موافقت رهبر انقلاب با تخفیف مجازات و عفو گسترده محکومان

موافقت رهبر انقلاب با تخفیف مجازات و عفو گسترده محکومان

پایگاه خبری اختبار- رهبر انقلاب با پیشنهاد عفو تخفیف مجازات محکومان مراجع مختلف به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی از سوی رییس قوه قضاییه، موافق کردند.

به مناسبت چهلمین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی و ایام‌الله مبارک فجر و ۲۲ بهمن جمع زیادی از محکومان دادگاه‌های عمومی و انقلاب، سازمان قضائی نیروهای مسلح و سازمان تعزیرات حکومتی که تا تاریخ ۲۲ بهمن ۱۳۹۷ محکومیت آنان قطعیت یافته و واجد شرایط استفاده از عفو یا تخفیف مجازات تشخیص داده شد­ه‌اند، با موافقت رهبر معظم انقلاب اسلامی مشمول عفو و تخفیف مجازات قرار گرفته و از رأفت اسلامی بهره‌مند شدند.

متن نامه‌ی رئیس قوه‌ی قضائیه، جزئیات و چگونگی نحوه‌ی اجرای این عفو و تخفیف مجازات‌ها و همچنین متن موافقت رهبر معظم انقلاب اسلامی، به شرح زیر است:

محضر مبارک حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای «ادام الله ظلّه الوارف»
رهبر معظم انقلاب اسلامی
با اهداء سلام و تحیات؛
احتراماً ضمن عرض تبریک به‌مناسبت فرارسیدن چهلمین سالروز پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی و ایام‌الله دهه‌ی مبارک فجر و ۲۲ بهمن ماه، در اجرای بند ۱۱ از اصل ۱۱۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و در راستای کاهش اثرات سوء حبس بر خانواده‌ی زندانیان و باز اجتماعی شدن آنان، بدین وسیله شرایط و ضوابط عفو به محضر مبارک تقدیم می‌شود تا در صورت تصویبِ آن مقام عالی، محکومان دادگاه‌های عمومی و انقلاب، سازمان قضائی نیروهای مسلح و سازمان تعزیرات حکومتی که محکومیت آن‌ها تا تاریخ ۲۲ بهمن ۱۳۹۷ قطعیت یافته و به شرح آتی واجد شرایط استفاده از عفو یا تخفیف تشخیص داده می‌شوند، مشمول عفو یا تخفیف مجازات واقع و از رأفت اسلامی بهره‌مند شوند.

الف) محکومیت محکومان به حبس تا شش ماه که به هر علت تاکنون اجرا نشده باشد، مشروط بر اینکه فاقد شاکی یا مدعی خصوصی باشند و یا بتوانند حداکثر تا ۱۵ اسفند ۱۳۹۷ رضایت شاکی را تحصیل نمایند.

ب) محکومان به حبس که در زندان به سر می‌برند:
۱. باقیمانده‌ی محکومیت محکومان به حبس تا یک سال.
۲. سه چهارم محکومیت محکومان به حبس بیش از یک سال تا پنج سال.
۳. دو سوم محکومیت محکومان به حبس بیش از پنج سال تا ده سال.
۴. یک دوم محکومیت محکومان به حبس بیش از ده سال تا ۲۰ سال، مشروط بر اینکه حداقل یک سال حبس را تحمل کرده باشند.
۵. باقیمانده‌ی محکومیت محکومان به حبس بیش از ۲۰ سال برای مردان در صورتی که حداقل ۱۲ سال و برای زنان در صورتی که حداقل ۱۰ سال تحمل حبس نموده باشند.
۶. باقیمانده‌ی محکومیت محکومان به حبس ابد برای مردان در صورتی که حداقل ۱۵ سال و برای زنان در صورتی که حداقل ۱۲ سال تحمل حبس نموده باشند.
۷. باقیمانده‌ی محکومیت حبس کلیه‌ی محکومان جرائم غیرعمدی
۸. باقیمانده‌ی محکومیت حبس (غیر از حبس ابد) زنانی که به حکم قانون سرپرستی یا حضانت فرزندانشان را بر عهده دارند، در صورتی که حداقل یک پنجم حبس را تحمل کرده باشند.
۹. باقیمانده‌ی محکومیت حبس محکومان ایثارگر و خانواده‌ی معظم شهدا (پدر، مادر، همسر، فرزند، برادر، خواهر) که به دلایل مختلف در زندان به سر می‌برند به شرط آنکه در محکومیت حبس بیش از پنج سال، حداقل یک پنجم و در محکومیت به حبس ابد، حداقل پنج سال تحمل حبس نموده باشند.
تبصره: مشمولین این بند ملزم به ارائه‌ی تأییدیه‌ی لازم از مراجع ذی‌ربط بوده و مصادیق ایثارگری نیز تابع قوانین و مقررات مربوط می‌باشد.
۱۰. باقیمانده‌ی محکومیت حبس بیماران صعب‌العلاج یا لاعلاج که مراتب بیماری آنان تا قبل از پایان دوره‌ی محکومیت، مورد تأیید کمیسیون پزشکی قانونی قرار گیرد.
بدیهی است اقدامات دادگاه در جهت اجرای مواد ۵۰۲ و ۵۲۲ قانون آیین دادرسی کیفری مانع اِعمال این عفو نیست.
۱۱. باقیمانده‌ی محکومیت حبس محکومان ذکور بالای ۷۰ سال تمام و اُناث بالای ۶۰ سال تمام به استناد اسناد سجلی و در مورد اتباع بیگانه‌ی فاقد اسناد معتبر به تأیید پزشکی قانونی به شرط آنکه در محکومیت حبس بیش از پنج سال، حداقل یک پنجم و در محکومیت به حبس ابد، حداقل پنج سال تحمل حبس نموده باشند.
۱۲. باقیمانده‌ی محکومیت حبس و یا جزای نقدی اتباع بیگانه که به جرم ورود یا اقامت غیرمجاز محکوم شده‌اند.
تبصره: مشمولین این بند پس از طرد از کشور چنانچه ظرف مدت ده سال بدون مجوز وارد قلمرو جمهوری اسلامی ایران شوند، عفو آنان کأن لم یکن تلقی و باقیمانده‌ی مجازات آنان اجرا خواهد شد.

