گفتگوی یک وکیل دادگستری در مورد ظرفیت جذب کارآموزان وکالت

سیدمهدی حجتی در گفت‌وگو با ایسنا:

کانون وکلا نقشی در تعیین ظرفیت پذیرش دانشجوی حقوق در دانشگاه‌ها ندارد

پایگاه خبری اختبار – یک وکیل دادگستری گفت: اگر نظام آموزش عالی در زمانی که کمیت پذیرش دانشجوی حقوق را بدون هیچ ضابطه‌ای افزایش می‌داد از کانون‌های وکلا نظرخواهی می‌کرد و یا کمیسیونی وجود داشت که کانون وکلای دادگستری نیز در جذب تعداد سالانه دانشجوی حقوق نظر می‌داد، امروز امکان طرح این ادعا وجود داشت که چرا تناسبی میان تعداد دانش آموختگان حقوق و میزان پذیرش آنها در کانون‌های وکلا وجود ندارد.

سیدمهدی حجتی در گفت‌وگو با ایسنا درباره انتقادات جمعی از دانش‌آموختگان حقوق و برخی از نمایندگان مجلس از میزان پذیرش کارآموز وکالت در کانون‌های وکلا، گفت: کانون وکلا هیچ نقشی در تعیین ظرفیت پذیرش دانشجوی حقوق در دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی کشور نداشته تا بر خلاف کانون سردفتران و قوه قضاییه و سایر نهادهای ذی‌ربطی که ظرفیت ایجاد اشتغال برای فارغ التحصیلان رشته حقوق را در اختیار دارند، به تنهایی مسئول ایجاد شغل برای خیل عظیم دانش‌آموختگان حقوق باشد.

این وکیل دادگستری با بیان اینکه تعداد بی‌شمار دانش آموختگان رشته حقوق محصول سیاستگذاری غلط نظام آموزش عالی و نگاه کاسب کارانه نظام آموزش عالی برای کسب درآمد از مطلوبیت رشته پرطرفدار حقوق است، اظهار کرد: بسیاری از دانش آموختگان امروز رشته حقوق، کسانی هستند که در سایر رشته‌های دانشگاهی و حتی پزشکی تحصیلات خویش را به پایان رسانده و به دلیل اینکه موفق به یافتن شغل مناسبی در محدوده رشته دانشگاهی خود نشده‌اند، با استفاده از فرصت و امکان تحصیل در دانشگاه‌هایی که بدون آزمون دانشجو پذیرش می کنند، با سودای اشتغال به وکالت چاره را در تحصیل در رشته حقوق دیده‌اند و امروز به جرأت می توان گفت که رشته حقوق پرمهاجرترین رشته دانشگاهی است.

حجتی خاطرنشان کرد: طبیعی است وقتی که هیچ تناسبی بین نظام آموزش عالی و بازار کار برقرار نباشد و مظروف بدون توجه به گنجایش ظرف تولید شود، نتیجه‌ای جز انباشت غیر ضرور دانش‌آموختگانی که به امید ورود به بازار کار مبادرت به تحصیل در رشته خاصی کرده‌اند، حاصل نخواهد شد.

وی با بیان این مطلب که اگر امروز کنکور دانشکده‌های پزشکی نیز مانند کنکور دانشکده‌های حقوق حذف و امکان تحصیل در رشته پزشکی برای عموم شهروندان فراهم شود ظرف چند سال با انبوهی از دانش آموختگان پزشکی بیکار مواجه خواهیم شد، ادامه داد: مطلوبیت و جایگاه رشته پزشکی به گونه‌ای است که در صورت حذف کنکور ورودی آن، بسیاری از شهروندان و دانش آموختگان سایر رشته های دانشگاهی نیز به تحصیل در این رشته راغب شده و با سودای اشتغال به حرفه پزشکی به تحصیل در این رشته روی خواهند آورد. این امر دقیقاً در مورد رشته حقوق که در کمتر از دو دهه پیش ورود به آن بسیار دشوار بود، اتفاق افتاد و طبیعی است که مطلوبیت و جایگاه این رشته به کیفیتی بود که متقاضیان پرشماری خواهد داشت و متأسفانه نظام آموزش عالی کشور نیز به جای مدیریت این وضع، صرفاً با هدف کسب درآمد و بدون توجه به وضعیت آتی فارغ التحصیلان این رشته، در حال جذب تمامی متقاضیان ورود به رشته حقوق است.

