قانون حفاظت، احیاء و مدیریت تالابهای کشور
مصوب ۱۳۹۶/۲/۴
قانون حفاظت، احیاء و مدیریت تالابهای کشور
ماده۱ـ هرگونه بهرهبرداری و اقدامی که منجر به تخریب و آلودگی غیرقابلجبران تالابها گردد، ممنوع است. مرجع تشخیص تخریب و آلودگی غیرقابلجبران، سازمان حفاظت محیط زیست میباشد که در این قانون سازمان نامیده میشود.
تبصره ـ آییننامه جلوگیری از تخریب و آلودگی غیرقابلجبران تالابها حداکثر ظرف مدت ششماه از تاریخ ابلاغ این قانون توسط سازمان تهیه میشود و بهتصویب هیأتوزیران میرسد تا مبنای عمل سازمان مذکور و تمامی مراجع ذیربط قرار گیرد. این آییننامه باید متضمن حفظ و احیاء تالابهای کشور باشد.
ماده۲ـ سازمان مکلف است نیاز آبی زیستمحیطی تالابها را تعیین و وزارت نیرو مکلف است ضمن تدوین و اجرای برنامه مدون نسبت به تخصیص و تأمین آن اقدام نماید.
ماده۳ـ وارد کردن گونههای گیاهی و جانوری غیربومی مضر به تالابها ممنوع میباشد. فهرست گونههای مذکور توسط سازمان تعیین و هر دوسال یکبار بازنگری و منتشر میشود.
ماده۴ـ اشخاص حقیقی و حقوقی متخلف از احکام این قانون و مقررات مصوب پس از اقامه دعوا توسط سازمان، علاوه بر توقف فعالیت و جبران خسارات وارده، حسب تشـخیص مرجع قضائی به پرداخت جریمه به میزان سه تا پنج برابر خسارات وارده و در صورت تکرار، علاوه بر جبران خسارات به پرداخت جریمه به میزان شش تا هشت برابر خسارات وارده محکوم میشوند.
تبصره۱ـ درآمدهای ناشی از اجرای وصول جریمهها و خسارات موضوع این قانون طی ردیف درآمدی جداگانه که در قانون بودجه هر سال مشخص میشود، به حساب خزانهداری کل کشور واریز و معادل صددرصد (۱۰۰%) آن با پیشبینی در قوانین بودجه سنواتی بهمنظور جبران خسارت وارده و حفاظت، احیاء و مدیریت تالابها در اختیار صندوق ملی محیطزیست قرار میگیرد.
تبصره۲ـ سازمان در اجرای این قانون، از پرداخت هزینه دادرسی معاف میباشد.
ماده۵ ـ دولت مکلف است اعتبارات مورد نیاز برای اجرای طرحهای لازم جهت تحقق اهداف این قانون را در بودجههای سنواتی سالیانه دستگاههای ذیربط پیشبینی نماید.
قانون فوق مشتمل بر پنج ماده و سه تبصره در جلسه علنی روز دوشنبه مورخ چهارم اردیبهشتماه یکهزار و سیصد و نود و شش مجلس شورای اسلامی تصویب شد و در تاریخ ۱۳۹۶/۲/۱۳ به تأیید شورای نگهبان رسید.
رئیس مجلس شورای اسلامی ـ علی لاریجانی