گفت‌وگو با حکیمه جلیلی ثانی

رتبه ۵ آزمون وکالت ۹۷ در کانون وکلای آذربایجان شرقی

پایگاه خبری اختبار- زنی که یک بار به  خاطر ازدواج در نوجوانی مدرسه را ترک کرده و سال‌ها بعد به‌خاطر بارداری، مجبور به رها کردن دانشگاه شده است، چطور رتبه ۵ آزمون وکالت را از آن خود می‌کند؟

داستان حکیمه جلیلی ثانی، داستان رؤیا داشتن و ادامه دادن است. او برای رسیدن به این نقطه، راهی پر افت‌وخیز را پشت سر گذاشته است که شرح آن را در ادامه می‌خوانید:

خودتان را معرفی کنید و برای ما از پیشینه تحصیلی و شغلی‌تان بگویید.

حکیمه جلیلی ثانی هستم متولد سال ۱۳۶۳ در روستای لیوار پایین از شهرستان مرند استان آذربایجان شرقی. در روستای ما فقط رشته علوم انسانی دایر بود و من هم مثل دیگر دانش‌آموزان، علوم انسانی را انتخاب و تا سال دوم دبیرستان تحصیل کردم. طبق رسوم روستا در ۱۵سالگی عقد کردم ودر ۱۷سالگی با ترک تحصیل راهی بندرعباس شدم.

۳ سال بعد در حالی‌که مادر یک کودک خردسال بودم و عطش تحصیل در من فروکش نکرده بود، در یک دبیرستان بزرگسالان به صورت غیر حضوری ثبت نام کردم. بعد از ۳سال مدرک دیپلم و پیش دانشگاهی را گرفتم و بلافاصله در دانشگاه قشم پذیرفته شدم و ثبت نام کردم.

وسیله رفت‌وآمد به دانشگاه، قایق و کشتی بود اما در آغاز دانشجویی متوجه شدم مجدداً باردار هستم و بنا به توصیه پزشک دوباره تحصیل را رها کردم. پس از تولد فرزند دومم، مهدی، یک بار دیگر در آزمون سراسری شرکت کردم و این بار در دانشگاه پیام نور بندرعباس پذیرفته و سال ۹۴فارغ‌التحصیل شدم.

در سال ۹۵ و هم‌زمان با شروع مدرسه فرزند کوچکم من نیز مطالعه برای آزمون وکالت را شروع کردم و در این راه، هربار ناامید شدم فرزندم به من امید داد. بارها وبارها برایم نقاشی‌های انگیزشی کشید و جان دوباره به من بخشید.

همچنین استاد بزرگوارم دکتر صلاح یوسفی مدرس و مشوق من در این راه بودند؛ وقت و بی‌وقت با حوصله و بی‌منت سؤالات تمام‌نشدنی من را پاسخ دادند و حق استادی را برمن تمام کردند.

در آزمون وکالت سال ۹۵ با روحیه مطلوب و انرژی فراوان شرکت کردم و خود را جزو قبولی‌ها تصور می‌کردم اما رتبه ۹۵ این کانون را به دست آوردم، در حالی‌که ظرفیت کانون ۷۵ نفر تعیین شده بود.

بعد از بهت و حسرت فراوان، مجدداً مطالعه را از سر گرفتم. کسب رتبه‌های برتر در آزمون‌های آزمایشی به من انگیزه مضاعف داد و انتظار رتبه خوبی در آزمون ۹۶ داشتم اما این سال هم در کمال ناباوری رتبه ۱۱۳ شدم.

واقعا خسته و درمانده بودم و به‌خاطر این که به خاطر مطالعه فشرده من خانواده و به‌خصوص فرزندانم به سختی افتاده‌اند و از تفریح محروم شده‌اند خود را سرزنش می‌کردم.

بلافاصله بعد از اعلام نتایج سال ۹۶ تصمیم به شروع مطالعه گرفتم اما توان روحی و جسمی‌ام به شدت تحلیل رفته بود و حتی تحمل نگاه کردن به کتاب‌ها یا چند دقیقه حضور در کتابخانه را نداشتم. بالاخره از اردیبهشت ۹۷ به تدریج مطالعه را شروع کردم و از مرداد دوباره درس خواندن جدی و آزمون و کتابخانه و… تا این که بالاخره رتبه ۵ آزمون وکالت را به‌دست آوردم.

برنامه مطالعه‌تان چطور بود و فکر می‌کنید چرا در دو سال اول موفق نشدید؟

هر سال من تقریبا از اوایل مرداد مطالعه خود را با تایم کم شروع می‌کردم و کم کم ساعات مطالعه را افزایش می‌دادم. چهار ماه آخر با میانگین روزی ۸ ساعت مطالعه و روزهای آخر ۱۰-۱۲ بعضاً ۱۴ساعت مطالعه مفید داشتم.

