گفتوگو با علی عسگری؛ رتبه ۵ آزمون دکتری حقوق عمومی سال ۱۴۰۳
پایگاه خبری اختبار- علی عسگری، فارغ التحصیل کارشناسی ارشد پیوسته دانشگاه علوم قضایی است که موفق به کسب رتبه ۵ دکتری حقوق عمومی سال ۱۴۰۳ شده است.
در ادامه مشروح گفت و گوی اختبار با علی عسگری در خصوص منابع آزمون، زمانبندی، نحوه مطالعه و… را خواهید خواند:
لطفا خودتان را معرفی کنید و مختصری درباره پیشینه تحصیلی و شغلیتان بفرمایید.
بنده علی عسگری هستم ابتدائا در سال ۱۳۹۷ با کسب رتبه ۱۲۲ کنکور سراسری در رشته کارشناسی ارشد پیوسته علوم قضایی تحصیل خود را آغاز کردم و با توجه به علاقه ی زیادی که به مباحث حقوق عمومی داشتم با انتخاب این گرایش در مقطع ارشد تحصیل خود را ادامه دادم که نهایتا در اواخر شهریور از پایان نامه خود به لطف خدا با درجه عالی دفاع کردم و دوره ۶ ساله تحصیل در دانشگاه علوم قضایی را به پایان رساندم. در حال حاضر هم همزمان با تحصیل در مقطع دکتری در حال طی کردن دوره کارآموزی قضایی در مرکز آموزش قضات تهران هستم و انشالله در ماه های آتی در منصب قضاوت مشغول به کار خواهم شد.
انگیزهتان از تحصیل در مقطع دکتری چیست؟ چرا به کارشناسیارشد بسنده نکردید؟
در این رابطه هم انگیزه تحصیلی دخیل بود و هم انگیزه شغلی. از نظر تحصیلی به دنبال این بودم که در گرایش حقوق عمومی فضای مطالعاتی جدیدی را تجربه کنم و در مسائل کلانی که در این رشته وجود دارد دقیق تر و عمیق تر بشوم و صد البته حقوق عمومی هم شاخه های مختلف و بسیار مهمی دارد که در بسیاری از موارد مغفول مانده اند و نیاز به پژوهش و تعمق بیشتری دارند.
از نظر شغلی هم تصویب قانون جدید دیوان عدالت اداری و تخصصی شدن قضاوت در دیوان و به دنبال آن در اولویت قرار دادن کسانی که مدرک دکتری حقوق عمومی دارند، جذابیت تحصیل در مقطع دکتری را برای حقیر دو چندان کرد تا از این طریق به این هدف هم نزدیک تر بشوم.
از چه زمان و در چه شرایطی مطالعه را شروع کردید؟
واقعیت امر این است که بنده با توجه به اینکه ترم ۳ ارشد حدود ۱۵ واحد و ۱۰ عنوان درسی داشتم و در این حین مشغول نگارش پایان نامه و مقاله نیز بودم، فرصت چندانی برای مطالعه نداشتم ولی به شکل محدود از اواخر مهر و اوایل آبان مطالعه خود را شروع کردم به شکلی که از روزی ۲ ساعت شروع شد و نهایتا در اواخر به روزی ۶ ساعت رسید.
منابع و شیوه مطالعهتان به چه شکل بود؟
مسئله ای که احساس می کنم داوطلبان را خیلی اذیت می کرد و بنده نیز از این مسئله کمی دچار استرس شدم همین تعدد منابع بود و متاسفانه تعدد موجب سردرگمی داوطلب می شود و فایده ای نخواهد داشت بنابراین بر خلاف سایر عزیزانی که منابع متنوعی را معرفی می کنند من یک سری منابع اصلی و یک سری منابع برای جمع بندی خدمت داوطلبان معرفی می کنم انشالله مثمر ثمر واقع شود.
منابع اصلی به ترتیب زیر هستند به نظر بنده:
۱_حقوق اساسی: برای این درس نیاز است ابتدائا کتاب حقوق اساسی و نهاد های سیاسی دکتر قاضی خیلی خوب مطالعه شود و بسیار کتاب مهمی است و هر ساله ۳،۴ سوال از این کتاب طرح می شود پس اولا به داوطلبان توصیه میکنم این کتاب را خوب مطالعه کنند و حتی الامکان خلاصه نویسی خوبی هم داشته باشند.
