واکنش رئیس اسکودا به سؤال نماینده مجلس دربارۀ ظرفیت کانونهای وکلا
ضمن گلایه از ورودی ۲۵ هزار نفری سالانۀ دانشکده های حقوق کشور؛
بهمن کشاورز الزامی شدن حضور وکیل در همۀ دعاوی و همۀ مراحل را چارۀ معضل کمکاری و بیکاری وکلا دانست
پایگاه خبری اختبار- در پی انتشار اخبار مربوط به سؤال نمایندۀ شاهین شهر در مجلس شورای اسلامی از وزیر دادگستری دربارۀ محدودیت اشتغال به وکالت، رئیس اتحادیۀ سراسری کانون های وکلای دادگستری ایران، طی مصاحبه ای به بیان نکاتی دربارۀ این خبر و مسئله ظرفیت های کانون های وکلا پرداخت.
به گزارش پایگاه خبری اختبار به نقل از آفتاب یزد، بهمن کشاورز در این رابطه اظهار داشت: سؤالی که از آقای وزیر دادگستری مطرح شده در وهله اول از نظر من دچار اشکال است؛ زیرا مسائل مربوط به وکالت و وکلا و تعداد کارآموزان راجع به وزیر محترم دادگستری نیست، بلکه به قوه قضائیه مربوط است.
وی افزود: از نظر ماهیت نیز اشکالاتی بر این ماجرا وارد است؛ سؤالکنندۀ محترم به استناد ماده ۸۶ قانون نحوه اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی اقدام به طرح سوال فرمودهاند حال آنکه این ماده صرفاً به وزارتخانهها و مؤسسات و شرکتهای دولتی و وابسته به دولت اشاره دارد و کانونهای وکلا از شمول این مورد بیرون هستند. آنجا که در ماده ۷ اصلاحی به ماده ۸۶ اشاره میشود، منظور از اتحادیههای صنفی اتحادیههایی هستند که تحت نظر سازمانهای صنفی فعالیت دارند و شامل تشکیلاتی مثل نظام پزشکی یا کانون وکلا یا نظام مهندسی نمیشود.
رئیس اسکودا تأکید داشت: توجه شود اتحادیه سراسری کانونهای وکلای دادگستری ایران متشکل از کانونهای وکلاست که به اختیار خود برای هماهنگی آن را تشکیل دادهاند و خود کانونها به اتکای قانون لایحه استقلال تشکیل شدهاند و میشوند. به عبارت دیگر، هر جا ۶۰ وکیل در استانی حضور داشته باشند، باید کانون وکلا تشکیل شود و اینک ۲۵ کانون داریم و فقط استانهای کهگیلویه و بویراحمد، سمنان، هرمزگان و سیستان و بلوچستان باقی ماندهاند که وابسته به کانونهای دیگر هستند؛ اما شرط تشکیل کانون در همه آنها وجود دارد. به عبارت دیگر وضعیت مؤسساتی چون کانون وکلا، نظام پزشکی، نظام مهندسی و کانون سردفتران از قوانین و ضوابط موردنظر سؤالکننده محترم خروج موضوعی دارد. در عین حال باید توجه کرد مبنای تعیین تعداد کارآموزانی که هر ساله جذب میشوند وجود نیاز به وکیل در هر منطقه است، نه اشباع و عدم اشباع بازار. همچنان که خود سؤالکنندۀ محترم نیز اشاره فرمودهاند تعیین این تعداد با کمیسیون موضوع تبصره ماده یک قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت است که از رئیس دادگستری استان و رئیس دادگاه انقلاب محل و رئیس کانون وکلای منطقه تشکیل میشود.
