیل در دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی فرصت درک محضر اساتیدی را برایم فراهم کرد که «بوی باران میدهند؛ در خزان درس بهاران میدهند.» بر این بنیاد تکرار تجربه حضور در این دانشکده برایم امری مطلوب است. همچنین به اعتبار کشف فضایی تازه و آموختن از اساتیدی توفیق تلمذ نزد ایشان را تاکنون نداشتم دانشگاههای دیگر نیز برایم از جذابیت خالی نیستند.
رزومهتان برای مرحله مصاحبه چطور است؟
با کمک خدا دو مقاله علمی ـ پژوهشی با عنوانهای «اثر ایدئولوژی بر نظام نظارت و تعادل در نظام سیاسی جمهوری اسلامی ایران» و «ظرفیتهای اعتلای نظارت شرعی فقهای شورای نگهبان» و یک مقاله کنفرانسی (سخنرانی) با عنوان «چالش های حقوقی وضع ضمانت اجرا برای واکسیناسیون اجباری در نظم حقوقی ایران» دارم.
توصیهتان به داوطلبان آزمون های حقوقی چیست؟
بطور کلی یکی از اصول موفقیت در آزمونهای حقوقی از جمله کنکور دکتری حقوق عمومی «استمرار» است. صمیمانه پیشنهاد میکنم روزانه مدت معقولی را به مطالعه اختصاص دهید که تلاش با شیب ملایم اما مستمر به احتمال زیاد به موفقیت خواهد انجامید. همچنین استفاده از تجربیات دیگران و رجوع به روشهای شخصی که تاکنون در آزمونهای قبلی بکار گرفتهاید میتواند در طی مسیر موثر باشد.
توصیۀ بعدی که ذکر آن نه از این باب است که بنده آن را رعایت میکنم بلکه صرفاً از باب یادآوری به خودم عرض میکنم، آن است که باید باور داشته باشیم تمامی موفقیتها و شکستهای این دنیا از اساس مجازی و اعتباری است (وَمَا هَذِهِ الْحَیَاهُ الدُّنْیَا إِلَّا لَهْوٌ وَلَعِبٌ) و قبولیها و مردودیها، فرازها و فرودها و صعودها و سقوطها هیچ کدام نشانهای نعمت یا نقمت نیست بلکه تنها وسیله ست برای محک معیار بندگی. (خَلَقَ الْمَوْتَ وَالْحَیَاهَ لِیَبْلُوَکُمْ أَیُّکُمْ أَحْسَنُ عَمَلًا)
و حرف آخر؟
در نهایت از خانواده و دوستانم تشکر میکنم و که «بودنشان» انگیزه و دلگرمی است.
همچنین از همکاران بسیار عزیزم در واحد حقوقی هلدینگ شوینده گلرنگ که جملگی از فرهیختگان حقوق هستند سپاسگزارم که در طی این مسیر مساعدتهای فراوان داشتند.
سایر مطالب:
- گفتوگو با امیرعلی صالحی، رتبه ۴ دکتری حقوق عمومی سال ۱۴۰۴
- گفتوگو با محمدرضا محمدی؛ رتبه ۴ آزمون دکتری حقوق تجارت و سرمایه گذاری بین المللی سال ۱۴۰۴
- گفتوگو با رضا قهرمانینژاد؛ رتبه ۵ آزمون دکتری حقوق تجارت و سرمایه گذاری بین المللی سال ۱۴۰۴
- گفتوگو با محمد بانیانی، رتبه ۳ دکتری حقوق عمومی سال ۱۴۰۴
- گفتوگو با عمران محمدی خواه؛ رتبه ۲ آزمون دکتری حقوق خصوصی سال ۱۴۰۴
- گفتوگو با ابوالفضل خاکزاد بجستانی، رتبه ۲ دکتری حقوق بینالملل سال ۱۴۰۴
- گفتوگو با عرفان امیرآبادی زاده؛ رتبه ۲ آزمون دکتری حقوق تجارت و سرمایه گذاری بین المللی سال ۱۴۰۴
- گفتوگو با مهدی چهرقانی، رتبه ۱ دکتری حقوق نفت و گاز سال ۱۴۰۴
- گفتوگو با علی واحد؛ رتبه ۴ آزمون دکتری فقه و حقوق سال ۱۴۰۴