گفتوگو با محمد بانیانی، رتبه ۳ دکتری حقوق عمومی سال ۱۴۰۴
پایگاه خبری اختبار- محمد بانیانی متولد ۱۳۷۶ و دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق عمومی دانشگاه تهران است که موفق به کسب رتبه ۳ دکتری گرایش حقوق عمومی سال ۱۴۰۴ شده است.
گفتوگوی اختبار با این رتبه برتر آزمون دکتری ۱۴۰۴ را در ادامه میخوانید.
لطفاً خودتان را معرفی کنید و مختصری درباره پیشینه تحصیلی و شغلیتان بفرمایید.
به نام خدا، محمد بانیانی هستم. مقطع کارشناسی حقوق را در دانشگاه مفید گذراندم و با کسب رتبه ۳ آزمون کارشناسی ارشد سال ۱۴۰۲ در حال حاضر در دانشگاه تهران و گرایش حقوق عمومی مشغول به تحصیل هستم که انشاءالله مراحل دفاع از پایاننامه ارشد در آیندهای زود به پایان خواهد رسید.
انگیزهتان از تحصیل در مقطع دکتری چیست؟ چرا به کارشناسیارشد بسنده نکردید؟
در مقطع دکتری بیشتر به دنبال کسب دانش تخصصی هستم. با توجه به این که رشته حقوق عمومی در ایران به خلاف برخی گرایشهای دیگر حقوقی، از قدمت چندانی برخوردار نیست، هنوز عرصههای خالی فراوانی برای پژوهش و تولید علم وجود دارد که این امر به دست متخصصین این رشته رقم خواهد خورد.
به طور کلی معروف است که تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد پلی است برای رسیدن به مقطع دکتری و مراحل بعدی حیات علمی فرد. بنده نیز با توجه به هدفگذاری شخصی خود از ابتدای اشتغال به تحصیل در مقطع ارشد، با نگاهی به آینده به دنبال موفقیت در مقطع دکتری نیز بودهام.
از چه زمان و در چه شرایطی مطالعه را شروع کردید؟
با توجه به این که آزمون دکتری در اوایل اسفندماه برگزار میشد، بنده از حدود دو ماه مانده به آزمون، برنامهریزی اولیه برای مطالعات آزمونی را شروع کردم اما به دلیل مصادف شدن ایام مطالعه با امتحانات و تکالیف پایان ترم، مطالعه را به صورت جدی در یک ماه پایانی منتهی به آزمون به انجام رساندم.
منابع و شیوه مطالعهتان به چه شکل بود؟
نکته بسیار مهم در بحث آزمون این است که باید از تعدد منابع در مسیر مطالعات پرهیز کرد و به جای تعدد منابع، تمرکز را بر روی تسلط بر یک یا دو کتاب شاخص گذاشت. بهتر است مطالعه منابع متعدد را در برنامه مطالعاتی روزمره در طول ماههای تحصیل قرار داد تا از تجمع آنان در ماههای قبل از آزمون جلوگیری شود و در عین حال، با خلاصهنویسی از نکات علمی آن کتب در آزمون استفاده شود.
در آزمون دکتری در بخش دروس تخصصی، از دروس حقوق اساسی، حقوق اداری، حقوق کار و متون فقه سوال طرح میشود. بنده به علت تحصیل در محضر اساتید بزرگوار دانشگاه مفید و دانشگاه تهران، از پشتوانه اولیه خوبی در این دروس بهرهمند بودم اما برای هر درس برخی کتب را به طور خاص مورد مطالعه قرار دادم:
در درس حقوق اساسی، کتاب حقوق اساسی و نهادهای سیاسی مرحوم دکتر قاضی و جلد دوم کتاب حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران مرحوم دکتر هاشمی بسیار مهم اند که مطالعه و تسلط بر آنان ضروری است. کتاب مبانی حقوق اساسی، کتاب حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران و کتاب حقوق اساسی تطبیقی دکتر بیژن عباسی نیز توصیه میشود. همچنین کتاب حقوق اساسی تطبیقی دکتر هریسی نژاد نیز در درس اساسی تطبیقی کمک کننده است. در صورت تمایل به مطالعه بیشتر، دو کتاب درآمدی بر حقوق اساسی نوشته دکتر محمد جلالی و دکتر اسدالله یاوری و کتاب کلیات حقوق اساسی دکتر ویژه نیز قطعاً مفید خواهد بود. در کنار این کتب، احاطه کامل بر متن قانون اساسی به همراه نظریات تفسیری شورای نگهبان نیز الزامی است.
برای درس حقوق اداری، غیر از منابع کلاسیک که اصولاً در طول ترمهای تحصیلی خوانده میشوند، مطالعه این کتب بسیار اهمیت دارند: کتاب حقوق اداری یک دکتر رضایی زاده، حقوق اداری دکتر بیژن عباسی، حقوق اداری تطبیقی دکتر رضایی زاده، حقوق اداری تطبیقی دکتر عباسی، حقوق اداری تطبیقی ۲ جلدی دکتر هداوند. برای مطالعه بخش قراردادهای اداری، مطالعه کتاب حقوق قراردادهای اداری دکتر ولی رستمی توصیه میشود. در کنار این کتب، مطالعه دقیق قوانینی که در سالهای اخیر تصویب شده اند و آرای شاخص دیوان عدالت اداری حائز اهمیت است.