کشاورز با اشاره به این که تعداد جذب هر سال تابعی است از آمارهایی که در اختیار مقامات قضایی است و همین طور چارت هر استان از نظر قضایی که تعیین میکند چند وکیل جدید برای آن استان موردنیاز است، افزود: باید توجه شود مسیر ورود به حرفه وکالت تنها برگزاری آزمون نیست؛ بلکه قضات محترمی که بازنشسته، بازخرید و مستعفی میشوند و یا حتی به اشکال دیگری از خدمت قوه قضائیه بیرون میروند میتوانند پروانه وکالت بگیرند و تقریباً همگی هم میگیرند. همچنین کارمندان دولت که با ۳۰ سال سابقه و ۱۰ سال متناوب یا ۵ سال متوالی فعالیت حقوقی در ادارات دولتی، به شرط داشتن لیسانس حقوق، بازنشسته میشوند با گذراندن نصف دورۀ کارآموزی و معافیت از شرط سن، وکیل میشوند. بعضی از کانونها اخیراً اعلام میکردند که تعداد بازنشستگان مورد بحث که در آمارها هم به حساب نمیآیند از تعداد کارآموزان جدید الورود بیشتر است. به این ترتیب ملاحظه میشود این بحث که تعداد پایین آمده و جذب کم است ناشی از عدم توجه به حقایق موجود است.
به گفته وی، حسب آخرین آماری که داریم و احتمالاً ظرف همین چند ماه اضافه هم شده است، در سراسر ایران اگر اشتباه نکنم چیزی قریب به ۴۳۰ دانشکدۀ حقوق وجود دارد و گویا ورودی آنها در سال، ۲۵ هزار نفر است. به این ترتیب آیا کانونهای وکلا باید پاسخگوی این تعداد باشند و مثلاً سالی ۲۵ هزار پروانه وکالت صادر کنند؛ به نحوی که به زودی تعداد وکلا به نحوی شود که دیگر مطلقاً کاری برای وکلا وجود نداشته باشد؟ اضافه میکنم هماکنون مؤسساتی به اسم مؤسسات حقوقی تشکیل شدهاند که در بسیاری از آنها مطلقاً لیسانسیۀ حقوق وجود ندارد؛ با این حال موفق به ثبت مؤسسه گشتهاند و بعضی از آنها که حتی با آگهی مشتریان خود را فراخوان میکنند، نظم خدمات حقوقی را در کشور ما کاملاً برهم زده و با وجود این ها سخن گفتن از علت جذب اندک کانونهای وکلا یا اینکه چرا امسال نسبت به پارسال کمتر جذب کردهاند، بحثی بیفایده و عبث است.
این وکیل برجسته با بیان این که حل بنیادی مشکل باید از وزارت علوم آغاز شود، تأکید کرد: بدیهی است که تأسیس دانشکده حقوق برای تأسیسکنندگان زاینده ثروت است؛ زیرا به هر حال شهریه ثابت و متغیر خواهند گرفت و با توجه به این که این رشته کتابمحور است و عملاً نیازی به آزمایشگاه و استاد ندارد، نمیتوان بر آنها که چنین دانشکدههایی تأسیس میکنند خرده گرفت. اما به این مسئله باید توجه کرد که ورود جوانان به این دانشکدهها صرفاً به قصد بالابردن سواد علمی نیست؛ بلکه قصد دارند با مدرکی که دریافت میکنند به کار بپردازند. کاری که هماکنون برای بسیاری از وکلای جوان و حتی میانسال، حتی با داشتن چندین سال سابقه نیز متأسفانه وجود ندارد. بدیهی است این دانشکدهها جوانان را ۴ سال سرگرم نگه میدارند و پدران و مادران دانشجویان نیز در محاورات میگویند فرزندمان دانشجوست و گاهی هم میگویند درس وکالت میخواند، اما این وضعیت فقط ۴ سال به طول میانجامد و بعد از آن همین گرفتاریهایی مطرح میشود که هماکنون شده و کاملاً هم قابل درک است اما کانونهای وکلا هیچ تقصیری در این میان ندارد.
