گفتوگو با عارف جعفریان؛ رتبه ۱ آزمون دکتری حقوق جزا و جرم شناسی سال ۱۴۰۳
گفتوگو با عارف جعفریان؛ رتبه ۱ آزمون دکتری حقوق جزا و جرم شناسی سال ۱۴۰۳
لطفا خودتان را معرفی کنید و مختصری درباره پیشینه تحصیلی و شغلیتان بفرمایید.
به نام خدا عارف جعفریان هستم رتبه یک کنکور دکترای حقوق کیفری و جرم شناسی در سال ۱۴۰۳. مقطع کارشناسی و ارشد را به صورت پیوسته در دانشگاه علوم قضایی و خدمات اداری دادگستری طی نموده ام. همچنین پایان نامه خود را در انتهای شهریور سال ۱۴۰۳ با نمره ۱۹.۷۵ دفاع نمودم.
انگیزهتان از تحصیل در مقطع دکتری چیست؟ چرا به کارشناسیارشد بسنده نکردید؟
افزایش دانش حقوقی در قالبی رسمی؛ ایجاد فرصتی جهت تعامل و آشنایی با اساتید بزرگ علم حقوق؛ رسیدن به صلاحیتی که بتوانم در قالب مدیریتی و پژوهشی در سطوح گسترده و عمیق در راه اعتلای قانونگذاری کوشش نمایم.
از چه زمان و در چه شرایطی مطالعه را شروع کردید؟
همزمان با آغاز ترم سه در مقطع ارشد که به بنده ۵ ماه فرصت مطالعه داده بود. اما به دلیل اینکه دو روز در هفته همچنان باید در کلاس ها شرکت می کردم، این رفت و آمدها باعث کاهش کیفیت مطالعه می شد ولی همزمان عمده اوقات فراغتم را نیز تشکیل داده بود.
منابع و شیوه مطالعهتان به چه شکل بود؟
در انتها برای داوطلبانی که فرصت کمی دارند توصیه نموده ام اما در خصوص بنده با توجه به مطالعه عمده کتب حقوقی در مقطع کارشناسی، نیازی به خواندن مجدد آنها نداشتم.
به همین خاطر و به منظور صرفه جویی در وقت، در دو ماه ابتدایی کتاب های جناب احمد غفوری را برای دو درس آیین دادرسی کیفری و جزای عمومی (به خصوص) و همچنین جزای اختصاصی مطالعه داشتم و از موارد مهمی که برایم قابل توجه بود نکته برداری کرده (همزمان تست های مرتبط تالیفی و کنکوری مرتبط با آن را پاسخ داده و مجددا نکته برداری کردم) و در جعبه لایتنر قرارداده و مرتب مرور این مطالب تا ۵ ماه ادامه داشت.
در خصوص درس متون فقه نیز مجموعه سر فصل ها را از کتاب ترجمه نموداری شرح لمعه اثر دکتر مسجد سرایی مطالعه نمودم و مجددا نکات مهم را یادداشت نموده و مرور می کردم.
مرور این سرفصل ها از داخل کتاب ها دو مرتبه صورت گرفت. در خصوص درس جرم شناسی نیز به جهت ساختن پایه ای محکم در ابتدا با کتاب دایره المعارف جرم شناسی نظری دکتر امیر پاکنهاد (جلد آبی رنگ) شروع نموده و تک تک نکات را یک بار برای همیشه یادداشت نموده و تا روز قبل آزمون به وسیله جعبه لایتنر (که بر مبنای منحنی فراموشی طراحی شده است) مرور نمودم.
ضمنا این کتاب صرفا در مقام بیان نظریات جرم شناسیِ نظری است و نه کاربردی لذا در ادامه کتاب درسنامه جرم شناسی دکتر رایجیان را (جلد قرمز رنگ که در قالب تست و پاسخنامه ای مفصل است) آغاز نموده و مجددا نکته برداری و مرور نمودم. درمورد درس زبان عمومی (انگلیسی) به جهت پایه ای نسبتا مناسب نیازی به مطالعه چندان نبود و صرفا لغات کتاب ۱۱۰۰ واژه ضروری را مرور نمودم. در مورد درس استعداد تحصیلی به جهت اینکه قصد داشتم اصل زمانم را برای زبان قرار دهم مطالعه خاصی نداشته و به نمونه تست های سال های پیش اکتفا نمودم.