حجتی گفت: جذب بی‌رویه و بی‌ضابطه دانشجوی حقوق امروز به مقاطع تحصیلات تکمیلی نیز سرایت کرده و امروز می بینیم که ورود به مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری رشته حقوق، حتی از ورود به مدارس تیزهوشان ساده‌تر شده و طبیعی است که در چند سال آینده باید شاهد خیل گسترده ای از افراد باشیم  که با داشتن مدرک دکتری حقوق، مدعی ورود بی قید و شرط به حرفه وکالت نیز خواهند بود.

این وکیل دادگستری گفت: اگر نظام آموزش عالی در زمانی که کمیت پذیرش دانشجوی حقوق را بدون هیچ ضابطه‌ای افزایش می داد از کانون‌های وکلا نظرخواهی می‌کرد و یا کمیسیونی وجود داشت که کانون وکلای دادگستری نیز در جذب تعداد سالانه دانشجوی حقوق در کشور  نظر  می داد؛ امروز امکان طرح این ادعا وجود داشت که چرا تناسبی میان تعداد دانش آموختگان حقوق و میزان پذیرش آنها در کانون‌های وکلا وجود ندارد؛ ولی واقعیت آن است که کانون وکلا نه تنها نقشی در تعیین ظرفیت پذیرش دانشجوی حقوق در دانشگاه‌های کشور نداشته بلکه بارها در مورد پذیرش بی‌رویه دانشجوی حقوق در کشور هشدار نیز داده است که البته هیچگاه مورد توجه واقع نشده است.

این وکیل دادگستری با انتقاد از آن دسته از نمایندگان مجلس که کانون وکلا را متهم به انحصارطلبی در جذب کارآموز وکالت می کنند، افزود: معلوم نیست نمایندگان محترمی که امروز صرفاً اشتغال فارغ التحصیلان حقوق به وکالت به دغدغه آنها تبدیل شده، چرا توجهی به فارغ‌التحصیلان سایر رشته های دانشگاهی ندارند و چرا در مورد دانش آموختگان حقوق، صرفاً کانون وکلا را متهم به انحصارطلبی می کنند؟  این انتقادات در حالی نسبت به کانون وکلا صورت می گیرد که کانون های وکلا همه ساله با برگزاری آزمون و بدون آنکه ریالی به بیت المال تحمیل نماید، بخشی از این فارغ التحصیلان را جذب بازار وکالت می کند ولی نمایندگان محترم هیچ عنایتی به کانون سردفتران که در حدود ۹ سال است که آزمونی برای جذب دانش آموختگان حقوق در حرفه سردفتری برگزار نکرده ندارند و یا قوه قضاییه را از حیث جذب تعداد اندک قاضی و یا علی رغم تصویب قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ به عنوان متصدی صدور پروانه دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی مورد بازخواست قرار نمی دهند!

حجتی معتقد است که اگر نمایندگان محترم در زمانی که وزارت علوم و دانشگاه آزاد اسلامی با اجرای سیاست های درهای باز، نظام آموزش عالی کشور را به سمت و سوی کمّی گرایی و مدرک فروشی سوق می دادند به وظیفه نظارتی خود عمل می کردند و مانع از مدرک فروشی رسمی در دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی می شدند، امروزه چنین وضعیتی حادث نمی شد تا اشتغال دانش آموختگان رشته حقوق به یکی از مهمترین دغدغه های این نمایندگان تبدیل شود.

این وکیل دادگستری در خاتمه با انتقاد از فراهم بودن امکان اشتغال بازنشستگان دوایر حقوقی ادارت و قضات سابق دادگستری، افزود: اگر نمایندگان محترم مجلس واقعاً دغدغه اشتغال دانش آموختگان رشته حقوق را دارند باید با اصلاح قوانینی که در گذشته و با توجه به شرایط آن روزگار به تصویب رسیده بود، مانع از امکان اشتغال بازنشستگان و قضات منتزع از دستگاه قضایی که بدون آزمون موفق به دریافت پروانه وکالت می شود، گردند و از این طریق زمینه افزایش ظرفیت پذیرش کارآموز وکالت در کانون های وکلا را فراهم کنند.

نمایش بیشتر
دوره DBA-MBA حقوقی مدرک دانشگاه تهران موسسه دکتر بهنیایی

‫۱۷ دیدگاه ها

  1. سلام دوستان و عزیزان .باهم بحث و جدل نکنید .وکالت آش دهن سوزی نیست از یک طرف در جامعه ای مثل ایران فرهنگ وکالت گمنام و مهجور است از طرف دیگر بازار وکالت اشباع شده .انقدر وکیل بیکار داریم نگو و نپرس .بفرمایید شما هم وکیل بشید اون وقت متوجه عرایض بنده خواهید شد.هیچ کس تنگ نظر نیست و هیچ کس سد راه شما نیست هر سال از دو نهاد موازی ازمون وکالت برگزارمیشه .بفرمایید ببینید چند مرده حلاجید .