کشاورز در ادامه گفت: نکته جالب و مهم این است که از سال ۱۳۵۸ تا سال ۱۳۷۶ کانون وکلای مرکز که پرجمعیت ترین و قدیمی ترین کانون بود، به هیچ وجه وکیل جدیدی از هیچ طریقی جذب نکرد. حال آنکه در این مدت سرپرست انتصابی داشت و تحت نظر قوه قضاییه بود و چنانچه احساس نیازی میشد، ممکن بود به هر تعداد لازم جذب کند. جذب مجدد اگر اشتباه نکنم از حدود سال ۱۳۶۸-۱۳۶۹ با تعداد محدود شروع نشد و بعد از ۷۶ به همین نحو ادامه پیدا کرد، تا اینکه ناگهان الزامی شدن وکالت و اجرای مواد ۳۱،۳۲،۳۳ قانون اصلاح برخی از قوانین دادگستری در زمان آیت الله شاهرودی (حوالی سال ۸۲ و ۸۳) مطرح شد و برای پاسخگویی به این وضعیت، تعداد جذب وکلا در کانون ها به شدت افزایش یافت اما دیری نپایید که دیوان محترم عالی کشور به دلایل نامعلوم با صدور رأیی اجرای این قانون را که قانون بسیار مفید و کارسازی بود متوقف کرد، اما روند افزایش جذب کماکان ادامه پیدا کرد. بارها عرض کردم هم اکنون نیز اگر دخالت وکیل در همه دعاوی و در همه مراحل الزامی شود، اولاً شاید ۹۰ درصد از مشکلات قوه قضاییه حل شود و ثانیاً، معضل کم کاری و بیکاری وکلا نیز از بین خواهد رفت. هرچند بدیهی است که کانون وکلا و قوه قضاییه و کانون سردفتران اگر همگی دست به دست هم بدهند هم نمی توانند جوابگوی ۲۵ هزار نفر ورودی دانشگاه های حقوق باشند.
با احترام به نظر همه دوستان، کمپین حذف معیار ظرفیت از حرفه وکالت از منظر والاتری به موضوع نگاه می کند و آن هم حقوق و آزادی های اساسی ملت است که نمونه آن در اصل ۲۸ قانون اساسی حق آزادی انتخاب شغل است و تنها قید آن می تواند شروط و ویژگی های لازم برای احراز این شغل باشد نه محدودیت نفرات.
بنابراین مراجع صدور مجوز و پروانه برای همه مشاغل باید صرفا معیار احراز صلاحیت را ملاک قرار بدهند نه محدودیت ظرفیت را.
هیچ کشوری را در دنیا پیدا نمی کنید که برای حرفه وکالت محدودیت ظرفیت گذاشته باشد از آمریکا گرفته تا افغانستان.
مضافا که قانون ما هم در سال ۹۳ محدودیت ظرفیت را منع کرده است.
حرفه وکالت هم یک خدمت به مردم محسوب می شود که باید در این حرفه هم الگوی رقابتی کسب و کار حاکم باشد و هم صنف با هم صنف رقابت کند.
اگر دوستان نقطه نظری داشتند با کمال میل بنده می شنوم
انتشار شماره تماس، آدرس ایمیل، لینک گروه و کانال تلگرام و… مخاطبان سایت در بخش نظرات اختبار مقدور نیست.
با سلام و عرض ادب خدمت تمامی عزیزان
بنده بعنوان فارغالتحصیل برتر دانشگاه آزاد که توانستم با گذراندن ۵ترم با معدل عالی فارغالتحصیل کارشناسی حقوق قضایی شوم. پس از مداقه تمامی نظرات شما عزیزان ضمن تایید برخی آرا چند نکته در تکمیل بیانات شما بیان دارم.
۱-در بحث تطبیق رشته حقوق با پزشکی و مهندسی می توان به وزارت علوم و تحقیقات و فناوری پیشنهاد داد که رشته حقوق نیز همچون مشاغل فوق الذکر دروس عملی نیز برای این رشته لحاظ نمود چرا که تجربه عملی فرا بر گذراندن تئوری و نظری میباشد. با لحاظ این مطلب میتوان دانشجویان این رشته را محک جدی برای مشاغل آتی این رشته نمود.
