گفتوگو با علی پورمحمدی رتبه ۱ آزمون کارشناسی ارشد۱۴۰۰ رشته فقه و حقوق
پایگاه خبری اختبار- در اتفاق جالبی، یک داوطلب هم در آزمون کارشناسی ارشد و هم آزمون دکتری رشته فقه و حقوق سال ۱۴۰۰ حائز رتبه برتر شد. علی پورمحمدی، متولد سال ۱۳۷۶ و محصل سطح چهار حوزه علمیه قم است که در آزمون کارشناسی ارشد ۱۴۰۰ رتبه ۱ و در آزمون دکتری ۱۴۰۰ رتبه ۵ را در رشته فقه و حقوق به دست آورده است.
پیشتر با او درباره منابع مطالعاتی و روش کسب آمادگیاش برای آزمون دکتری گفتوگویی داشتیم که متن آن را میتوانید در لینک زیر بخوانید:
گفتوگو با علی پورمحمدی رتبه ۵ آزمون دکتری ۱۴۰۰ رشته فقه و مبانی حقوق اسلامی
در گفتوگوی تازهای از او درباره علت شرکتش در آزمون کارشناسی ارشد، علیرغم قبولی در آزمون دکتری، و ویژگیهای مدارک حوزوی سوال کردیم.
پاسخها آقای پورمحمدی به این سوالات را در ادامه میخوانید.
علی پورمحمدی هستم، متولد سال ۱۳۷۶ شهر رفسنجان. من در مهرماه سال ۹۱ وارد حوزه علمیه قم شدم و هماکنون محصّل سال دوم مقطع درس خارج (سطح چهار) هستم. بنده امسال پس از قبولی در مقطع دکتری، به این دلیل که ممکن بود به سبب شیوع بیماری کرونا جلسات دفاعیه حوزه های علمیه تعطیل شود و نتوانم تا پایان شهریور از پایان نامه ارشدم دفاع کنم، در آزمون کارشناسی ارشد رشته فقه و مبانی حقوق نیز شرکت کردم و به لطف خدا توانستم در سال ۱۴۰۰ رتبه ۱ آزمون کارشناسی ارشد و رتبه ۵ آزمون دکتری در رشته فقه و حقوق را بدست بیاورم. هم اکنون در مقطع دکتری در دانشگاه تهران پذیرفته شدهام.
از آنجا که در مصاحبه گذشته با سایت خبری اختبار به تفصیل منابع و روش مطالعه ام را بیان کردم، در این مجال نکات دیگری را عرض می کنم.
-
امکان شرکت همزمان در آزمون ارشد و دکتری
مطلب اول راجع به مدرک حوزوی است؛ اینکه سیستم آموزشی حوزه از حیث رتبه بندی به چه شکل است؟ اعتبار مدرک حوزه علمیه چقدر است؟ با این مدرک در چه رشته ها و در چه مقاطعی می توان شرکت کرد؟ آیا برای تحصیل در دانشگاه می بایست از حوزه علمیه انصراف داد؟ آیا با مدرک حوزوی امکان معادل سازی و تحصیل در دانشگاه های خارجی وجود دارد؟ اینها سؤالاتی است که زیاد از ما پرسیده می شود و اطلاع رسانی ای در این زمینه وجود ندارد.
حداقل مدرک برای ورود به حوزه های علمیه سراسر کشور سیکل میباشد.سیستم آموزشی حوزه دارای چهارسطح مقدمات (سطح۱)، سطح عالی (سطح۲)، تمهیدی خارج (سطح۳) و خارج (سطح۴) می باشد و بر اساس مصوبه ۳۶۸ شورای عالی انقلاب فرهنگی اعتبار مدارک بدین شرح است:
- (سطح۱) که معادل است با مدرک کاردانی، پس از اتمام پایه۶ «۱۲ترم» صادر میشود.
- (سطح۲ یا همان سطح عالی) که معادل است با مدرک کارشناسی، پس از اتمام پایه۸ «۴ ترم» صادر میشود.
- (سطح۳ یا همان تمهیدی خارج) که معادل است با مدرک کارشناسی ارشد، پس از اتمام پایه۱۰(۴ترم) و نگارش پایان نامه صادر میشود.
