آییننامه واردات کامیون، اتوبوس، مینیبوس و ون کارکرده
تصویبنامه شماره 92523/ت61367هـ مورخ 1402/5/28 هیات وزیران
وزارت صنعت، معدن و تجارت – وزارت راه و شهرسازی – وزارت کشور
وزارت امور اقتصادی و دارایی – سازمان برنامه و بودجه کشور
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران – سازمان ملی استاندارد ایران
دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد تجاری – صنعتی و ویژه اقتصادی
هیئت وزیران در جلسه ۱۴۰۲/۵/۲۵ به پیشنهاد وزارتخانه های صنعت، معدن و تجارت راه و شهرسازی، کشور، امور اقتصادی و دارایی و سازمان برنامه و بودجه کشور و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و بند (ص) تبصره (۷) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور، آیین نامه اجرایی بند مذکور را به شرح زیر تصویب کرد:
آیین نامه اجرایی بند (ص) تبصره (۷) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور
ماده ۱- در این آیین نامه، اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط، به کار می روند:
۱- وزارت: وزارت صنعت، معدن و تجارت
۲- سازمان: سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای.
۳- سازمان شهرداری ها: سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور.
۴- خودرو: انواع کشنده، کامیون، اتوبوس، مینی بوس و ون.
۵- شرکت وارد کننده: شرکت های حمل و نقل مورد تأیید وزارت راه و شهرسازی (سازمان) و وزارت کشور (سازمان شهرداری ها) و شرکت هایی که مجوز ثبت سفارش و واردات خودروهای مورد نیاز این آیین نامه را از وزرات اخذ می کنند.
ماده ۲- خودروهای وارداتی باید دارای شرایط زیر باشند:
۱- سن خودرو بر مبنای سال ساخت، در زمان ورود به کشور کمتر از پنج سال باشد.
۲- دارا بودن حدود آلایندگی مجاز بر اساس قوانین و مقررات.
۳- دارا بودن استانداردهای لازم بر اساس قوانین مربوط.
تبصره – مجوز فعالیت خودروهای موضوع این آیین نامه در شبکه حمل و نقل عمومی توسط سازمان و سازمان شهرداری ها حسب مورد و پس از اخذ و ارائه گواهی معاینه فنی صادر می شود.
ماده ۳- خودروهای موضوع این آیین نامه باید از خدمات پس از فروش موضوع قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان خودرو مصوب ۱۳۸۶ و آیین نامه اجرایی قانون مذکور موضوع تصویب نامه شماره ۷۴۱۵ات ۵۱۶۸۱ه مورخ ۱۳۹۵/۱/۲۸ و اصلاحات بعدی آن و تأمین قطعات در کشور برخوردار باشند.
تبصره- به شکایات واصله در خصوص عملکرد شرکت های وارد کننده اعم از شرکت حمل و نقل و وارد کننده خودرو، وفق مقررات مربوط در مراجع ذی صلاح رسیدگی می شود.
ماده ۴- سازمان و سازمان شهرداری ها موظفند حسب وجود تقاضا و پس از نیازسنجی، ترکیب و تعداد خودروهای مورد نیاز و ضوابط آنها را بر اساس نشان های تجاری (برند)، اعلام عمومی نمایند.
تبصره- وزارت موظف است نسبت به ثبت سفارش واردات خودروهای شرکت های وارد کننده با تأیید و تشخیص سازمان و سازمان شهرداری ها حسب مورد اقدام نماید.
ماده ۵- ورود و ترخیص خودروهای موضوع این آیین نامه در بنادر و گمرکات اجرایی کشور بدون ثبت سفارش و تخصیص ارز ممنوع است.
ماده ۶- منابع ارزی مورد نیاز این آیین نامه، از سوی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین و ابلاغ می شود.
ماده ۷– گواهی اسقاط خودرو برای واردکنندگان خودرو یا جایگزین آن بر اساس بند (الف) تبصره (۳) ماده (۱۰) اصلاحی قانون ساماندهی صنعت خودرو مصوب ۱۴۰۱، باید پیش از شماره گذاری ارائه شود.
تبصره- واردات خودروهایی که با تأیید سازمان یا سازمان شهرداری ها حسب مورد در حمل و نقل عمومی برون شهری و درون شهری به کار گرفته می شوند، از پرداخت پنجاه درصد (۵۰%) سود بازرگانی معاف می شوند.
ماده ۸- ثبت سفارش کامیون هایی که در اجرای بند (ث) ماده (۳۰) قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور مصوب ۱۳۹۵، در سال ۱۴۰۲ وارد شده یا می شوند، با تأیید و تشخیص سازمان توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت انجام می شود. کامیون هایی که تاکنون ثبت سفارش نشده اند یا ثبت سفارش آنها نیاز به ویرایش دارد نیز مشمول این حکم می شوند. وزارت مکلف است به منظور رفع مشکل آن دسته از وارد کنندگان کامیون هایی که در اجرای بند (ث) ماده (۳۰) قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور مصوب ۱۳۹۵ تا پایان سال ۱۴۰۱ وارد اماکن گمرکی کشور شده اند (قبض انبار مورد تأیید گمرک جمهوری اسلامی ایران) لکن تاکنون ثبت سفارش نگردیده یا ثبت سفارش آنها نیاز به ویرایش دارد با همکاری سازمان در چهارچوب همان قانون و قانون ساماندهی صنعت خودرو مصوب ۱۴۰۰ با اصلاحات بعدی آن اقدام لازم را انجام دهد.
ماده ۹- واردات انواع خودروی موضوع این آیین نامه در مناطق آزاد تجاری – صنعتی و ویژه اقتصادی، در چهارچوب قوانین و مقررات مناطق مذکور بلامانع است.
ماده ۱۰- وزارت مکلف است هر سه ماه یکبار گزارش روند اجرای این آیین نامه را به کمیسیون های برنامه و بودجه و محاسبات و صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی ارائه نماید.
محمد مخبر – معاون اول رییس جمهور