آییننامه تسهیل و اعطای اقامت به متقاضیان سپرده گذاری یا سرمایه گذاری ارزی و ریالی
تصویبنامه شماره ۱۷۲۸۱۹/ت۶۳۵۵۵هـ مورخ ۱۴۰۳/۱۱/۱۰ هیئت وزیران
آییننامه اجرایی بند (الف) ماده (۲۹) قانون تأمین مالی تولید و زیرساختها
هیئت وزیران در جلسه ۱۴۰۳/۱۱/۳ به پیشنهاد وزارت امور اقتصادی و دارایی (با همکاری بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، سازمان برنامه و بودجه کشور و وزارتخانههای اطلاعات، امور خارجه، کشور، تعاون، کار و رفاه اجتماعی و میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی) و تأیید شورای ملی تأمین مالی و به استناد بند (الف) ماده (۲۹) و بند (ب) ماده (۴۶) قانون تأمین مالی تولید و زیرساختها مصوب ۱۴۰۲، آییننامه اجرایی بند (الف) ماده (۲۹) قانون یاد شده را به شرح زیر تصویب کرد:
ماده ۱- در این آییننامه، اصطلاحات در معانی مشروح مربوط به کار میروند:
۱- قانون: قانون تأمین مالی تولید و زیرساختها مصوب ۱۴۰۲.
۲- شورا: شورای ملی تأمین مالی موضوع بند (الف) ماده (۲) قانون.
۳- دستگاههای اجرایی: دستگاههای اجرایی موضوع بند (خ) ماده (۱) قانون.
۴- سازمان سرمایه گذاری: سازمان سرمایه گذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران.
۵- سازمان بورس: سازمان بورس و اوراق بهادار.
۶- بانک مرکزی: بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران.
۷- کمیسیون: کمیسیون اقامت ویژه و تسهیلات وزارت کشور.
۸- دبیرخانه: دبیرخانه کمیسیون.
۹- مؤسسات اعتباری ایرانی: مؤسسات اعتباری موضوع بند (ح) ماده (۱) قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۴۰۲ که دارای اجازه نامه عملیات ارزی از بانک مرکزی میباشند.
۱۰- سپرده گذار: اشخاص حقیقی غیرایرانی که بر اساس این آییننامه و با رعایت قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران، اقدام به سپرده گذاری در مؤسسات اعتباری ایرانی، با ارز منشأ خارجی مینمایند.
۱۱- سرمایه گذار: اشخاص حقیقی غیرایرانی که بر اساس این آییننامه و با رعایت قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران نسبت به سرمایه گذاری در ایران اقدام مینمایند.
۱۲- سرمایه گذاری مستقیم خارجی: انواع سرمایه گذاریهای مذکور در ماده (۳) قانون تشویق و حمایت سرمایه گذاری خارجی مصوب ۱۳۸۰.
۱۳- سرمایه گذاری غیرمستقیم خارجی: سرمایه گذاری موضوع آییننامه اجرایی سرمایه گذاری خارجی در بورسها و بازارهای خارج از بورس موضوع مصوبه شماره ۱۷۷۹۳/۴۲۴۵۹ مورخ ۱۳۸۹/۱/۲۹ شورای عالی بورس و اوراق بهادار و دستورالعمل اجرایی آن مصوب ۱۳۹۰/۷/۱۱ و خرید اوراق بهادار دولتی یا ارزی طرحهای داخلی در چهارچوب ضوابط قانونی مربوط.
۱۴- مجوز اقامت: مجوزی که بر اساس این آییننامه و با رعایت قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران پس از درخواست اقامت از سوی اتباع خارجی توسط پلیس مهاجرت و گذرنامه فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، حسب مورد پس از تأیید سازمان سرمایه گذاری (متقاضیان سرمایه گذاری مستقیم)، سازمان بورس (متقاضیان سرمایه گذاری غیرمستقیم، اوراق بهادار دولتی یا ارزی طرحهای داخلی) و کمیسیون (متقاضیان سپرده گذاری) برای مدت معین صادر میشود.
ماده ۲- رسیدگی و اتخاذ تصمیم در خصوص درخواستهای صدور مجوز اقامت متقاضیان سپرده گذاری، برعهده کمیسیون است.
ماده ۳- متقاضی به منظور اخذ مجوز اقامت، نسبت به دریافت برگه (فرم)های مربوط از طریق تارنمای وزارت امور خارجه یا سامانه جامع اطلاعات سرمایه گذاری کشور موضوع ماده (۲۵) قانون و یا وزارت کشور اقدام و پس از تکمیل، به همراه مدارک و مستندات مربوط، آنها را مستقیماً به دبیرخانه ارائه مینماید.