- (سطح۴ یا همان خارج) که معادل است با مدرک دکتری، پس از اتمام ۴سال(۸ترم) و قبولی در امتحانات و تحویل تقریرات دروس ۴سال و نگارش پایان نامه، صادر میشود.
بر اساس مصوبه جلسه ۵۴۸ مورخ ۲۸/۷/۱۳۸۳ شورای عالی انقلاب فرهنگی، افرادی که دارای مدارک حوزوی هستند، بر اساس رتبه مدرک خود می توانند در یکی از کدرشته های امتحانی گروه علوم انسانی همچون الهیات، حقوق، فلسفه، علو م سیاسی، تاریخ و … ثبت نام نموده و در آزمون شرکت کنند و در صورت پذیرفته شدن مشروط به گذراندن دروس پیش نیاز به تشخیص گروه آموزشی ادامه تحصیل دهند.
بیشتر بخوانید:
گفتوگو با مرتضی یوسفی رتبه ۲ آزمون دکتری ۱۴۰۰ رشته فقه و مبانی حقوق اسلامی
به عنوان نمونه کسی که دارای مدرک سطح۳ و یا سطح۴ می باشد، می تواند در هر یک از رشته های علوم انسانی و در هر مقطعی که تمایل داشت، آزمون بدهد یعنی تا زمانیکه در رشته های دانشگاهی مشغول به تحصیل نباشد، می تواند همزمان هم در آزمون کارشناسی، هم در آزمون ارشد و هم در آزمون دکتری یکی از رشته های علوم انسانی امتحان دهد اما در صورت قبولی در دانشگاه و تأیید انتخاب رشته دیگر حق شرکت در آزمون دیگری را ندارد.
همچنین کسی که دارای مدرک سطح ۲ باشد، می تواند در آزمون کارشناسی و کارشناسی ارشد یکی از رشته های علوم انسانی شرکت کند اما امکان ثبت نام و شرکت در آزمون دکتری برای چنین کسی وجود ندارد. (برای توضیح دقیق تر به دفترچه راهنمای آزمون ارشد و دکتری مراجعه کنید.)
بنابراین اعتبار مدارک حوزه های علمیه همانند مدارک دانشگاهی است به علاوه اینکه برای ورود به دانشگاه نیازی به انصراف از حوزه علمیه نیست و در صورت تأیید شدن تقاضای تحصیل همزمان، میتوان در هر دو مرکز علمی ادامه تحصیل داد. همچنین امکان معادل سازی مدرک حوزوی و تحصیل در دانشگاه های خارجی نیز وجود دارد.
-
منابع آزمون کارشناسی ارشد رشته فقه و حقوق
آزمون در یک دفترچه مشتمل بر ۱۱۰ سؤال در ۴ درس و مدت زمان ۱۲۰ دقیقه برگزار می شود. سرفصل های آزمون ارشد فقه و مبانی حقوق عبارت است از: زبان انگلیسی عمومی و تخصصی، زبان عربی، فقه و اصول.
منابع آزمون ارشد فقه و مبانی حقوق همان منابع آزمون دکتری است که در مصاحبه قبل بیان کردم، با این تفاوت که سؤالات درس اصول در دکتری از کتاب اصول الفقه علامه مظفر و در مقطع ارشد از کتاب الموجز آیت الله سبحانی مطرح می شود و البته مقداری سطحی تر از مقطع دکتری.
بیشتر بخوانید:
- دفترچه سوالات رشته فقه و حقوق آزمون کارشناسی ارشد ۱۴۰۰
- کلید آزمون کارشناسی ارشد ۱۴۰۰ رشته رشته فقه و حقوق
-
مصاحبه دکتری
بنده امسال در آزمون مصاحبه چند دانشگاه شرکت کردم و در نهایت دکتری دانشگاه تهران پذیرفته شدم. به نظرم مصاحبه ها عادلانه نیست و با اینکه مصاحبه از آزمون سراسری عملاً تاثیرگذاری بیشتری در قبولی داوطلبان دارد، ولی هیچ ساز و کار مشخص و منضبطی ندارد، سؤالات به روش های غیر استاندارد مطرح میشود و میشود گفت بستگی به شرایط جسمی و روحی اساتید دارد و اینکه شانس افراد چه باشد. مثلا ممکن است اساتید نوبت صبح سختگیرتر و اساتید نوبت عصر آسانگیرتر باشند.
