گفتوگو با علیرضا نامی، رتبه ۷ مرحله تشریحی آزمون قضاوت ۱۴۰۰
پایگاه خبری اختبار- علیرضا نامی، متولد سال ۱۳۷۷ در شیراز و فارغ التحصیل مقطع کارشناسی فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم شیراز است که در آزمون قضاوت سال ۱۴۰۰ رتبه ۷ را در مرحله تشریحی و رتبه ۴۷ را در مرحله تستی به دست آورده است.
او در آزمون کارشناسی ارششد سال ۹۹ نیز موفق به کسب رتبه ۲۰ گرایش حقوق جزا و جرمشناسی شده و هماکنون دانشجوی این رشته در دانشگاه شیراز است.
با او درباره نحوه کسب آمادگی و شرکت در آزمون قضاوت گفتوگویی داشتیم که مشروح آن را در ادامه میخوانید.
زمان آغاز مطالعه برای آزمون قضاوت ۱۴۰۰
من یک سال بعد از قبولی در ارشد حقوق جزا، تمرکز اصلیام را روی آزمون قضاوت گذاشتم. به دلیل شرایط کاری، فرصت مطالعه تمام وقت نداشتم، اما از هر فرصتی که به دست میآمد استفاده میکردم و اگر بخواهم میانگین ساعت مطالعه در روز را عرض کنم بین ۷ تا ۸ ساعت میشد.
البته چون قبل از آن برای آزمون کارشناسی ارشد حقوق جزا آماده شده بودم، مطالعه درس های کیفری برایم حالت مرور داشت و برای قضاوت تمرکز بیشترم را روی درس حقوق مدنی و آیین دادرسی مدنی گذاشتم.
شیوه مطالعه برای آزمون قضاوت
برای مطالعه منابع، معمولا وقتی کتابی را شروع به خواندن میکردم آن را تا پایان مطالعه میکردم و سپس سراغ کتاب بعدی میرفتم، اینطور نبود که مثلا یک ساعت حقوق جزا بخوانم و یک ساعت حقوق مدنی.
سه یا چهار روزه کل درس سحقوق جزا را تمام میکردم بعد میرفتم سراغ کتاب دیگر، بقیه منابع هم بدین نحو. اگرچه این نوع مطالعه ممکن است کمی خستهکننده بشود اما باعث شد ارتباط بین مواد و نکات مهمی که ممکن است در سوالات ترکیبی هم به آنها اشاره شود را بهتر درک کنم و در کل تسلط بهتری نسبت به قانون به من بدهد.
منابع مطالعه برای آزمون قضاوت
انتخاب صحیح منابع یکی از مهم ترین عوامل موفقیت من بود. معتقدم اگر منابع کامل نباشد یا کنکوری نباشد ممکن است شخص نتواند در آزمون رتبه دلخواهش را به دست بیاورد.
مهمترین تغییراتی که در منابع آزمون قضاوت ۱۴۰۰ رخ داد، اول در درس جزای عمومی به دلیل تصویب قانون کاهش مجازات های حبس تعزیری بود که چون گرایش من حقوق جزا بود، میبایست به این قانون تسلط پیدا میکردم و بنابراین تغییر مواد قانونی خیلی تاثیری در نحوه مطالعه من نداشت.
تغییر منابع آزمون تستی قضاوت هم چون به سمت فقهی شدن رفته بود و من هم با توجه به رشته کارشناسیام تا حدودی بر این موضوعات تسلط داشتم، چندان تاثیری برای من نداشت ولی مجبور بودم که منابع خودم را دوباره مرور کنم تا نکات مهم یاداوری شود.
من برای جزای عمومی و اختصاصی کتاب جزای غفوری و ایین دادرسی کیفری نکات علی خالقی و برای مدنی هم شرح مدنی بیات و برای ایین دادرسی مدنی، کتاب دکتر توکلی را خواندم که خداروشکر باعث شد تسلط نسبی ای روی مواد کیفری و حقوقی پیدا کنم، در بحث تجارت چون فرصت تمام وقت مطالعه نداشتم یک مرور جزئی از روی کتاب دکتر توکلی کردم، در رابطه با اصول فقه و قواعد فقه در مرحله تستی هم چون کارشناسی من فقه و حقوق بود و نسبتا فقه و اصولم خوب بود زیاد دنبال کتاب های کنکوری نرفتم، اصول را از روی سه جلدی اصول کاربردی قافی که زمان دانشگاه هر سه جلد را کنار کتاب های اصولی دیگر خوانده بودم، دوباره خواندم و قواعد فقه هم از روی نکاتی که در طول دوره کارشناسی نوشته بودم یا منابعی که اساتید معرفی کرده بودند تقویت کردم.
