آیین نامه پذیرش بدون آزمون استعدادهای درخشان مقطع کارشناسی ارشد (مصوب ۱۴۰۱)
مصوب جلسه شماره ۷۸ مورخ ۱۴۰۱/۷/۳۰ شورای هدایت استعدادهای درخشان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
آیین نامه پذیرش بدون آزمون استعدادهای درخشان مقطع کارشناسی ارشد
در اجرای سیاستهای حمایت و هدایت استعدادهای درخشان مصوب جلسه ۴۱۹ تاریخ ۷۷/۲/۲۲ شورای عالی انقلاب فرهنگی و بند ۵ بخش ج از ماده ۲ قانون اهداف، وظایف و تشکیلات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مصوب تاریخ ۸۳/۵/۱۸ مجلس شورای اسلامی مبنی بر برنامه ریزی برای شناسایی و حمایت از استعدادهای درخشان و هدایت آنها به سمت اولویتهای راهبردی کشور در حوزههای مختلف علوم و نیز در اجرای ماده ۶۴ قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر حمایت از نخبگان علمی کشور و به منظور تسهیل ادامه تحصیل برگزیدگان علمی و تحقق آموزش نیاز محور این آیین نامه تدوین میشود.
ماده ۱: به منظور رعایت اختصار واژههای زیر در این آیین نامه به کار میرود:
– وزارت: وزارت علوم، تحقیقات و فناوری؛
– شورای هدایت: شورای هدایت استعدادهای درخشان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری؛
– سازمان سنجش: سازمان سنجش آموزش کشور؛
– دانشگاه: هر یک از دانشگاهها و مؤسسههای آموزش عالی و پژوهشی کشور که طبق مقررات دو وزارتخانه علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی فعالیت میکنند؛
– کد رشته محل: شماره اختصاصی هر رشته تحصیلی در هر دانشگاه که در دفترچه راهنمای انتخاب رشته آزمون سراسری در سال ورود دانشجو به دانشگاه درج میشود؛
– کد محل تحصیل: شماره اختصاصی هر رشته-گرایش تحصیلی در هر دانشگاه که در دفترچه راهنمای انتخاب رشتههای تحصیلی آزمون ورودی دورههای کارشناسی ارشد ناپیوسته در سال ورود دانشجو به دانشگاه درج میشود؛
– هم رشته – هم ورودی: دانشجویان ورودی در هر یک از کد رشته محلهایی که در دفترچه راهنمای انتخاب رشته تحصیلی آزمون سراسری سازمان سنجش در سال ورود دانشجو درج میشود؛
ماده ۲: دانشگاه اختیار دارد ظرفیت پذیرش بدون آزمون در دوره کارشناسی ارشد خود در هر کد محل تحصیل را به صورت مازاد بر ظرفیت پذیرش با آزمون به دانشجویان دوره کارشناسی پیوسته که براساس قانون سنجش و پذیرش دانشجو در دوره یادشده وارد شدهاند با رعایت شرایط آیین نامه اختصاص دهد.
ماده ۳: متقاضیان استفاده از تسهیلات این آیین نامه باید دارای شرایط زیر باشند:
۱-۳- دانشجو پس از ۶ نیمسال تحصیلی با گذراندن حداقل سه چهارم واحدهای درسی مصوب شورای عالی برنامه ریزی آموزشی (عدد غیر صحیح تعداد واحدها به پایین گرد شود) از نظر معدل کل نمرات جزو بیست درصد برتر (عدد غیر صحیح به صورت ریاضی گرد و به عدد صحیح تبدیل شود) دانشجویان هم رشته هم ورودی خود باشد؛
۲-۳- دانشجو حداکثر در مدت هشت نیمسال تحصیلی دانشآموخته شود؛
تبصره ۱: برای دانشجویان تحصیل همزمان به استناد «آیین نامه تحصیل همزمان در دو رشته ویژه دانشجویان استعداد درخشان» مدت تحصیل ده نیمسال است و در رشتهای که سایر شرایط این آیین نامه را داشته باشند میتوانند از تسهیلات مربوط بهرهمند شوند.
تبصره ۲: برای دانشجویانی که در طرح کارورزی / کارآموزی بلندمدت در دوره کارشناسی پیوسته خود شرکت کردهاند، به تناسب دوره کارورزی (۳ تا ۱۲ ماه) مدت مجاز حداکثر ده نیمسال تحصیلی است. جزییات بهرهمندی از این تبصره مطابق ابلاغیه ۲/۱۸۴۳۲۶ تاریخ ۹۹/۸/۲۸ مصوب شورای هدایت میباشد.