سال اول مطالعه من عمدتاً در کتابخانه بود اما سال دوم در منزل درس می‌خواندم. تمام مشغله‌های زنی متأهل با دو کودک مدرسه‌ای را داشتم و برنامه مطالعه‌ام با اتفاق‌های غیرمنتظره خلل پیدا می‌کرد.

سال سوم را هم عمدتاً در کتابخانه مطالعه کردم.

یکی از ایرادهای مطالعه من این بود که تایم مطالعه مفیدم را حساب نمی‌کردم، یعنی فکر می‌کردم ۷، ۸ ساعت مطالعه داشته‌ام اما وقتی سال سوم با کورنومتر زمان را محاسبه می‌کردم می‌دیدم تایم مفید مطالعه‌ام خیلی کمتر بوده است. با این روش مدیریت زمان را بهتر در دست گرفتم.

مشکل دیگر من بی‌اطلاع بودن از روش آمادگی و بی‌بهره بودن از کمک یک مشاور بود.

البته من از کلاس و آزمون آموزشی استفاده کردم اما این‌‌ها بیشتر نقش محرک را داشتند. توجه داشته باشید که مؤسسات معمولاً یک برنامه‌ریزی کلی دارند  و شغل و بچه و جزییات دیگر زندگی شما را  در برنامه‌شان لحاظ نمی‌کنند و افراد کمی می‌توانند آن برنامه را عملی کنند. بنابراین یا باید خودتان یک برنامه برای مطالعه‌تان تنظیم کنید یا از تجربه‌های دوستانی که این راه را با موفقیت سپری کرده‌اند استفاده کنید.

به نظر من آزمون وکالت تنها شخص داوطلب را درگیر نمی‌کند، بلکه کل خانواده باید همکاری کنند. جا دارد اینجا از همسر عزیزم و فرزندان نازنینم پویا و مهدی و همه افراد خانواده‌ام تشکر و قدردانی کنم.

چه منابعی را برای آمادگی مطالعه می‌کردید و برنامه مطالعه‌تان به چه شکلی بود؟

منابع درسی من همان کتابهایی است که هر متقاضی وکالتی به سادگی می‌تواند تهیه کند. کتاب‌ها از نظر محتوا خیلی متفاوت نیستند، آنچه مهم است نحوه مطالعه ماست. اگر سال اول قبول نشدید منابع‌تان را تغییر ندهید. حتی کتاب قدیمی‌تان را با کتاب نو عوض نکنید.  

کتاب‌هایی که من خواندم:

مدنی: قانون + قانون مدنی در نظم حقوقی کنونی دکتر کاتوزیان + تست دکتر قربانی

آیین دادرسی مدنی: قانون +کتاب مختصر خانم گلریز قائم مقامی + تست عمروانی 

حقوق تجارت: قانون+جزوه+ کمک‌حافظه حقوق تجارت علی فلاح+تست دکتر قربانی

آیین دادرسی کیفری:قانون+جزوه+دو جلدی دور اندیشان +تست شادی  عظیم‌زاده

حقوق جزا:قانون+جزوه+تست شادی عظیم‌زاده

اصول فقه: کتاب دکتر عبدالحسن محمدی+جزوه+کتاب تست دکتر قوچانیان  

درباره شیوه مطالعه به دوستانم توصیه می‌کنم هر درس را به‌صورت مبحثی بخوانند نه بر اساس ساعت و تعداد صفحه. بلافاصله بعد از اتمام مبحث، مثلاً وقف، تست همان قسمت را کار کنید. بهتر است روزی ۲ تا ۳ درس را به این ترتیب بخوانید نه این که هر روز فقط یک درس. موقع شروع هر مبحث، مبحث قبلی را به شکلی گذرا مرور کنید.

مطالعه هم‌زمان و مقایسه‌ای مباحث شبیه به هم، نکته‌برداری، کدگذاری، تصویر سازی ذهنی کنین و… همه راه‌هایی برای به یادسپردن مطالب است.

و سخن آخر؟

هدف من از این مصاحبه، امید دادن به متقاضیان وکالت، باز ماندگان از تحصیل، افراد متاهل، خانم‌های خانه‌دار و مادران و همه کسانی است به شکلی خودشان را  تنها احساس می‌کنند.

امید داشته باشید و شروع کنید.

با امید موفقیت برای همه دوستان.

 

نمایش بیشتر
دوره DBA-MBA حقوقی مدرک دانشگاه تهران موسسه دکتر بهنیایی

نوشته های مشابه

‫۴ دیدگاه ها

  1. باسلام وخسته نباشیدوتبریکات فراوان .یک دنیاسپاس بابت مصاحبه بسیارکامل وبی نقص شمابزرگوار.ازمنابعی که عنوان فرمودیدهم متشکریم.

    1. سلام شرایط دهه هفتاد با دهه شصت خیلی متفاوت نیست
      مشکلاتی که بازنشستگان شاغل و چندشغله ها برای دهه شصتی هفتادی ها و چندسال آینده برای دهه هشتادی ها بوجود آوردند برای همه مشکلات یکسان درست کرده.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

دکمه بازگشت به بالا