-
سطح سؤالات آزمون کارشناسی ارشد رشته فقه و حقوق
اگر بخواهم صادقانه بگویم، امسال هم سطح علمی داوطلبان رشته فقه و مبانی حقوق بسیار پایین بود و هم سطح سؤالات آزمون در مقطع ارشد. بنده برای آزمون ارشد هیچ مطالعه ای نداشتم ولی سوالات به قدری آسان بود که با اندک مطالعه این امکان وجود داشت که دروس اختصاصی را ۹۰ درصد بزنم؛ لذا با توجه به مطالبی که ذکر شد، به رتبه ای که آورده ام افتخار نمی کنم و امیدوارم که شاهد چنین روندی در سال های آینده نباشیم.
-
سخن آخر
امیدوارم این مصاحبه برای دوستان و علاقمندان به رشته فقه و حقوق مفید واقع شود. در پایان تشکر می کنم از پایگاه خبری اختبار که زحمت این مصاحبه را متحمل شدند. و همچنین تشکر می کنم از همسر عزیزم و پدر و مادرم که در یک سال گذشته فشار و سختی زیادی را تحمل کردند.
کسی که زحمت میکشه نتیجه زحماتش رو میبینه 👌 آفرین به این پشتکار✨
دلیل حسادت عده ای رو درک نمیکنم🤔
با سلام خدمت حقوقدان عزیز!
اولا دروس حوزه علمیه در ۳ پایه اولِ سطح یک ادبیات عرب تخصصی و منطق پیشرفته من جمله منطق مظفر و جوهر النضید و غیره ذالک است که که دروس فوق مقدمه ای اند برای ورود به مباحث فقه و اصول تخصصی و تمام استدلالی و دروس رجال، درایه، فلسفه و غیره… دوروی فقه مطالعاتی در حوزه عبارتند از الروضه البهیه فی شرح اللمعه الدمشقیه شهید ثانی، شرایع الاسلام، مکاسب شیخ انصاری و بعضا کتب جواهرالکلام شیخ محمد حسن نجفی، دروس اصول فقه عبارتند از اساس الاصول، الموجز شیخ جعفر سبحانی، اصول فقه نیمه استدلالی علامه مظفر، رسائل الاصول شیخ مرتضی انصاری کتاب تمام استدلالی اصول، کفایه الاصول آخوند خراسانی اصول تمام استدلالی و در نهایت در سطح ۴ پا به عرصه اجتهاد میگذارید!
لازم به ذکر است حقوقدان گرامی به قول دکتر مهدی شهدی۹۵ درصد از مباحث قانون مدنی از فقه اسلامی اقتباس شده من جمله مباحث لقطه، ایلا، معامله فضولی، عقود معین، شفعه، ارث، وصیت، ادله اثبات، غصب، نکاح، طلاق و…. و همچین قانون مجازات اسلامی…
بهتره حقوقدان گرامی چشم بسته در مورد موضوعی اظهارنظر نفرمایید
بسیاری از سخنان باقی ماند متاسفانه…
براتون آرزوی موفقیت میکنم
عالی.باآرزی موفقیت درتمام مراحل تحصیلی…کامنتا رو خوندم انگار ی عده دوست ندارن موفقیت دیگران رو ببینند..
فکر نمیکنم شرکت کردن کسی توی هر آزمونی نیازداشته باشد که برای دیگران قانع کننده باشد یا نباشد!!!
ظاهرا تحلیل گران به بررسی علت حضور افراد در آزمون ها هم علاقمند شده اند!!
آقا شما مشکلت با این جوون چیه؟
الآن دقیقا چیکار کنه شما راضی باشی ازش؟
بنده خدا درس خونده، آزمون داده، قبول شده، لطف کرده توی مصاحبه هاش داوطلبین هم رشته ای خودش رو راهنمایی کرده، کاری نکنید ایشون و بقیه بچه ها از مصاحبه کردن پشیمون بشن.