۲_از سال ۹۰به بعد آزمون وکالت به یک آزمون مفهومی مبدل گردید که اگر بخواهیم عیار این آزمون را سنجید می توان گفت که این آزمون بسیار سخت تر از آزمون دکتری محسوب میشود. در این زمینه می توان به اسکودا پیشنهاد داد که سالانه آزمون تعیین سطح از بین وکلا برگزار نمود تا تعیین گردد کدامین وکیل از لحاظ سواد حقوقی شایستگی منصب وکالت را دارد یا خیر؟
در همین خصوص اسکودا میتواند حتی به طرق غیر علنی و درون سازمانی خود از بین وکلایش چنین آزمونی را برگزار نماید تا برای این سازمان مشخص شود چند درصد از وکلایش واقعا صلاحیت این شغل را دارا هستند…!؟
۳_ در راستای تحقق اصل ۴۴ قانون اساسی پیشنهاد میگردد که کلیه دعاوی در تمام مراحل حضور وکیل الزامی گردد تا امنیت و شان وکالت حفظ شود و بیم اشباع یا بیکاری دیگر وکلا برای همیشه از میان برود.
ضمن تشکر از حوصله ای که برای این نوشته شما عزیزان به خرج دادید برای همگی شما آرزوی سالی خوش همراه با موفقیت و سلامتی خواهانم.
با تشکر و تجدید سپاس
سلام ببخشین با چند سوال تستی غلط و غلوط سواد را نمی توان سنجید تست ها غیر استاندارد و مغرضانه طرح می شود و انحصار و محدودیت در ظرفیت وکالت قانونی نیست .
با سلام
من خودم هنوز وارد حرفه وکالت نشدم ولی به نظر من اگر شخصی واقعا سواد حقوقی داشته باشه به همون سوالات تستی هم می توان سواد وی را تشخیص داد
علاوه بر این اعضای این کمپین به قدری خودخواهانه کار را پیش گرفتن که حتی یه نظر منتقدانه را نمی پذیرند و سریع از گروه حذفت میکنن
بهتر بود اگر واقعا دغدغه ما حقوقدانان واسشون مهم بود همه انتقادات را می پذیرفتند و صادقانه راه خود را پیش میرفتند
با تشکر
سلام با احترام به ریس محترم جای تأسف دارد قضات و کارمندان بازنشسته را با جوانان فارغ تحصیل و جویای کار مقایسه میکنه. بنده دو مرتبه تو آزمون رتبه کسب کردم اما با سهمیه ایثارگران حذف شدم بعد نه ایثارگران اوردن نه مارا پذیرفتن طوری که ظرفیت کانون خالی موند .
عدالت یعنی جایگزینی شخص چند حقوق به جای جوان بی حقوق
مردم از کجا تشخیص بدن وکیل خوب یا بده قصابی نیس که یبار بری گوشت بخری اگر خوب بود بازم مشتریش بشی بعدش کسی که اینقد حال نداره درس بخونه که این ازمون را قبول بشه بهتر نیس بره یه شغلی که نیاز به مطالعه نداره! وقتی این ازمونا میدی و وارد دریای عمیقی میشی میفهمی چقد هنوز به مطالعه نیاز داری اگر این امتحان را نداده بخوای وارد بشی که خدا وکیلی هر ادم منصفی میفهمه تنبلی دلیل اصلی برا اصرار به حذفه
دقیقا همین طوره
ظاهرا برخی میخوان بدون تلاش وکیل بشوند و حتی به خود زحمت نمیدن که معلومات حقوقی خود را بالا ببرن تا بتوانند وارد حرفه وکالت شوند و وکالت را با بقالی اشتباه گرفتند
برای حل مشکلات فارغ التحصیلان حقوق بهتر است ظرفیت وکالت را چندین برابر کنند وثانیا همه وکیل خانوادگی داشته باشندمثل کشورهای دیگه که پزشک و وکیل خانوادگی دارند
آقای کشاورز شما میگید وکیل بیکار هست ولی من هم میگم وکیل ملیاردی هم هست وکیل هم هست اصلا پرونده کوچیک تحویل نمیگیره و من هر وکیلی رو که میشناسم وضعش عالیه عالی. جلوگیری از کار کسانی که صلاحیت علمی و حرفه کافی دارن با کم کردن ظرفیت غیر اخلاقی و حتی در بسیاری کشورها جرم است
دوستان عزیز بنده از وکلای جوانی هستم که سه سالی هست مشغول به کارم راحت و صریح بگوییم که بازار کار وکالت بشدت خراب است و اگر نتوانید قراردادی با شرکتها جور کنید ( گه آنهم خرمالی است ) به نان شبتان محتاج خواهید بود کسی این حرف میزنه که دوسال در دادسرا مشهد کار کرده به اندازه کافی رابط دارد و فارغ التحصیل از دانشگاه فردوسی مشهد است. البته ابتدا کار فکر می کردم رستم دستانم و با کار خوب و قیمت خوب می توانم گلیم خویش را از آب بیرون بکشم ولی متاسفانه اینگونه نبود و اگر تا کنون حمایت وکیل سرپرستم نبود قطعا پروانه ام را تودیع می کردم متاسفانه دوستانی که این کمپین را راه انداختند صرفا درد های غیر از اشتغال فارغ التحصیلان دارند .