کتاب دومی که نیاز است در این رابطه مطالعه شود به نظر بنده کتاب حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران دکتر بیژن عباسی می باشد و بنده این کتاب را از نظر آزمونی به کتاب دکتر هاشمی ترجیح می دهم چرا که کتاب جدیدتری است و در مسائل اختلافی هم بعضا نظرات این کتاب از نظر طراح، به عنوان نظر صحیح مورد توجه قرار گرفته است.برای اساسی تطبیقی هم باز هم کتاب اساسی تطبیقی دکتر بیژن عباسی را پیشنهاد میکنم که کتاب واقعا کامل و جامع و مانعی در این خصوص هست و کفاف سوالات آزمون را خواهد داد.
۲_حقوق اداری: در این رابطه دو جلدی دکتر امامی و استوار سنگری به شدت روان و کامل هستند و کفاف سوالات را خواهند داد و نیاز به کتاب دیگری نیست، ولکن کتاب بسیار خوبی نیز استاد برزگوارم دکتر آقایی طوق با عنوان حقوق اداری ۱ دارند که کتاب جدید و بسیار خوبی است اگر در کنار این دو جلد مطالعه شود، خالی از لطف نیست.
در حقوق اداری تطبیقی هم کتاب اداری تطبیقی دکتر بیژن عباسی را پیشنهاد می کنم که کتاب بسیار روان و خوبی است و پارسال هم هر دو سوال از این کتاب آمد و نیاز به مطالعه دو جلدی دکتر هداوند نیست چرا که این دو جلد علی رغم کامل و عالی بودن، مناسب برای مطالعه کنکوری نیستند و نثر سنگینی دارند.
۳_متون فقه: برای متون فقه به نظرم بهتر است کتاب دکتر موسی زاده به همراه تحریر الروضه مطالعه شود به این شکل که اولا داوطلبان کتاب دکتر موسی زاده را کامل مطالعه کنند سپس ابواب قضا و شهادت را به شکل تکمیلی از کتاب تحریر الروضه و ترجمه آن مطالعه بفرمایند.
۴_حقوق کار: برای حقوق کار به نظر بنده مطالعه دو جلدی دکتر عراقی برای فهم اولیه خوب است ولی ضروری نیست و تسلط بر متن قانون کار و سایر قوانین مربوطه اهمیت بیشتری دارد یعنی اگر کسی پایه خوبی دارد صرفا به قوانین مسلط باشد کافی هست. البته لازم است مقاوله نامه های بنیادین حقوق کار نیز در این خصوص مطالعه شود.
5_زبان: جزوه گرامر سایت پی اچ دی تست به همراه ۱۱۰۰ لغت و ۵۰۴ لغت
۶_استعداد تحصیلی: جزوه سایت پی اچ دی تست به همراه مرور سوالات سال های گذشته
۷_قوانین: در کنکور دکتری حقوق عمومی قوانین مربوطه نقش بسیار مهمی دارند که به نظرم داوطلبان لازم است کتاب مجموعه قوانین دکتری حقوق عمومی عدلیه را در این رابطه تهیه کنند و قوانین زیر را از آن منبع مطالعه بفرمایند:
قانون اساسی و نظریات تفسیری شورای نگهبان، آیین نامههای داخلی مجلس، شورای نگهبان، مجمع تشخیص مصلحت نظام، قانون انتخابات مجلس، ریاست جمهوری، مجلس خبرگان، قانون تشکیل، وظایف و اختیارات شوراهای اسلامی کشور و شهرداران، قانون وظایف و اختیارات استانداران، قانون تقسیمات کشوری، قانون مدیریت خدمات کشوری، قانون فهرست نهادها و موسسات عمومی غیردولتی، قانون ممنوعیت بکارگیری بازنشستگان، قانون رسیدگی به تخلفات اداری، قانون تشکیل سازمان بازرسی کل کشور و آییننامه اجرایی آن، قانون گزینش کشور، قانون دیوان عدالت اداری، قانون برگزاری مناقضات، شرایط عمومی پیمان، قانون کار، آیین دادرسی کار، قانون تامین اجتماعی، قانون بیمه بیکاری، آیین نامه مشاغل سخت و زیان آور
منابع مناسب برای جمع بندی:
۱_حقوق اداری تالیف دکتر نجارزاده هنجنی ۲_ حقوق اساسی دو جلدی دور اندیشان تالیف دکتر رفیق مصطفایی که بسیار منابع دقیق و خوبی برای جمع بندی هستند.
