گفتوگو با محمدرضا اصدقی رتبه ۱ سهمیه ایثارگران
کانون آذربایجان شرقی در آزمون وکالت ۱۴۰۱ (پذیرش ۱۴۰۰)
لطفا قدری از سوابق تحصیلی و شغلیتان بگویید
در سال ۹۱ در رشته حقوق دانشگاه آزاد اسلامی تبریز و GIS (سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی) روزانه دانشگاه تبریز پذیرفته شدم که با توجه به علاقه قلبیام به رشته حقوق، این رشته را انتخاب کردم. در سال ۹۵ از مقطع کارشناسی فارغالتحصیل شدم و هم اکنون دانشجوی کارشناسیارشد حقوق جزا و جرم شناسی هستم.
دفعه چندمی بود که در آزمون وکالت شرکت میکردید؟
بار چهارم که در آزمون شرکت میکردم. البته سه بار قبلی تجربه بینظیری برایم بود تا موفق شوم.
مطالعه آزمونی را از کی شروع کردید؟
به صورت مداوم از بهمن ۹۹ شروع به مطالعه برای وکالت کانون وکلا.
– شرایط شغلی و خانوادگی شما در زمان آمادگی برای آزمون چه بود؟ آیا شاغل بودید؟ چه مقدار زمان برای مطالعه داشتید و چطور از این زمان استفاده می کردید؟
طبیعتا تاهل و اشتغال شخص بعضا فرصت مطالعه را مضیق میسازد که بنده هم مستثنی از این امر نبودم و با توجه به اینکه به شغل تجاری مشغول بودم حتی گاهی اوقات مجبور بودم چندین کیلومتر دور از محل سکونت باشم ولی اکثر مواقع در ساعت ۱۸ به منزل میرسیدم و بعد از مدت کوتاهی استراحت ازساعت ۲۰ تا ۱۲ شب مشغول مطالعه بودم و دو ساعت نیز بعد از نماز صبح مطالعه میکردم که در مجموع بیش از ۶ ساعت مطالعه در روز داشتم.
تعویقهای آزمون روی آمادگی شما چه اثری داشت؟
نمیتوان گفت بی تاثیر است؛ بدتر از همه حس وسواس آزاردهندهای بود که به دلیل فرار بودن مطالب حفظی برایم ایجاد میشود ولی بعدا به دید فرصت به این مدت توجه کردم و روزنامه وار تمامی مطالبی که قبلا مطالعه کرده بودم را مرور کردم و فرصت خوبی برای تستزنی شد و حتی سقف ساعات مطالعاتی را در این مدت به ۸ ساعت افزایش دادم.
مسائلی مانند تصویب قانون تسهیل شما را دلسرد نکرد؟
واقعیت امر این است که موافق قانون تسهیل نبودم و نیستم ولی به خوبی میدانستم با توجه به حساسیت رشته حقوق و رابطه ی مستقیم آن با حقالناس بدان رهاشدگی پذیرش نخواهد شد (و اینچنین نیز شد) و این طرز تفکر قوت قلبم میشد. حال میزان پذیرش بنظر در حد معقولی است (۱۲ الی ۱۵ درصد) و نیازهای جامعه را پاسخ خواهد داد و داوطلب وکالت بهتر است جز آزمون و موفقیت به امر دیگری تمرکز نکند.
منابع مطالعهتان چه بود و چطور این منابع را انتخاب کردید؟
بر خلاف کلیشه هایی که همیشه میشنویم به نظر معیاری اگر ارائه دهم کارساز خواهد بود در زمینه انتخاب منبع، و در حق هیچ مولف و استادی که در دوران مختلف تحصیل زحمت تدرس را کشیده اند جفا نباشد. در ضمن ارائه نسخه واحدی برای هر شخص برای کسب علم به نظر منطقی نیست.
معیار بنده برای انتخاب منبع خوب:
۱: قلم نویسنده شیوا و رسا باشد.
۲: فلسفه تقنینی هر مبحث یا مواد را ذکر کند.
۳: ارتباط مبحث و مواد مرتبط را حین تدریس و کتابت بیان کند.
۴: داوطلب توجه کند منبعی که انتخاب مینماید آزمونی باشد نه کتاب ها و منبعی که عنوان کاربردی، در بوته عمل، در رویه قضایی و…دارد.
قبل از شروع به مطالعه مطلب جدید خلاصه ای از مباحث قبلی را مرور نماید که این امر بسیار موثر در موفقیت در آزمون های حقوقی به ویژه وکالت است.