اگر بعنوان کسی که هم درد فارغ التحصیلان بلاتکلیف را درک کرده و هم درد وکلای بیکار را بخوام نظر بدهم پیشنهاد میکنم کمپینی جهت اجباری شده وکالت و عدم پذیرش وکیل از بازنشستگان راه بیندازید یا اینکه کمپینی جهت بر پذاری آزمون سردفتری .
M N:
در خصوص کمپین حذف ظرفیت پذیرش وکلا که موج جدیدی براه انداختند به نظر من باید این واقعیت رو پذیرفت که
امروزه به قدری دانشجوی رشته حقوق زیاد شده و در هر قصبه ای یک دانشگاه حقوق است که حقوق خوانهای بیسواد رو فارغ التحصیل میکنند و قرار بر این باشد؛ همه این حقوق خوانها بدون امتحان و گزینش و سنجش صلاحیت وارد حوزه وکالت شوند باید فرشته عدالت پرواز کنان از سیستم قضایی کشور فرار کند و فاتحه شغل وکالت و حقوق موکل خوانده شود . دانشجوی حقوق مثل دانشجوی دکتری نیست که به سختی وارد دانشگاههای محدود پزشکی شده و به سختی و در طول هشت سال درس خواندن و گذراندن دوره های سخت و عملی در بیمارستانها و درگیر بودن عملی با این شغل وقتی فارغ التحصیل میشوند به قدر کافی اطلاعات لازم دارند که تازه به عنوان پزشک عمومی باید تو بیمارستانها و درمانگاهها مشغول بکار شده و برای کسب تخصص باید چندین سال دیگه هم درس خوانده و آمادگی کسب کنن حالا چطور شده که با سه سال و اندی درس خوندن اونم با وارد شدن بدون کنکور تو دانشگاه های بی در و پیکر که دو تا مغازه رو بهم چسبوندن اسم دانشگاه روش گذاشتن . و بدون گذراندن دوره ها ی عملی این سیل عظیم خروجی ها که تا زمان اتمام دانشگاه حتی دادگاه رو دوبار هم از نزدیک ندیدند وارد دستگاه قضایی بی هیچ سنجشی شوند . این کمپینی که راه انداختن و قرار بر آن شده که از طریق نمایندگان مجلس به وزیر دادگستری فشار آورده تا جوابگو باشد و در مجلس در این خصوص تصمیماتی اتخاذ شود . در صورت پذیرش ضربه سنگینی بر پیکره شغل وکالت وارد می کند . وای به حال آنروزمان.
قطعا اگر هفتاد میلیون وکیل هم به جامعه تزریق بشه اونی که لایقه و سواد حقوقی داره و نرخ مناسبی ارائه میده بیکار نمیمونه و تنها وکلایی که از لحاظ حقوقی بیسواد هستن و فله ای پروانه بهشون دادن نگران ازدیاد و اشباع هستن.این بهانه اشباع خیلی وقته بیرنگ شده
به نظر شما وکالت را انطور ک باید و شاید نشناختید
مگر میشود با حقوق مردم بازی کرد تا تشخیص بدیم وکیل باسواده یا بیسواد؟
ناشناس عزیز و محترم ظاهرا شنیدن و خواندن واقعیت برای شما تلخ بوده . ولی همینه و بس .
