گفتوگو با علی مظاهری رتبه ۱ سهمیه ۵ درصد (رتبه ۳ آزاد) حقوق تجارت بینالملل آزمون کارشناسی ارشد ۱۴۰۳
لطفاً ضمن معرفی خودتان، مختصری از سوابق تحصیلی و شغلی تان بگویید.
من علی مظاهری متولد سال ۱۳۷۷ هستم. سال ۹۵ در کنکور ریاضی شرکت کردم و حتی در دانشگاه دولتی هم قبول شدم ولی به دلیل عدم علاقه تصمیم به ترک دانشگاه گرفتم و عازم خدمت سربازی شدم، حین خدمت تصمیم گرفتم دوباره کنکور دهم و بنابراین در کنکور انسانی سال ۹۹ شرکت کردم و توانستم در رشته حقوق قبول بشوم و در رشته مورد علاقهام ادامه تحصیل دهم. در ابتدا علاقه زیادی به حقوق جزا داشتم ولی از ترم ۴ تصمیمم را عوض کردم. درحال حاضر حقوق تجارت بینالملل و حقوق مالکیت فکری از گرایشهای مورد علاقهام هستند.
از کی مطالعه برای آزمون ارشد را شروع کردید و شیوه مطالعه شما به چه ترتیبی بود؟ فرصت مطالعه تماموقت را داشتید یا احیاناً شاغل بودید؟
بعد از امتحانات پایانترم که تا اوایل تیر ماه ادامه داشت مدتی را استراحت کردم و تقریبا از اواسط مرداد مطالعه را شروع کردم. پس از شروع کمکم ساعت مطالعاتیام را اضافه کردم. بعضا از تکنیک پومودورو استفاده میکردم ولی پیوسته نبود و بصورت مقطعی اینکار را کردم. در همین زمان شاغل هم بودم و در آموزشگاههای زبان مشغول به تدریس بودم ولی با شروع دانشگاهها کار را محدود کردم به نحوی که در دو ماه آخر تمرکزم صرفا روی مطالعه بود البته در زمان امتحانات پایان ترم تقریبا مطالعات کنکوریام را متوقف کردم چرا که به نسبت سایرین تعداد واحدهای زیادی داشتم.
این نکته را نیز اضافه کنم که بجز آن دوران، همیشه استمرار داشتم که همین موضوع بسیار به من کمک کرد. درمورد نحوه مطالعه و انتخاب دروس من به وضعیت روحی و ذهنیام توجه میکردم. اگر حوصله درسی را نداشتم آنرا مطالعه نمیکردم و به مباحثی میپرداختم که در آن لحظه علاقه به مطالعهاش داشتم. گاهی بخش اعظمی از مطالعه یک روز را به مطالعه یک درس اختصاص میدادم، برای مثال صرفا درس حقوق مدنی را مورد مطالعه قرار میدادم و به محض اینکه خسته میشدم درس و مبحث را عوض میکردم. در ذهن خودم مدیریت میکردم که چه مباحث و دروسی را باید مطالعه کنم و همیشه یک شمای کلی از آن داشتم.
منابع مطالعاتیتان چه بود و چطور این منابع را انتخاب کردید؟
برای انتخاب منابع به انتخاب رتبههای برتر سالهای گذشته و ویژگیهای شخصی خودم توجه داشتم.