  2. سلام.آقای ناشناس
    شما به جای اینکه وقت خودتو صرف این قبیل مباحث کنی،بهتره مطالعه بیشتر داشته باشی، تا در رقابت با بقیه داوطلبا پیروز بشی،اصل شایسته سالاری و انتخاب اصلح نیز همین رو حکم میکنه، باید یه مبنایی برای سنجش باشه، این گوی و این میدان شما به عنوان داوطلب قدرت علمی خودتو ثابت کن،مبقیه هم تو شرایط شما قبول شدند،آزمون فقط برای شما نبوده و نیست

    1. اولا من اقا نیستم
      دوما من وقتمو میدونم چطور تنظیم کنم
      مطالعه هم زیاد دارم
      خاطرتون جمع
      جواب برخی دوستان و هم باید داد که خیلی واجبه وگرنه فکرمیکنن چقدر حرفاشون درسته
      قدرت علمی منم ثابت شدست کسی که دوماه فقط روزی چهار ساعت بخونه بدون تست وکلاس بایک بچه کوچیک ومیانگینش بشه ۶۰ وبا ۱۲ اختلاف رد بشه گمون نکنم ثابت نباشه این موضوع! امسال بیشتر میتونم بخونم پس امسال قبولم))))

  3. پسرخاله من با هفت سال سابقه وکالت نتونست از لحاظ مالی تامین بشه و اخرش سکته کرد و مرد . هزاران وکیل جوان دیگه با همین شرایط و بابی پولی و سختی دارند زندگی می کنند.

    1. والا ماهم از اینکه به ارزوی خود نرسیم اخرش سکته میکنیم. درضمن این حرفایی که وکلا میان اینجا میزنن ذره ای دراهداف امثال من تاثیری نداره!! خودتون وخسته نکنید.

      1. باشه حتما میام. چون هرخبری هم باشه برام مهم نیس چون برای پول نمیام من این شغل و از بچگی علاقه داشتم ودارم. جنبه مادی نداره برام.

  4. واقعا چرا بازنشسته ها میتونن بدون ازمون پروانه وکالت بگیرن؟(که حتی نباید میتونستن با ازمون هم م پروانه وکالت رو بگیرن و اصلا حق شرکت در ازمون رو نداشته باشن)…اونا که ۳۰ سال کارشون رو انجان دادن و درامدشونو داشتن…واقعا باید جوونایی که بیکارن بتونن پروانه رو بگیرن..نه اونا که حقوق شونو از دادگستری میگرن….باز هم میان پروانه وکالت میگرن که درامد اضافه تری داشته باشن..بعد جوونا بیکار

  5. ممنون اولین کسی بودید که حرفاتون به دلم نشست اخه کسی نیست بگه اگه بازنشسته صلاحیت کار کردن داشت چرا بازنشستش کردید چرا نمیزارید این جوانان بیکار فرصت کار کردن داشته باشن پارسال برای دفتر خدمات الکترونیکی قضایی ثبتام کردم موقع جواب دادن گفتن قاضی بازنشسته برداشتیم

  6. شما اگه انقدر وقت نداری بری بشینی سر کلاس همون بهتر خونه بمونی.اخه یعنی چه.کشور پر مدرک دانشگاهی بشه بخاطر اینکه امثال شما نمیخوان دیپلمه بمونن؟ این چه استدلالیه.کشور ما در حال حاضر اوضاعش طوریه که نباید انقد فارغ التحصیل بده بیرون.شما نه درد بی پولی کشیدی نه بیکاری.فقط درد بی مدرکی کشیدی

    1. الان شما استدلالتون خیلی درسته؟ که چون امثال من وقتمون محدودتره بمونیم وادامه تحصیل ندیم؟؟؟؟؟ یعنی من ادامه تحصیل دادم فقط به این دلیل که دیپلمه نمونم؟؟؟؟

      دیگه به نظرتون من چه دردی کشیدم؟ درد بی مدرکی!!!!!!!!!! جدی چقدر خوبیم ما!!!! جوانهای مملکت وعرض میکنم اینقدر که استدلالات زیبا ومنطقی دارن!!!! … یکی مثل شما میاد مردم وقضاوت کنه وبگه شما دردت بی مدرکی هست!!! فلان جا باید دردانشگاه پیام نورو ببنده!!! اوضاع مملکت اینه!!! خلاصه استدلالاتون عجیب وتاسف برانگیزه

