عزم قوه قضاییه برای تعامل با وکلای دادگستری

حسین‌ پور شرفشاد:

نشست هم‌اندیشی با رئیس قوه قضاییه مثبت و امیدبخش بود

پایگاه خبری اختبار- نشست هم‌اندیشی رئیس قوه قضاییه و وکلای دادگستری عصر روز شنبه ۱۱ خرداد با حضور جمعی از مسئولان قوه قضاییه و نمایندگانی از وکلای دادگستری برگزار شد.

ایمان حسین‌ پور شرفشاد، عضو کانون وکلای دادگستری مرکز و یکی از وکلای مورد اعتماد رئیس قوه قضائیه نیز از میهمانان این جلسه بود. با او، درباره جزییات این مراسم به گفت‌وگو نشستیم.

آقای حسین‌ پور، درباره نشست وکلا و رئیس قوه قضاییه برای ما بگویید؛ جو حاکم بر جلسه و روحیه حاضران را چطور دیدید؟

جلسه­ بسیار مفیدی بود؛ رئیس محترم قوه قضائیه به شکلی چشم‌گیر، دغدغه­‌های وکلا را مورد توجه قرار دادند و در بسیاری از امور، خواسته­‌های وکلا را به حق و منطقی تشخیص داده و قول مساعدت دادند.

مهم‌ترین نکات و خواسته‌هایی که از طرف وکلای کانون و وکلای مرکز قوه قضاییه طرح شد چه بود؟

مسائلی مانند حفظ شئون و احترام وکلا مورد تأکید اعضای هر دو نهاد بود و گلایه‌هایی بیان شد، همچنین اهمیت استقلال وکلا (استقلال در صدور و تمدید پروانه و استقلال در مسائل انتظامی) که البته این مسئله مورد تأکید ایشان نیز بود اما اضافه کردند که باید نظارت قوه قضاییه بر وکلا وجود داشته باشد.

اصلاح قوانین مرتبط با وکالت و مشکلات ناشی از عملکرد برخی مؤسسات حقوقی نیز یکی دیگر از موضوعات بحث بود. جناب رئیسی بر لزوم ساماندهی مؤسسات حقوقی تأکید کردند. حجت‌الاسلام اژه‌ای نیز دیدگاه مشابهی داشتند و فرمودند که عملکرد برخی از مؤسسات حقوقی نه تنها به ضرر نهاد وکالت و قضاوت است بلکه به جامعه نیز آسیب می‌زند.

از جمله مهم‌ترین قوانینی که برخی از وکلا در خصوص اصلاح آن مطالبی را مطرح نمودند، آیین نامه تعرفه­ حق الوکاله وکلا بود. جناب محسنی اژه‌­ای بیان داشتند که اصلاح این آیین نامه در دستور کار است. دکتر رئیسی نیز با اصلاح این آیین‌نامه کاملاً موافق بودند و در این زمینه بیان داشتند که باید مقررات ضروری در این زمینه تصویب شود و حق الوکاله باید اولاً شفاف و ثانیاً واقعی باشد. با توجه به گذشت مدت زمان طولانی از تصویب آیین‌نامه سابق و عدم تناسب ارقام حق‌الوکاله مندرج در آن با وضعیت فعلی جامعه، بر روزآمد شدن و افزایش تعرفه‌ها تأکید شد.

گویا درباره بحث به هم پیوستن دو نهاد وکالت کشور هم مباحثی طرح شده است، حجت‌الاسلام رئیسی چه دیدگاهی در این رابطه داشتند؟

این بحث از طرف یکی از نمایندگان مرکز وکلای قوه قضاییه مطرح شد. رئیس قوه قضاییه مشخصاً از لفظ ادغام یا الحاق استفاده نکردند اما بارها به لزوم ساماندهی وکلا تأکید کردند که تلویحاً به یکی شدن این دو نهاد اشاره داشت.

واکنش نمایندگان کانون‌ها به این مسئله چه بود؟

از طرف اعضای کانون‌های وکلا نظر مخالفی نسبت به این بحث مطرح نشد. در کل نکته‌ای که حاکی از اختلاف نظر دو نهاد باشد در این نشست بیان نشد و همه حاضران در کلیت مباحث هم‌نظر بودند. تلقی من این است که از طرف کانون‌ها اعتراضی وجود نداشت، هرچند موافقت روشنی هم اعلام نکردند.

درباره فرایند و جزییات الحاق احتمالی نیز صحبت به‌میان آمد؟

نه، ایشان وارد جزییات نشدند، بلکه دکتر مصدق (معاون حقوقی قوه قضاییه) را به‌عنوان مسئول امور مربوط به ساماندهی و اصلاح قوانین وکالت معرفی کردند و از وکلا خواستند با ایشان در این رابطه ارتباط مستمری داشته باشند.

شما به‌عنوان یکی از کسانی که نام‌شان در فهرست وکلای مورد تأیید قوه قضاییه درج شده است حتماً از دغدغه‌های کانون‌ها برای اصلاح تبصره ماده ۴۸ اطلاع دارید. دغدغه مهم دیگر این‌ روزهای وکلای دادگستری، طرح آموزش و پذیرش وکالت است. درباره این دو موضوع چه گفته شد؟

درخصوص این مسائل از طرف حاضران در نشست نکته‌ خاصی ذکر نشد.

البته رئیس کانون وکلای دادگستری مرکز اظهار کردند که باید جلوی جذب بی‌ضابطه وکلا گرفته شود که جناب رئیسی هم کاملاً موافق بودند و فرمودند که اگر تعداد وکلا از نیاز جامعه بیشتر باشد، منتهی به فساد خواهد شد. اما مشخصاً از طرحی که در دست مجلس است صحبتی به میان نیامد.

