گفت‌وگو با علی‌حسین کاظمی و حکیمه عطالو

رتبه ۲ و ۷ آزمون وکالت ۹۷ کانون آذربایجان‌شرقی

پایگاه خبری اختبار- تأهل، شاغل بودن، فاصله گرفتن از تحصیل و فضای آزمون‌ها، تغییر رشته دانشگاهی، هریک از این‌ها به تنهایی برای دلسرد کردن انسان از آغاز راه آمادگی برای آزمون وکالت کافی است. اما علی‌حسین کاظمی و حکیمه عطالو بر همه این‌ها غلبه کردند. زوج باپشتکاری که پس از سال‌ها تحصیل و کار در رشته شیمی و مهندسی، به سراغ حقوق آمدند، ظرف مدت کوتاهی مدرک کارشناسی حقوق را اخذ کرده و در آزمون وکالت پذیرفته شدند.

شرح این تلاش و موفقیت را در ادامه می‌خوانیم.

با تبریک مجدد به هردوی شما، لطفاً از خودتان و سابقه تحصیلی و شغلی‌تان بگویید.

من علی‌حسین کاظمی هستم متولد سال ۶۴، دانش آموخته کارشناسی حقوق و کارمند اداره پزشکی قانونی. همسرم حکیمه عطالو متولد ۶۵ و دانش آموخته کارشناسی حقوق.

هر دو ما قبلاً در رشته‌های دیگری فارغ‌التحصیل شده بودیم، من در رشته شیمی و همسرم در رشته مهندسی صنایع غذایی. بعد از ازدواج با راهنمایی برادر همسرم دکتر محمدسعید عطالو که از قضات برجسته کشور هستند تصمیم به تحصیل در رشته حقوق گرفتیم. از سال ۹۴ شروع به تحصیل کردیم و طی ۵ ترم کارشناسی حقوق را به اتمام‌ رساندیم.

من در آزمون قضاوت امسال هم شرکت کردم و در مرحله تستی رتبه ۱۶۲ را به‌دست آوردم ولی آزمون وکالت ۹۷ اولین آزمون حقوقی همسرم بود.

تجربه مطالعه هم‌زمان برای آزمون وکالت حتماً برای بسیاری از مخاطبان جالب خواهد بود. این شیوه چه سختی‌ها و امتیازاتی داشت؟

آمادگی برای وکالت را از فروردین ۹۷ شروع کردیم. مطالعه هم‌زمان تقریباً همه جوانب زندگی ما را تحت‌الشعاع قرار داد؛ سعی کردیم در این مدت کمترین زمان ممکن را از دست بدهیم و حتی رفت و آمد با اعضای خانواده را هم ‌کم‌ کردیم، فضای مجازی را کلاً کنار گذاشتیم و از گوشی‌های ساده استفاده می‌کردیم. علی‌رغم همه سختی‌ها، مطالعه هم‌زمان باعث شد انگیزه بیشتری برای مطالعه داشته باشیم و تحمل شرایط دوران مطالعه آسان‌تر باشد.

چون در هیچ کلاسی از کلاس‌های مؤسسات آموزشی شرکت نکرده بودیم با همدیگر رفع اشکال و تبادل نظر می‌کردیم. همچنین هرگاه یکی از ما از مطالعه دلسرد می‌شد، با دیدن جدیت دیگری انگیزه مطالعه پیدا می‌کرد.

منابع مطالعه و شیوه مطالعه‌تان چه بود؟ آیا در دوران مطالعه شاغل بودید؟

من کارمند هستم ولی همسرم که استاد حق‌التدریس دانشگاه بودند در دوران مطالعه سر کار نرفتند. وقتی دو طرف درک خوب و متقابلی از همدیگر داشته باشند مدیریت زندگی مشترک در هر شرایط سختی ممکن خواهد بود، ما هم در این دوران با هدف قراردادن قبولی در سال اول سعی کردیم از مزایای مطالعه در کنار هم نهایت استفاده را ببریم و روی درس متمرکز شدیم. در این دوران تقسیم کار خاصی نداشتیم ولی نهایت همکاری را باهم داشتیم.

منابع مطالعاتی ما:

مدنی: قانون مدنی در نظم حقوقی کنونی دکتر کاتوزیان، جزوه و مجموعه‌تست دکتر شهبازی

آیین دادرسی مدنی: قانون‌یار و مجموعه‌تست امیر کمالوند

حقوق تجارت: قانون‌یار و مجموعه‌تست فرشید فرحناکیان

حقوق جزا: قانون‌یار، مجموعه‌تست جزای اختصاصی شادی عظیم‌زاده و مجموعه‌تست جزای عمومی ساولانی