تبصره- متقاضیان در خارج از کشور میتوانند نسبت به دریافت برگه (فرم)های مربوط از طریق تارنمای نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور اقدام و برگه (فرم)های تکمیل شده را به نمایندگیهای مذکور ارائه نمایند. نمایندگیهای مذکور موظفند پس از دریافت مدارک متقاضی و احراز صحت آنها، مدارک فوق را ظرف پنج روز کاری از طریق وزارت امور خارجه به دبیرخانه ارسال نمایند.
ماده ۴- دبیرخانه مکلف است ظرف (۱۵) روز نسبت به بررسی و اخذ استعلامها اقدام و پس از دریافت پاسخ استعلامهای اخذ شده، ظرف (۱۰) روز نسبت به طرح درخواست در کمیسیون مبادرت ورزیده و متقاضیانی را که مورد تأیید قرار گرفتهاند ظرف (۵) روز، به یکی از مؤسسات اعتباری ایرانی به درخواست متقاضی برای سپرده گذاری معرفی نماید.
تبصره ۱- مهلت لازم برای واریز وجوه سپرده گذاری، حداکثر دوماه از تاریخ ابلاغ موافقت کمیسیون است. در غیر این صورت تقاضای مربوط کان لم یکن تلقی خواهد شد.
تبصره ۲- در صورتی که مؤسسات اعتباری ایرانی، منابع ارزی مرتبط با سپرده گذاری ارزی را در زمان سپرده گذاری در اختیار بانک مرکزی قرار دهند، بانک مرکزی موظف است نسبت به تأمین اصل و سود حاصله به صورت ارزی اقدام نماید.
ماده ۵- مؤسسات اعتباری ایرانی، از متقاضیان معرفی شده توسط دبیرخانه، ارز و یا معادل ریالی آن که دارای منشأ خارجی بوده را از روشهای مورد تأیید بانک مرکزی دریافت نموده و در قالب سپرده گذاری ارزی یا ریالی (معادل ریالی ارز دریافتی) در چهارچوب ضوابط ابلاغی بانک مرکزی برای اتباع خارجی، لحاظ مینمایند. مؤسسات اعتباری ایرانی موظفند تأییدیه سپرده گذاری را ظرف سه روز پس از افتتاح حساب به دبیرخانه ارسال نمایند.
ماده ۶- کمیسیون موظف است پس از دریافت تأییدیه سپرده گذاری از سوی مؤسسات اعتباری ایرانی، ظرف (۲۰) روز نسبت به صدور مجوز اقامت برای متقاضی و خانواده وی مطابق دستورالعمل موضوع ماده (۱۳) این آییننامه اقدام نماید. مجوز اقامت صادر شده جهت صدور پروانه اقامت به اداره پلیس مهاجرت و گذرنامه فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران منعکس و آن اداره ظرف یک هفته پروانه اقامتی مذکور را صادر میکند.
تبصره ۱- صدور تأییدیه سپرده گذاری ارزی از سوی مؤسسات اعتباری ایرانی به منزله تضمین تأمین اصل و سود حاصل از آن به صورت ارزی توسط مؤسسات اعتباری ایرانی و صدور تأییدیه سپرده گذاری ریالی از سوی مؤسسات اعتباری ایرانی به منزله تضمین اصل و سود حاصل از آن به صورت ریالی توسط مؤسسات اعتباری ایرانی است.
تبصره ۲- در صورتی که مؤسسات اعتباری ایرانی، منابع ارزی مرتبط با سپرده گذاری ارزی را در زمان سپرده گذاری در اختیار بانک مرکزی قرار دهند، بانک مرکزی موظف است نسبت به تأمین اصل و سود حاصله به صورت ارزی اقدام نماید.
تبصره ۳- انتقال مبلغ سپرده گذاری ریالی به خارج از کشور با نرخ ارز بازار توافقی مورد تأیید بانک مرکزی صورت میپذیرد.
تبصره ۴- سپرده گذاران، پس از اخذ مجوز اقامت، در بازه زمانی اعتبار مجوز اقامت، محدودیت خروج و مراجعت به کشور ندارند.