تبصره ۳: برای دانشجویانی که در دوره کارشناسی پیوسته خود در دورههای فرعی (گذراندن واحدهای درسی مازاد از سایر رشتهها) شرکت کردهاند، مدت مجاز حداکثر نه نیمسال تحصیلی است و رتبهبندی نامبردگان مطابق بند ۳-۱ ماده ۳ و بدون احتساب واحدهای درسی دوره فرعی انجام میشود.
تبصره ۴: برای خانمهایی که در دوره کارشناسی پیوسته خود صاحب فرزند شدهاند و از مرخصی بارداری بدون احتساب در سنوات و با تایید دانشگاه استفاده کردهاند، مدت مجاز حداکثر ده نیمسال تحصیلی است.
تبصره ۵: برای دانشجویان مهمان، انتقالی یا تغییر رشته مدت مجاز از ورود به رشته یا دانشگاه اول تا دانشآموختگی از رشته یا دانشگاه دوم حداکثر ۸ نیمسال است و مقایسه متقاضیان برای رتبهبندی و تعیین بیست درصد برتر با دانشجویان دانشگاهی انجام میشود که بیشترین واحد درسی خود را با آنها گذراندهاند.
تبصره ۶: برای دانشجویان موضوع تبصرههای ۱، ۲، ۴ که در مدت نه یا ده نیمسال دانشآموخته میشوند، (به ترتیب) معدل هفت یا هشت نیمسال ایشان با گذراندن سه چهارم واحدهای درسی مصوب با معدل شش نیمسال دانشجویان هم رشتهای که بیشترین واحدهای درسی خود را با ایشان گذراندهاند مقایسه میشود.
تبصره ۷: برای دانشجویانی که براساس برنامه درسی مصوب شورای عالی برنامهریزی آموزشی در مدت نه یا ده نیمسال دانشآموخته میشوند (به ترتیب) معدل هفت یا هشت نیمسال ایشان با گذراندن سه چهارم واحدهای درسی مصوب بررسی میشود.
۳-۳- پذیرش برای سال تحصیلی بلافاصله پس از دانشآموختگی و صرفاً برای یک بار امکان پذیر است؛
۴-۳- پذیرش در رشتههای تحصیلی مرتبط به رشته دوره کارشناسی براساس تشخیص گروه آموزشی و تأیید شورای تحصیلات تکمیلی دانشگاه امکان پذیر است؛
۵-۳- احراز شرایط اختصاصی دانشگاه
بیشتر بخوانید: شرایط ثبت نام کارشناسی ارشد بدون کنکور
ماده ۴: شرایط پذیرش در دوره کارشناسی ارشد
۱-۴- ظرفیت پذیرش روزانه بدون آزمون حداکثر به اندازه ۴۰ درصد ظرفیت پذیرش با آزمون دوره روزانه در هر کد محل تحصیل است (عدد غیر صحیح به صورت ریاضی گرد و به عدد صحیح تبدیل شود) که اختصاص دو سوم این ظرفیت به دانشآموختگان همان دانشگاه و یک سوم باقیمانده به دانشآموختگان سایر دانشگاهها الزامی است.
تبصره ۱: دانشگاه مجاز است در آن دسته از رشتههای دایر دوره کارشناسی ارشد که در دوره کارشناسی آن رشتهها دانشجو نمیپذیرد، تمام ظرفیت پذیرش بدون آزمون استعداد درخشان خود را به حائزین شرایط سایر دانشگاهها اختصاص دهد، در غیر این صورت امکان جایگزینی وجود ندارد.
تبصره ۲: در دانشگاههایی که دانشجو به صورت تعهد خدمت پذیرفته میشود، دانشگاه میتواند در صورت پذیرش دانشجوی استعداد درخشان با تعهد خدمت، تمام ظرفیت پذیرش بدون آزمون استعداد درخشان خود را به حائزین شرایط سایر دانشگاهها اختصاص دهد.
۲-۴- ظرفیت پذیرش بدون آزمون در دانشگاهها و در دورههای غیرروزانه دارای مجوز برگزاری دوره کارشناسی ارشد که براساس قانون سنجش و پذیرش دانشجو میپذیرند، حداکثر به اندازه ۱۰ درصد ظرفیت پذیرش با آزمون در هر کد محل تحصیل است.