با توجه به رویکرد مسئولان قوه قضاییه، درباره خواسته‌های وکلا اقدام عملی مشخصی در آینده نزدیک انجام می‌شود؟

وکلا از رئیس قوه قضائیه خواستند تا بخشنامه‌­ای درباره لزوم رعایت شأن وکلا از سوی شاغلان در نظام قضایی ابلاغ شود که البته با توجه به سخنان ایشان، بخشنامه­‌ای با موضوع حفظ کرامت همه مراجعان و افراد مرتبط با محاکم در دست تدوین است.

برخی نیز ضمن بیان این نکته که اگر محاکم قضایی خانه اول صنفی وکلا نباشد، بدون شک خانه دوم صنفی آن­ها است، در خصوص رفتار نامناسب در مبادی ورودی مجتمع‌های قضایی، انتقاداتی را مطرح کردند که گویا برای کاهش چنین مسائلی، تمهیدات جدیدی پیش‌بینی شده است. آقای اسماعیلی، رئیس کل دادگستری استان تهران در این جلسه بیان داشتند که مشکل وکلا در مبادی ورودی دادگاه‌ها در آینده نزدیک حل خواهد شد.

علاوه‌ بر اینها در خصوص قابلیت استفاده از اسکنر در محاکم توسط وکلا و وسایل به روز که مورد نیاز وکلا است مطالبی مطرح شد. به نظر می­‌رسد به زودی استفاده از اسکنر در کلیه محاکم توسط وکلا بلامانع شود.

به نظر شما نشست‌هایی از این دست در آینده نیز تکرار می‌شود؟

بله من کاملاً دیدگاه آقای رئیسی را نسبت به تعامل با جامعه وکالت مثبت ارزیابی کردم.

در این جلسه مطرح شد که انتظار جامعه وکالت، برگزاری مستمر چنین جلساتی بین رئیس محترم قوه با وکلا است. درخصوص لزوم ایجاد کمیته­‌های مشترک بین وکلا و مدیران قوه قضائیه به‌خصوص در امر تدوین لوایح صحبت شد. همچنین در خصوص مقابله با فساد، پیشنهاد شد تا کمیته­‌ای تشکیل شود که وکلا نیز عضو آن کمیته باشند و در واقع وکلا که از مراجعان مهم دستگاه قضایی هستند بتوانند در امر مقابله با فساد نیز به قوه قضائیه یاری کنند. دکتر رئیسی بیان داشتند که این اولین جلسه است و این جلسه را تکرار خواهیم کرد و جناب محسنی اژه­‌ای و جناب مصدق هم جلساتی را با وکلا برگزار خواهند کرد.

آقای اژه‌ای، به‌ویژه در کسوت سخنگوی قوه قضاییه، گاه مطالبی را درباره وکلا در رسانه‌ها اعلام کرده‌اند که در برخی موارد باعث گلایه‌هایی شده است. تعامل ایشان با وکلای حاضر در جسله چگونه بود؟

در این نشست مدعوین به اظهارنظرهای برخی مقامات قوه قضاییه درباره وکلا اشاره کردند و از حجت‌الاسلام اژه‌ای نیز گلایه شد، اما جناب اژه‌ای با لحن مثبتی پاسخ دادند، فرمودند که این مسائل برطرف خواهد شد و اشاره مستقیمی به صحبت‌های پیشین خودشان نکردند.

به‌نظر می‌رسد دیدگاه شخص رئیس قوه قضاییه که مایل به تعامل با وکلا هستند، بر سایر مسئولان قوه قضاییه نیز تأثیر خواهد داشت.

با توجه به برآیند این نشست، شما نسبت به شرایط نهاد وکالت در دوره ریاست جدید قوه قضاییه خوشبین هستید؟

جو این جلسه بسیار مثبت و مبتنی بر همراهی و همکاری بود. حجت‌الاسلام رئیسی بارها بر لزوم همکاری وکلا در امر قانون‌نویسی، به‌خصوص درباره قوانین مرتبط با وکالت، تأکید کردند. همینطور از وکلا خواستند که در امر مبارزه با فساد به قوه قضاییه کمک کنند. البته بخش زیادی از مسئولیت برای ارتقای نهاد وکالت را بر عهده خود وکلا دانستند؛ برای مثال در پاسخ به گلایه درخصوص ارائه تصویر نادرست از وکلا در رسانه‌هایی مانند صداوسیما فرمودند که خود وکلا نیز باید برای ارائه یک تصویر مثبت به جامعه تلاش کنند.

 

نمایش بیشتر
دوره DBA-MBA حقوقی مدرک دانشگاه تهران موسسه دکتر بهنیایی

نوشته های مشابه

‫۲ دیدگاه ها

  1. دوست عزیز این چاره کار نیست چون بعد از این مؤسسات دانشجوی کارشناسی ارشد بدون آزمون هم می گیرند که البته همین الان هم بعضی از مؤسسات و دانشگاه ها دانشجوی کارشناسی ارشد بدون آزمون پذیرش می کنند.

  2. جلوی پذیرش دانشگاه ها رو بگیرین اگه خیلی نگرانید که هر دانشگاهی داره بدون ازمون ورودی مدرک لیسانس میده عین پزشکی کنید یا هم تغییری تو پذیرش وکالت کنید و قضاوت که فقط مدارک ارشد حق شرکت دارن ! بعد اظهار نظر کنید جنابان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

دکمه بازگشت به بالا