نحوه دریافت سند تکبرگ برای اراضی کشاورزی بر اساس قوانین جدید
پایگاه خبری اختبار- معاون امور املاک و کاداستر سازمان ثبت اسناد و املاک کشور گفت: براساس تبصره ۹ ماده ۱۰ قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول، مالکین اراضی کشاورزی با هر متراژ میتوانند نسبت به دریافت سند حدنگار تکبرگ اقدام کنند.
به گزارش اختبار به نقل از ایسنا، صفدر کشاورز در گفت وگویی در این باره اظهار کرد: با عنایت به تصویب قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول به ویژه تبصره ۹ ماده ۱۰ این قانون مبنی بر صدور اسناد مالکیت برای قطعات زراعی که تا تصویب این قانون به صورت قطعه مفروضه درآمده به شرطی که متقاضی مالک قطعات مجاور نباشد، امکان صدور سند مالکیت به هر میزان و مساحت و با قید کاربری کشاورزی مقدور است.
وی گفت: کلیه هممیهنانی که دارای اراضی کشاورزی هستند و تاکنون نتوانستهاند نسبت به املاک و اراضی کشاورزی خود سند مالکیت دریافت کنند، با توجه به این شرایطی که در قانون ایجاد شده است، میتوانند به ادارات ثبت اسناد مراجعه کنند و برای صدور اسناد درخواست کنند؛ لذا امکان صدور سند برای اراضی کشاورزی با هر مساحت و با قید کشاورزی فراهم شده است.
تبصره ۹ ماده ۱۰ قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیر منقول
سازمان مکلف است در اجرای قانون جامع حدنگار (کاداستر) کشور برای کلیه قطعات اراضی کشاورزی که تا زمان ابلاغ این قانون دارای تصرفات مفروز و قانونی بوده و با تأیید وزارت جهاد کشاورزی دارای بهره برداری کشاورزی باشد و متقاضی اخذ سند مالکیت خود یا افراد تحت تکفل وی مالک هیچ یک از اراضی کشاورزی مجاور نباشد با هر مساحتی سند مفروز حدنگار با قید کاربری کشاورزی صادر کند. پس از صدور سند مالکیت حدنگاری موضوع این تبصره هر گونه افراز، تقسیم و تفکیک اراضی مذکور، مشمول قانون جلوگیری از خرد شدن اراضی کشاورزی و ایجاد قطعات مناسب فنی، اقتصادی مصوب ۱۳۸۵/۱۱/۲۱ مجمع تشخیص مصلحت نظام می شود و تنظیم سند اعمال حقوقی موضوع ماده (۱) این قانون در خصوص اراضی با کاربری کشاورزی منوط به اخذ تأییدیه از وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر حفظ کاربری و بهره برداری کشاورزی است.
تنظیم سند اعمال حقوقی مزبور به صورت مشاع در اراضی کشاورزی تنها در موارد زیر مجاز است:
۱- مالکیت مالک مشاع و تمام مساحت سهم مشاع مالک از کل زمین کشاورزی، کمتر از مساحت حد نصاب باشد، مشروط به آنکه عمل حقوقی صرفاً راجع به تمام سهم مشاع و به طرفیت تنها یک شخص باشد.
۲- مالکیت مالک مشاع و تمام مساحت سهم مشاع مالک از کل زمین کشاورزی بالاتر از حد نصاب باشد. مشروط به آنکه در نتیجه عمل حقوقی هیچ سهم مشاعی از کل ملک با مساحت پایین تر از حد نصاب ایجاد نگردد.
۳- مالکیت مالک مفروز و عمل حقوقی منجر به ایجاد سهم مشاع شود، مشروط به آنکه در نتیجه عمل حقوقی، هیچ سهم مشاعی از کل ملک با مساحت پایین تر از حد نصاب ایجاد نگردد.
۴- چنانچه انتقال سهم مشاع از یک قطعه واحد به شریک همان قطعه باشد.
سازمان امور اراضی کشور مکلف است ظرف یکسال از لازم الاجرا شدن این قانون کلیه سوابق لازم اعم از نقشه ها و مستندات مربوط به اجرای این تبصره را در اختیار سازمان قرار دهد. از تاریخ راه اندازی سامانه موضوع این ماده ارائه هر گونه خدمات توسط وزارت جهاد کشاورزی و سایر دستگاههای ذیربط منوط به ارائه تاییدیه سازمان مبنی بر انجام اقدامات مذکور در این ماده جهت اخذ سند رسمی یا ارائه سند حدنگاری کشاورزی توسط متقاضی است.