در درس متون حقوقی با توجه به اینکه پایه زبان خوبی داشتم از کتاب ۱۱۰۰ واژه دکتر رمضانی بهره بردم و لغاتی که بلد نبودم را علامت زده و مطالعه کردم. همچین از کتابها و مقالات حقوقی به زبان انگلیسی که خارج از دروس دانشگاه بسته به علاقهام مطالعه میکردم بهره خوبی بردم. نیم نگاهی نیز به منابع حقوقی مهم به زبان انگلیسی داشتم همانند منشور سازمان ملل متحد. همچنین در دوره متون حقوقی آکادمی حقوق به تدریس آقای مهران طرحی نیز شرکت کردم که تاثیرش را در نحوه مدیریت سوالات و مواجهه با آنها در جلسه کنکور بخوبی حس کردم. برای تست نیز از کتاب سوالات طبقهبندی انتشارات مجد استفاده کردم که در آن متون کنکور سالهای گذشته استفاده شده بود اما متأسفانه پر از اشتباهات تایپی و ترجمهای بود انگار که در سایتهای آنلاین ترجمه مانند گوگل ترجمه شده و بعد از آن مستقیما در کتاب کپی شده باشد. حتی با پشتیبانی نیز تماس گرفتم و موضوع را مطرح کردم اما کسی پاسخگو نبود.
برای درس مدنی از دو جلدی دکتر توکلی استفاده کردم البته در چند مورد هم بصورت جسته گریخته از کتاب دکتر بیات استفاده کردم ولی بنظرم اگر یکی از این منابع به تنهایی و بخوبی مطالعه شود تاثیر بهتری دارد. بطور کلی تک منبع بودن را توصیه میکنم. برای تست نیز از کتاب دکتر شهبازی استفاده کردم.
برای درس حقوق تجارت از دوجلدی آقای رشیدی نسب به انضمام کتاب تست دکتر قربانی استفاده کردم.
برای درس حقوق بینالملل خصوصی از کتاب دکتر الماسی و دکتر نصیری استفاده کردم و برای جمعبندی از کتاب مدرسان شریف استفاده کردم. البته بنظرم مباحث این کتابها به نوعی تکراری است.
برای درس حقوق بینالملل عمومی از کتاب دکتر ضیائی بیگدلی استفاده کردم ولی اینطور که بنظر میرسد، روند طرح سوالات به سمت کتاب دکتر بیگزاده متمایل است. با توجه به حجم مطالب این کتاب و ضریب ۱ این درس در گرایش حقوق تجارت بینالملل و محدودیت زمان، در استفاده از این منبع تردید دارم مگر اینکه در زمان تحصیل مطالب آن مطالعه شده باشد. این نکته را نیز باید درنظر داشت که در جامعیت و کیفیت این منبع تردیدی وجود ندارد.
درباره برنامه مطالعاتیتان کمی توضیح بدهید.
من برنامه مدونی نداشتم ولی از نظر ذهنی مطالعاتم را مدیریت میکردم. در ابتدا برخی از کتب مرجعی را که در طول ترمهای گذشته آنها را مطالعه کرده بودم بازخوانی کردم. سپس به سراغ کتابهای کنکوری و تستزنی رفتم. نکات تستهایی را که غلط میزدم یا پاسخشان برایم جالب بود را یادداشت میکردم که در ادامه مطالعه آنها برایم مفید بود.
خواندن لغات زبان نیز تقریبا در برنامه هر روزم جا داشت. درمورد درسهای حقوق بینالملل عمومی و خصوصی مطالعه روزمره نداشتم ولی حواسم به آنها بود و در مواقعی به خوبی آنها را مطالعه میکردم. به تکرار مطالب نیز اهمیت میدادم تا در ذهنم تثبیت شوند. همچنین اگر درجایی ضعفی میدیدم برمیگشتم و از اول آن مبحث را مجدد مطالعه میکردم. با توجه به این که بصورت پاره وقت شاغل بودم و پس از آن با شروع ترم که ۱۶واحد نیز داشتم زمانم را به دقت مدیریت میکردم و اجازه نمیدادم زمانهای آزادم از دست برود. با این وجود همیشه خواب کافی داشتم و بنظرم خیلی در بازدهیام مؤثر بود. هیچوقت خودم را خیلی خسته نمیکردم و سعی میکردم از مطالعه و یادگیری لذت ببرم.