اما به جهت تعیین دقیق خط زمانی اگر بخواهم خلاصه کنم اینگونه است که:
دو ماه نخست مطالعه و نکته برداری از دروس آیین دادرسی کیفری و حقوق جزای عمومی و اختصاصی و مرور تا زمان کنکور. ضمنا با گذر چند ساعت از مطالعه هر گونه مبحثی به کتاب تست های آقای غفوری مراجعه و آنها پاسخ داده و تست های مهم را علامت گذاری کرده و یادداشت برداری کردم و مرور آنها تا زمان کنکور ادامه یافت.
دو ماه نخست مطالعه دقیق کتاب دکتر پاکنهاد و نکته برداری و مرور تا زمان کنکور
دوماه نخست مطالعه سرفصل های متون فقه نکته و برداری.
دو ماه بعدی مطالعه مجدد کتب متون فقه، مطالعه کتاب دکتر رایجیان (زدن تست هایش و نکته برداری و مرور تا زمان کنکور)، آغاز به مطالعه دقیق قوانین عام و خاص و نکته برداری و مرور تا زمان کنکور.
در ماه آخر نیز تمامی نمونه سوالات دروس عمومی و اختصاصی را پرینت گرفته و به لحاظ زمانی به نحوی تقسیم بندی نمودم که بتوانم به صورت دقیق مطالعه و تست زنی کنم. همچنین در این ایام مجددا اصل قوانین مطالعه می شد.
برای داوطلبانی که پایه خوبی دارند ولی صرفا دو ماه زمان دارند، مطالعه اصل قوانین به صورت مداوم و با مرور و زدن تست های سالهای قبل را توصیه می کنم. اما درس جرم شناسی و زبان را باید لزوما در این دوماه به صورت کتابخانه ای تقویت نمایند.
منابع مطالعهتان را چطور انتخاب کردید؟
پیدا کردن منابع از طریق پرسش ازاساتید و دوستان با تجربه و به خصوص مطالعه متن مصاحبه های پایگاه حقوقی خبری اختبار با داوطلبان و پذیرفته شدگان سال های پیش بود و تعیین منابع با توجه به شناخت قبلی نسبت به خودم و توانایی های جسمی و روحی ام صورت گرفت.
سطح سؤالات آزمون امسال را چطور ارزیابی میکنید؟
سطح سوالات به صورت میانگین نسبت به سال های پیش آسانتر بود جز برخی سوالات دوپهلو (و حتی طرح یک پرسش از قانونی که به صورت بی سر و صدا و به آسانی در مجلس تصویب شد و الآن بر سر اصلاح آن منازعه در میان است) که باعث شد درصد اختصاصی ها نسبتا افت کند و دروس عمومی تعیین کننده شود.
برای ادامه تحصیل کدام دانشگاه را انتخاب کردید؟
موفق به اخذ پذیرش در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران شدم.
رزومهتان برای مرحله مصاحبه چطور است؟
برای مصاحبه صرفا یک مدرک زبان MSRT با درصد ۷۲ داشتم. در حال حاضر پذیرش دو مقاله علمی-پژوهشی (و یکی دیگر به زودی) را دارم اما در آن زمان خیر. در خصوص پایان نامه و دفاع آن (به خصوص به دلیل سن کم) از بنده سوالی پرسیده نشد و احتمالا امتیازی هم نداشت. برای آمادگی بیشتر در روز جلسه مقالات و کتب پربازدید اساتید مصاحبه گر را مطالعه نمودم و از پذیرفته شدگان سال های پیش مشورت گرفتم.
توصیهتان به داوطلبان آزمون های حقوقی چیست؟
توصیه اینکه اصولا مقطع دکتری در حال حاضر دیگر برتری خاصی ایجاد نمی نماید به همین خاطر با علاقه خاصی باید وارد آن شویم.
حرف آخر؟
حرف آخر اینکه از استاد راهنمایم دکتر فرید محسنی و همچنین دوستانم از جمله آقایان مهدی عنابستانی، سجاد طوسی و آقای عرفان امیر آبادی زاده که مرا در نگارش پایان نامه یاری نمودند تشکر می نمایم.