آقا تونسته، علمش رو داشته و هر دو رو داده.. البته به نظرم مقبوله، نظر به این که ایشون طلبه هستن و متاهل و مسئله حقوق طلبگی رو که دیگه همه میدونن.. ایشون اگه دکتری امسال رو از دست بده سال دیگه هم نمیتونه آزمون بده و همه زحماتش بر باد میره
موفق باشی
نوعا علمیت طلبه ها از اساتید رشته فقه و حقوق بیشتره؛ ظاهرا شما فقط به خاطر مدرک دانشگاهی و پیشرفت آیندتون آزمون دادید که به نظرم کار صددرصد درستیه،
اخوان پورمحمدی الگوی موفق و خوبی برای حوزه علمیه هستند.
انشالله هرجا که هستید موفق و پیروز باشید.
چه علمی ؟ طلبه ها فقط فقه و عربی بلدن. الان همین آقا چرا جرأت نکرد ارشد یا دکتری حقوق شرکت کنه ؟؟؟!!!!! ایشان فقه و مبانی شرکت کرد که دروس امتحانیش فقط عربی و فقه بوده.
اگر دقت میکردید برادرشون رشته فقه خصوصی رتبه آوردن و بحث جرئت کردن نیست،بحث علاقه س..
طرف چندین سال میخواد درس بخونه و راه درآمدش باشه.. الکی نیست که..
ولی از طرز جواب دیدنتون معلومه که صرفا منتقد نیستید
خوبه سهمیه نداره و گفته ب رتبم افتخار نمیکنم و پارتی بازی نداشته..
عربی رو خوب زدن
ان شاالله در زبان انگلیسی هم وقت بگذارن
البته باتوجه به این که ایشان سال ها در سطح حوزه دروس فقهی خوانده اند معلوم است که سئوالات فقهی کنکور برای ایشان آسان است زیرا سئوالات کنکور در حد مقدمات است و برای سنجیدن حداقل دانش لازم برای ادامه تحصیل، اگر در درس زبان انگلیسی هم حداقل چهل درصد امتیاز را می آوردند می توانستیم به صحبت های ایشان مهر تایید بزنیم.
باسلام چه لزومی دارد که همزمان در دو مقطع تحصیلی درس بخوانند چرا که فعالیت این برادر بزرگوار تحصیل ماحصل است
فقهی که زبان ندونه به درد نمیخوره
حاجی دمت گرم،
از پشتکارت خوشم اومد.
اینکه غرور نداری و با اینکه رتبه۱ شدی ولی میگی بهش افتخار نمیکنم، خیلی ارزش داره. همین روحیه رو حفظ کن.
سهمیه هم داشته؟
سلام
ایا میتوان در یک مقطع شبانه و یک مقطع روزانه (مثلا ارشد دوم شبانه و دکتری روزانه) به صورت همزمان ادامه تحصیل داد؟
خانم زندهدل سلام
آیا شما حواب سوال من رو که در این صفحه پرسیدم میدونید؟
سلام علیکم
رتبه ۵ کارشناسی ارشد رشته “حقوق” ۱۴۰۰ هم جناب حجت الاسلام بهشتی مقدم از طلاب خوب حوزه علمیه قم هستند. پیشنهاد میکنم با ایشان هم گفتگو کنید
خوب است ایشان صحبتهای رهبر انقلاب در تاریخ ۱۳۹۷/۱۲/۱۳ با اعضای موسسه عالی فقه و علوم اسلامی را با دقت گوش کنند .رهبری معتقدند قیاس و تطبیق مدرک حوزه های علمیه با مدرک دانشگاهی اشتباهی بزرگ است و صراحتا فرمودند اینکه بگوییم مثلا (سطح۴ یا همان خارج) معادل دکتری است، غلط و بی معنی است.
دلیل شرکتشون در آزمون ارشد اصلا قانع کننده نبود. به نظر میرسه صرفا برای اینکه در ویترین افتخاراتشون رتبه ۱ داشته باشند شرکت کردند!!!!!! که به نظر من رتبه ۵ دکتری افتخار بیشتری است تا رتبه ۱ ارشد. احتمالا سال آینده هم خبر میرسه ایشان رتبه ۱ کنکور علوم انسانی و لیسانس حقوق قبول شدند.
در حال حاضر که این تطبیق وجود داره و اعمال میشه و بنظر برای رشته های نزدیک کاملا منطقی هست بخصوص که این رشته دروس فقهی مشترکی با حوزه علمیه داره و میتونه اساتید قوی رو تربیت کنه در این زمینه