منابع مطالعهتان را چطور انتخاب کردید؟
در ابتدا از مصاحبه های سایت اختبار استفاده کردم که بسیار کمک کننده بودند در این مورد ولی بعد ها از سایر عزیزانی که رتبه برتر بودند هم در این خصوص پرس و جو کردم.
بیشتر روی چه منابعی سرمایهگذاری کردید؟
در کنکور دکتری حقوق عمومی متن قانون نقش بسیار اساسی دارد و منم با توجه به این مسئله تمرکز بسیاری روی متن قوانین و فهم عمیق آن ها داشتم ولی به هر حال از مباحث نظری هم نبایست غافل بود.
برنامه مطالعهتان به چه ترتیبی بود؟
برای شروع چند درسی پیش می رفتم یعنی روزانه حتما حقوق اداری، حقوق اساسی و قوانین را مطالعه می کردم و متون فقه و حقوق کار را به شکل چرخشی یک روز در میان در برنامه مطالعاتی خود قرار می دادم. این رویه تا بهمن ماه ادامه داشت تا اینکه بهمن ماه به شکل تک درسی دروس را مطالعه می کردم و در آخر هم ۱۰ روز آخر را فقط قانون مطالعه کردم.
سطح سؤالات آزمون امسال را چطور ارزیابی میکنید؟
امسال بر خلاف سال های گذشته سطح سوالات بسیار آسان تر از قبل بود ولکن سوالات دوپهلو هم زیاد بود که دو گزینه به نظر صحیح می رسید و اینجا بود که انتخاب صحیح منبع می توانست داوطلب را نجات دهد تا نظری را انتخاب کند که طراح مورد توجه دارد.
برای ادامه تحصیل کدام دانشگاه را انتخاب کردید؟
من بعد از شروع به تحصیل در مقطع ارشد، برای دانشگاه مقطع دکتری هدف گذاری کرده بودم و فقط به دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران فکر می کردم در انتخاب رشته هم با توجه به هدفی که از قبل داشتم مقطع روزانه و شبانه دانشگاه تهران را به عنوان اولویت های اصلی خودم انتخاب کردم که به حمدالله در اولویت اول یعنی دوره روزانه پذیرفته شدم .
رزومهتان برای مرحله مصاحبه چطور است؟
برای مرحله مصاحبه من یک مقاله علمی پژوهشی پذیرفته شده در فصلنامه حکومت اسلامی، دو مقاله کنفرانسی نمایه isc و مدرک زبان msrt با نمره ۷۰ داشتم.
البته از پایان نامه خود در آن زمان دفاع نکرده بودم که به نظرم تاثیر آن چنان زیادی در پذیرش ندارد و داشتن مقاله پژوهشی این ضعف را جبران می کند.
توصیهتان به داوطلبان آزمون های حقوقی چیست؟
به داوطلبان عزیز توصیه می کنم به حرف های ناامید کننده توجهی نکنند و صرفا به هدف خود فکر کرده و پیوسته تلاش کنند که کلید موفقیت در تداوم و پیوستگی است.
در آخر هم از استاد بزرگوارم دکتر صدرآبادی عزیز تشکر می کنم چرا که کلاس های ایشان و نحوه تدریسشان تاثیر عمیقی بر افکار بنده گذاشت و علاقه عمیقی در من، نسبت به حقوق عمومی ایجاد کرد.
هم چنین از زحمات استاد دلسوز و بزرگوارم دکتر طباطبایی عضو هیئت علمی دانشگاه علوم قضایی هم نهایت تشکر را دارم چراکه الفبای پژوهش در حقوق عمومی را نزد ایشان آموختم.
از پدر و مادر عزیزم و سایر دوستانی که زحمت حقیر را کشیدند علی الخصوص آقای مهدی محمدزاده نیز خالصانه تشکر می کنم.