  7. با سلام و احترام

    البته از حق نگذریم بعد از این همه حرف بی سر و ته که این مدت تحویلمون دادن یکی پیدا شد لااقل کمی آبرومندانه تر صحبت کند

  8. واقعا درسته چقدر قشنگ گفتند ایشون.اما فقط رشته حقوق نیست.باید در دانشگاه آزاد و غیر انتفاعی و پیام نور بسته بشه تا کسانی که استعداد ادامه تحصیل دارند و واقعا مخشون میکشه برن دانشگاه.فقط دانشگاه دولتی باشه.اون وقت انقدر فارغ التحصیل بیکار نداریم.
    اون وقت اونایی که دانشگاه قبول نمیشن چهارسال عمرشون هدر نمیدن و از بیست سالگی میرن دنبال کار میگردند.
    راه دیگه ام نداره باید دانشگاه آزاد و غیر انتفاعی و پیام نور بسته بشه

    1. امیدوارم هیچ وقت در زندگیتون برمشاغلی ریاست نکنید که در دانشگاههای پیام نورو ببندید که زنان متاهل وبااستعدادی مثل من که نمیتونیم بریم کلاس ومجبوریم غیرحضوری بخونیم مجبورشیم قید درس خوندن وبزنیم ویک عمر حسرت بخوریم وبشینیم باعث وبانیشو هرروز به خدا حواله بدیم. خدا جای حق نشسته!!! اخ دلم میخواد یکی ازدانشگاه سراسری بیاد بامن پیام نوری سرمسایل حقوقی بحث کنه ببینم اطلاعات کدوم بیشتره!!!!!!!

      1. سلام و عرض ادب

        خواهر محترم شک نداشته باشید که شما با سواد تر هستید چون دانشجویان پیام نور کتب مرجع مطالعه میکنن ولی دانشجویان دانشگاه های دیگه فقط جزوات اساتید بی سوادی مثل بنده حقیر را …..
        البته جدا کنید دانشجو های برخی دانشگاه های معتبر سراسری را از بقیه

  9. با سلام
    نتیجه برخورد با سونیت و غیر کارشناسی با مسایل مهم اجتماعی همین میشود، جای تعجب دارد با کمی توجه به تابلو های سطح شهر ها آشکار میشود که تعداد وکلا از تعداد بسیاری از صنف های تجاری بیشتر شده، اشتغال جوانان باید بر پایه اشتغال مولد و مبتنی بر تولید باشد که باعث رشد و شکوفایی کشور شود،نه این که رشد قارچ گونه وکیل دادگستری که در پی تشکیل پرونده و اشغال فضای دادگاه و رسیدگی شود و هیچ نفعی به تولید نرساند! رشته های دانشگاهی فنی و مولد باید افزایش پیدا میکرد نه اینکه رشته حقوق که صرفا امری خدماتی است و این خدمت نیز با محدودیت تقاضا مواجه باشد.

  10. واقعا جالبه چرا وکلا اینقدر بیم دارین!!!! ازهمینجا به تمام جوانان میگم هیچکی وارد حرفه وکالت نشه قید وکالت وبزنید کلا!!!! بازار اشباع شد!!!! ارزوهای خودرا مدفون کنید دوستان!!! وکلای محترم نگران هستن من وشما نانشان را اجر کنیم. دوستان اشنایان ازهمین امروز به ارزوهای خود پشت کنید که دیگه به امثال منو شما احتیاجی نیست. وما بازار را به شما می‌سپاریم وخود مشغول کار دیگری میشویم!!!! این مشاغل ازاد مثلا همین مغازه های پوشاک اینقدر مشتری ندارن که وقتی وارد مغازه میشی ازچهرشون مشخصه چقدررررر خوشحالن مشتری وارد شده وازبازار راکد متوجه اوضاع نابسامون اونها هم میشید. درکل رییس مجلس اگر بخواهند بروند ازکانونهای متبوع خود دیدن کنن پیشنهاد میدهم سری به پاساژ ها زده سری به مطب پزشکان وووو کلیه مشاغل زده! کلا همه جا اشباع شده!!! وضعیت کلا خرابه!!!! پس دوستان بشینیم برلب جوی وگذر عمر ببینیم وقید کارو بزنیم ازدید اقایان وکلا بهترو زیباتره!!! خدایا خودت عاقبت همه انسانها رو بخیر کن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

دکمه بازگشت به بالا