ماده ۷- سپرده گذار میتواند در پایان دوره سپرده گذاری، بر اساس قرارداد منعقده میان سپرده گذار و مؤسسات اعتباری ایرانی، اصل و منافع حاصل از سپرده گذاری را به عنوان سرمایه با منشأ خارجی، در چهارچوب قانون تشویق و حمایت سرمایه گذاری خارجی مصوب ۱۳۸۰ و آییننامه اجرایی آن موضوع تصویبنامه شماره ۳۲۵۵۶/ت۲۷۰۳۲هـ مورخ ۱۳۸۱/۱/۲۳ با اصلاحات بعدی آن، بعد از طی تشریفات مربوط، در طرح (پروژه) سرمایه گذاری جدید یا موجود، سرمایه گذاری نماید.
ماده ۸- سپرده گذار میتواند براساس قرارداد منعقده میان سپرده گذار و مؤسسات اعتباری ایرانی، قبل از پایان دوره سپرده گذاری، درخواست لغو مجوز اقامت را به دبیرخانه ارائه و پس از تأیید کمیسیون، مبلغ سپرده را برداشت نماید.
ماده ۹- وزارت کشور مکلف است با رعایت تبصره بند (ت) ماده (۱۰۷) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران، ظرف شش ماه از تاریخ ابلاغ این آییننامه، با همکاری دستگاههای اجرایی ذی ربط، نسبت به طراحی و راهاندازی سامانهای با هدف دریافت، بررسی و اعلام نظر برخط درخصوص درخواستهای موضوع این آییننامه اقدام و امکان دسترسی برخط برای مراجع ذی ربط (نظیر بانک مرکزی، مؤسسات اعتباری ایرانی، اداره پلیس مهاجرت و گذرنامه فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، وزارت امور خارجه، وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی، سازمان سرمایه گذاری، مرکز اطلاعات مالی و سازمان بورس) را با رعایت قانون مدیریت دادهها و اطلاعات ملی مصوب ۱۴۰۱ فراهم نماید.
ماده ۱۰- مجوز اقامت در جمهوری اسلامی ایران با درج مهر ماده (۳۵) آییننامه اجرایی قانون تشویق و حمایت سرمایه گذاری خارجی، برای متقاضیان سرمایه گذاری خارجی در ایران که مجوز موضوع ماده (۶) قانون تشویق و حمایت سرمایه گذاری خارجی مصوب ۱۳۸۰ را دریافت نمودهاند، با رعایت موارد زیر و تأیید سازمان سرمایه گذاری توسط وزارت کشور صادر میشود:
۱- متقاضیان سرمایه گذاری خارجی و نمایندگان قانونی آنها در ایران به منظور بررسی و تکمیل مطالعات بازار، مکان یابی اجرای طرح، فراهم نمودن مقدمات اجرایی لازم و اخذ مجوزهای شروع سرمایه گذاری، با معرفی سازمان سرمایه گذاری به وزارت امور خارجه روادید (ویزای) چند بار ورود شش ماهه با اقامت (۳۰) روز دریافت مینمایند یا با معرفی سازمان سرمایه گذاری به پلیس مهاجرت و گذرنامه فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران مجوز اقامت موقت به مدت شش ماه دریافت مینمایند. این مجوز به تشخیص سازمان مزبور قابل تمدید میباشد.
۲- سرمایه گذاران خارجی که مجوز موضوع ماده (۶) قانون تشویق و حمایت سرمایه گذاری خارجی مصوب ۱۳۸۰ را دریافت نمودهاند و موفق به ورود سرمایه خارجی و ثبت آن در سازمان سرمایه گذاری نشدهاند، تا زمان اعتبار مجوز سرمایه گذاری خارجی برای ورود و ثبت سرمایه، مجوز اقامت موقت دریافت مینمایند.
۳- سرمایه گذاران خارجی که در زمان اعتبار مجوز سرمایه گذاری خارجی نسبت به ورود و ثبت سرمایه خارجی در سازمان سرمایه گذاری اقدام میکنند متناسب با میزان مبلغ سرمایه گذاری و با رعایت دستورالعمل موضوع ماده (۱۳) این آییننامه، مجوز اقامت دریافت میکنند.
تبصره- در صورتی که طرح موضوع هر مجوز سرمایه گذاری خارجی، متناسب با برنامه ریزی و زمان بندی پیش بینی شده پیشرفت ننموده باشد و یا بدون دلیل موجه از نظر سازمان سرمایه گذاری اجرایی نشده باشد و یا سرمایه گذاری خارجی طرح را به شخص یا اشخاص دیگری واگذار نموده باشد و یا میزان سرمایه خارجی ثبت شده نزد سازمان سرمایه گذاری به نام سرمایه گذار در اثر واگذاری یا خروج سرمایه به کمتر از مبالغ مندرج در دستورالعمل موضوع ماده (۱۳) این آییننامه برسد، مجوز اقامت صادر شده پس از طی تشریفات قانونی مربوط به پیشنهاد سازمان سرمایه گذاری و تصمیم کمیسیون ملغی میگردد.