پ) محکومیت محکومان به جزای نقدی تا ده میلیون ریال که به هر علت تاکنون اجرا نشده باشد.

ت) محکومان به جزای نقدی که به علت عجز از پرداخت جزای نقدی در زندان به سر می‌برند:
۱. باقیمانده‌ی محکومیت محکومان به جزای نقدی تا هفتصد میلیون ریال.
۲. دو سوم محکومیت محکومان به جزای نقدی بیش از هفتصد میلیون ریال تا دو میلیارد ریال.
۳. یک دوم محکومیت محکومان به جزای نقدی بیش از دو میلیارد ریال تا پنج میلیارد ریال.
تبصره: محکومین به حبس و جزای نقدی که حبس آن‌ها مشمول عفو قرار گرفته باشد، محکومیت قطعی جزای نقدی آنان نیز مشمول این دستورالعمل قرار خواهد گرفت.

ث) کلیه‌ی محکومان به شلاق‌های تعزیری

ج) شرایط استفاده از عفو:
۱. نداشتن بیش از دو فقره سابقه‌ی محکومیت مؤثر کیفری.
۲. عدم ارتکاب جرم عمدی جدید مستوجب مجازات درجه یک تا پنج موضوع ماده‌ی ۱۹ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱ اردیبهشت ۱۳۹۲ در ایام تحمل حبس در حال اجرا یا در زمان مرخصی اعطایی.
۳. نداشتن مدعی خصوصی و یا جلب رضایت وی و یا جبران ضرر و زیان و یا ترتیب پرداخت خسارت مدعی خصوصی و زیان‌دیده (اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی) تا قبل از پایان دوره‌ی محکومیت.
تبصره: معاونت در جرائم، به‌استثناء قتل عمد، نیاز به جلب رضایت شاکی خصوصی نداشته و مانع اِعمال عفو نمی‌باشد.
۴. عدم استفاده از عفو در محکومیت‌های قبلی متضمن مجازات درجه یک تا سه.

چ) مرتکبین جرائم ذیل، از شمول این عفو مستثنا می‌باشند:
۱. قاچاق مسلحانه و یا عمده‌ی مواد مخدر (منظور از قاچاق عمده‌ی مواد مخدر، بیش از ۱۰۰ کیلوگرم تریاک و ملحقات آن، و بیش از دو کیلوگرم هرویین و روان‌گردان‌ها و ملحقات آن می‌باشد.)
۲. قاچاق اسلحه و مهمات
۳. جرائم امنیتی که محکومیت آنها بیش از یک سال باشد
۴. آدم‌ربایی در صورت عدم گذشت شاکی
۵. اسیدپاشی
۶. تجاوز به عنف
۷. دایر کردن مرکز فساد و فحشاء
۸. سرقت مسلحانه یا مقرون به آزار یا سرقت سارقینی که میزان محکومیت حبس آنان بیش از پنج سال باشد
۹. اختلاس
۱۰. ارتشاء
۱۱. کلاهبرداری
۱۲. جعل اسکناس و ضرب سکه‌ی تقلبی
۱۳. پول‌شویی
۱۴. اخلال در نظام اقتصادی کشور
۱۵. قاچاق مشروبات الکلی
۱۶. قاچاق کالا و ارز سازمان‌یافته، حرفه‌ای و عمده
تبصره: معاونین جرائم موضوع بندهای ۱، ۵ و ۱۴ این قسمت نیز از شمول عفو مستثنا می‌باشند.

والامر الیکم والسلام علیکم و رحمهالله و برکاته

صادق آملی لاریجانی             


 

بسمه‌تعالی

با سلام و تحیت و تبریک دهه‌ی مبارک فجر
از پیشنهاد جنابعالی درباره‌ی عفو این جمع انبوه از محکومان دادگاهها استقبال و به‌خاطر آن از شما تشکر می‌کنم. یادبود انقلاب اسلامی حقاً شایسته است که خاندان‌هایی از مبتلایان به محکومیت قضایی را در شادی عمومی ملت ایران شریک کند.

والسلام علیکم و رحمهالله

نمایش بیشتر
دوره DBA-MBA حقوقی مدرک دانشگاه تهران موسسه دکتر بهنیایی

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

  1. با سلام
    با توجه به مقدمه درخواست ریاست محترم قوه مبنی بر اینکه کسانی که تا ۲۲ بهمن حکم محکومیتشان قطعی شده می توانند از تسهیلات عفو استفاده کنند و بندچهارم از بخش ب که استفاده از عفو را منوط به تحمل یک سال از حبس تعیینی توسط محکوم نموده است
    حال اگر رای صادره ۲۱ بهمن ماه قطعی گرددد و محکوم حدود ۴ ماه در زندان بوده باشد آیا می تواند از تسهیلات مذکور استفاده نماید یا خیر ؟؟؟؟؟؟//
    ۴. یک دوم محکومیت محکومان به حبس بیش از ده سال تا ۲۰ سال، مشروط بر اینکه حداقل یک سال حبس را تحمل کرده باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

دکمه بازگشت به بالا