تبصره ۳: چنانچه بیست درصد برتر دانشجویان حائز شرایط این ماده به دلیل انصراف یا عدم تقاضا از تسهیلات مربوط استفاده نکردند و ظرفیت دو سوم پذیرش بدون آزمون دوره کارشناسی ارشد رشتهای تکمیل نشد، در این صورت دانشگاه مجاز به جایگزینی صرفاً ده درصد برتر بعدی همان دانشگاه با اولویت رتبه متقاضیان در قالب ظرفیت دو سوم آن رشته میباشد.
ماده ۵: دانشگاه اختیار دارد متقاضیانی را که در طول شش نیمسال تحصیلی دانشآموخته شوند و به لحاظ معدل کل در مقایسه با معدل کل نمرات هشت نیمسال دانشجویان هم رشته و غیر هم ورودی خود جزو بیست درصد برتر باشند، به صورت مازاد بر ظرفیت پذیرش بدون آزمون در دوره کارشناسی ارشد همان سال پذیرش کند.
ماده ۶: دانشگاه اختیار دارد برگزیدگان رتبههای اول تا پانزدهم نهایی المپیادهای علمی دانشجویی را برای ورود به همان رشته یا رشتههای مرتبط به تشخیص کارگروههای تخصصی برنامهریزی و گسترش آموزش عالی با ارائه معرفی نامه از دبیرخانه المپیاد به صورت مازاد بر ظرفیت پذیرش با آزمون پذیرش کند.
ماده ۷: پذیرش از طریق این آیین نامه در دورههای روزانه به صورت رایگان و در سایر دورهها براساس مصوبه هیأت امنای دانشگاه انجام میشود.
ماده ۸: اتباع غیرایرانی مقیم ایران ورودی دوره کارشناسی پیوسته سال تحصیلی ۱۳۹۹-۱۴۰۰ بعد از آن در صورت داشتن شرایط میتواند از تسهیلات این آیین نامه بهره مند شود.
ماده ۹: دانشگاه موظف است برای پذیرش مهرماه سال تحصیلی آینده خود، فراخوان رسمی و عمومی را تا اول آبان ماه سال تحصیلی جاری اعلام کند و نتیجه پذیرش اولیه را تا پایان دی ماه به متقاضیان اطلاع دهد.
تبصره ۱: در صورت داشتن پذیرش با آزمون در نیمسال دوم تحصیلی به استناد کد محل تحصیل مندرج در دفترچه آزمون دانشگاه موظف است تا نیمه اول آبان ماه همان سال تحصیلی فراخوان رسمی و عمومی خود را اعلام کند.
ماده ۱۰: دانشگاه میتواند با رعایت شرایط مندرج در این آیین نامه نسبت به پذیرش حائزین شرایط اقدام نماید. اسامی پذیرفتهشدگان باید توسط معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه برای تأیید صلاحیت عمومی به سازمان سنجش ارسال شود و قطعی شدن ثبت نام منوط به تأیید سازمان مذکور است.
ماده ۱۱: توافقنامه حمایت از جذب استعدادهای برتر در رشتههای اولویت دار کشور با بنیاد ملی نخبگان ابلاغیه شماره ۱۱/۱۴۴۳۶۴ تاریخ ۱۴۰۱/۶/۶ برای پذیرش بدون آزمون مورد تایید میباشد.
ماده ۱۲: پذیرش دانشجویان نمونه کشوری در هر سال تحصیلی براساس مصوبه شورای هدایت و با معرفی حائزین شرایط توسط سازمان سنجش به دانشگاه انجام میشود.
ماده ۱۳: مسئولیت حسن اجرای این آیین نامه و هرگونه پاسخگویی قانونی مترتب بر آن بر عهده دانشگاه پذیرنده است و نظارت بر اجرا به عهده سازمان سنجش و شرح و تفسیر مفاد آن بر عهده معاونت آموزشی وزارت خواهد بود.
ماده ١۴: این آیین نامه مشتمل بر یک مقدمه ۱۴ ماده و ۱۱ تبصره در جلسه شماره ۷۸ مورخ ۱۴۰۱/۷/۳۰ شورای هدایت استعدادهای درخشان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به تصویب رسید و جایگزین «آیین نامه پذیرش بدون آزمون استعدادهای درخشان در دوره کارشناسی ارشد» (ابلاغیه شماره ۱۱/۳۰۱۰۴۱ تاریخ ۹۸/۱۱/۶) و مصوبات مربوط به پذیرش بدون آزمون در دوره کارشناسی ارشد میشود و برای پذیرش دانشجو از شروع سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ لازم الاجراست.