ماده ۱۱- سازمان بورس مکلف است نسبت به معرفی متقاضی سرمایه گذاری غیرمستقیم خارجی به شبکه کارگزاری و سبدگردانی و صندوقها و تعریف سایر سازوکارهای لازم اقدام نموده و گزارش آن را به سازمان سرمایه گذاری ارائه نماید تا متناسب با میزان مبلغ سرمایه گذاری قابل ثبت و با رعایت دستورالعمل موضوع ماده (۱۳) این آییننامه، مجوز اقامت با درج مهر ماده (۳۵) آییننامه اجرایی قانون تشویق و حمایت سرمایه گذاری خارجی دریافت کنند.
ماده ۱۲- سازمان سرمایه گذاری مجاز است با همکاری وزارت کشور و بانک مرکزی درخواست اقامت متقاضیان را از طریق سامانه جامع سرمایه گذاری کشور موضوع ماده (۲۵) قانون، دریافت و برای دبیرخانه کمیسیون ارسال نماید.
ماده ۱۳- مدت اقامت به تناسب میزان مبلغ سپرده گذاری یا سرمایه گذاری شده، در دستورالعملی که ظرف سه ماه از تاریخ ابلاغ این آییننامه به تصویب شورا میرسد، تعیین خواهد شد.
ماده ۱۴- پس از اتمام دوره اقامت حسب مورد اقدامات زیر قابل اجرا است:
۱- در صورتی که متقاضی، تمایل به تمدید دوره مجوز اقامت داشته باشد، باید سه ماه قبل از اتمام دوره، درخواست خود را حسب مورد به دبیرخانه و یا سازمان سرمایه گذاری ارسال نماید.
۲- مقررات و مهلتهای زمانی ناظر بر صدور مجوز اقامت باید برای تمدید دوره زمانی مجوز اقامت رعایت گردد.
۳- متقاضی سپرده گذاری در صورت تمدید مجوز اقامت، میتواند سود حاصل از سپرده گذاری خود را با رعایت ماده (۶) این آییننامه برداشت نموده و از کشور خارج نماید.
ماده ۱۵- سپرده گذارانی که متقاضی اشتغال در کشور میباشند، پس از اخذ مجوز اقامت، برای تعیین وضعیت اشتغال در کشور و دریافت پروانه کار اتباع خارجی در چهارچوب قوانین و مقررات مربوط، توسط دبیرخانه به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی معرفی میشوند. مجوز اقامت صادر شده به منزله مجوز اشتغال در کشور نبوده و تابع قوانین و مقررات مربوط میباشد.
ماده ۱۶- دستگاههای اجرایی مکلفند با رعایت قوانین و مقررات مربوط، به منظور بهره مندی دارندگان مجوز اقامت از خدمات عمومی از قبیل خدمات بهداشتی، درمانی، آموزشی و تحصیلی، اخذ گواهینامه رانندگی و خدمات سفرهای داخلی که مدت زمان آن برابر با مدت زمان اقامت قانونی متقاضی به موجب این آییننامه است، نسبت به هماهنگی و ارائه خدمات اقدام نمایند.
محمدرضا عارف – معاون اول رئیس جمهور
بند (الف) ماده (۲۹) قانون تأمین مالی تولید و زیرساختها
ماده۲۹-
الف- دولت مجاز است نسبت به تسهیل و اعطای اقامت به اتباع خارجی متقاضی آن که حداقل مبلغ مشخصی را در مؤسسات اعتباری ایرانی، سپردهگذاری ارزی یا ریالی نموده و یا در ایران سرمایهگذاری مستقیم یا غیرمستقیم مینمایند و یا اوراق بهادار دولتی یا ارزی طرح(پروژه)های داخلی را خریداری مینمایند، اقدام کند. حداقل مبالغ مورد نظر توسط شورا تعیین و اعلام میگردد.
آییننامه اجرائی این بند ظرف سهماه از لازمالاجرا شدن این قانون بهوسیله وزارت امور اقتصادی و دارایی با همکاری بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، سازمان برنامه و بودجه کشور، وزارتخانههای اطلاعات، امور خارجه، کشور، تعاون، کار و رفاه اجتماعی و میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تهیه میشود و بهتصویب هیأت وزیران میرسد.