برای درس حقوق کار آن چه در درجه اول اهمیت دارد، تسلط کامل بر متن قانون کار و قوانین مرتبط است، اما کتاب حقوق کار دکتر ابوالفضل رنجبری و کتاب ۲ جلدی حقوق کار دکتر عراقی نیز برای آزمون مناسب اند.
در درس متون فقه، کتاب متون فقه حقوق عمومی و حقوق بین الملل دکتر ابراهیم موسی زاده کتاب بسیار مناسبی است البته مطالعه کتاب تحریر الروضه و ترجمه آن در کنار کتاب دکتر موسی زاده به کسب درصد بالاتر در این درس بسیار کمک میکند. اخیراً کتاب جدیدی در متون فقه تحت عنوان فقه القانون العام به قلم دکتر موسی زاده نیز تدوین شده که برای مطالعات تکمیلی بسیار راهگشاست.
برای سوالات بخش زبان و استعداد تحصیلی، به منبع خاصی نیاز نیست و مرور سوالات آزمونهای گذشته کافی است.
نکته مهم این است که از مطالعه قوانین مهمی چون آییننامههای داخلی مجلس، شورای نگهبان، مجمع تشخیص مصلحت نظام، قانون انتخابات مجلس، قانون انتخابات ریاست جمهوری، قانون انتخابات مجلس خبرگان، قانون تشکیل، وظایف و اختیارات شوراهای اسلامی کشور و شهرداران، قانون وظایف و اختیارات استانداران، قانون تقسیمات کشوری، قانون مدیریت خدمات کشوری، قانون فهرست نهادها و موسسات عمومی غیردولتی، قانون ممنوعیت بکارگیری بازنشستگان، قانون رسیدگی به تخلفات اداری، قانون تشکیل سازمان بازرسی کل کشور و آییننامه اجرایی آن، قانون گزینش کشور، قانون دیوان عدالت اداری، قانون برگزاری مناقصات، شرایط عمومی پیمان، قانون کار، آیین دادرسی کار، قانون تامین اجتماعی، قانون بیمه بیکاری، آیین نامه مشاغل سخت و زیان آور و… نباید غافل بود.
منابع مطالعهتان را چطور انتخاب کردید؟
در انتخاب منابع از مصاحبههای قبلی سایت اختبار با افراد رتبه برتر و مشاوره با برخی دانشجویان موفق مقطع دکتری بهره بسیار بردم.
بیشتر روی چه منابعی سرمایهگذاری کردید؟
بنده در دروس حقوق کار و متون فقه آمادگی کافی از قبل داشتم و بیشترین چالش را نسبت به دو درس حقوق اساسی و خصوصاً حقوق اداری داشتم. درس حقوق اداری با توجه به پویایی خاصی که دارد، نیازمند مطالعات گسترده و به روز است و اکثر حجم مطالعاتی را به خود تخصیص میدهد و بنده نیز عمده وقت خود را برای مطالعه این درس قرار دادم.
برنامه مطالعهتان به چه ترتیبی بود؟
در ابتدا به صورت سریع و مفید، دروس حقوق کار و متون فقه را جمع بندی کردم و سپس به مطالعه درس حقوق اساسی پرداختم. در نهایت به سراغ درس حقوق اداری رفتم. در روزیهای آخر، صرفاً به جمع بندی و مرور دروس پرداختم. پس از مطالعه هر درس، نگاهی به تستهای سالهای گذشته نیز داشتم.
سطح سؤالات آزمون امسال را چطور ارزیابی میکنید؟
سطح سوالات امسال مطابق رویه سالهای اخیر بود و میتوان گفت که نکته غافلگیر کننده ای نداشت. به طور کلی سوالات ترکیبی از سوالات آسان، متوسط و سخت بود و استاندارد محسوب میشد.
برای ادامه تحصیل کدام دانشگاه را انتخاب کردید؟
در صورت پذیرش در مراحل آتی ان شاءالله قصد ادامه تحصیل در دانشگاه تهران را دارم.
رزومهتان برای مرحله مصاحبه چطور است؟
رزومه آموزشی و پژوهشی مناسبی دارم که در کنار رتبه کسب شده، امید موفقیت در مصاحبه را بالا میبرد. مشغول نگارش دو مقاله دیگر نیز هستم. در طرح شهید بابایی بنیاد ملی نخبگان نیز با جمعی از دوستان به صورت تیمی حائز مقام برتر بوده ایم.
توصیهتان به داوطلبان آزمونهای حقوقی چیست؟
مطالعات علمی اگر در طول ایام سال صورت گیرند و با خلاصه نویسی و مباحثه همراه شوند، شانس موفقیت را در آزمون بالاتر میبرند. توصیه میکنم مطالعه برای آزمون را فقط به ماههای پایانی موکول نکنند بلکه به صورت روزمره با کتب و مقالات علمی سر و کار داشته باشند. همچنین معاشرت داشتن با افرادی که در مسیر علمی، همراه و همدل شما باشند بسیار مهم است. علاوه بر این، مهارتهایی چون تفکر نقادانه، تست زنی، مدیریت وقت و… نیز در آزمون مفید هستند.
و حرف آخر؟
از پدر و مادر عزیز و دلسوزم، اساتید بزرگواری که حق به گردن بنده دارند و همه دوستان و عزیزانی که در این موفقیت نقش داشتند تشکر ویژه دارم. ان شاءالله بتوانم در مسیر خدمت به مردم شریف وطنم موفق باشم.