اصول فقه: کتاب محمدرضا شب‌خیز و مجموعه‌تست شهبازی

آیین دادرسی کیفری: قانون‌یار و مجموعه‌تست شادی عظیم‌زاده

همان‌طور که گفتم مطالعه این منابع را از فروردین‌ماه آغاز کردیم. دور اول مطالعه ما که حدود دوماه طول کشید به دقیق‌خوانی منابع و نکته‌برداری محدود بود. قانون‌یار را می‌خواندیم و نکات را به‌صورت خلاصه وارد قانون می‌کردیم. اگر حجم نکات زیاد می‌شد صفحه‌ای به آن صفحه قانون اضافه می‌کردیم و با شماره ماده می‌نوشتیم. کنار نکاتی که قبلاً در آزمون وکالت مطرح شده بودن کلمه «مهم» می‌نوشتیم که باعث می‌شه در دورهای بعدی بدانیم کدام ماده از نظر طراحان سال‌های قبل مهم بوده است.

هر چند این کار زمان‌بر است ولی باعث می‌شود در دور دوم به هیچ کتاب حجیمی احتیاج نداشته باشید و منابع شما محدود می‌شود به قوانین کوچک نکته‌دار که هر جا می‌توانید با خود همراه داشته باشید.

البته این کار را برای کتاب دکتر کاتوزیان و اصول فقه نمی‌توان انجام داد؛ برای درس حقوق مدنی ما نکات مهم جزوه دکتر شهبازی را در کتاب نظم  دکتر کاتوزیان نوشته و کنار هم مطالعه می‌کردیم. نکات تست اصول فقه را هم در  کتاب اصول فقه دانشگاهی شب‌خیز می‌نوشتیم.

در دور دوم منابع ما محدود بود به قوانین نکته‌داری که نوشته بودیم، نظم و اصول شب‌خیز و تست‌هایی که در منابع ذکر شده است. در ماه آخر سعی می‌کردیم  یک قانون را در عرض ۳،۴ روز دوره کنیم. بهتر است در این مرحله یک کتاب را کامل بخوانید و بعد سراغ  کتاب قانون بعدی بروید، چون حفظ پیوستگی مطالب در این مرحله خیلی کمک‌کننده است.

بسیاری تأهل را مانعی برای موفقیت می‌دانند به‌خصوص در مواردی مثل آزمون وکالت که نیاز به صرف زمان چند ماهه دارد. شما نگرانی‌ای از این مسئله نداشتید؟ از مطالعه خسته و پشیمان نشدید؟ چطور بر افکار منفی و مشکلات غلبه می‌کردید؟

با هدف و اراده قوی هر چیزی ممکن است. ما به قبولی ایمان داشتیم و می‌خواستیم باهم قبول شویم و در این راه به هم کمک می‌کردیم. مطالعه در یک دوره طولانی خسته‌کننده بود و با توجه به ظرفیت کم پذیرش کانون آذربایجان شرقی گاهی دلسرد می‌شدیم اما به همدیگر قوت قلب داده و به مطالعه ادامه می‌دادیم‌. در این مدت حمایت همه‌جانبه خانواده‌ها تأثیر بسزایی در روحیه‌مان داشت.

ما از هیچ کلاسی استفاده نکردیم و منابع مطالعاتی مان همان‌هایی بود که ذکر کردیم. آنچه که تاثیر زیادی در قبولی ما داشت انتخاب یک منبع مطالعه و یک کتاب تست برای هر درس و خلاصه‌نویسی دقیق در دور اول مطالعه و مرورهای مکرر در دفعات بعدی بود. البته از تیرماه در آزمون‌های مؤسسه چتر دانش شرکت کردیم که باعث شناخت نقاط ضعف و قوت‌مان شد و با قرار گرفتن در یک جو رقابتی انگیزه بیشتری برایمان ایجاد شد.

سؤالات و نمره‌های آزمون امسال چقدر مطابق انتظارات خودتان بود؟

سؤالات آیین دادرسی مدنی، جزا و اصول فقه مطابق انتظارمان نبود، طرح سؤالات اختلافی در جزا و طرح سؤال از قوانین متروک در آیین دادرسی مدنی بسیاری را در جلسه آزمون با مشکل مواجه کرد و کسانی که توانستند در جلسه استرس ناشی از آن را کنترل کنند موفق‌تر بودند. نمره‌های آزمون تقریباً همانطور بود که بعد از آزمون تخمین می‌زدیم.

و سخن آخر؟

به دوستان عزیزی که قصد مطالعه برای آزمون وکالت ۹۸ را دارند پیشنهاد می‌کنیم: انتخاب منابع محدود، مطالعه مستمر، خلاصه‌نویسی دقیق در کتب قانون به طوری که در ماه‌های پایانی بدون نیاز به کتاب‌های دیگر فقط کتاب قانون را به همراه نکات خلاصه شده مطالعه کنند. آرزوی موفقیت برای تمامی داوطلبان آزمون وکالت ۹۸ را داریم.

خروج از نسخه موبایل