من هم از مرکز مشاوران و هم کانون وکلا پروانه گرفتم . بیایید هر دو پروانمو میدم به عزیزان ببینم تو این بازار خراب میخاهی چکار کنی ؟ بخدا الان مسافر کشی درآمدش از وکالت بیشتره . حداقل درآمدش با مسوولیت و استرسش میخونه . برعکسه وکالت . از استثناها بگذرید . تو هر صنف و شغلی البته ببخشید حتی تو شغل شریف نمکی نونه خشکی هم ی عده قلیلی ممکنه میلیاردی کار کنند . آیا باید گفت صنف نمکی نونه خشکی پول سازه . لطفا احساسی و هیجانی فکر نکنید .مگر حقوق فقط وکالته !!! چرا هیچکس به کانون سردفتران و غیره اشکال وارد نمینماید !!!!!!!!!!!! . میدونید چرا ؟ چون دیواری کوتاهتر از نهاد وکالت تو این مملکت وجود نداره . والسلام نامه تمام . منم دارم پروانمو تودیع میکنم برم مسافر کشی باور کنید الان از وکالت بهتره …………
متاسفم برای شما تعجبم اگه وکالت خوب نیست چرا جوش بچه هارو میزنید وهی توی اختبار سرمیزنید ومیخواید بچه هارو منصرف کنید. بزارید بیان وبیکاری بکشن شماکه میخوای بری مسافر کشی دیگه به بچه ها کاری نداشته باشید. واقعا متاسفم از زدن این حرفا!!! اره مسافرکشی بهتره. موفق باشید. اگه پروانتون و تودیع کردین بگید درکدوم کانون تودیع کردین تا حضوری برم بپرسم ببینم صحت داره؟ بس کنید دیگه خسته شدیم از این ناله کردن ها. نکنه توقع دارین دوستان برن ازامروز اژانس کارکنن وقید وکالت و بزنن. متاسفم هزااااااران بار متاسفم. شما وهرکس دیگری که از وکالت ناراضیه بره تودیع کنه وکلا با اختبار خداحافظی کنه بلاخره اینجا اعصابتون از تصمیم بچه ها بهم خواهد ریخت. تمرکز خودتونو بزارید مسافرکشی. منم دعا میکنم حداقل درامد خوبی ازاین راه داشته باشید. نشر بدید. ممنونم
جالبه همه وکلا این طور حرف میزنن مثه یکی از همکلاسی های دره ارشد من که میگفت وکالت به درد نمیخوره در حالی که ماشین چندصد میلیونی مراسم عروسی انچنانی خونه بالا شهر…این ها فقط نگران بازار و درآمد بالای خودشونن
آقای کشاورز لطفا یه منبع مشخص که طراح های باسوادتون ازش سوال طرح می کنند معرفی کنید من خسته شدم از بس کتاب های استادهای درست حسابی رو می خونم بعد کلید شما خلاف اون رو میگه بعد با فاصله نزدیک رد میشم اصلا ما سواد نخواستیم شما فقط منبع معرفی کن لااقل قبول شیم اصلا هرچی طراح های شما بگن !! اگه کسی هم خواست کمپین راه بندازه اهدافش رو بگذاره نظارت بیشتر بر آزمون و سوالها و ظرفیت مناسب و برگزاری آزمون های دیگه حقوقی و یه کم تغییر قانون راجع به اشتغال چندشغله ها و مسایلی از این قبیل و نظارت بر وردی دانشگاه ها ،حذف ظرفیت پیشکش به خدا همینا رو درست کنید همه چی درست میشه ما راضی به زحمت بیشتر نیستیم الان به روزنامه مدافع کمپین زنگ زدم میگم شما خودت همینجوری یکی رو استخدام می کنید میگه عدالت در تحصیل و شغل باید برای همه آزاد باشه !!
آقا جان این آقایون هدفشون از این سخت گیریها اینه که فارغ التحصیلان حقوق رو از شرکت در آزمون وکالت منصرف کنند.نماینده حقوقی و قضایی مجلس میگه تعیین ظرفیت نفرات هر کانون با کانون وکلاست.سوال من اینه چرا آقای کشاورز تعیین ظرفیت رو به گردن اینو اون میندازه؟