برنامهریزیتان برای مطالعه به چه شکلی بود؟
بنظرم بدترین شیوه مطالعه، مطالعه ی به اصطلاح کیلویی است که متاسفانه از سوی برخی موسسات آموزشی رواج پیدا کرده به این نحوه که فرضا روز x از صفحه x تا y مطاله گردد و در آخر هر هفته آزمونی از داوطلب گرفته میشود در این حالت داوطلب بعضا فقط دغدغه اتمام تکلیف را دارد و درک مطلب رخ نمیدهد که متاسفانه تجربه این اتفاق را در اوایل دارم.
اگر میخواهید در این کلاس ها شرکت کنید بهنظرم از قسمت آموزش و آزمون جامع آن استفاده کنید هرچند شخصا برای موفقیت مرور و مطالعه و یادگیری صددرصدی را حتی اگر به تماممطالب نرسیدید پیشنهاد میکنم و دو هفته مانده به آزمون مرور سوالات سال های قبل وکالت اسکودا را مطالعه نمودم.
چه درسی موقع مطالعه یا سر جلسه آزمون برای شما چالش برانگیز بود؟
تجارت درسی بود که در طول دوران تحصیل نتوانستم ارتباط خوبی با آن برقرار کنم و در این آزمون نیز به نص مواد اکتفا کردم اما از نتیجه راضی هستم. در حین آزمون به دلیل ضریب بالای آیین دادرسی مدنی و آیین دادرسی کیفری که برایم کمی نوع سوالات مفهومی به نظر میرسید و اینکه زحمت فراوانی برایشان کشیده بودم وقت زیادی از من گرفت در نتیجه اصول فقه را میتوان گفت قربانی این دو درس کردم.
توصیهتان به داوطلبان آزمون وکالت چیست؟
اولا: به همان اندازه که مدیریت جلسه آزمون مهم است ۱۰ برابر مهمتر از آن مدریت طول دوران آمادگی برای آزمون است و تاکید موکد دوستانه میکنم که استفاده از گوشی همراه به ویژه هوشمند را در این دوران به حداقل برسانید و حتی وارد مکانی که در آن مطالعه میکنید ننمایید و روزانه حداکثر ۱۵ دقیقه را در صورت لزوم به ان اختصاص دهید.
ثانیا: یاد خدا را در طول روز فراموش نکنید و مدت کوتاهی را به ورزش اختصاص دهید تا دچار روزمرگی نشوید.
خارج از بحث های انگیزشی دوستان بدون توجه به حواشی به رشد فردی توجه بسزایی داشته باشند و از اخبار منفی پوششی برای فرافکنی افکار راحتطلبانه نسازند.
مطمئن باشند شخصی که برای رسیدن به هدف تلاش میکند به ما بهازای شیرین آن خواهد رسید و این امر منحصر به وکالت نیست در تمامی مشاغل به این نحو است وحتی این تلاش باید بعد از قبولی دوچندان شود چون ذات حقوق میطلبد همیشه یک حقوقدان بهروز باشد و همیشه این احتمال وجود دارد در طول تحصیل یا بعد از قبولی دروکالت یا قضاوت قانون عوض شود و نیاز جدی به مطالعه باشد، مثل قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب ۹۹ که ستون های حقوق جزا را جابهجا کرد.
و اینکه داوطلب به هیچ وجه از استمرار غافل نشود استمرار مطالعه بسیار مهم است. طبیعیست برخی روزها خسته خواهد بود و مشکلات غیر مترقبهای رخ دهد ولی حتی این عوامل باعث قطع چندین روزه مطالعه نباید باشد هرچند ممکن است ساعات مطالعه پایین بیاید در چنین مواقع ولو اینکه یک ساعت داوطلب باید مطالعه کند.
با حجم زیاد مطالب ممکن است داوطلب احساس کند از عهده کار بر نمیآید ولی این چنین نیست. ابتدا با تقسیم بندی مطالب میتوان غلبه کرد و اینکه همیشه در زمان خستگی سردمداران رشته حقوق را بیاد می آوردم امثال اساتیدی مثل دکتر کاتوزیان، دکتر شمس، دکتر خالقی و…که زحمت نگارش و تالیف را کشیدهاند و اکنون من صرفا باید مطالبی را که از قبل نگاشته شده را تکرار نمایم که این نوع تفکر موجب کوچک ساختن آن کوه عظیم وکالت در مقابلم شد.
توصیه آخر اینکه اگر دوستان قصد شرکت در آزمون را دارند این کار را به آینده محول نکنند زیرا سال به سال آزمون ها سنگین ترشده و قبولی سختتر میشود به طور مثال با وجود قانون تسهیل سوالات ثقیلتر شد. یک ماده درسی هم به آن اضافه شده و مراحل کارآموزی مثل سال های قبل نخواهد بود و چند مرحله ای شده است.