بیشتر بخوانید : آشنایی با منابع و نحوه پاسخگویی مرحله تشریحی آزمون قضاوت
تجربه شرکت در آزمون تشریحی قضاوات
چند هفته قبل از برگزاری آزمون تشریحی اعلام شد که استفاده از قانون مجاز نیست، من هم تا قبل از این آماده شده بودم برای استفاده از قانون سر جلسه، طوری که کتاب قانونی که سر جلسه میدهند را تهیه کردم و مطالعه قوانین را از روی آن انجام میدادم تا جای مواد در ذهنم ثبت بشود و در سریع ترین زمان سرجلسه بتوانم به آنها مراجعه کنم، اما وقتی که اعلام شد قانون مجاز نیست، چون روی جزا و کیفری تسلط داشتم و تقریبا مواد را حفظ بودم در این مدت باقی مانده یک مرور جزئی روی کیفری و جزا کردم و بیشترین تمرکزم را گذاشتم روی مدنی و ایین دادرسی مدنی و تسلطم را، روی این دو قانون بیشتر کردم و خدا را شکر نتیجه هم داد.
سر جلسه، اول دو درس جزا را که مسلط تر بودم پاسخ دادم و تقریبا مواد مرتبط سوالات را هم حفظ بودم و تمامی مواد مرتبط را در پاسخ ذکر کردم، و بعد از آن رفتم سراغ مدنی و آیین دادرسی مدنی که آنجاهم اول سوالات را خواندم مواد مرتبطی که به ذهنم میامد را یک گوشه یادداشت کردم بعد شروع به جواب دادن کردم و استناد به مواد را هم در استدلال ها آوردم، بعد هرچه وقت اوردم سراغ تجارت رفتم و چند سوال را جواب دادم.
اگر به گذشته برمیگشتم و وقت کافی هم داشتم، قبل امتحان برای تجارت هم مثل بقیه قوانین، وقت بیشتری میگذاشتم و تسلطم را روی تجارت بیشتر میکردم. البته الان تجارت را هم مثل بقیه تقویت کردهام.
قضاوت یا وکالت؟
من به قضاوت خیلی بیشتر از وکالت علاقه دارم با وجود اینکه به شدت سخت تر هست، من الان وکالت میکنم و حوزه قضاییام هم شیراز است، اما در مقایسه این دو باهم قضاوت را ترجیح میدم.
پیشنهادی برای برگزاری عادلانه مرحله تشریحی
در رابطه با برگزاری آزمون تشریحی به نظرم اگر، آزمون را در همه مراکز استان ها برگزار کنند بهتر هست و به عدالت هم نزدیک تر است، چون خیلی از داوطلب ها از شهر های مختلف و دور مجبور هستند به تهران بیایند که همین باعث میشود یک تبعیض ناخواسته بین داوطلبان تهرانی و داوطلبان بقیه شهر ها به وجود بیاید و داوطلبان غیر تهرانی مجبور هستند روز آزمون با خستگی و دغدغه های مضاعف حاضر بشوند.
توصیهای برای داوطلبان آزمونهای حقوقی
توصیه من به داوطلبان آزموها این است که اول از همه هیچ وقت ناامید نشوند و توانایی های خودشان را دست کم نگیرند.
وقتی دوستان میآمدند برای مشورت گرفتن در رابطه با آزمون ها، حتما میگفتم حداقل یک آزمون ازمایشی شرکت کن و برای این آزمون آزمایشی بهتر از خود کنکور اماده شو. وقتی این کار را انجام میدادند و در این آزمون رتبه خوبی کسب میکردند و تواناییشان را میدیدند که چقدر بالاست، سختی کنکور برایشان راحت میشد و رتبه کسب کردن در کنکور برایشان آسانتر میشد.
دومین توصیهام هم این است که برای تقویت خودشان از بهترین منابع استفاده کنند. اگر میخواهند رتبه خوبی به دست بیاورند، جزوه هرکس را به راحتی برای مطالعه قبول نکنند و سعی کنند بیشتر کتاب بخوانند تا جزوه، چون کاملتر و دقیقتر است.
سلام
دوره کارآموزی قضاوت بصورت شبانه روزی هست و یکسال کامل اونجا باید بود یا مثل کارآموزی وکالت؟
سلام سرکار خانم شمارو به خدا قسم میدم پیگیر زمان ثبت نام آزمون قضاوت بشین بلاتکلیفیم به خدا ممنون .
دقیقا خیلیها به خاطر این که از نقاط دور و مرزی نمیتونند،به موقع خودشون رو سر جلسه امتحان برسونند،در این آزمون شرکت نمیکنند.این یک فاجعه است به نفع ثروتمندانی که میتوانند در تهران حاضر بشند با اون مرزنشین که برای نان شبش محتاج هست.