پرسش های آزمون چقدر با انتظار شما مطابقت داشت؟ نکته ای در شیوه طراحی پرسش ها یا منابع مورد استناد بود که شما را غافلگیر کرده باشد؟
بطور کلی بخاطر وسواس ذهنی که دارم همیشه با امتحانات تستی مشکل داشتهام بخصوص درجایی که محدودیت زمانی زیادی وجود دارد و بنظرم این نقطه ضعف من است، حتی در دروس دانشگاه هم در آزمونهای تستی با این چالش مواجه بودم. درمورد سوالات کنکور برای من سوالات درس متون حقوقی همانند سال گذشته سادهتر از سالهای قبل بودند ولی به علت طولانی بودن متن برخی از سوالات، قید پاسخدهی به ۳ سوال را زدم که تأثیرش در درصدم مشهود است. بنظرم در درس حقوق مدنی سوالات نسبتا استاندارد بودند. سوالات درس حقوق تجارت بسیار نص محور بوند که انتظار آن را داشتم ولی زمانی که به ساعت نگاه کردم به دلیل کمبود وقت، کمی دستپاچه شدم و نتوانستم با تمرکز لازم به سوالات پاسخ دهم. انتظارم در درس حقوق تجارت بسیار بیشتر بود.
سوالات درس حقوق بینالملل عمومی نیز تلفیقی از مسائل روز و سایر مسائل حقوقی مرتبط که به نوعی سرفصلهای کتاب دکتر بیگدلی است بود که تقریبا انتظار همین درصد را در این درس داشتم ولی بعدا متوجه شدم میتوانستم با مطالعه متفاوت به درصد بیشتری دست یابم. سوالات درس بینالملل خصوصی نیز مورد انتظار بود که توانستم درصد خوبی را در این درس کسب کنم.
برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد انتخاب شما کدام دانشگاه است؟ چرا؟
با درنظر گرفتن شرایط مخصوص به خودم و با توجه به دیدهها و شنیدهها از دوستان خوبی که در هر دو دانشگاه دارم میان دانشگاههای شهید بهشتی و علامه طباطبائی بسیار دو دل بوده و هستم ولی در زمان انتخاب رشته نهایتا دانشگاه شهید بهشتی انتخاب اولم شد.
چه توصیه ای برای داوطلبان این آزمون دارید؟
هرگز خودشان را خسته نکنند و در مدار فرسودگی قرار نگیرند، خواب کافی داشته باشند، خوب تفریح کنند ولی در کنارش خیلی هم خوب درس بخوانند. من به راندمان و بازدهی بسیار معتقدم و بنظرم کیفیت و بازدهی بالا است که تعیین کننده است نه ساعات مطالعاتی فشرده و خسته کننده. البته که اگر کسی دیر شروع بکند یا فرصت را از دست بدهد نیاز به تلاش بیشتری دارد. مرور در روزهای پایانی نیز بسیار کمک کننده است که داوطلبان عزیز باید به آن توجه داشته باشند.
کلام آخر؟
برخلاف عدهای از داوطلبان که سعی دارند خودشان را بسیار باهوش نشان دهند که البته شاید هم باشند من موفقیت را در گرو تلاش و کوشش و استمرار میدانم چرا که به چشم دیدم که این موضوع باعث دلسردی عدهای از دانشجویان از دنبال کردن هدف و علاقهشان میشود چرا که اعتماد به نفس لازم را ندارند و خود را به اندازه کافی باهوش نمیدانند برای مثال در دانشکده خودمان افرادی را دیدم که علاقه به شرکت در گرایش حقوق تجارت بین الملل را داشتند اما به دلیل مواردی که گفته شد و رقابت بسیار بالا عطایش را به لقایش بخشیدند درحالی که پتانسیل بسیار زیادی را در آنها میدیدم. بنظرم انسان بما هو انسان اگر برای هدفی خالصانه تلاش کند احتمال رسیدن او به کمال مطلوب نمیگویم صد درصد ولی بسیار زیاد است.